Neden Biz Dışlananlarız: HORİZON ZERO DAWN

Oyunu beğendiniz mi?


  • Kullanılan toplam oy
    3

admiraldus

YASAKLANDI
Mesajlar
1,234
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
923
Puanları
0










" Bugün sana ismini söyleyeceğim. Ama... Bakalım tanrıça onu tekrar söyleyecek mi? "



Kıyamet sonrası senaryolar veya yerle bir olmuş dünya tarzı... Çok kolay gibi dursa da aslında çok zor bir temadır. Oyuna iyi yansıtmanız gerekir. Bu tarz birçok oyuncunun hatta film yapımcılarının dikkatini çekmeyi başarmıştır. Hal böyle olduğu için hem oyun sektöründe hem de beyaz perde de bu tür yapımlar görüyoruz. İşte bugün oyun sektöründen Horizon Zero Dawn'ın türküsünü söyleyeceğiz.


maxresdefault.jpg



Horizon Zero Dawn'ın hikayesi merak uyandıran cinsten. Oynanış veya dövüş alanlarında hikaye bazen çok etkili gözükmese de gerçekten hikaye yakanızı bırakmıyor her an karşınıza yeni şeyler çıkarıyor. Oyuna başladığınızda "Neden biz dışlananız?", "Neden dışlandık?", "Benim gerçek annem kim?", "Şu odaklanma cihazı nedir?" gibi tonlarca soruyu size yüklüyorlar. Daha sonra bu soruları yavaşça açığa çıkarıyorsunuz. Bu hikayeye daha çok bağlanmanıza sebebiyet veriyor. Doğrusu hikayenin tüm detaylarını öğrenebilmek için çevrenizi araştırmanız gerekiyor. Bulduğunuz notlar veya ses kayıtları ana hikayeye ışık tutuyor. Ayrıca odaklanma cihazınızda gayet yardımcı oluyor. Adeta tuttuğunuz ışığın güç kaynağı yerine koyabiliriz.

Oyunun en güzel tarafı ve oyunu oynayan herkesin överek bitiremediği kısmı oyunun grafikleri ve dünyası. Oyunda sizi devasa ve içi dolu dolu bir dünya bekliyor. Yerleşim bölgeleri, tapınaklar, robotlar... Oyun dünyası her bölgede kusursuzluğunu konuşturuyor. Nora kabilesinden tutun meridyenler ve diğer kabilelere kadar her bölge harika şekilde yapılmış. Bunu oyunda hissedebiliyorsunuz.


" İçeceğinizi alıp izlenecek kadar iyi manzaralar."


Oyunda doğanın tüm güzellikleri karşınıza seriliyor. Vadilerden tutun ormanlık alanlara, karlı dağlara, büyük kanyonlar ve sulak arazileri izlerken saatlerce durabileceksiniz. Eşsiz bir görüntü...

Bunun dışında oyun ve hikayenin güzel olmasına katkı sağlayan bir etken de karakterimiz Aloy. Liderlik vasfı olan bir karakter olsa da herkesi kendi çıkarları için kontrol eden bir karakter değil. Aksine gayet masum bir karakter. Tek derdi annesi hakkında ki tüm soruların cevabını bulabilmek. Narin fakat yeri geldiğinde öğretmenlerimiz gibi nasihat veren ama çaktırmadan lafı oturtan bir karakter. Esasen tüm hikaye yalnızca Aloy'a bağlandığı için, daha doğrusu odak noktası Aloy olduğu için onunla savaştığınızda veya onunla ilgili bir detay öğrendiğinizde oyun Aloy'a daha çok odaklandığı için sizde ister istemez ona daha çok bağlanmaya başlıyorsunuz. Aloy içten bakıldığında annesini bulmaya umutlu biri iken dıştan bakıldığında narin görüntüsüne kıyasla çok iyi bir avcı.

Oyunun hikayesine gelmişken size gerçekten doğruyu söylüyorum hiç ummadığım bir açılış yaptı. Ben klasik bir hikayeye sahip olduğunu düşünürken birden olay robotlar olunca ister istemez bomba patladı bu oyun tam benlik moduna girdim. Bu hissi aslında oyunu ilk defa göz atmak amacıyla youtuberlerden izlerken hissettim. Zaten şu merak uyandırma hissi de burada başlıyor. Çok spoiler vermek istemiyorum fakat hikaye ilerleyişi ve hikayenin giriş kısmı çok keyif verici. İlk başlarda küçük bir amaç için ilerleyen oyun, ilerideki zamanlarda aslında çok büyük bir amaç için ilerliyor.


Landscape_logo_1465873603.jpg



Oyun dünyası, hikayeyi tam anlamda destekliyor. Mesela oyunda ilerledikçe siz nasıl şehirlerde tıkalı kaldıysanız Aloy'da çok küçük bir alanda yaşıyor. Buna Aloy tepki vermesede siz görebiliyorsunuz.

Oyunun bu kadar güzel gözükmesine sebebiyet veren etken grafik motoru. Hazır mısınız? Decima grafik motorunu kullanıyor Horizon Zero Dawn. Hem grafikler hem de teknik detaylar sayesinde oyuna sarılıyorsunuz. Oyun iklime göre değişiklik gösteriyor. Yağmur, kar, ışıklandırmalar özellikle sis oyuna bağlanmanızı sağlıyor. İçimden hep şu söz geçti: Bu devasa dünyanın her santimetresi nasıl bu kadar detaya sahip olabiliyor? İşte bu sorunun cevabını henüz bulamadım...

Oyunda en göze çarpan şey nesnelerin kenarlarında şu tırtık gibi şeylerin olması hatası yok. Yani herhangi bir Anti - Aliasing problemi oluşmuyor oyunda. Üstüne üstlük bu kadar iyi grafiklere sahip olmasına rağmen yinede takılma olmadan, akıcı bir şekilde oyunu oynayabiliyorsunuz.

Oyun vahşi bir dünya oyunu gibi gözükse de bazı yerlerde yeni bir medeniyet kıvılcımı ya da beklediğinizden daha güçlü medeniyetler ile karşılaşabiliyorsunuz.


" Oyunda değişik bir bağlayıcılık var. Oyun sizi ister istemez içine çekiyor. Sıkılmıyorsunuz."


Horizon Zero Dawn'ın haritasında hem gerçek dünyada olmayan tür robotlar var hemde gerçek dünyada olan hayvanların robotları var. Oyunun hemen hemen her alanında bu robotlar ile karşılaşıyor ve dövüşüyorsunuz. Bir kaç metre robotlardan tutun devasa robotlar ile karşılaşıyorsunuz. Kimisi yırtıcı kimisi ise korkağın teki olan bu robotların, bazıları tek olarak dolaşırken bazıları ise sürüler halinde dolaşıyor. Oyunda bu sebeplerden dolayı her zaman tetikte dolaşmak zorundasınız. Oyunda 1 dakika hunharca koşsanızda fayda etmez. Birden karşınıza sizi pataklayacak ağır ağabey robot çıkabiliyor. Üstüne üstlük bu robotlar bir şekilde oyunun hikayesine katkı sağlıyor.

Bu robotlar dışında gerçek hayvanlar görmekte mümkün. Tavşan, tilki, fare ve domuz görebilirsiniz. Ayrıca bu hayvanlar oyun atmosferine gerçekçilik ve iyi bir etki bırakmış. Devamlı dünyayı övüyorum fakat dediğim gibi öve öve bitiremiyoruz.

Horizon Zero Dawn, oynanış olarak farklı dinamikler üzerine ayak basıyor. Oyunun içinde RPG oyunlarının eğlenceli kısımları barındırılıyor. Yeri geliyor platform öğeleri ile boğuşuyor yeri geliyor robotlar ile savaşıyoruz. Kısacası farklı oyun türlerinden güzel sistemlere sahip Zero Dawn.

Oyunda mücadele ederken kullanabileceğiniz farklı silahlar mevcut. Vazgeçemeyeceğiniz okunuz ve yayınız dışında zaman zaman robotlardan düşen taramalı silahları kullanabiliyorsunuz. Üstüne üstlük silah mermilerinin hepsi kendine has niteliklere sahip. Atacağınız bazı oklar düşmanların zırhlarını parçalar iken attığınız alevli ok düşmanın yanmasına hatta robotların patlamasına gebe olabilir.

Birde oyunun tuzak sistemi var.

Düşmanlarınızı donduran, şok eden silahlar bir yana oyun içinde savaş alanlarına konumlandırabileceğiniz tuzaklarda mevcut. Oyun alanına elektrik veren veya yakan tuzaklar koyabilirsiniz. Bu tuzaklar normalde kritik derecede işinize yaramasada özellikle bosslar karşısında can kurtarıcı oluyor.

Tuzaklar ve silahlar bir yana yakın dövüşede önem verilmiş. Ağır ataklar ile sersemlettiğiniz veya canını aza indirdiğiniz robotları öldürücü bir darbe ile yere serebiliyorsunuz. Bu esnada işimize odaklanma cihazı çok işe yarıyor. Senaryo gereği Aloy'un küçüklüğünde düştüğü bir mağara tarzı yerde buluyor bu cihazı. Bu cihaz ise hikayenin merkezine oturtulmuş. Bu odaklanma cihazı sayesinde robotların zayıf noktalarını bulabiliyor, buna göre taktik geliştirebiliyorsunuz. Ek olarak bu cihaz ile oyun alanını baştan aşağı taramak ya da hikayenin kilit noktalarında gidişatı çözmekte mümkün.

Aksiyon sahneleri bir yana oyunda gizli şekilde gitmekte hayati öneme sahip. Kimi zaman onlarca asker ve bir kaç vuruşta işinizi bitirebilecek robotlara karşı savaşmak yerine erkeklik bitti kaçıyorum ben pardon geldiğim için moduna giriyorsunuz. Yanınızda ki otları, kayaları ve siperleri kullanmak çok önemli bir yere sahip olmakla beraber hayatınızı kurtarabilir. Fakat oyun sizi gizli gitmeniz için zorlamıyor. Aksiyona girmek ya da gizlice ilerlemek kullanıcı seçiminde bunu da not düşelim.


601148.jpg



Oyunda ki en önemli şeylerden biri şüphesiz loot sistemi. Gerek düşmanlar gerek robotlar gerek doğadan toplayacağınız her eşya oyuna yedirilmiş. Toplayayım öylesine dursun diye toplamıyorsunuz. Metal parçaları ok yapımından tutun para olarak geçiyor. Bunun dışında robotların özel parçaları ile silahlar ve değerli eşyalar satın alabiliyorsunuz. Dahası craft sistemi ile ok, bomba gibi mühimmatlarınızı yapabildiğiniz gibi iksir yapmakta mümkün.


" Loot yapmaya zorlandığınız için ister istemez oyunun oynanış süresi uzuyor ve nedense Loot yaparken keyif alabiliyorsunuz."



Loot yapmayı zorlamak için şöyle bir sistem yapılmış. Sol yukarıda kırmızı bar can barınız ve onun hemen altında yeşil bir bar var. Etrafta topladığınız bitkiler bu barı kademe kademe dolduruyor. Nasıl iksir ile canınızı doldurabiliyorsunuz işte bu yeşil bar dolduğunda yön tuşlarından yukarı yön tuşuna bastığınızda canınızı doldurabiliyorsunuz. Bu sistem etrafı dolaşmayı ve önünüzde gördüğünüz hemen hemen tüm Loot noktalarını araştırmayı ister istemez size zorluyor. Bu da hem oyun alanını keşfetme hem de craft anlamında oldukça iyi bir sistem olmuş. Ve etkili tabii ki de...

Bunun dışında oynanışta daha çok şeyler var. Deneyim puanları kazandıkça seviye atlayabiliyorsunuz. Yetenek puanları ile de karaterinize çeşitli yetenekleri açabiliyorsunuz. Her bir adım karakterinizi daha güçlü yaptığı gibi oynanışı da daha keyifli bir hale getiriyor.

Oyunda bu kadar güzel özellikler dışında sevmediğim şeylerde var elbette. Mesela hikayesi muhteşem olan Zero Dawn'ın, bütün bu hikayesi sadece Aloy'a yüklenmiş. Diğer karakterler biraz daha silik kalıyor yani diğer karakterlerin hikayeye verdiği bir ağırlık yok. Fakat diğer karakterlerede önem verilse daha iyi olabilirdi.

Diğer bir hata ise oyunda gideceğiniz yere 50 adımda ulaşmak yerine oyun sizi L veya U şeklinde dolaştırıyor. Bu durum belli bir süre sonra sürekli harita açma hissiyatı yaratmış

Son olarak ise Horizon Zero Dawn, her yerinden kusursuz grafiklere ve en ince detayına kadar yapılmış haritaya sahip bir oyun. Bunun dışında oyunu araştırıp, yan görevleri de yaptığınızda 30 - 40 saatlik inanılmaz bir oynanış süresine sahip oyun. Yılın oyununa aday olan Zero Dawn, muhteşem bir oyun olmuş. Kesinlikle denemelisiniz!


Ek olarak size oyundan bir video atarak konumu sonlandırıyorum.




Fikirleriniz benim için önemlidir. Her zaman yeni şeylere açığım. Geliştirmem gereken yerleri bana belirterek sonra ki konularımı senin için daha uygun ve daha kaliteli bir konu açmamı sağlayabilirsin!


 


Son düzenleme:

Üst