Diyafram Nedir?

Gutenberg

Demir Madencisi
Mesajlar
329
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
491
Puanları
600
Ruh hali
Kuzey Afrika tozlarıyla yağan yağmurdan hepinize selamlar dostlar! Mobil sektörü geliştikçe yeni yeni kavramlar duymaya başladık. Bazılarımız için bu kavramlar çok sıradan olabilirken bazıları için öyle değil. Bu kavramlardan birini birazdan sizlere anlatacağım, umarım yararlı ve hoşunuza gidecek bir konu olur.



Diyafram Nedir?
Bazen küçük, bazen büyük F harfiyle gösterilen diyafram , fotoğraf makinelerinde ışığın kontrolünü ayarlayan şirin bir mekanizmadır. Yaprak şeklinde ve açılıp kapanabilme özelliğine sahip diyafram, açılıp kapanabilme özelliği sayesinde sensör üzerine düşen ışığın şiddetini ayarlar.

Daha basit olarak şöyle de diyebiliriz;

Fotoğraf çekmek istediğimiz zaman deklanşöre bastığımızda ışık ışınları lensin izin verdiğimiz diyafram aralığından geçer ve sensörümüzde görüntüyü oluşturur. Yani ayarladığımız diyafram değeri, deliğin büyüklüğünü belirtir; bu da basit olarak ne kadar ışık istediğimizdir. Delik ne kadar büyük olursa o kadar fazla ışık sensöre düşer.



Diyafram Değerleri Nasıl İlerler?

Diyafram değerleri genellikle f-stoplar ile ölçülür. Değerler f/1, f/1.4, f/2, f/2.8, f/4, f/5.6, f/8, f/11, f/16, f/22, f/32 şeklinde ilerler. Bu değerler 1 f-stop değerini belirtir. Yani f-stop değeri ışığın 2 kat artacağını veya azalacağını belirtir. Yani f2.8 değerinden f4 değerine geçerseniz 1 stop daha düşük pozlama yapmış olacaksınız. Bunu kompanse edebilmek için enstantane değerinizi 1 stop yavaşlatabilirsiniz.

Telefonlarda genellikle diyafram açıklığı 2.0 yahut 2.2 olur. Bu değerler küçüldükçe daha açık, büyüdükçe daha kapalı bir diyafram açıklığından söz edilir. Özet geçecek olursak; diyafram açıklığı küçüldükçe sensöre daha fazla ışık düşer. Diyafram açıklığı büyüdükçe de sensöre daha az ışık düşer. Aşağıdaki resimde bazı diyafram numaralarını ve numaralarına göre açıklık/kapalılık oranlarını görebilirsiniz.



Fotoğraf makinemizdeki diyafram değerini kontrol ederken aynı zamanda ışığı da kontrol etmiş oluruz. Bu sayede pozlama değeri de istediğimiz şekilde ayarlanmış olur.

Diyaframın Alan Derinliğine Etkisi

Diyaframın en önemli kullanım alanı alan derinliğidir. Diyafram ne kadar fazla açılırsa o kadar sığ alan derinliği elde edilir.



Hangi Fotoğraf İçin Hangi Diyafram Kullanılmalı?

Geldik fotoğrafçıların çok önem verdiği ancak sıradan telefon kullanıcılarının pek de bilmediği bir konuya. Fotoğraf çekmek istediğimizde hangi açıklığı kullanmalıyız? Aşağıda bazı fotoğraf çeşitleri için hangi değerleri kullanmanız gerektiğini kısaca belirttim.
Portre Fotoğraflar; Genellikle arka plan flu yapılmak istendiğinden açık diyafram kullanmak gerekir.

Makro Fotoğraflar; Portre fotoğraflar ile benzerdir, konuyu ön plana çıkarmak için açık diyafram tercih edilir.

Manzara Fotoğrafları; Genellikle her yerin net olması istenir, bu da kısık diyafram kullanılarak elde edilebilir.

Gece Fotoğrafları; Işık genellikle yetersiz olduğu için alan derinliği arkaplana atılır, açık diyafram kullanılır.



f değeri düşük olan (f2, f2.8 gibi) objektifler üretim şartlarından dolayı pahalı olurlar. Bu objektifler düşük ışık şartlarında çok iyi sonuçlar verirler. Bu yüzden açık diyaframlı objektifler profesyoneller tarafından tercih edilir. Eğer ki yeni bir telefon almayı düşünüyorsanız ve de çok fotoğraf çeken, fotoğraflara özen gösteren biriyseniz bu yazı dizisini aklınızda bulundurarak seçim yapabilirsiniz.

Konumu okuduğunuz için teşekkür ederim, mutlu akşamlar..​
 



Üst