5 Adımda Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır - Kitap Okuyamıyorum, Konsantre Olamıyorum, Başladığım Kitap Bitmiyor Diyorsan İçeri >>>

Bu konu süresiz olarak sabitlenmiş.

dostveviski

Yazıyor...
Sponsor
Mesajlar
803
En iyi cevaplar
17
Beğeniler
420
Puanları
990
Ruh hali
160091


5 Adımda Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Herkes için lazım olan bu alışkanlığı nasıl kazanacağınız hakkında sizlere kişisel tecrübelerimden bahsedeceğim.
160037


Bu yazımda sizlere kitaplar hakkında yazı yazan bütün forumlarda bulabileceğiniz bir yazı dışında, daha çok tecrübelerime dayanan olayları ve kitaplarla yaşadığım sorunlardan oluşan bir yazı yazacağım. Umarım keyifli bir şekilde okur ve bu karantina günlerinde tavsiyelerime uyarak, kitap okumaya başlarsınız.

160036


1- Kitap okuma alışkanlığı temelde nedir?

Arkadaşlar, kitap okuma alışkanlığı diye bir şey yok. Kendinizi buna inandırmayın, kitap okumayan insanların genel bahanesi "Ya zamanında alışmadık..vs" gibi saçma sapan bahanelerdir. İlk adım olarak böyle bir alışkanlığın olmadığını anlayıp, bu bahanelerden kurtulmanız gerekiyor. İnsanların kitap okuma alışkanlığı diye bahsettiği şey, aslında tek bir kitapla başlar ve insanın yaratılış fıtratında bulunan merak ile zincirleme bir şekilde devam eder. Bunu adını kısa ve bir kalıba sokup "Kitap okuma alışkanlığı" diyorlar. Sorun aslında bu kısmın iyi açıklanamamasından kaynaklanıyor.

160104


160093


2- Doğru kitap seçimi nedir ve nasıl yapılır?

Yukarıda söylediğim gibi aslında her şey tek bir kitapla başlıyor. İnsanlar, hayatı boyunca merak edip illahaki eline bir kitabı alıp inceliyor. Bunu her insan bir defa gerçekleştirmiştir.
Peki bu yaşanan birinci olaydan sonra neden birdaha ellerine kitap almıyorlar?
Çünkü doğru kitap ile başlamıyorlar. İnsanlar duygusal varlıklardır, her kitap her insana hitap edecek diye bir kaide yoktur. Dünyaca ünlü yazarların kaleminden çıkan güzel kitaplar, size hitap etmek zorunda değil. Bunları okumak zorunda değilsiniz. O yüzden önerilere kulak asmayın, sadece kendizi düşünüp buna göre bir kitap seçin. Kitap seçimi yaparken yapılan en büyük yanlış, farklı mecralarda iyi kitapları soruşturmanızdan kaynaklı. Önce kendinizi iyi bir şekilde tanımlayıp; iyi kitabı değil, size uygun olan kitabı aramanız gerekiyor. Kendimden örnek verirsem daha rahat bir şekilde anlaşılacağını düşünüyorum. Ben genel olarak siyasetten, fikir tartışmalarından, tarihten hoşlanan bir insanım. Nostaljik olaylar ve geçmişte yaşananları öğrenmek bana çok büyük bir keyif verir. Bu sebepten ötürü gidip buna göre kitapları tercih ediyorum. Gerçek olayları okumaktan hoşlandığım için, gidip bu daldaki kitapları alıyorum. Kurgu olayları okumak hiç hoşuma gitmez, yapaylıktan nefret ederim. Dünya klasiklerinde bile kurgulanarak yazılan çok iyi kitaplar var, uzmanlar tarafından şiddetle tavsiye ediliyor ama ben bu kitapları okurken sayfa sayıyorum, sıkılıyorum. Siz de bu hatayı yaparsanız, kitap okumaktan hoşlanmayacaksınız, tam tersine soğuyacaksınız. Kendi ilgi alanlarınıza göre kitap tercihleri yaparsanız, sayfaların su gibi akıp gittiğini, kitapların ne çabuk bittiğini görebilirsiniz.

160106


160094


3- Kitap okumaya ne zaman ve nasıl başladım? Yaptığım yanlışlar nelerdir?

Kitaplarla ilk olarak ortaokulda tanıştım. Türkçe öğretmeninin ödev olarak verdiği kitapları zorunlu bir şekilde okuyup, kitap okumaktan soğudum. Çünkü hiç bana hitap etmeyen, nefret ettiğim tarzda saçma kitaplar veriliyordu. Yaşadığım bazı hayat tecrübelerinden dolayı, çocuk hikayeleri hiç bana göre değildi. O sınıfı atlatıp, Türkçe hocasından kurtulduktan sonra, elime uzun seneler boyunca kitap almadım. Dayatılana boyun eğip kitaplardan soğudum. Sonrasında lise 2. sınıfta okula bir kütüphane yapıldı, dur şu kütüphaneyi bir gezeyim, bakayım nasıl yapmışlar derken, dikkatimi çeken bir kitabı aldım ve okumaya başladım. Kitap yaklaşık olarak 500 sayfa idi. Yanlış hatırlamıyorsam 1,5-2 gün içerisinde kitabı bitirdim. Sonrasında bu kitapla birlikte kitap tutkum başladı. Ardından Sabahattin Ali'nin kitaplarıyla devam ettim. Hayatın derinlikleri ve kötü yanlarını yazan yazar, benim çok dikkatimi çekmişti. Bununla birlikte kendimi keşfettim ve gerçekliği sevdiğimi anladım. Siz de bu söylediklerime dikkat ederek, kendinizi keşfetmeli ve buna uygun kitap seçimleri yapmalısınız.
Yaptığım önemli bir yanlışa gelirsek; kitaplara çok fazla dalıp, derslerde de kitap okumaya başlamıştım. Dersi derste dinlemeyip, kaçırdığımdan ötürü bilgi eksiklerimi tamamlamak için daha fazla vakit harcamam gerekti. Siz de bu hatayı yapmayın! Her şeyin bir yeri ve zamanı olduğunu bilin ve buna göre hareket edin.

160107


160095


4- Klasikler ve günümüz yazarları hakkında bazı fikirlerim neledir?

Türkiye, artık "genel" olarak iyi yazar yetiştiremiyor. Bunun yegane sebebi ise yayın evleri. Yayın evleri, hevesli ve başarılı olabilecek yazarları kısıtlandırıyor ve önünü kesiyor. Sadece popüler şeylere hitap eden kitapları basmayı tercih ettikleri için, maddi durumu el vermeyen potansiyel sahibi yazarlar, arada kaynayıp bir süre sonra yazmaktan vazgeçiyorlar. Güçlü kalemler olmadığından dolayı, günümüz kitapları ile başlamanızı tavsiye etmem. Kendi ilgi alanınıza hitap eden klasikleri tespit ederek, bu klasikler ile okumaya başlayabilirsiniz. Eskiden hayat daha yavaş olduğundan ötürü, eski kitapların tarzı sizleri bayabilir, kitap tutkunuz tam oturmadan eski kitaplara girişip; kıvılcımı söndürmenize hiç gerek yok. Günümüze daha yakın zamanlarda yazılmış "Modern Klasikler" olarak geçen kitaplardan tercihler yaparak, zevkli bir şekilde kitap okumaya adım atabilirsiniz.

160108


160097


5- Kitap sayfaları ve kitapların içerikleri hakkında yorumum nedir?

Bir kitabın uzunluğu, kesinlikle o kitabın size daha fazla şey kazandırdığını göstermez! Binlerce sayfa boş yapan kitaplar, günümüzde çok fazla. Bu kitaplarla vaktinizi öldürmenize hiç gerek yok. Sayfa sayısı kısa kitaplarla başlamanız ve kitap bitirme zevkini tatmanız daha iyi olur. İnsanlar bir şeyi tamamladığında, mutluluk hormonları salgılar ve bu size zevk verir. Uzun kitapları tercih edip, kitapları yarım bırakıp başka bir kitaba geçiş yaparsanız; bu işin sonunu asla getiremez ve bir süre sonra okumayı bırakırsınız. Ben çok maymun iştahlı, bir şeylerden çabuk sıkılan bir insanımdır, bu sebepten dolayı genel olarak beğendiğim, kısa sayfalı kitapları tercih ederim. Bu kitaplarda bulunan öz bilgileri, toplayıp yoluma devam ederim. Başlangıç için size de aynısınız tavsiye ediyorum. Bu sayede kitapları yarıda bırakma alışkanlığından vazgeçebilirsiniz.
160088


Yazıda tamamen edindiğim tecrübeler üzerinden konuştum. Sizlere kalıplaşmış şeylerden bahsetmek yerine, kişisel olarak yaptığım hataları anlattım ve samimi önerilerimi paylaşmak istedim. Bu söylediklerimi dikkatli bir şekilde düşünüp, buna göre hareket eden her insan, kitaplara karşı olan önyargısını yenip; kitap okumaya başlayacaktır.

Ülke, bizim ülkemiz; gelecek ise sadece bizim ellerimizde.
Bir insanın değeri okuduğu kitaplarla belli olur.
- Mustafa Kemal Atatürk
-
 


Son düzenleme:

Midoss

Bay Boş
Mesajlar
2,099
En iyi cevaplar
1
Beğeniler
2,136
Puanları
6,890
Ruh hali
Kitap okuyamıyorsaniz yanlış kitap okuyorsunuz demektir. Harry Potter kitaplarını vaktinde tek günde okuduğumu bilirim ben :D tuğladan kalındı o kitaplar
 

Üst