Applied Energistics 2 Rehberi #2 (Kanallar ve bağlantıları)

YeQiu

Taş Madencisi
Mesajlar
88
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
46
Puanları
90
Ruh hali
Oyun Sürümü
Forge
Herkese tekrardan merhaba!

Applied Energistics 2 Rehberi #1'i yazdığımda epey yorulmuştum o yüzden bunu yazmadan ara verdim. Hadi başlayalım!

Kanallar!
Şimdiye kadar bir kaç kez kanal kavramının adı geçti ve sonraki olay diyerek geçtim. Sonunda geldik şu lanet olaya. Elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım.

ME Cable'ı düşünün. Fakat biraz farklı aslında. Onu tek bir büyük kablo yerine bir kılıfın içinden geçen 1 adet güç kablosu ve 8 adet veri kablosu olarak düşünün.


1598893137892.png


ME ağınızdaki herhangi bir veriye erişebilen ve veri depolayabilen aletlerin hepsi birer kanalı kullanır. Peki Disk Drive? Kanal kullanır. Peki bir terminal? Evet o da kanal kullanır. ME Interface ve tüm duraklar da kanal kullanır.

Aslında 8 veya altında kanal kullandığınız durumlarda sistemde sorun çıkmaz. Bu durum bir sürü birbirinden ayrı sistem kurmanıza olanak tanıyor. Ağaç farmı için bir tane, Quarry için bir tane, Ev için bir tane gibi.

Tek sıkıntı bunların birbiri ile iletişim kuramıyor olması.

Ancak eğer herhangi bir türden gerçek otomasyon yapmak istiyorsanız, kendinizi bir anda kanalsız kalmış bulabilirsiniz.

Ne kadar kanalınızın kullanıldığını takip etmek için Smart Cable kullanabilirsiniz. 1 Işıktaşı, 1 Kızıltaş ve 1 adet yalıtılmış kabloyu (Kablo + yün.) birleştirerek yapabilirsiniz. Etrafında yanan ışık çizgileri size kaç kanal kullanıldığını söyler. Epey kullanışlıdır.


1598893241030.png


Ayrıca bunu ve yalıtılmış kabloyu boyayabilirsiniz. Kabloların rastgele birleşmemesi için bunu kullanabilirsiniz.

ME Controller burada devreye giriyor.


1598893297514.png


Bir multiblock olarak yapabilirsiniz. Her ME Controller yanındakiler ile birleşir.

ME Controller'ın her yüzüne 8 adet kanal bağlayabilirsiniz. Bir ME Controller'ın 6 yüzü vardır yani maksimum 54 kanal bağlanabilir. İki adet yan yana ME Controller multiblock olarak davranır ve 1x2 bir ME Controller'ınız olur. Bu da 10 farklı yüzden 80 kanal eder.

Ancak ME Controller kullanırken şunları unutmayın;

/-\ Birden fazla ME Controller aynı sisteme bağlanamaz. Kullanacaksanız yan yana multiblock olarak koymalısınız.
/-\ Kesinlikle tek bir yönde 7 bloktan fazla ME Controller kullanmayın.
/-\ Bir ME Controller yanlızca 2 ME Controller ile komşu olabilir.


Aşağıdaki ME Controller multiblock olarak yapılabileceklerin en iyisidir. Bu şekil Hilbert Curve olarak geçer ve bir fraktaldir.


1598893524119.png



Hala yeterince kanalınız yok mu? O zaman Dense Cable ile tanışın. 4 adet yalıtılmış kabloyu redstone ve glowstone ile birleştirirseniz 1 adet Dense Cable elde edersiniz. Direkt olarak bir ME Controller'a bağladığınızda 8 yerine 32 kanal elde edersiniz. Ancak tabii ki normal kablolardan 4 kat daha pahalı olmuş oluyor.


1598893642771.png


Şimdi P2P tünellerine geçelim. İlk olarak bunlar ME Network'ün içinden sıvıları, enerjiyi vb. geçirmeye yararlar. Fakat taşıdıkları çok daha önemli bir şey var. Kanallar!

Her P2P tüneli 32 kanala kadar taşıyabilir! Yani o kocaman kabloları kullanmak yerine ME Controller üzerine bir kaç tane P2P monte ederek klasik sıkıcı ME Cable'ları kullanabilirsiniz.

p2p.png


P2P tünellerini ayarlamak için hafıza kartlarını kullanabilirsiniz. Sadece bir adet giriş tüneli kullanabilmekle beraber birden fazla çıkış tüneli kullanabilirsiniz.

Kanallardan kar etmenin başka bir yolu da ME Interface olarak geçiyor. Eğer birden fazla alt-ağı sisteme bağlayacaksanız bunun yerine hepsini ME Interface'ye bağlayabilirsiniz. Böylece bir sürü kanal harcamak yerine 1 adet harcarlar.

Örneğin, 8 farklı makineden sisteminize eşya atacaksınız. 8 adet kanal harcamak yerine hepsini borularla ME Interface'e bağlayın böylece tüm eşyalar sisteme girerken aynı zamanda sadece 1 adet kanal harcanmış olur.

1598893818066.png

Şimdilik bu kadar. Bir sonraki bölümde otomatik crafting olayını anlatacağım. Burada bitirmeye karar vermemin sebebi hem bunları yazarken başımın ağrıması hem de sindirmenizi istemem. Sonraki rehberde görüşmek üzere. İyi oyunlar!

Kaynak:
FTB Gamepedia
 



Üst