Bernard

Бернард
Danışman
Geliştirici
Mesajlar
1,303
En iyi cevaplar
61
Beğeniler
2,157
Puanları
5,790


bilgisayardan-mario-oyna.jpg


Bilgisayarınızdan Atari Oyunları Oynayın (NES)

Herkese selamlar sevgili okurlar. Bu yazımda eskiden o saatlerce oynadığımız fakat en fazla 1 yıl sonra kırılan atariler içinde olan oyunları tekrardan nasıl diriltebileceğimizi göreceğiz.

Bu konuyu yazma fikrinin ana kahramanı, forumdaki Nintendo kategorisini görünce aklıma gelen Mario tarzı retro oyunlar oldu. Şimdi ne alaka diyebilirsiniz fakat Mario aklıma gelince normal olarak oynama isteğimde doğdu. Neredeyse 1 yıl önce aşağıda anlattığım taktiği öğrenmiş ve eskileri uzunca bir süre yad etmiştim. Oyuna girmek için dosyaları kurcalarken neden rehberini açmayayım gibisinden bir fikir aklımda belirdi. Ve sonuç olarak sizler bu konuyu okuyorsunuz :D

Benim bu oyunlarla olan ilk bağlantım tam olarak bilmesem bile tahminimce 2002 yıllarında evimize alınan VCD okuyucu ile başlıyor. Bu okuyucunun yanında bildiğimiz atari kolu ve atari oyunlarının bulunduğu bir CD verilmiş. Hemde bu VCD okuyucuya bu atari kolu bağlanabiliyor. Halen yaşayan bu okuyucuyu geçenlerde incelemiştim. İçerisinde soğutucu fan ve dahili hoparlör bulunuyor. VCD çoğunuza yabancı gelebilir. Ondan küçük bir bilgilendirme yapayım. VCD, günümüzde kullanımı oldukça az olan 700MB boyutunda olan CD (Compact Disc) içerisinde bulunan videoları oynatmaya yarayan bir alet. Günümüzde biraz daha çok kullanılan, Windows 7 ve 8 sürümlerinin format dosyalarının bulunduğu diskler ise DVD olarak geçiyor. O diskler üzerinde yazana göre 4.7GB alana sahip. Fakat bilgisayar içerisinden baktığımızda gerçek alabildiği boyutun 4.37GB olduğu gözüküyor.

Nostaljiden yeterince bahsettik. Gelelim atari oyunlarının bilgisayardan nasıl oynanacağına.


Bilgisayardan Atari Oyunları Nasıl Oynanır?

Atari oyunlarını bilgisayardan oynayabilmek için ihtiyacımız olan tek şey bir program ve oyun dosyaları. Bu program aslında bir NES emülatörü.

fceux-foto.png


Uygulamanın görünüşü geneli itibari ile böyle. Mario'nun görünüşü ve pencerenin küçüklüğü sizi endişelendirmesin. Çünkü uygulamaya yüklediğiniz oyunlara göre orası değişiyor. Ayrıca pencerenin boyutunu da kendimiz ayarlayabiliyoruz. Bu emülatör içerisinde bir oyun merkezi bulunmuyor. Yani bu emülatör içerisinde oynamak istediğimiz oyunların dosyalarını kendimiz bulmalıyız. Ben indireceğiniz RAR arşivi içine elimde olan oyunları da koydum.

136623


İndireceğiniz RAR arşivi içerisine koyduğum oyun dosyaları fotoğrafta gözüktüğü gibi. Benim burada en çok dikkatimi çeken şey dosyaların son değiştirilme tarihleri. En altta olan yani en yeni olan dosya sadece Mario'yu kapsarken üstte bulunanlar isminden de anlaşılacağı üzere yukarıdan aşağıya sırasıyla 100, 115 ve 1200 tane oyuna ev sahipliği yapıyor. En altta olan Mario'nun hemen üzerinde ise isminden de anlaşılabileceği üzere Legend Of Zelda oyunu yer alıyor. Benim burada sizlere tavsiye edeceğim dosyalar 1. ve 2. olanlar. Fakat o dosyalar içerisinde ben Legend Of Zelda ile karşılaşmadım. Yani bulamazsanız klasör içerisinden seçip oynayabilirsiniz.

İndirdiğiniz RAR arşivi içerisinde 2 tane emülatör bulunuyor. Birisi benim kullandığım ve beğendiğim FCEU iken diğeri daha fazla özelliğe ve detaya sahip olan FCEUX'un 2.2.2 sürümü. FCEU olan emülatörün sürümü ise 0.98.12 olarak geçiyor. FCEUX yapımcısı piyasada yer alan tüm FCE programlarının özelliklerinin birleştirilmiş bir hali olduğunu söylüyor. Ben test ederken yukarıda ki fotoğrafta olan dosyalardan bazısını açamadım. Belki benden kaynaklı bir sorun olabilir, emin değilim. Bu yüzden de indirmeniz gereken arşiv içerisine 2 tane emülatör koydum.


NES Emülatörü İndir

Yukarıda bahsettiğim RAR arşivini indirmek için tamda buraya tıklayabilirsiniz. [5.65 MB]

virustotal.com/gui/file/6593602801934939d7c9e4d93f1bee1a92b3e8cebf16821dd4ee7b8fb391a17f/detection

2 tanesi virüs demiş fakat adını sanını duymadığım antivirüsler, dosyalarda virüs yok

Atari Oyunu Nasıl Açılır

Emülatörü ve oyun dosyalarını da indirdiğimize göre şimdi bir NES ROM dosyasını nasıl çalıştıracağımızı öğrenelim. İndirdiğimiz arşivi masaüstünde bulunan bir klasörün içerisine çıkartalım. Çıkan dosyalardan "Fceu" ile "Fceux 2.2.2" olan klasörler emülatörlerimiz. Ben örnekte Fceu olanı tercih ediyorum. Klasörüne girdikten sonra "fceu.exe" yada "fceux.exe" olan çalıştırılabilir dosyayı açıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir siyah ekran gelecektir.

136624


Gelen bu pencerede bulunan "File" sekmesine tıklıyoruz ve gelen sıralamada ilk sırada yer alan "Open" seçeneğine tıklıyoruz. Gelen dosya seçme penceresinden yukarıda anlattığım oyun dosyalarından birini seçiyoruz. Ben burada önerilerimden olan 2. dosyayı yani "115-in-1" olanı seçiyorum.

136628

Seçtikten sonra karşıma ise bu ekran geliyor. Bildiğimiz atarilerde bulunan oyun seçme ekranı. Bu ekran elbette ki küçük gelecektir. Pencereyi köşelerinden tutup büyütebiliriz.

Buraya kadar her şeyi yaptık. Şimdi gelelim kontrollere. Kontrolleri klavyeden yapacağımız için tuş seçme ekranını nasıl açacağımızı anlatayım.

136631

Fotoğraftan da görüldüğü üzere sekmelerden config isimli olana tıklayıp çıkan pencereden "Input..." yazılı seçeneğe tıklıyoruz.

136637

Gelen ekranda ise kırmızı kutu içerisine aldığım "Configure" butonuna tıklıyoruz ve tuş ayarlarının yapıldığı yere geliyoruz. Burada bildiğimiz atari kullarında bulunan tuşlar yer alıyor. Bu tuşlar buton ile temsil edilmiş. Bu butonlara tıkladığımızda ise atari kolunda olan butonun klavye karşılığının olduğu pencere geliyor. Bu pencerede tuşu değiştirmek istiyorsanız direkt klavyeden olmasını istediğiniz tuşa basabilirsiniz yada pencerede yer alan "Clear" butonuna basarak tuşları temizleyebilirsiniz.

Sonuç olarak tebrikler! Artık bilgisayarınızın içinde bir atari var. İstediğiniz zaman atari oyunlarını oynayabilirsiniz.


BONUS

Fakat bu iş burada bitmedi. Benden sizlere bir kıyak! Yukarıda ki fotoğraflardan görüldüğü üzere emülatörün penceresini büyüttüğümüzde oyun çerçevesinin görüntü kalitesi yerlere düşüyordu. 1990'lı yılların yapımlarından yüksek kalite beklememiz saçma olur zaten. Televizyona bağladığımız atariler en fazla 360p kalite verebiliyordu. Bizde burada FCEU emülatörünün mükemmel özelliklerinden birini kullanacağız. Görüntüyü daha yüksek çözünürlüğe çıkartmak için bu sefer "Config" sekmesi altında olan "Video..." seçeneğine giriyoruz.

Gelen ekranda hiçbir ayar ile uğraşmamıza gerek yok. Sadece aşağıdaki fotoğraftan da görüldüğü üzere sol altta bulunan "Special Scaler" ayarını yükseltmemiz yetiyor. Aşağıda "sonrası" spoyleri içerisinde bulunan görüntüyü "hq3x" ayarı ile aldım. Sizler de bu seçeneğin her ayarını tek tek deneyip size uygun olanını bulabilirsiniz.

136654

136656

136657

Benden bugünlük bu kadar dostlar. Bu yazıdan sonra hepinizin oynamak isteyeceği oyunu az çok tahmin edebiliyorum. Efsane Contra oyun dosyalarından "100-in-1" olan dosyada bulunuyor. Hepinize keyifli günler dilerim!
 

PASCIA

Eren Bülbül
Oyun Geliştirici
Mesajlar
121
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
955
Puanları
590
Ruh hali
9999999 in 1 kaseti lazım
 

Üst