Kara Barut Üretimi

PASCIA

Eren Bülbül
Oyun Geliştirici
Mesajlar
121
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
955
Puanları
590
Ruh hali
137517
137518
137519

UYARILAR
Bu tarif Patlayıcı, Yanıcı ve Sağlık İçin Tehlikeli Maddeler içermektedir.
Lütfen tüm güvenlik önlemlerini alın. Eğer 18 yaşından küçükseniz bir büyüğünüzden destek alınız.
Eldiven ve koruyucu gözlük takınız, olası bir patlama veya yangın durumunda kullanmak üzere yangın tüpü bulundurunuz.
Deney sırasında kullandığınız maddeler saf değilse zehirli gaz oluşabilir. Zehirli gazlara önlem amaçlı bulunduğunuz ortamı havalandırınız.
Deney sırasında veya deneyden sonra çıkan hiçbir gazı solumayınız. Kara Barut yandıktan sonra insan sağlığına zararlı bir duman çıkartır.
Bu deneyi evde denemeyiniz. Patlama ve yangınlara karşı önlem alınmış bir mekan veya dış-mekanda deneyiniz.

Bu bir bilimsel deneydir. Üretilen Kara Barut sadece deney amaçlı kullanılabilir.
Kara Barut ile insanlara veya canlılara zarar veren bir düzenek hazırlarsanız bu sizin sorumluluğunuzdadır ve bundan dolayı ceza alabilirsiniz.
Bulunduğunuz ülkede farklı kurallar uygulanıyor olabilir. Lütfen deney yapmadan önce ülkenizin bu konudaki yasalarını araştırınız.
Ürettiğiniz Kara Barutu roket, silah, kapalı kap gibi yerlerde yakmanız halinde sorumluluk tamamen size aittir.
Konuda sadece bilimsel bir deney olarak kara barutun üretimi anlatışmış olup bu ürünün 10 gramından fazlasının yakılması tavsiye edilemez.
Ürettiğiniz kara barutu satmayın veya başka kişilere vermeyiniz.

137525


Kara Barut Üretimi
Kara Barut geçmişte havai fişeklerde, toplarda, madenlerde ve silahlarda yoğun olarak kullanılan bir maddedir. Hızlı yanar ve itici gücü yüksektir. Üretmek için Potasyum nitrat, Karbon kaynağı (Odun kömürü) ve Sülfür (Kükürt) gereklidir. Konu içeriğinde amatör imkanlarla profesyonel şekilde Kara Barut üretimi anlatılmıştır. Bu deneysel bir üründür.
  • (KNO3) Potasyum Nitrat Önerilen Oran: %75
Öncelikle şunu söylemek gerek. Biz Potasyum Güherçilesi kullanıyoruz ancak bazı tariflerde Sodyum Nitrat kullanılmıştır. Barut üretimi için üretilen Potasyum nitrat oldukça pahalıdır fakat bu amaçla kullanışlı bir maddedir; çünkü sodyum nitrat havadan su çeker. Kullanıma hazırlanıncaya kadar su geçirmez kaplarda saklanmalıdır. Bazen ikiside kullanılabilir. Ancak biz tarifte sadece Potasyum Nitrat kullanacağız. Karışımdaki oran olarak kullanıma bağlı olarak %60-78 oranında kullanılabilir.

  • (C) Odun Kömürü Önerilen Oran: %13.5
Hafif, İnce odun kömürünü %15-20 oranında katmamız gerekiyor. Bir Kara Barutun yanma kalitesini belirleyen en önemli etken odun kömürünün kalitesi, uygunluğu ve yapılış türüdür. Her zaman odun kömürünü kendiniz yapmanız tavsiye edilir. Ama eğer kaliteli bir odun kömürü nasıl yapılır bilmiyorsanız güvendiğiniz bir markanın ürününü kullanabilirsiniz. Yüklü miktarda üretimi bilmediğiniz bir mangal kömürü ile yapmak yerine küçük miktarda farklı kömür tür ve markalarını kullanarak birden fazla test yaparak hangi markanın sizin için uygun olduğunu bulabilirsiniz.

  • (S) Kükürt Önerilen Oran: %11.5
Toz halinde saf kükürt tercih edilir. Saf kükürt sarı bir toz şeklinde kullanılmalıdır.

  • (C3H7OH) İzopropil Alkol
Renksiz ve yanıcıdır. Güçlü bir kokusu vardır. Son aşamalarda kullanılacaktır. 1 Kilogram Potasyum Nitrat için 0.25 Litre Saf İzopropil Alkol kullanılır.
Bu yardımcı bir malzemedir. Karışımda kullanılması gerekli değildir. Ancak son aşamanın gerçekleşmesi için kullanılması gerekir.

Potasyum Nitrat (Güherçile) Temini

Bu konuda 2015'de bir yasal düzenleme yapılmıştır. Resmi gazete linki şuradadır.
Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü
8 Haziran 2016 Potasyum Nitrat satışı yasaklanmıştı.
Ancak 2017'de Potasyum Nitrat satışı tekrar serbest bırakılmıştır.

Potasyum Nitrat gübre olarak kullanıldığı için bulunması kolay bir madde.
Gerekli miktarda KNO3'ü mümkün olduğunca saf halde internetten ya da tarım ürünleri satan yerlerden temin edebilirsiniz.
Burada NPK oranı 13-0-46'e yakın olması önerilir. 13,5-0-45,5 şeklinde olan ürünlerde alınabilir.

Bir yan bilgi olarak; NPK gübredeki Azot(N), Fosfor(P) ve Potasyum(K) oranlarının yan yana yazılmasıdır.

Odun Kömürü (Karbon Kaynağı) Temini
Herhangi bir satış noktasından alınabilen odun kömürü kullanılabilir.
Güzel bir ürün için kapalı bir kapta karbonlaştırılan barut ağacı ya da kızılağaç kömürü kullanılır. Odunları alıp kendi kömürünüzü yapabilirsiniz.
Ancak bu ürünleri bulmayan kişiler kavak, söğüt, asma gibi hafif yoğunluklu ve ince dallı odunlarının kömürlerini kullanabilir.

Kükürt (Sülfür) Temini
Gübre ve Kimya endüstri satış noktalarından veya internet üzerinden kükürdü toz halinde temin edebilirsiniz.
Aldığınız üründe Saf Kükürt oranının %98 ve üzerinde olmasına dikkat ediniz.

Birinci Üretim Aşaması
İlk aşama 3 ürünü toz haline getirmek. Üretim Odun kömürünü rende veya başka bir araç yardımıyla küçük parçalara ayrılır. Parçaları havana alıp iyice dövülür. İnce bir bezden süzerek en ince kömür tozları alınır. Kükürt ve Potasyum Nitrat havanda ezilir, toz haline getirilir. Süzgeçten geçirilerek büyük parçalar ayıklanır. Üç üründe toz haline getirildikten sonra tartılır. Oranların yukarıda belirtildiği gibi %75-%13.5-%11.5 şeklinde olması için tartılır ve parçalar ikinci aşmaya alınır.

İkinci Üretim Aşaması
Artık koruyucu kıyafetler giymelisiniz. Gözlük ve eldiven takın. Ateşin sorun oluşturmayacağı bir açık alana geçin. Potasyum nitrat tuzunu içme suyu ile ıslatın ve bir tavaya dökerek ısıtın. Isıtma işlemi sırasında potasyum nitratı birkaç kez temiz bir tahta parçası ile karıştırabilirsiniz. Potasyum nitrat tamamen kuruduktan sonra sıcak halde kömür tozu, kükürt tozu ve ısıttığınız sert plastik bir kaba alın. Yine plastik veya tahta bir aletle karıştırın. Plastik bir şişeye alıp çalkalayarak iyice karışmasını sağlayabilirsiniz ancak bu durumun patlama oluşturma riskine karşı dikkatli olun. Sürtünmeden dolayı karışım tutuşabilir. 2 dakika karıştırdıktan sonra karışımı bir kaba alın. Granüle etmek için üzerine izopropil alkol dökün ve karışımı çamur haline getirin. Karıştırmaya devam edin ve karışımın iyice karıştığına ikna olduktan sonra buzdolabına koyarak soğumasını sağlayın.

Kurutma ve Depolama Aşaması
Çıkardığınız soğuk çamuru güneş altına yayın. Tabakalar haline getirin ve kurutun. Süzün ve tahta bir tokmak aracılığı ile düzleştirin. Kuruduktan sonra gölge bir alanda ezin ve toz haline getirin. Tekrar kurutun ve Tozu elekten geçirerek plastik bir kutuya koyup gölge bir alanda saklayın. Kara Barut çok hızlı yanar. Kapalı alanlarda patlar. İtici gücü yüksektir. Eğer yakarak deney yapmak istiyorsanız tüm sorumluluk size aittir. Tecrübesizseniz 10 gramdan fazla Kara Barutun yakılmasını önermiyoruz.
 



Üst