Kitap İncelemesi - İntibah

Whelfy

End Hükümdarı
Moderatör
Mesajlar
25
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
28
Puanları
360
namıkkemal.jpg


Kitap İncelemesi - İntibah
A) ROMANIN GENEL ÖZELLİKLERİ

1. Romanın Adı: İntibah
2. Romanın Yazarı: Namık Kemal
3. Kaleme Alındığı Yer ve Tarih: Sürgünde bulunduğu Kıbrıs’taki Magosa Kalesi (1876)
4. Sayfa Sayısı: 169 Sayfa.

B) ROMANDAKİ OLAYIN İNCELENMESİ

1. Romanın Özeti: Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Ali Bey, yirmi bir yaşlarında zeki, çalışkan ve yakışıklı bir gençtir. Babası Ali'nin eğitimine çok önem vermiştir. Babası oğlunu, oğlu babasını çok sevmektedir. Bir gün babasını kaybeden Ali'nin hayatı büyük değişikliklerle karşılaşır. Annesi, babasının ölümünü unutması için Ali'yi Çamlıca'ya götürmeye başlar. Bu gezileri beğenen Ali, arkadaşlarını Çamlıca'ya geziye götürür. Ali, Çamlıca'da güzel bir kadın görür. Bu güzel kadının adı Mahpeyker'dir. Mahpeyker'in kirli bir geçmişi vardır ve Ali'ye layık bir kadın değildir. Ali Mahpeyker'i gördüğü günden sonra geceleri uyuyamaz, işlerini aksatır hale gelir. Zaman zaman eve gelmediği geceler olur. Arkadaşları Ali'ye Mahpeyker'in kirli geçmişini anlatır ve onu buna ikna etmeyi başarırlar ancak Mahpeyker Ali'de çok büyük bir etki bırakmıştır. Bir süre sonra ailesi Ali'nin durumunu öğrenir. Annesi, eve Dilaşup isimli bir cariye alır. Dilaşup Mahpeyker'den daha güzel, daha temiz ve daha nazik bir kadındır. Bir süre sonra Ali ve Dilaşup evlenirler. Mahpeyker, bu evliliği öğrenir ve intikam almak için Dilaşup'un kendisi gibi kirli bir geçmişe sahip olduğuna Ali'yi inandırır. Ali Dilaşup'u evden kovar. İntikam ateşi sönmeyen Mahpeyker, Ali'yi öldürmek için bir kiralık katil tutar. Katil ve Mahpeyker her şeyi planlarken Dilaşup tüm planı duyar. Ali'yi kurtarmak için yerine geçen Dilaşup'u Ali sanan katil, Dilaşup'u arkasından vurur. Polislerle beraber olay yerine gelen Ali, Dilaşup'un cesedini görür ve çok üzülür. Ali, Mahpeyker'i yakalar ve öldürür. Hapse girdikten altı ay sonra hayata veda eder.
2. Kişiler (Şahıs Kadrosu)
a) Asıl Kişiler
1. Ali Bey: Ali Bey varlıklı bir ailenin tek çocuğudur. Yirmili yaşlarındadır. Kibar, ince ve zengindir. Gösterişten hoşlanmamaktadır. Onun için maddiyat değil maneviyat önemlidir. Çok çabuk ikna olabilen bir mizaca sahiptir. İftiralara çok çabuk inanır.
2. Mahpeyker: Zeki, kurnaz, her erkeği kendine bağlayabilen bir kadındır. Çok zengindir. Yalısı vardır. Ali Bey’den başka tüccar bir sevgilisi vardır. Maddiyata önem verir. Eğlence düşkünüdür. İnsanların mutlu olmasını çekememektedir. Bu yüzden onların hayatını karartmak için uğraşmıştır.
3. Dilaşup: Ali Bey’in annesi tarafından satın alınmıştır. Güzel, temiz kalpli, namuslu bir cariyedir. Annesinin onu almasındaki sebep Ali Bey'e Mahpeyker’i unutturmaktır. Dilaşup Ali Bey’in karısı olmuştur. Ali Bey için hayatını feda etmiştir.
4. Fatma Hanım(Ali Bey'in Annesi): Kocası öldükten sonra oğluna düşkünlüğü artmıştır. Ona babasının yokluğunu hissettirmemek için elinden geleni yapmıştır. İyi kalpli birisidir. Oğlunun iftiraya uğramasına dayanamaz ve ölür.
b) Yardımcı Kişiler
1. Atıf Bey: Aşağı yukarı Ali Bey ile aynı yaştadır. Zarif birisi olan Atıf Bey terbiyeli olduğu kadar düzgün giyimli ve bakımlı bir adamdır.
2. Mesut Bey: Ellili yaşlarda olan Mesut Bey’in şakaklarına ak düşmüş, yüzünde çizgiler belirginleşmiştir. Terbiyesini dış görünüşüyle açığa çıkarır.
3. Abdullah Efendi: Çok zengindir. Suriyeli bir Arap’tır. Yaşı yetmişi geçtiği halde kadın, kız peşinde koşmaktan kendini alamaz. Mahpeyker'in takıldığı suratsız, çirkin bir adamdır.

C) YAZARIN HAYATI VE EDEBÎ KİŞİLİĞİ

21 Aralık 1840 tarihinde Osmanlı İmparatorluğu'nda doğan Namık Kemal, Tanzimat edebiyatında coşkulu şairlerden, Türk edebiyatında ise vatan şairlerinden bir tanesi olarak bilinmektedir. Eserlerinde Vatan ve Hürriyet'ten sıklıkla söz etmiştir. Şiirlerinde büyük oranda aruz ölçüsü kullanmıştır. 1873'te Gedikpaşa Tiyatrosu'nda sahnelenen "Vatan Yahut Silistre" oyunu, izleyenleri coşturup olay çıkarmıştır. Birçok arkadaşı ile tutuklanan Namık Kemal kalebentlik ile Magosa'ya sürgüne gönderildi. 1876'da 1. Meşrutiyet'in ilanı ile İstanbul'a dönen Namık Kemal, Kanun-i Esasi'yi(Anayasa) hazırlayan kurulda görev yaptı. 1877 Osmanlı-Rus Savaşı çıkınca Meclis-i Mebusan kapatıldı ve Namık Kemal tutuklanıp Midilli Adası’na sürüldü. 1884’te Rodos, 1887’de Sakız Adası’na gönderilen Namık Kemal 2 Aralık 1888'de Sakız Adası'nda öldü.
 



Üst