Merkür'den Neptün'e Yolculuk #1 Merkür

ChiaX

Team Arcenia
Emektar Üye
Mesajlar
596
En iyi cevaplar
37
Beğeniler
694
Puanları
2,620
Ruh hali
Yani.jpg

Merkür'den Neptün'e Yolculuk
[ Merkür ]


Giriş
Güneş'in çevresinde, yıldızımızdan çok daha küçük ve soğuk, sayısız cisim hareket eder. Bunlar; hem gezegenler ve uyduları, hem de asteroidler, kuyruklu yıldızlar, meteorlar ve Güneş'in yerçekimine bağlı, gezegenler arası maddenin tozları ve iyonlarıdır. Gezegenler, aşağı yukarı küresel bir şekle sahip, yıldızın çevresinde, yörüngede dolanan ve yıldızın ışığını yansıttıkları için görünen gök cisimleridir. Ancak, Güneş dışındaki yıldızların durumunda, gezegenler varsa bile görünmezdirler. O uzaklıktan yansıttıkları ışık, yıldızların doğrudan ışığından ayırt edilemeyecek kadar zayıftır. Böyle durumlarda, bir yıldızın hareketi üzerinde yerçekimine bağlı etkiler görülürse, o yıldızın çevresinde gezegen olduğuna inanılır. Ancak bu şekilde ve çok zorlukla, sadece Jüpiter veya Satürn gibi büyük gezegenler bulunabilir. Güneş Sistemi, her biri yapısal ve astronomik özelliklere sahip sekiz gezegenden oluşur. Dünya'nın durumunda olduğu gibi, gezegenlerin hepsi hem Güneş'in çevresinde hem de ekliptiğe göre ve dolanım düzlemlerine göre eğimli olan kendi eksenleri çevresinde dönerler. Güneş'ten uzaklaştıkça gezegenler şu sıralamayla yer alır: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün.

Gezegenlerin Hareketleri ve Dizilimleri
Güneş Sistemi'nin gezegenlerinin kendilerine has, karmaşık hareketleri vardır. Bu hareketler de, Dünya'nın hareketleri durumunda olduğu gibi, daha basit hareketlere ayrılır. Bunlar tekrar birleştirildiğinde gözlemlenen hareketi gerçeğe en yakın hali ile tarif edilebilir. Hareketler de fizik tarafından en iyi şu şekilde incelenebilir: Güneş dahil, Güneş Sistemi'nin tüm cisimleri kendi dönüş eksenlerinin çevresine döner. Tüm cisimler aşağı yukarı eliptik yörüngeler izler ve bütün uydular yine eliptik yön izleyerek gezegenlerin çevresine döner. Gezegenlerin dönüş ekseni, Güneş çevresindeki yörüngelerin düzlemine göre eğimlidir. Gökyüzündeki bu hareketleri, Newton'ın evrensel çekim yasası ile doğrulanan Kepler'in de üç yasasını tanımlar.

Merkür
Merkür gerçekten çok özel ve birçok bakımdan henüz keşfedilmemiş bir gezegendir. Güneş'e olan yakınlığından dolayı Dünya'dan gözlemlenmesi çok zordur. Güneş'in yüzeyinden ortalama uzaklığı 43 milyon kilometredir ve Güneş'in kenarlarından maksimum 28 derece
uzaklaşır. Dolayısıyla Merkür Dünya'dan sadece gün batımında veya gün doğumunda görülebilir. Dolanım süresi çok hızlıdır. Zaten hızlı olmasaydı, Güneş'e çakılırdı. Güneş'in etrafında tam dolanımını 88 günde tamamlar. Bundan dolayı sadece bir kaç gün boyunca gözlemlenebilir, sonra ise kaybolur. Ayrıca Dünya'dan bakıldığında, Ay'ın ve Venüs'ün durumunda olduğu gibi Merkür'ün de evrelerinin olduğu görülür. Ancak bu gözlemi bir dürbün veya teleskopla yapmak gözler için oldukça tehlikeli olabilir. Kullanılan cihazı, Güneş'e çevirmeme konusunda çok dikkatli olmak gerekir.

Evet arkadaşlar, bu konumda Merkür'den bahsettim, diğer konumda Venüs'ten bahsedeceğim ve bu konu serimi Neptün'e kadar devam ettireceğim.
İyi Forumlar!
 



Üst