NASA’DAN IŞIKTAN HIZLI YILDIZ GEMİSİ >> YENİ WARP MOTORU SAYESİNDE 500 KG YAKITLA IŞIKTAN 10 KAT HIZ

afesraca

Obsidyen Madencisi
Mesajlar
1,445
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
783
Puanları
2,240
Ruh hali

Uzay Yolu gerçek oluyor, NASA son yıllarda Atılgan yıldız gemisindeki sisteme benzeyen bir warp sürücüsü üzerinde çalışıyor. Işıktan hızlı gitmek yerine geminin önündeki uzayı katlayan ve arkasındaki uzay boşluğunu yufka gibi açan warp motorları ışıktan 10 kat hızlı yolculuğa izin veriyor. Hem de Evren’in trafik polisi Einstein’ın ışık hızı sınırını aşmadan!


Ancak bir sorun vardı: Uzay boşluğunu bükmek için en az Jüpiter kütlesi büyüklüğünde yakıt kullanmak gerekiyordu. NASA Gelişmiş İtki Çalışma Grup Müdürü Dr. Harold White ve ekibi, yeni Warp motoru tasarımıyla bu sorunu büyük ölçüde çözdü.

Artık sadece 500 kg egzotik madde yakıtıyla yakın yıldızlara 6 ayda gitmek kağıt üstünde mümkün. Güneş Sistemi’nin dışına çıkan Voyager 1’in (doğru yönde gitseydi) bize en yakın yıldız sistemine 77 bin yılda ulaşacağını düşünürsek bu olağanüstü bir gelişme.

Geriye Evren’de gerçekten egzotik madde olup olmadığına ve pratikte bir warp gemisi inşa edip edemeyeceğimize bakmak gerekiyor. Harold White bunun üzerinde çalışıyor.





Gerçek Atılgan


Warp motorlu uzay gemileri geliştirmeyi başarırsak 50 ışık yılı mesafeye kadar olan yıldızları insanları buzdolabında dondurmadan veya gemide doğup büyüyen torunlarımızı görmeden, Mars’a gider gibi kısa sürede keşfedebileceğiz. Böylece Kepler uzay teleskopu ile Dünya’daki diğer teleskopların bulduğu 1795 gezegenin büyük kısmını insanlı yıldızlar arası uçuşlarla bizzat ziyaret edeceğiz.

NASA’nın yeni tasarımı şaşırtıcı derecede Atılgan’a, daha doğrusu Uzay Yolu tarihindeki ilk warp sürücülü keşif gemisine benziyor. Bu da Uzay Yolu’nun yaratıcılık açısından önümüzdeki 50 yıl boyunca marka değerini koruyacağı anlamına geliyor.

Bilim adamları kusursuz bir kuantum kütleçekim kuramı geliştirdiği zaman, ışıktan hızlı yolculuk etmek büyük ihtimalle çocuk oyuncağı olacak. Ancak gelin biz acele edelim ve gerçekçi hayal gücünün kanatlarıyla yıldızları şimdiden keşfe çıkalım.






Uzay kaşifleri


Astrofizikçi Neil deGrasse Tyson; meslektaşı ve manevi öğretmeni olan Carl Sagan’ın 80’lerden bu yana 600 milyon kişiye ulaşan ünlü Kozmos belgeselinin yeniden çevriminde uzayı keşfetmek için “Hayal Gücünün Gemisini” kullanıyordu.

Oysa NASA’nın warp motorlu yıldız gemisinin resimlerine baktığımızda, gerçek teknolojinin çoktan hayal gücüne yetiştiğini görüyoruz. Teknoloji Evren’de ışıktan hızlı yolculuk ederek uzak yıldızlara erişme hayalimizi gerçekleştirmek üzere ve NASA’nın Johnson Uzay Merkezi’ndeki gizli Eagleworks çalışma grubunu yöneten Dr. Harold White ile ekibi bunu başarmaya yeminli.

İlk bakışta bu sayfalardaki resimleri hazırlayan grafik sanatçısı Mark Rademaker’in boş hayal peşinde koştuğunu düşünebilirsiniz (sanatçı Uzay Yolu Gelecek Kuşak dizisindeki bilgisayar konsollarının grafiklerini hazırlayan Mike Okuda’nın danışmanlığından yararlanarak hazırladı bu görselleri). Oysa ışıktan 10 kat hızlı yolculuk etmeye izin veren yeni warp motoru için gereken yakıtın 500 kg’a düşürülmesi Amerikalıların doğru yolda olduğunu gösteriyor.






Nasıl çalışıyor?


Uzayda ışıktan hızlı yol almakta kullanılabilecek teknolojileriNASA’dan Warp Drive Projesi adlı yazımızda ve Popular Science Türkiye dergisinin Ekim 2013 sayısında anlattık.

Başka gezegenlere solucandelikleriyle ve yıldız geçitleriyle ulaşma konusunu da Kuantum Fiziğinde Uzaktan Etki Solucandelikleriyle Açıklanabilir mi? yazımızda ele aldık. Bu makalede ise yeni warp sürüşlü yıldız gemisiyle ilgili güncellemeleri aktarıyoruz.






Resimde gördüğünüz gibi yıldız gemisi iki metal halkayla sarılmış durumda. Bu halkaların içindeki bobinlerden geçen elektrik akımları uzay gemisinin çevresinde bir warp köpüğü yaratıyor.

Bu görünmez enerji alanı, geminin uzayı bükerken yanlışlıkla kendisini de ezip parçalamasını önlüyor. Warp köpüğünün hemen dışında, geminin burnunun az ötesinde, halka şekilli warp motorları uzayı halı gibi katlıyor. Geminin kıç tarafında ise uzayı yufka gibi açıyor.

Böylece gemi uzayda hızlanmadan, uzayda tek adım atmadan boşlukta yol alıyor. Aslında uzay gemisi hiç kımıldamıyor; fakat uzay boşluğu tıpkı bir fabrikadaki taşıyıcı bant gibi hareket ederek gemiyi beraberinde ışıktan hızlı bir şekilde taşıyor. Bu etkiyi warp gemisinin motorları yaratıyor.






Ne yakıtı?


Warp motorlarının uzay-zamanı bükmesi için muazzam miktarda enerji gerekiyor. Ne benzin, ne roket yakıtı ne nükleer enerji ne de füzyon enerjisi buna yeterli. Nitekim Uzay Yolu’nda yakıt olarak antimadde kullanıyor. Ancak iş uzay-zamanı bükmeye gelince mesele sadece yüksek enerji üretmek değil. Bize bir de uzay-zamanı bükme kabiliyetine sahip alışılmadık bir yakıt lazım.

Her ne kadar antimadde maddeyle temas ettiğinde büyük bir patlamayla yok olsa da antimadde Evren’i bükmeyi başaramıyor. Bunun için sıra dışı özelliklere sahip egzotik madde kullanmak gerekiyor.

Evren’de egzotik madde olup olmadığı ayrı bir tartışma konusu. Egzotik madde varsa bu albenili resimleri gerçek hayata dökebilir, kâğıt üzerindeki hesaplamaları kullanarak tersanede gerçek bir warp motoru inşa edebiliriz. Yine de teorik gelişmeler sevindirici.1






Dr. White ve ekibi, ışıktan 10 kat hızlı gitmeyi sağlayan 10 metre çapındaki bir warp köpüğü oluşturmak için sadece 500 kg egzotik maddenin yeterli olduğunu gördüler. En yakın komşumuz yaklaşık 4 ışık yılı uzaktaki Proxima Centauri olduğuna göre bu hızla oraya 5 ayda gidebiliriz!

Düşünün, 1500’lerde Avrupalılar Kuzey Amerika’ya 3 ayda gidiyordu. Biz ise warp sürücüsü ile James Cameron’un Avatar filmindeki Venture Star gemisinden çok daha kısa sürede yakın yıldızlara erişebiliriz.






Yeni dünyalara yerleşmek


Bu durumda Dünya’dan 20 ışık yılı uzaktaki Gliese 581g adlı ötegezegene de iki yılda ulaşacağız. Macellan’ın yelkenli gemisiyle Dünya’nın çevresini 3 yılda dolaştığını düşündüğümüzde müthiş bir yolculuk bu.

Gliese 581g Dünya’ya benzeyen bir gezegen ve belki de bu gezegende hayat var. Bu bağlamda, ışıktan hızlı yol alan yıldız gemileri uzayda hayat olan başka dünyalar bulmamızı kolaylaştıracak (Her ne kadar Gliese 581g’nin yerçekimi Dünya’dan 4 kat kuvvetli olsa da bu durum gezegende hayatın gelişmesine mani değil).






Nasıl yakıt tasarrufu sağladılar?


Bilim adamları warp köpüğü için gereken yakıt miktarını warp köpüğünü titreştirerekazalttı. Kağıt üzerinde yapılan hesaplamalarda, warp köpüğünü titreştirmenin uzay-zamanın “sertliğini aldığını” ve uzay boşluğuna tıpkı sıcak suda yumuşayan sakal gibi esneklik kazandırdığını görüyoruz.

Peki ne zaman ışıktan hızlı yolculuğa çıkıyoruz? Belki 50 yıl içinde. Çünkü warp sürüşü için iki şeye ihtiyacımız var. 1) Fizikçilerin araştırdığı kuantum kütleçekim kuramı warp motorlarına izin vermeli (Görelilik Teorisi izin veriyor). 2) Evren’de warp motorlarında kullanılacak egzotik madde olmalı.






Bilim adamları soruların yanıtı bilmiyor ama söz konusu şartlar yerine gelmiyorsa ve kuantum kütleçekim kuramıyla normal maddeyi egzotik maddeye dönüştürmeyi başaramıyorsak, ışıktan hızlı yolculuk eden uzay gemileri inşa edemeyeceğimizi söylüyorlar.

Ancak Harold White warp motorları için egzotik madde kullanmaya bile gerek olmadığı görüşünde ve bunu yeni bir tür warp motoru geliştirerek kanıtlamaya çalışıyor!

Dr. White ve ekibi Kuantum İticiler denilen yeni bir motor geliştiriyor. Kuantum İticiler laboratuar testlerinde başarılı olursa, warp gemileri varlığı tartışmalı egzotik madde kullanmadan, yani bildiğimiz fiziğin dışına çıkmadan uzayda ışıktan hızlı yolculuk edebilecek. İşte bu yüzden warp gemileri önümüzdeki 50 yılda gerçek olabilir.
 


BattleDragon14

Elmas Madencisi
Mesajlar
723
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
390
Puanları
590
Benim bir sorum olacak:
  • Şimdi bu şey gitse bayağı uzağa, nasıl dünyayla iletişim kuracak?
 

EmrsmskOfficial

Kömür Madencisi
Mesajlar
133
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
65
Puanları
0
Eğer böyle bir şey gerçekten 21. Yüzyıl'da icat edildiyse; Uzaylılar gerçekten var arkadaşlar. Bu makinayı sadece ve sadece Uzaylıların yardımı ile bu zaman da yapabiliriz.
 

bikkik

Obsidyen Madencisi
Mesajlar
1,249
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
820
Puanları
1,990
Yanlış anlamadıysam bu sadece bir proje ? Işıktan 10 kat hızlı gitmek zamanda yolculuktan farksız ?. Onu kağıt üzerinde hesaplıyor olabilirler ancak uzayda solucan delikleri arasındaki köprünün öbür ucunun nereye gittiğini kimse bilmiyor. Ya ... yoluna giderlerse ? Ya ... galaksisi varsa ? . /warp skywars

Şaka bir yana şu an ki teknolojiyle mümkün olmaz gibime geliyor. Çünkü doğruysa bana göre teknolojinin son aşamalarına yaklaşılıyor (teknoloji asla bitmez. bu bi benzetme idi. anladınız)
 

Balsamic35

Kızıltaş Madencisi
Emektar Üye
Mesajlar
462
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
988
Puanları
1,440
Ruh hali
Hayal ürünü olan bir yakıt üzerine kurgulanmış bir tasarının gerçekliğe yakınlığı ne kadardır bu sorgulanır. Bu “alıntı” bilimden çok bilim-kurgu özellikleri taşıyor. Hayal kurmak her ne kadar gerçek olabilecek şeyleri içerse de bu hayallere ışınlanmak gibi şeyler de dahildir. Daha böyle teknolojilerin keşfine çok var.
 

afesraca

Obsidyen Madencisi
Mesajlar
1,445
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
783
Puanları
2,240
Ruh hali
Hayal ürünü olan bir yakıt üzerine kurgulanmış bir tasarının gerçekliğe yakınlığı ne kadardır bu sorgulanır. Bu “alıntı” bilimden çok bilim-kurgu özellikleri taşıyor. Hayal kurmak her ne kadar gerçek olabilecek şeyleri içerse de bu hayallere ışınlanmak gibi şeyler de dahildir. Daha böyle teknolojilerin keşfine çok var.
Aslında her şey bi hayalden başlamadımı ? Uçak, ampul vs vs aslında her şey bir hayaldi. Tabi bunu gerçekleştirenler de sadeece 1 insandı. Televizyonun ilk icadından önce kim keşke bi kutudan bir şey izleyebilsek dediki ?
 

SincapBey

Ağaç Yumruklayıcı
Mesajlar
19
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
0
Puanları
80
Aslında her şey bi hayalden başlamadımı ? Uçak, ampul vs vs aslında her şey bir hayaldi. Tabi bunu gerçekleştirenler de sadeece 1 insandı. Televizyonun ilk icadından önce kim keşke bi kutudan bir şey izleyebilsek dediki ?
Bunlar da zaten dur lan şöyle kutudan insanları izlesek dediklerinde al o zaman televizyon diye milletin önüne koyulmadı. Dur oğlum saçmalama yahu bir şeyler ayarlarız olursa olur diye diye oldu. Zaman çok önemli öyle laps diye olsaydı şu an etrafımda karı kız olurdu.
 

Exo

Gray
Emektar Üye
Mesajlar
382
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
997
Puanları
0
Hepsi bir konsept boşuna çenenizi yormayın derim. Daha ışık hızına ulaşamamışken bu hızdan 10 kat hızlı gittiğimizi söylüyoruz. Peki o zaman ışıktan hızlı gidiyorsak nasıl göreceğiz? Işık hızı göreceli bir kavram şu noktada. Çünkü ışık hızını bir şeye göre kıyaslamıyoruz bu bir otobüsün hızını kıyaslamak gibi değil. Otobüsün hızı dediğimiz hız yere göre hızıdır. Daha bir canlının ışık hızı altında yaşayabileceği kanıtlanmış bir şey bile değil. Oluşan G kuvveti büyük ihtimalle bizleri bir kağıt gibi dümdüz ederdi. Çoğu fikir konsept olarak kalacak gibi gözüküyor.
 

PwParadox

Konun için düşüncem profil kapağımda
Mesajlar
1,073
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
1,740
Puanları
3,280
Yanlış anlamadıysam bu sadece bir proje ? Işıktan 10 kat hızlı gitmek zamanda yolculuktan farksız ?. Onu kağıt üzerinde hesaplıyor olabilirler ancak uzayda solucan delikleri arasındaki köprünün öbür ucunun nereye gittiğini kimse bilmiyor. Ya ... yoluna giderlerse ? Ya ... galaksisi varsa ? . /warp skywars

Şaka bir yana şu an ki teknolojiyle mümkün olmaz gibime geliyor. Çünkü doğruysa bana göre teknolojinin son aşamalarına yaklaşılıyor (teknoloji asla bitmez. bu bi benzetme idi. anladınız)
Galiba amaçladıkları şey sadece hızlı yolculuk etmek değil hem yol katederken hemde gittikleri yönden portallar açmak. Mesela A ve B noktası arasında 500 kilometre olsun
Bu araç önündeki yolu kağıt gibi kaplayıp 100 km'ye indiriyor ve arkasında kaplı kalmaması için tekrar düzeltiyor. hiçbir zaman yolculuğu yapılmıyor. Bunu belki bir teleskopla bakınca iki yerde aynı araçtan var gibi gözükmesine neden olabilir ama kimsenin teleskopla bu araca bakabilicek kadar işsiz olabiliceğini sanmıyorum. Bu baya tehlikeli bir şey ve hala daha petrol gibi bir malzeme kullandığımızı varsayarsak evet şimdilik pekte parlak bir fikir değil. Yinede çok etkileyici bir fikir.
 

Üst