Programlama Dili Nedir? Programlama Dilinin Tarihçesi 2018!

Zulu

Hurra, Die Welt Geht Unter.
Mesajlar
240
En iyi cevaplar
1
Beğeniler
154
Puanları
720
Ruh hali
İyi Günler Forum Gamer' in Sevilen Misafirleri,
Bugün , kiminin bildiği, kiminin kulak aşinası olduğu, kimininse hiç duymadığı bir konuya değiniceğiz.
Nedir bu Programlama Dili? Bu soruyu yanıtlamadan önce size ilk Programlama Dilinin tarihçesini anlatayım. Ancak bu Programlama Dili denilen kodlar bütünü bir anda bulunmamıştır. Literatüre göre Programlama Dilleri 4kuşakta toplanmıştır. Dilerseniz başlayalım.
1.Makine Dilleri

Makine Dilleri insanların ilk Programlama ihtiyacını kaldırmak için üretilmiş dil çeşitidir.
Makine dilleri makine ile hiçbir aracı olmadan kullanılan bir dil olduğu için performans hızı ve özelliği çok güçlüdür.Fakat
Bu makine dilini ezberlemek çok zordur. Çünkü makine dilleri 1 ve 0'lardan oluşur. Düşünün, 1 satır kod yazmak için insanoğlu eskiden sayfalarca 1 ve 0 lardan oluşan kod bütün yazarmış.

İşte Bunlarda Bazı Makine Dilleri:
ARM
Intel 80x86
IBM 360
MIPS R2000|R3000
MOS Tech 6502
Motorola 680x
Power Architecture - (POWER and PowerPC)
StrongARM

Sun SPARC, UltraSPARC
2.Çevirici Diller
İnsanlar tarafından makine dillerine oranla daha anlaşılır olan bu diller çevirmen diller olarak bilinirler. Direkt işlemciye/makineye özel kodların yerini komutlar ve kısaltmalar kullanılmaktadır. Fakat halen makineye özel programlama yapılması gerekmektedir. Ayrıca bu dillerle geliştirilen programların makinelerde çalışabilmesi için makine diline çevrilmeleri gerekiyordu. Bu noktada çevirmenler devreye giriyordu.
Bazı Çevirici Diller:

ASEM-51 [1]
BAL (Basic AssembLer)
COMPASS (COMPrehensive ASSembler)
Emu8086
FAP (FORTRAN Assembly Program)
FASM (Flat Assembler; IA-32, IA-64)
GAS (GNU Assembler)

HLA (High Level Assembly)
3.Yapısal-Mantıksal Diller
Programlama dillerinin günümüzde yaygın kullanılan ve bilinen türlerinin geliştirildiği nesil, üçüncü nesildir. İngilizce ağırlıklı olarak insanların kullandığı dillere yakın, yüksek seviyede (insana yakın) yapısal dillerdir. Bu nesille birlikte yazılım geliştirme makine bağımlılıktan kurtarılmıştır. Yazılan programlar farklı makinelerde kullanmaya başlanmıştır. Üçüncü nesil dillerin yüklendiklerini bilgisayarda çalışması için derleyici ya da yorumlayıcı aracılığına ihtiyaç duyulur.
Bazı Mantıksal Diller:

BASIC
C
C++
Delphi

Java
4.Çözüme Yönelik Diller
Kullanımı çok daha kolay, daha az kod yazarak yönergeler, hazır şablonlar ve sihirbazlar sayesinde belirli ihtiyaçlarda uzmanlaşmış pratik çözümler geliştirmeye yönelik olan bu diller rapor üreteci, form üreteci, vaka tasarımı, veri yönetimi, istatiksel analitik, vb.alanlarda uygulamalar geliştirmeye yöneliktir.
Bazı Çözüme Yönelik Dil Örnekleri:
Borland Delphi

MATLAB's GUIDE
Windows Forms
Powerbuilder
Progress Dynamics

ColdFusion

145195






 


Son düzenleme:

Üst