[REHBER] Komut bloklarının türleri(1.9+)

ilkeroyun

Elmas Madencisi
Mesajlar
774
En iyi cevaplar
1
Beğeniler
431
Puanları
600
Ruh hali
Merhaba gençler size bugün Türkiye'de çok az kişinin ilgilendiği komut bloklarının temel kısımlarını anlatabildiğim kadar anlatmaya çalışacağım. Umarım konumu beğenirsiniz. İleriki konularımda komutları ayrıntılı şekilde ele alıp

Komut bloklarını 1.9 ve üstü sürümlerde açtığınız zaman göreceğiniz şey üstte büyük bir dikdörtgen altında 5 adet @p @r @s @e @a gibi yazılar altında 3 kare, çıkma ve kaydetme karelerini göreceksiniz. Bu kareleri aşağıdaki resimde numaralandırarak açıklamaya çalışacağım ve sizlere anlayabileceğiniz kadar temel komut bloğu bilgisi vermeye çalışacağım.



1) Komut girme bölgesi
Burası sizin komutu gireceğiniz yer. Burasına girdiğiniz komutu ileriki aşamalarda bir clock yada benzeri bir sisteme ihtiyaç duymadan tekrar etmesini sağlayabileceksiniz.
2) Kişi hedefleme
Burada yazanları zaten görüyorsunuz. Anlatmaya gerek yok. Komutlarınızın belli bir kişiyi hedeflediği zamanlarda buradan seçim yapabilirsiniz.
@a : Bu seçenek ile bütün oyuncuları hedef alabilirsiniz.
Örn: say @a biz oyuncuyuz.
@p : Bu seçenek ile komut bloğuna en yakın oyuncuyu hedef alabilirsiniz
Örn: say @p Ben komut bloğuna yaklaştım.
@s : Bu seçenek sadece execute gibi oyuncu üzerinden yürütülen komutlarda kullanılabilinir oyuncuyu hedefler.
Örn: execute @e[type=armorstand,name=Gamer] - - - kill @s
@e : Bu seçenek bütün varlıkları hedefler yani çoğu blok hariç yere atılan itemler zırh askılıkları hayvanlar oyuncular ve daha aklınıza ne gelirse.
Örn: execute @e[type=armorstand,name=Gamer] - - - kill @s
@r : Bu seçenek rastgele bir oyuncuyu seçer. kill komutuna bunu aktararak rus ruleti mantıklı bir sistem yapılabilinir
Örn: kill @r
3) Son komutların çıktılarını kontrol etme
Burası sayesinde sizde artık yaptığınız komutların çalışmadığını yada neden çalışmadığını öğrenebilirsiniz.
4) Komut bloğu türleri
1.9 dan sonra minecrafta 3 çeşit komut bloğu geldi bunlar. Girdi,tekrar ve zincirleme.
Girdi komutu bilgiğimiz 1.8 deki komut bloğunun biraz geliştirilmiş hali. Eğer Kızıltaş gereksinimini kapatırsanız yani herzaman haline getirirseniz bu komutu Kızıltaş ihtiyacı olmadan 1 defa tekrar edecektir. Bu komut bloğu önüne zincirleme koyabilirsiniz
Diğer bir komut bloğu türü ise zincirleme. Bu komut bloğun açık mavi renkde. Arkasında ya bir tekrar yada bir girdi bloğu olması gerekiyor yoksa çalışması mümkün değil. Yani başka bir şekilde anlatmak gerekirse bu komut bloğunu bir komut gerçekleştikten sonra arkasından bunu gerçekleştirmek için kullanacağız. Eğer ard arda 1den fazla komutun çalışmasını istiyorsak komut bloklarının kenarlarındaki okların aynı yöne baktığına dikkat ederek birleşik şekilde koyabiliriz ve komutlar da ard arda çalışacaktır.
Son komut bloğu türü ise tekrarlayıcı. Bu komut bloğuna Kızıltaş verilirse veya herzaman aktif yaparsanız komut bloğu içindeki komutu saniyede 20 defa deneyecektir. Rengi mordur. Bu komutun önüne zincirleme komut bloğu koyabilirsiniz.

5) Koşullu yada koşulsuz olma durumu
Bu sistem çoğu zaman zincirleme komut bloklarında kullanılır hatırlarsanız arkasında bir blok olmadan çalışmıyordu. İşte bunun sayesinde arkasındaki komut bloğunun sadece enerjisi alması mı gerektiği yoksa hem enerjisi alıp hemde komutun çalıştığını kontrol etmesi mi gerektiğini belirlemek için var. Yani kafa karışıklığını gidermek için şöyle anlatayım.
Sizin 5 blok yakında bir oyuncunuz var. Bu oyuncuyu 3 blok içinde arayan bir tekrarlayıcı komut bloğunun önüne koşulsuz halde zincirleme komut bloğu koyarsanız o komut bloğu çalışır. Aynı zamanda aynı şekilde 5 blok yakında bir oyuncuyu 3 blok yakındaki oyuncuları arayan tekrarlayıcı komut bloğunun önüne koşullu zincirleme komut bloğu koyarsanız o blok çalışmaz. Çünkü tekrarlı komut bloğu 3 blok yakında oyuncu bulamıyordur.
6) Ne zaman çalışacak?
Bu ayar oldukça yararlı olabilir fakat bazen sorun çıkarabiliyor. Bu ayarda iki durum söz konusu. 1. Kızıltaş gereksinimi yani Kızıltaş enerjisi görmeden çalışmaması demek. 2. durum ise herzaman aktif. İsmine sakın kanmayın, bu durum açıkken girdi komut bloğu sadece 1 defa zincirleme komut bloğu ise arkasında blok yokken asla arkasında blok varsa koşulluluğuna göre değişir.
7) Bitirme
Konumun ayrıntılı olmasını istedim bu yüzden gereksiz bile olsa bunu da eklemem gerektiğini düşündüm. Buna basmadan yada entere basmadan komut bloğunda çıkarsanız bütün çalışmanız gidebilir. O yüzden burada dikkatli olun.
8) Çıkma
Yarım saat komut yazdınız ve bitirdiniz. Sonra yeniden açıp bir değişiklik yapayım derken birden bütün hepsi silindi. Sakın üzülmeyin. Direk esc yada İptal'e basın ve komut bloğundan çıkın. Sonraki komut bloğuna baktığınızda komutunuz hala orada duruyor olacak.

Konumun sonuna kadar üşenmeden okuduğunuz için teşekkürler. Sorularınızı yorumlara yazabilirsiniz. Bildiklerimi cevaplamaya çalışacağım.


 


Pluginsel

★ #NerdeOEskiGünler ★
Emekli
Mesajlar
1,120
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
1,460
Puanları
3,180
Ruh hali
Bu sistem 1.13 de değişecek mi?
 

ilkeroyun

Elmas Madencisi
Mesajlar
774
En iyi cevaplar
1
Beğeniler
431
Puanları
600
Ruh hali
Sistem 1.13 de değişmeyecek fakat komutların birçoğu değiştirildi veya kaldırıldı. Yani komut açıklamalarımı bundan sonra türkiyenin yavaş gelişine uygun görerek 1.12 ye göre açacağım. Eğer 1.13 de öğrenirsem onları da aktaracağım aynı şekilde....
 
R

RealyRevenGe

Ziyaretçi
Komut bloklarının ustasındanda böyle bir konu video beklerdik o teorik redstoncu o @SRDTRK
 

Üst