Şu an 12 milyar ışık yılı uzaktaki galaksinin ışınları bize ancak ulaşıyorsa...

KaanGunlu

Işık Taşı Madencisi
En iyi cevaplar
0
İnternette gezerken görüp aklımın almadığı fizik paradoksu.

Hemde bu paradoks'un etkenleri öyle Ali'nin sepeti, Bilinmeyen bir ülkenin kralı değil.
Bidliğimiz üzerinde yaşadığımız evren, ve ışığın hızı.

Alıntı:
Şu an 12 milyar ışık yılı uzaktaki galaksinin ışınları bize ancak ulaşıyorsa, mesela 11 milyar yıl evvel aralarındaki mesafe çok daha az iken niye ulaşmadı?

Ancak cevaplarken aklıma dehşet verici bir olasılık geldi. Bu nedenle başka düşünceleri merak ediyorum.
12 milyar yıl evvel evrenimiz çok daha küçüktü. Bu galakside bize aynı oranda yakındı. Bir uçtan diğer uca en fazla, 5.2 milyar ışık yılı genişliğindeydi. Işık hızı sabit olduğuna göre, "A" galaksisinden bırakılan fotonun, kaynağından bağımsız olarak "B" galaksisine ulaşması için en fazla 5.2 milyar yıl lazımdı.
Evrensel genişleme ışık mesafesine (Tam rakamı hatırlayamadım 1 ışık yılına göre mi, yoksa bir parsek mi, yoksa başka bir değer miydi unuttum. Önemli olan; ışık hızına oranla düşük bir hız ve artış oranı olduğu) oranla 72 km/saniye diye biliyorum. Üstelik bu hız sabit değil artıyor. Diğer anlamı geçmişte daha da düşüktü bu hız.

Nasıl yorumlamak ve konuyu ele almak doğru olabilir sizce?

Fikirlerinizi bekliyorum :) Forumdan ne çıkacak merak ettim.​

Sxyen

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Dostum Allahın İşine Karışmaya Gerek Yok Yaptıysa Vardır Bi Bildiği
(Beynim Yandı , En Güzel Cevap Bu Geldi Aklıma )

atrea

Taş Madencisi
En iyi cevaplar
0
Aslında saçma bir soru :/ Ya da ben tam olarak anlayamadım.
12 milyar yıl önceki ışınların gelmesinin sebebi arasındaki mesafenin 12 milyar ışık yılı olması.
Eskiden mesafe daha az ise o kadar yıl daha öncesini görüyordur.
Eğer evrenin genişlemesinin hızı ışığa göre az ise atıyorum 1 milyar yıl önce onların 3000 yılını görüyorsak şimdi onların 2000 yılını görüyoruz.

Neferity

Taş Madencisi
En iyi cevaplar
0
O zamanki durumda çok fazla yakınlık olduğundan fotonları etkileyen bir çekim gücü olabilir.

atrea

Taş Madencisi
En iyi cevaplar
0
Ha birde şu var örneğin ışık yolun yarısındayken ''6 milyon yıl ışık yılı ilerlemişken'' evrende genişlemiş oluyor. Yani ışığın gittiği mesafe 6 milyar ışık yılı olmasına rağmen evrende genişlediği için kat ettiği mesafe artıyor ve atıyorum 8 milyar yıl oluyor.

Neferity

Taş Madencisi
En iyi cevaplar
0
Ha birde şu var örneğin ışık yolun yarısındayken ''6 milyon yıl ışık yılı ilerlemişken'' evrende genişlemiş oluyor. Yani ışığın gittiği mesafe 6 milyar ışık yılı olmasına rağmen evrende genişlediği için kat ettiği mesafe artıyor ve atıyorum 8 milyar yıl oluyor.
Evrenin genişleme hızı ile fotonun hızı aynı değil.

xdzaa21

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
1
Sanırım ışığın doğrusallığı da önemli, yani galaksiler sürekli hareket halinde ise doğrusallığının tamamen uyumlu hale gelmesi için zaman gerekiyordur diye düşünüyorum.

GodofMilker

Nether Yerlisi
En iyi cevaplar
0
Çekim kuvveti arttığında ışığı da çekiyor* hız azalıyor falan filan*
ve karadelik kafasında bilinmezlikler olmuş olabilir lel

Neferity

Taş Madencisi
En iyi cevaplar
0
Ornegin evrenin derinliklerinde bulunan kuasalardan gelen radyo dalgalari buraya gelene kadar ohoo basina neler gelmistir.

1 - Karadelik vb.
2 - Cekim kuvveti
3 - Uzayin en kuytu kosesine kacirip gelinlik giydirip atmis olabilirler
.
4 - daha cok sey olabilir

FuryRS

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
0
Ruh hali
Hocam Sana Şöyle Söyliyim Aslında Bu Bir Paradoks Değildir Mesela Bir ev Düşün ve Karşısında Upuzun Bir Yol ve Bu Yol Sürekli Artıyor. Sende Arabaya Binmişsin Elinde Fener Tutarak Yoldan Gidiyorsun. Sen İlerledikçe Fenerin Eve Ulaşması Daha da Uzar. Uzay ya da Evren de de Bu Mantık İşler. Yani Atıyorum "X" Galaksisinden Gelen Işıkların Uzayda Farklı Bir madde tarafından soğurulması gibi etkenler de Vardır. Yani Sonuç Olarak Işık Doğrusal Olarak İlerler Önüne Herhangi bir göktaşı ya da onun gibi bir şey çıkarsa Işığın İlerlemesi Durur. Yani Paradoks Filan Değildir Bu.

Ornegin evrenin derinliklerinde bulunan kuasalardan gelen radyo dalgalari buraya gelene kadar ohoo basina neler gelmistir.

1 - Karadelik vb.
2 - Cekim kuvveti
3 - Uzayin en kuytu kosesine kacirip gelinlik giydirip atmis olabilirler
.
4 - daha cok sey olabilir
Gelinlik Mantıklı Ama Evet Katılıyorum Arkadaşımıza Yani Bugünün Teknolojisiyle Her ne Kadar Bir yere Gelmişte Olsak. Bu olaya Sadece Kılıf Giydirebiliriz.

KaanGunlu

Işık Taşı Madencisi
En iyi cevaplar
0
Hocam Sana Şöyle Söyliyim Aslında Bu Bir Paradoks Değildir Mesela Bir ev Düşün ve Karşısında Upuzun Bir Yol ve Bu Yol Sürekli Artıyor. Sende Arabaya Binmişsin Elinde Fener Tutarak Yoldan Gidiyorsun. Sen İlerledikçe Fenerin Eve Ulaşması Daha da Uzar. Uzay ya da Evren de de Bu Mantık İşler. Yani Atıyorum "X" Galaksisinden Gelen Işıkların Uzayda Farklı Bir madde tarafından soğurulması gibi etkenler de Vardır. Yani Sonuç Olarak Işık Doğrusal Olarak İlerler Önüne Herhangi bir göktaşı ya da onun gibi bir şey çıkarsa Işığın İlerlemesi Durur. Yani Paradoks Filan Değildir Bu.

Gelinlik Mantıklı Ama Evet Katılıyorum Arkadaşımıza Yani Bugünün Teknolojisiyle Her ne Kadar Bir yere Gelmişte Olsak. Bu olaya Sadece Kılıf Giydirebiliriz.
Ama ışık enerji olduğundan her saniye devam eder. Araba ise sadece 1 tane. Yani her an yeni arabalar çıkmak zorunda. Hatta her an sonsuz sayıda araba çıkmak zorunda.