Unreal Engine 4 - Oyun Geliştirme Motoru

Ataberkia

Mesajlar
226
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
412
Puanları
360

unreal-engine-4-logo-wallpaper-4.png


Unreal Engine 4 - Oyun Geliştirme Motoru

Selam değerli forum üyeleri ve ziyaretçileri!

Konuyu okuduktan sonra bu oyun geliştirme motoru hakkında giriş seviyesinde bilgiye sahip olacaksınız fakat Unreal Engine 4'den bahsetmeden önce oyun geliştiriciliği hakkında bilgi vereyim:

Oyun geliştiriciliği, kariyer olarak seçilebilecek, bilgisayar oyunu oynayan kişi sayısı gün geçtikçe arttığından dolayı geleceği birçok kişi tarafından çok parlak görülen bir meslektir. Oyun geliştirmeyi öğrenmeye benim fikrimce erken yaşta başlamak çok daha iyi olacaktır. Bu iş için gereken en önemli şeylerden biri İngilizce'dir. İngilizceniz yeterli seviyede değilse maalesef oyun geliştiriciliği iyi bir seçenek olmayabilir. Ayrıyeten Türkiye'de oyun geliştiriciliği yeterince gelişmediği için yabancı şirketlerle iş yapmanız gerekebilir. Bu da ileri seviye İngilizce gerektirir. Ancak oyun geliştirirken İngilizcenizi geliştirmeniz de mümkün elbette. Hiçbir şey için geç sayılmaz.
basarili-bir-oyun-gelistirici-olmak-icin-nereden-baslamali-neler-yapmali.jpg


Evet, oyun geliştiriciliğinden kısaca bahsettiğimize göre asıl konumuza dönebiliriz. Unreal Engine 4.
Peki nedir bu Unreal Engine 4?


Unreal Engine 4, Epic Games tarafından piyasaya sürülmüş son zamanların en popüler oyun geliştirme motorudur. Evet, bu oyun geliştirme motoru Fortnite'dan da tanıdığımız Epic Games şirketi tarafından piyasaya sürüldü. İşte bu oyun motoruyla geliştirilmiş popüler birkaç oyun:
PlayerUnknown's Battlegrounds, Batman Arkham Knight, Rocket League.


Evet, Fortnite'a rakip olan PUBG oyununun da Fortnite sahibi şirketin çıkardığı oyun motoruyla geliştirildiğini duymak biraz garip. :para:
Ancak şu bilgiyi de eklemeliyim ki; PUBG, Fortnite'dan daha önce piyasaya sürülmüş bir bilgisayar oyunudur. Yani Epic Games, PUBG'nin bu kadar tuttuğunu ve kendi motorlarıyla yaptığını görmüş ve "Biz neden bu oyunu yapmıyoruz" diyip onlarda Battle Ground oyunu yapmış olmalı. :sinsi1:


Her neyse, tekrar konumuza dönelim. Mmm, oyun geliştirmek diyince benim kafamda ilk canlanan şöyle bir ekran oluyor:

Kodlama-Eğitimi.jpg


Korkmanıza hiç gerek yok çünkü oyun geliştirme motorlarında kodlamaya çok fazla ihtiyaç duymuyoruz. Ancak yine de C++ kodlama dili, Unreal Engine 4 için oldukça gerekli ve öğrenilmesi gereken bir kodlama dilidir. Çünkü bu motorun gerçekleştiremediği bazı işlemleri, kod dosyasına girip kendimiz gerçekleştirmemiz gerekebiliyor. Eğer C++ bilmiyorsanız başlangıç için önemli değil. Ancak oyun geliştiriciliğinde bir gelecek planlıyorsanız bu kodlama dili oldukça önemlidir. Evet, Unreal Engine 4'e baktığımız zaman bizi böyle kod karmaşasıyla dolu bir ekran yerine resimde olduğu gibi kare kutu içine yerleştirilmiş, animasyonları hazır bir model ile bir kare kutu karşılıyor. Minecraft'da ev yapar gibi veya Arma 3'de editörü kullanır gibi oyun geliştirmeye başlıyoruz!
Screenshot_3.png

Mmm, evet. Biraz hızlı ilerliyoruz. Bu kısma gelmeden önce programı indirmeli ve kurmalısınız. Unreal Engine 4'ü Spoiler içinde verdiğim bağlantının sağ üst bölümünden indirebilir veya daha önceden bilgisayarınızda kurulu Epic Games launcher varsa onun üzerinden kurulumunu sağlayabilirsiniz.

Kurulum çok uzun sürmeyecektir. Unreal Engine 4 dosya boyutu 7-8GB civarındadır. Bu kadar geniş bir oyun motoru için göze alınabilecek küçük bir boyut olduğunu söyleyebilirim. Unreal Engine 4'ü indirip kurduğumuzda bir proje oluşturmamız gerecek. Nasıl oluşturulacağından bahsetmek gerekirse; programı çalıştırdığınız anda sizi spoiler içinde verdiğim gibi bir proje oluşturma ekranı karşılayacaktır.
Screenshot_1.png

Bu bölümden, öncelikle projenizi Blueprint mi yoksa C++ dilinde mi oluşturacağınızı seçin. Bu konu hakkında bilginiz yoksa Blueprint seçmeniz daha mantıklı olacaktır. Hem ayrıyeten şunu da eklemeliyim ki; C++ seçtiğiniz taktirde Visual Studio 2017 programını da indirmeniz gerekir. Sonrasında, projenize uygun olacak bir template ile başlayabiliyorsunuz. Örneğin First Person'da karakter FPS modundadır ve elinde kullanılabilir bir silah vardır. Yani ateş etmesi için gereken bütün kodlamalar hazır olarak verilmiştir. Ancak gerçekten bir oyun geliştirmek istiyorsanız bu templateleri kullanmak yerine kendiniz ateş etme sistemi oluşturmalısınız. Third Person'da karakter TPS modundadır. Ayrıyeten araba veya uçak olan templateler de mevcuttur. Dilerseniz elbette bu templatelerin hiçbirini kullanmayıp tamamen sıfırdan boş bir proje de oluşturabilirsiniz. Ben, bu seferlik Third Person'u tercih ettim. Dilediğiniz templateyi seçtikten sonra sağ alt bölümdeki name bölümünden projenizin ismini değiştirebilirsiniz. Projenizin ismini sonradan değiştirmek, tüm işlemler bu proje isminin üzerine kurulacağından dolayı kolay olmayacaktır. İsim belirledikten sonra "Create Project" butonuna tıklayarak projemizi artık oluşturabiliriz. Projemizin oluşması çok uzun sürmeyecektir. Projeyi oluşturduktan sonra artık oyun yapımına başladık sayılır. Gelin, Unreal Engine 4 hakkında temel bilgilere göz atalım.

Öncelikli olarak Unreal Engine 4'de düzenleme yapmak için gerekli olan panellerimize göz atalım. Bu panelleri üst kısımdaki Window bölümünden açıp kapatabilirsiniz. Açtığınız bir paneli istediğiniz yere alabilir, istediğiniz kadar büyültebilir ve küçültebilirsiniz. Benim aktif olarak kullandığım paneller şu şekildedir: Content Browser, Modes, World Outliner ve Details. Bu panellerin yerleri ise spoiler içinde verdiğim resimdeki gibidir.
Screenshot_5.png
Kısaca bu panellerden bahsetmek gerekirse:
Content Browser; projeye yüklediğiniz içerikleri (animasyon, texture vs.) görüntüleyebileceğiniz paneldir. Modes; dünyayı düzenleyebileceğiniz, kare kutu, üçgen kutu, merdiven vs. ekleyebileceğiniz ve ışıklandırmayı ayarlayabileceğiniz paneldir. Details; seçtiğiniz objenin detaylarını görüntüleyip düzenleyebileceğiniz paneldir. World Outliner ise oluşturduğunuz dünya üzerinde bulunan objeleri, ışıklandırmaları vs. görüntüleyebileceğiniz paneldir. Bu panel sayesinde ekli olan objeleri de silebilirsiniz.


Dünya üzerinde gezinmek için W, A, S, D veya yön tuşlarını kullanabilirsiniz. Kamerayı farenizin sağ tuşuna basılı tutarak döndürebilirsiniz. Ve dilerseniz üsteki panelden "Play" tuşuna basarak oyununuzu test edebilir, "Launch" tuşuna basarak da oyununuzu gerçek bir oyun gibi .exe olarak bir pencerede başlatabilirsiniz.

Evet, dünyamız üzerinde düzenlemeler yapalım. Örneğin şu ortadaki "Third Person" yazısını düzenlemek için bir kere üstüne tıklıyoruz. Üstüne tıkladığımızda details bölümünde o yazının detayları açılmış olmalı. Açılan details bölümündeki "Text" bölümünden yazımızı dilediğimiz gibi değiştirebiliyoruz. Ben "Forum Gamer" olarak değiştirdim.
Screenshot_7.png

Şimdi de dünyamızı Landscape yapalım. Landscape, dünyanın flatını (tabanını) komple bir texture ile kaplamaktır. Landscape yapmak için "Modes" bölümündeki Landscape'i seçip oradaki "Meterial" bölümünden de bir texture seçiyoruz. Ben, bu konu için Cobblestone_Smooth texturesini seçtim. Sonrasında "Fill World" ve ardından "Create" butonuna tıklıyoruz. Bu işlem bilgisayar hızınızla değişmekle beraber ortalama 30-40 saniye sürecektir.
Screenshot_9.png

Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra dünyamız tamamen seçtiğimiz texture ile kaplanmış olacak. Gelin şimdi de bu taşla kaplanmış dünyamıza birkaç materyal ekleyelim. Bunu yapmadan önce ben, ortadaki kare kutuyu kaldırmak istiyorum. Bunu yapmak için elbette World Outliner'i kullanmalıyız. World Outliner'deki ArenaGeometry klasörünün içindeki bütün materyalleri silmemiz yeterli olacaktır. Şunu da eklemeliyim ki; Landscape bölümü seçiliyken World Outliner'de işlem yapamayız. Bu yüzden "Modes" bölümündeki Landscape'den, başka bir şeyi seçerek çıkıyoruz. Sonuç olarak elimizde, sadece dümdüz bir flat (taban) kaldı. Artık mataryel ekleyebiliriz. Bunun için "Modes" bölümünden "Place"yi seçiyoruz ve ardından "Geometry" bölümünü seçiyoruz. Burdaki materyalleri dünyamıza sürükleyerek kolay bir şekilde ekleyebiliyoruz.

Örneğin bir "Curved Stair" ekledim. Bu eklediğim Curved Stair'i birçok yönden değiştirebilirim. İşte değiştirebileceğim yönler ve spoiler içindeki resimlerde sırasıyla bu işlemi yapan ok. Oklar arası geçişi space tuşu ile sağlıyoruz.
1- Yerini değiştirebilirim.
2- Yönünü ve açısını değiştirebilirim.
3- Boyutunu, merdiven sayısını ayarlayabilirim.
Screenshot_10.png

Screenshot_11.png

Screenshot_12.png
Ayrıyeten; dilerseniz bu merdivene Content Browser içinde aratarak bulduğunuz bir textureyi de sürükleyip ekleyebilirsiniz.


Bu konuda Unreal Engine 4 hakkında bilgi verip motoru, giriş seviyesinde anlattım. Umarım işinize yarayan bilgilere ulaşmışsınızdır. İyi forumlar!
 


Son düzenleme:

Üst