WEB TASARIM VE PROGRAMLAMAYA GIRIŞ [3] - ÖĞRENIMDE İZLENECEK YOL

n3pixmm

Marangoz
Mesajlar
48
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
35
Puanları
90


Web Okur Yazarlığı'ndan herkese merhaba. Bu yazımıza kadar olan iki yazıda, özet ve açık bir şekilde İnternet'in çalışma mantığından, Web Sayfalarının nasıl Web Tarayıcılar üzerinden Kullanıcılara gösterildiğini, Web Sayfalarının son hallerine gelen dek işlendikleri katmanlardan, kişilerin kendi yeteneklerine göre seçtikleri rollerden, hangi roller ne içindir bunlardan bahsettik. Yani işin henüz uygulama kısmına hiç girmeyip, tamamen teori ve mantıkta oturması için yazılar paylaştık. Bu yazıda artık uygulama ve gerçek anlamda bir şeyler yapma yoluna gideceğimiz için, en kolay öğrenme tekniklerinden ve hangi yolun izlenmesi gerektiğini anlatacağım.

Öncelikle Web Sayfalarının Olmazsa Olmazı Olan HTML dilini öğreneceğiz.

HTML Nedir?


HTML yani Hiper Metin İşaretleme Dili (İng: Hypertext Markup Language) tam olarak bir programlama dili olarak düşünülmeyebilir. Web Sayfalarımızın temellerini attığımız dildir. Örnek olarak inşaatın iskeletinin çizilmesi gibi düşünülebilir. Bu dilin kullanımı kolaydır. Sadece tasarım yani FRONT-END DEVELOPER üzerine kurulu olduğu için, tasarımcı yönünüzü göstermeniz ve yaratıcılığınızı çalıştırmanız gerekmektedir.

Ve HTML'in ardından bizi CSS beklemektedir.

CSS Nedir?

CSS yani Stil Şablonları (İng: Cascading Style Sheets). Bu dil, HTML dili ile oluşturduğumuz Web Sayfasının iskeletini gerçek anlamda görsellik eklemeye yarar. Örneğin Web Sayfanıza bir kutucuk eklediniz, fakat CSS kullanmazsanız bu kutucuk, şeffaf bir kutu olarak hayallerde saklanır. Bu kutucuğa CSS ile stil özellikleri ile bir kontür yani dış çizgi, arkaplan rengi, uzunluk ve genişlik verirseniz kutucuk bir görsel gibi gözükür. Bu işlem için CSS dediğimiz Stil Şablonlarını kullanmamız gerekecek.

CSS'in ardından, JS yani JavaScript dilini öğrenmemiz bizler için daha uygun olacaktır.

JavaScript Nedir?

JavaScript, FRONT-END DEVELOPER görevi olarak tanınmaktadır. Nedeni ise bu dilde yapılan fonksiyonlar, kodlamalar hepsi direkt olarak İstemciyle ilgilenmektedir. Java ile JavaScript dilleri birbirinden çok farklıdır, sadece isim benzerliği bulunmaktadır. Car(Araba) ve Carpet(Halı) gibi, anlamca çok farklılar fakat isim olarak çok benzerler. Bu dil ile HTML ve CSS de yaptığımız elementlerin yani her nesnenin, bunlar butonlar, paragraflar, resimler olabilir, özelliklerini değiştirmek, bu özellikleri İstemci olaylarına yani tıklama, tuşa basma gibi olaylar ile etkileştirerek daha efektif, görsel bir Web Sayfa yapmamıza yarar.

Bu 3 dil ile rahatlıkla bir Web Sayfası oluşturulabilir. Fakat işin içinde veritabanı, güvenlik, veriler ile kullanıcı işlemleri, yönetim paneli gibi ihtiyaçlar söz konusu ise;BACK-END DEVELOPER dillerinden biri olan PHP rahatlıkla bizim işimizi görecektir.

PHP Nedir?

PHP yani Hypertext Preprocessor demektir. Bu dil esasında JavaScript ile aynı sayılır, en belirgin farkı ise PHP'un Web Sunucu tarafında çalışmasıdır. Yani bu şu anlama geliyor; siz HTML, CSS ve JavaScript ile sunucuyla iletişime giremezken, PHP rahatlıkla bu işi yapıyor ve sunucudan veri, dosya, resim gibi dokümanların transferini rahatlıkla yapabiliyor. Kullanıcı JavaScript gibi kolaydır. Temel olarak öğrendikten sonra, bir kaç saat içerisinde istediğiniz siteyi güzelce tamamlayabilirsiniz.

PHP nin Sunucu tarafında çalışmasının getirdiği bir özellik ise; İstemcinin PHP kodlarını hiçbir şekilde tarayıcıda görememesidir. İstemciye ulaşana kadar birçok PHP kodu işleniyor, fakat İstemci sadece bu kodların sonucunu görebiliyor ve müdahalede bulunamıyor.

Evet, bu 4 Dili öğrendikten sonra size çok samimi bir şekilde söylüyorum, gezindiğiniz Web Sayfaları gibi Web Sayfaları oluşturabilir hale geleceksiniz. Fakat şunu söylemekte fayda var, Web Okur Yazarlığı olarak bu süreçte sadece sizlere temel olarak bilgi verilecek. Size düşen vazife ise bu öğrendiklerinizi uygulamalar ile pekiştirip daha kolay hazmetmek ve kendi sınırlarınızı tanımaya çalışmanızdır. Öğrendiklerinizin temel olduğunu bilerek, daha farklı ve daha iyi uygulamalar yapmaya çalışmak sizin bilginize bilgi katacak ve usta olma yoluna götürecektir.

Yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim, bol Web Okur Yazarlı günler dilerim...
 


KilllerDragons

Kızıltaş Madencisi
Mesajlar
569
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
143
Puanları
560
Ruh hali
Ellerinize Sağlık
Hangisinde Başlıyım Diye Düşünüyordum Html İle Başlıyıcağım Bu Yazınızdan Sonra :) Php Öğrenmeye Kalkışmıştımda :D
 

n3pixmm

Marangoz
Mesajlar
48
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
35
Puanları
90
Ellerinize Sağlık
Hangisinde Başlıyım Diye Düşünüyordum Html İle Başlıyıcağım Bu Yazınızdan Sonra :) Php Öğrenmeye Kalkışmıştımda :D
Evet zamanında ben de aynı hataya düştüm ve PHP ile başladım :p Anlaasıan anladım, çalışıyordu da istediğim site ortaya çıkmıyordu :p İlerleyen zamanlarda daha çok yazı gelecek :)
 

Bernard

Бернард
Site Danışmanı
Geliştirici
Mesajlar
1,286
En iyi cevaplar
61
Beğeniler
2,129
Puanları
5,790
Güzel konu tebrikler. Java ile başladım.
 

Üst