Minecraft Sunucusu Nasıl Kurulur?

MinecraftHocası

Marangoz
Aktif Üye
Mesajlar
44
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
5
Puanları
40
Minecraft Sunucusu Nasıl Kurulur?

Hepinize merhabalar sevgili forum okurları ve Minecraft oyuncuları. Bu konuda baştan sona bir Minecraft sunucusunun eklenti eklenebilir halinin detaylı bir şekilde nasıl kurulacağından bahsedeceğiz. Bu konu Windows kullanıcılarına ithafen yazılmıştır. Dilerseniz konumuza geçelim.
Nedir bu sunucular?
Sunucular arkadaşlarınızla birlikte oyunu oynamanızı sağlayan bir ve birden fazla oyuncuyu birleştiren Minecraft'ı genele sunan işlem uygulayıcılardır. Sunucu denmesinin temel sebebi ise Minecraft'ta bulunan 1 haritayı genele sunmasıdır. Kendi sunucunuzu kurabilir ve sunucuyu eklentiler (pluginler) ile kişiselleştirebilirsiniz.

Sunuculara neler ekleyebiliriz?
Sunuculara neredeyse istediğiniz her şeyi ekleyebilirsiniz. Eklemek için eklenti yazabilmeniz gerekmekte. Eklentiler ile sunucunuza mini oyunlar yapabilir, özel yetkiler ayarlayabilir, yetkilileri düzenleyebilirsiniz. Yapabilecekleriniz tabii ki bunlarla sınırlı değil ve sınırlı olmamalı da. Araştırarak neredeyse isteğiniz her şeyi yapabilirsiniz.

Sunucular nasıl kurulur?
Şimdi gelelim işin uzun süren kısmına. Minecraft sunucusu kurmak için bilgisayarınızda Java 8 kurulu olmak zorundadır. Kurulu değilse hemen buraya tıklayarak indirmeniz mümkün. Java 8 kurulumunu bitirdikten sonra gelelim bize gereken dosyalara. Gereken dosya sadece Spigot. Bu dosyayı edinmek için şurada ki siteden kendinize gereken sunucu dosyasını indirebilirsiniz. Bu rehberde ben sizlere 1.12.2 sürümünün kurulumunu anlatacağım.

Screenshot_1.jpg


Screenshot_2.jpg


Screenshot_3.jpg

İndirdiğimiz sunucu dosyasını masaüstüne yeni bir klasör oluşturup içine koyuyoruz. Ardından dosyayı koyduğumuz klasörün içerisinde metin belgesi oluşturuyoruz. Oluşturduğumuz metin belgesine girip şu kodları yazıyoruz.

Kod:
@echo off
java -Xms1G -Xmx1G -XX:MaxPermSize=128M -XX:+UseConcMarkSweepGC -jar spigot-1.12.2.jar
pause

DİKKAT: Kodda bulunan " spigot-1.12.2.jar " yazısı benim kurduğum sunucu dosyasının isminden dolayı böyle. Siz farklı bir sürüm kuruyorsanız eğer bu isimleri aynı yapmak zorundasınız. Aksi takdirde sunucunuz çalışmayacaktır!

Bu kodu yazdıktan sonra not defterinde bulunan "dosya" menüsü altından farklı kaydet seçeneğine tıklıyoruz. Kayıt türünü "Tüm Dosyalar" olarak değiştiriyoruz. Kayıt türünü değiştirdikten sonra kaydedilecek o dosyanın adını "baslat.bat" olarak değiştirip kodlamayı "UTF-8" yapıp kaydediyoruz.

Screenshot_4.jpg

Screenshot_5.jpg

Kayıt işlemi bittikten sonra kaydettiğimiz dosyayı açıyoruz. Karşımıza CMD ekranı çıkıyor. Biraz bekliyoruz. Pencerede birkaç satır yazı yazılıyor. En son " Press any key to continue... " yazısı gelene kadar bekliyoruz. Yazı geldikten sonra pencereyi kapatıyoruz ve klasörde çıkan " eula.txt " dosyasını açıyoruz. Son satırda bulunan " eula = false " yazısını " eula = true " olarak değiştiriyoruz ve kaydedip not defterini kapatıyoruz.

Screenshot_6.jpg

Kaydetme işleminden sonra tekrardan " baslat.bat " dosyasını açıyoruz. Tekrardan bir süre bekliyoruz. Satırlarca yazı yazılacak. En son " Done! " ile başlayan satırı görene kadar bekliyoruz. " Done! " yazısı geldikten sonra sunucumuzun açıldığı kesinleşiyor.

Sunucu nasıl kişiselleştirilir?
Şimdi gelelim sunucuyu kişiselleştirmeye. Baslat.bat ile açılan CMD penceresini kapatıyoruz. Ve klasöre baktığımızda amanın!! birçok dosya bulunuyor. Telaş yapmayın. Bu dosyaların olması iyiye işarettir. Dosyaların arasında olan " server.properties " dosyasını not defteri ile açıyoruz. Gelen pencerede satırlar boyunca yazıların olduğunu görüyoruz. Hadi bunlardan işimize yarayacak olanların ne anlama geldiğini öğrenelim.

  • allow-nether - Nether dünyasının açık olup olmamasını sorar.
  • level-name - Oynanacak haritanın adını sorar.
  • server-port - Sunucunuzu portlardan yayımlayacaksanız port numarasını sorar.
  • level-seed - Eğer özel bir seed ile harita oluşturmak istiyorsanız buraya o seed'i girebilirsiniz.
  • server-ip - Sunucunuzu Hamachi ile kuruyorsanız buraya Hamachi ipv4 adresinizi koymanız gerekiyor.
  • max-build-height - Minecraft dünyası belirli bir yüksekliğe kadar blok koymanıza izin verir. Bu seçenek ile en yüksek blok koyma noktasını belirleyebilirsiniz. Varsayılan 256'dır.
  • white-list - Sunucunuzu düzenliyor ve oyuncuların size karışmasını istemiyorsanız bu seçeneği aktif edebilirsiniz. Başkalarını beyaz listeye eklemek isterseniz sunucu açıldıktan sonra konsolda "whitelist add <oyuncuismi>" veya oyun içerisinde "/whitelist add <oyuncismi>" şeklinde kendinizden başkalarını da beyaz listeye ekleyebilirsiniz.
  • hardcore - Sunucunuzda hardcore yani zorlayıcı modun aktif veya pasif olmasını ayarlar.
  • online-mode - Sunucunuzun premium üyelere özel olması için "true", crack yani korsan Minecraft oyuncularının da girebilmesi için "false" yapmanıza yarar.
  • pvp - Sunucunuzda PVP yani arkadaşlarınızla savaşmanızı açıp kapatmanıza yarar.
  • difficulty - Sunucunuzun varsayılan zorluk derecesini sorgular. Oyun içinden komut ile değiştirebilirsiniz.
  • enable-command-block - Sunucunuzda komut bloklarının kullanılıp kullanılmamasını sorgular.
  • gamemode - Sunucunuzun varsayılan oyun modunu ayarlamanıza yarar.
  • max-players - Sunucunuza girebilecek maksimum kişi sayısını belirlemenize yarar.
  • spawn-monsters - Sunucunuzda canavarların oluşup oluşmamasını ayarlar.
  • view-distance - Sunucunun üyelere bulunduğu konumdan maksimum kaç chunk uzağı görmelerini ayarlar.
  • motd - Sunucunuzun açıklamasını ayarlamanıza yarar.

" server.properties " dosyası içerisinde aktif etmek istediğiniz ayarların karşılarına " true ", pasif yani devre dışı etmek istediğiniz ayarların karşılarına " false " yazabilirsiniz.

Arkadaşlarımızı sunucuya nasıl çağıracağız?
Aslında bunu yapmanın birçok yöntemi bulunuyor. En basitinden Hamachi ile ortak bağlantı içerisinde erişilebilir bir sunucu oluşturmak ki bu arkadaşlar arasında en güvenilir ve düzgün olanıdır. Port ile sunucu açmak sizin internetinizi direk yayımlayacağı için güvenlik konusunda çok düşük olacaktır. Umarım başka bir konuda detaylı olarak Hamachi kurulumu ile sunucuya bağlanmasını öğreniriz.


Evet arkadaşlar, oyuncuların en çok takıldığı kısım olan sunucunun dosyalarını başarılı bir şekilde kurup çalıştırabilmeyi anlattım. Umarım başka bir konuda sunucu özelleştirme ve dahada stabil çalışması gibi konuları görürüz. Şimdilik hoşça kalın!
 


Son düzenleme:

Üst