WEB TASARIM VE PROGRAMLAMAYA GIRIŞ [2] - BACK-END, FRONT-END VE FULLSTACK-DEV KAVRAMLARI

n3pixmm

Marangoz
Mesajlar
48
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
35
Puanları
90

Web Okur Yazarlığı'ndan herkese merhaba. Web Tasarım ve Programlamaya Giriş kategorimizin ikinci yazısına hoşgeldiniz.


birçok web sayfası, elimize o anki görünümüyle ulaşana kadar birçok aşamadan geçiyor. Projenin belirlenmesi, belirlenen proje için çizilen algoritma ve düşünce yapıları, transfer edilecek veriler ve bu verilerin transfer süreleri, tasarımın iskelet yapısının çizilerek hayata geçirilmesi, web sayfasında renk uyumu ve renk seçimi, kullanıcılarda tasarım üzerinde oluşacak algılar, geri bildirim mesajlarının yapıları ve benzeri birçok katman, end user'e ulaşana kadar defalarca kez düşünülüyor ve tekrarlanıyor.

Bu katmanlar oluşturulurken, web projeleri iki tür bölümde inceleniyor. Birincisi Front-end Developer, yani cephe, ön yüz geliştiricisi. İkincisi ise Back-end Developer, yani alt yapı, işletim geliştiricisi. Bu iki bölümünde varolduğu sınıf ise Full Stack Developer.

Front-end Developerlar Neler İle İlgilenir? Ne Yapar?

Örnek vermemiz gerekirse, bir binanın şantiyesini ele alalım. Bu binanın, dış cephe, görünüş, boya, boya renkleri gibi özelliklerini binayı tasarlayan müteahhitler ya da mimarlar seçiyor. Aynı durum web projelerinde veya farklı platformlardaki projelerde de geçerlidir, web sayfalarında renk seçimi, kutucukların pozisyonları, resimlerin büyüklükleri, metinlerin boyutlar, linklerin renkleri ve benzeri tüm opsiyonları seçip, bunların tasarımlarını oluşturan kişilere Front-end Developer deniliyor.

Front-end Developerlar, hangi Programlama veya İşaretleme Dillerini Kullanırlar?

  • HTML, CSS, JavaScript ve bu dillerde yaygın olarak kullanılan JQuery, Sass, Bootstrap gibi kütüphaneler.
  • Eşzamansız (Asynchronous) istek işleme ve AJAX, XMLHttpRequest, Fetch.
  • Çapraz tarayıcı uyumlulukları ve geçici çözümler.
  • SEO - Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu)
  • GIMP veya Photoshop gibi grafik tasarım programlarının kullanımı.
Back-end Developerlar Neler İle İlgilenir? Ne Yapar?
Aynı örnek üzerinde konuşmamız gerekirse, bina şantiyesinde su tesisatı, elektrik tesisatı, ısıtma sistemleri gibi alt yapı opsiyonların yönetilmesini üstlenen kişiler gibidirler. Web Projelerinde ise veri transferi, sunucu ile iletişim, veritabanı iletişim gibi görevleri üstlenirler.
Back-end Developerlar, hangi Programlama veya İşaretleme Dillerini Kullanırlar?

  • NodeJS, PERL, Ruby, Phyton, PHP, ASP.Net gibi Yazılım Dilleri.
  • Veritabanı yönetimi.
  • Yetki, Güvenlik tedbirleri.
  • Veri transferi.
  • Yedekleme yöntemleri ve yazılımları.
Bu bölümler, sadece web projelerinde kullanılmıyor. birçok uygulama projelerinde bu şekilde bir iş ayrımı söz konusu. Peki bu iş ayrımı neye göre seçiliyor? Kişiler kendi yeteneklerini keşfederek, zamanla bu şekilde seçimlere varıyorlar ve başladıkları kurumsal/büyük projelerde rol seçiminde buna göre seçiliyorlar veya seçim yapıyorlar.

Yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim, bol Web Okur Yazarlı günler dilerim...
 



Üst