Hava Soğutma mı yoksa Su Soğutma mı?

Sizce Hava Soğutma mı yoksa Su Soğutma mı?

• Kullanılan toplam oy
    5

linux.gemini

Zombi Katili
En iyi cevaplar
0
Herkese tekrardan Merhabalar. Bu günden 3 ay önce bilgisayar toplamaya karar verdim derinlemesine bir araştırma ile soğutma sorununa kadar işimi bitirdim. Su soğutmayı ilk duyduğum zamanlar kurulumu zor ve pahalı olduğu aklıma geldi ki bu zaman 2008'di. Şimdi bu iş daha ucuzladı ve kolaylaştı. Ama bazı hava soğutmaların gücü su soğutmaya karşı koyabiliyor. Bunun için küçük bir rehber hazırladım.

Hava Soğutma nedir?

İşlemci ısısı termal bir macun ile bir soğutucu bloğuna aktarılır; soğutucu üzerindeki fan(lar) bloğu soğutur; sonucunda işlemci soğur. Fakat standart soğutucular overclocklu yada aşırı yüklenen işlemcilere doğru soğutmayı (en fazla 90 C görürsünüz) yapamaz. Bazı fanlar bu soğutmayı sağlıyor fakat çok pahalı. İşlemcinin yanında gelen soğutucular standart işler içindir.

Su Soğutma nedir?

Bu örnek kasaya direkt takılabilen su soğutmanın yöntemidir.
İşlemci ısısı termal bir macun ile soğutma pompasının bakır plakasına aktarılır. Pompa radyatörden soğuk termal sıvıyı getirir ve plakayı soğutur; sonucunda işlemci soğur. Overclocklu veya aşırı yüklenen işlemcilere dayanır ve en fazla 68 C ısı görürsünüz.

Sorulara açığım. Her türlü soğutma sorununuzda bu konuya yazabilirsiniz... (Konu kendimindir. Resimler alıntıdır. İzinsiz kullanım yasaktır!)

Son düzenleme:

BlackRains

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
1
Test etmiş kişilere danışman daha doğru olacaktır. Şahsen tek fikrim, su soğutmanın toz toplamayacağıdır. Ama [email protected] gibi yerlere sorular sorabilir veya başka forumlarda karşılaştırmaları inceleyebilirsin. :sgül:

LupanSxyen

Altın Madencisi
En iyi cevaplar
0
İşlemci Donmasın :D

beyler Acele Oyun İçin all-İn-One pc Lazım Onerebilirmisiniz !

BlackRains

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
1
Yanlış bilgilendiriyorsunuz, sıvı soğutmada radyotör toz tutar ve ve sesi havadan düşük olsada ses yapar. Sonuçta en az 1 fan 1 de pompa barındırıyor.

@linux.gemini Konuda verdiğiniz değerler hangi işlemciye ait bunu yazmanız gerekirdi. Örneğin intel fanboylar AMD çok ısınıyor diyorlar stok fandan daha kötü bir fanım var 3.9 ghz den 4.2 ye çıkartıyorum ve bf4, crysis 3 gibi oyunlarda 60 dereceyi geçmiyor. Hava soğutma mı sıvı soğutma mı derseniz bütçenize bağlıdır. Bütçenizi söylerseniz yardımcı olabilirim. Bu arada yarın işlemcime hava soğutmalı fan alacağım.

Eğer yazdıklarım yanlışsa kusura bakmayın, sonuçta bütçem ve olanağım olmadığından bilgisayar toplama ve parça karşılaştırma gibi bir şansım yok. Sıvı soğutmada hangi parçalar var, ondan bile emin değilim.

@linux.gemini :
Test etmiş kişilere danışman daha doğru olacaktır.
Mesela birisi burada. En azından bilen biri. :sgül:
@Gary Bell