Doktor Köşesi - Anne Günde 2 Tanker Süt İçiyorum Ama Boyum Niye Uzamıyor?

BurnerTroll

Doktor, sadece doktor.
En iyi cevaplar
0
Talep üzerine fazla uzaklaşamadan 4. konuyu açıyorum. (3. konuda kaçmıştım.)

Büyüme dediğimiz olay sadece öyle 2 tanker süt içmeyle olacak iş değil. Zamanında "Anne bak kollarımı ve bacaklarımı ipe bağlayıp kendimi çarmıha gerdim şimdi uzayacaaaam!" diyen arkadaşlarımız da olmuştur, küçükken ben de benzer şeyler düşünmüştüm bu konuda; utanmayın, sadece itiraf edin.

Büyüme, hücrelerin bölünerek miktarını artırmasıyla gerçekleşir. Kemik dokudaki hücre bölünmesi uzamada ve büyümede doğrudan etkilidir. Gözle görebilir boy uzaması ergenlik çağında zirveye ulaşır. Bu dönemde dokusal yapım yıkımdan fazladır. (Erkeklerde -yaklaşık- 12-16, kızlarda 10-15 yaşları arasında görülmeye başlayan değişim sürecine ergenlik diyoruz.)

İyi, hoş da bu kemikler kafasına göre mi uzamaya başlıyor? Elbette hayır. Büyüme, beyindeki ön hipofizden salgılanan büyüme hormonuyla (artistik adıyla somatotropin, hani olur da millete hava atmak isterseniz) kontrol edilir. Aşırı salınımı devliğe, eksikliği cüceliğe neden olur falan filan...

Tabii sadece somatotropin büyümeyi sağlıyor demek doğru olmaz, başta tiroksin hormonu olmak üzere affedersiniz hayvan kadar faktör var bu konuda. (İnternette "Bazı büyüme faktörleri" başlığı altında 25 tane madde vardı, iyi ki bazı yazmışlar yani.)

Ayrıca büyüme faktörü beslenme ve uykudan etkilenir. Özellikle bu yazıyı okuyan ergenliğe yeni giren kardeşlerim buralara dikkat etsin. (O yaş grubundan olup da buraya kadar okuyan var mıdır Allah bilir tabii.) Uyku düzeniniz adam gibi olsun, yemek seçmece falan da yapmayın döverim bak!

Hadi daha fazla psikopatlaşmadan ben gideyim.

(NOT: Uyumuyorum, ölüm orucundayım, yemek nedir bilmiyorum, süt içmiyorum vs. ama boyum 3.15 diyen arkadaşlar, bunlar zorunluluk değil. İlla yazdıracaksınız bu notu.)

Son düzenleme:

Ragnarak

Bedrock Kaşifi
En iyi cevaplar
0
Günde 4 saat uyuyorum kahvaltı yapmıyorum yada öğle yemeği yaşım 15 ama boyum 1,83 (Maşşallah) 2 Senedir ayni ve 2 senede baya uzadım bunu açıklayın B)