Vallaha şu Türkiye'de skyblock kıtlığından benim kadar şikayetçi olan birini tanımıyorum.
Gün geçtikçe Lapisli faction sunucularda kolay sunucuya alışan tabiri caizse V£LED toplumun youtuberlerden izleyipte " Gidip birde skyblock oynayalım " düşüncesine katılıp alıştıkları kolay ortamı skyblock sunuculara da bulaştırdılar.
Bunların başında seninde şikayetçi olduğun iron golem spawner geliyor. Eskiden sunucunun normal marketinde spawn egg olmazdı villager vb kendimiz yapardık uğraşa uğraşa ama gel gelelim şimdi millet spawner satmak için adalarda villager zombi ile yapılan iron golem farmı bile engellemiş durum böyle olunca zevk alamıyorsun.
Birde benim gördüğüm en önemli sorun ise " kartopu " sorunudur. Lapisli factionda lapis kazmaktan sıkılmayan kitle ile birlikte gelen bu yöntem şahsen beni skyblock sunuculardan soğuttu. Adam elinde kürek 7/24 sol tuş basılı tutup markete kartopu satarak para kazanıyor veya adasını ciddi miktarda lvl arttırabiliyor. Amacı sadece para olan server kurucuları ise hiç bunu göz önüne almadan verdikleri seviyeleri değiştirmiyor durum böyle olunca grass'tan daha fazla lvl veren snow block mu ararsın elmas block ile aynı lvl veren sunucularmı ararsın anlamadım gitti. Skyblock sunucu gördüğümde direk marketine gidip kartopu veya kar satılıyormu diye bakıyorum ona göre diğer faktörlerde uygunsa oynuyorum. ( gerçi şimdi şu 3 ada seçeneği getirip her sunucuya kartopu ile para kasmayı getirdikleri için oynayamaz oldum ) bana göre skyblock temel amacı Cobblestone ile ve yanındaki tarım vb faktörler ile gelişmektir.
Bunlardan diğeri ise sunucudaki market düzensizliği. Pek anlatma ihtiyacı duymuyorum ama genede örnek vereyim. Örn; Tarım fiyatlarının dengesizliği, sunucuda karpuz ile bugdayın hatta balkabağının fiyatını aynı yapan ve gidipte 4 stack karpuz parasına 1 stack kaktüs sattıran acayip düzensiz bir markete sahip sunucular var zaten skyblock oynamayan single survival oynamış bir insan bile bunu düşünmeyi akıl edebilecek kapasitededir diyorum ama piyasadaki sunucular beni çok yanıltıyor. Bunun dışında elmas 100$ olup elmas zırh 300$ elmas kazma 200$ olan ve buna ek olarak onlarca şey hayal edebilirsiniz çok saçma düşünülmemiş sunucular var. Ha birde " benim sunucum zor olsun 50 stack cobblestone veya tarım ürünü satınca 5 tane toprak alsınlar " kafasıyla marketi düzenleyenleri hiç saymıyorum. Vip market ile normal market arasında oluşan free para kasma yöntemleri olan sunucuları aklıma bile getirmedim.
Bir diğer gerçek ise sunucularda çok fazla admin yardımı oluyor bu gerek item yardımı olsun gerek set çekme spawner - perm verme vb olaylar. Şahsen tanık olduğum bir olayı anlatayım. İsmini vermek istemediğim hatta aradan aylar geçip ismini bile hatırlamadığım bir sunucuda top 10 da 1. olan adamın mob trap buildinin içinde ( artık alan ne kadarsa ) üst katı spawner ile doldurulmuş bir şekilde adaletsizlik ortadaydı admine bu konuyu şikayet ettiğimizde adamın bug ile yaptığını adasını sildiğini söyleyip aynı adamın ertesi gün farklı bir isim ile eski adasından daha fazla seviyeye sahip bir ada ile tekrar top 10 girmeyi başardığını görüyoruz bu sadece bir sunucuda değil onlarca sunucuda var.
Dediğin gibi türk sunuculardan ümit kalmayınca yabancı sunuculara yöneleyim diyorum ama onlarda da vote sistemi gibi şeyler olup free item verdikleri için pek haz etmiyorum. Birde çoğu yabancı sunucuda island level gibi bir şey yok rekabet olmuyor rekabet olmayınca senin gibi benide sarmıyor.
Neyse kolum ağrıdı yazmayı bırakayım ama skyblock sunucular en sevdiğim oyun türü olup ( multiplayer sunuculara ilk başladığımda oynadığım sunucu türü ) son zamanlarda giderek bozulması sebebiyle oynayamadığım içimde kalan bir acıdır.
Herkesin eşit olduğu, kimsenin hiçbir şekilde avantaj kazanmadığı bir sunucu istiyor, vote sisteminin bile abartı olduğunu mu düşünüyorsun?
Girin bi Türkiye'deki büyük sunuculara bakın. Türkiye'deki oyuncuların yüzde kaçı VIP alıyor hesaplayın.
Sonra varsayın ki 500 online oyuncusu olan bir sunucunun sahibisiniz. 150 skyblock, 100 skywars, 50 creative, 150 survival games, 50 de survival oyuncunuz var.
Bu oyunculara lagsız oyun hizmeti vermek için atıyorum ki 32 GB ramli 3 adet sunucuya ihtiyacınız var ve bunun da aylık masrafı 700 TL olsun.
Bu sunucu, her ay kendi masrafını çıkarıp, size de biraz harçlık bırakmalı ki açlıktan ölmeyesiniz.
Nasıl bir sistem uygulardınız? SkyBlock'ta VIP alsınlar diye ne yapardınız? SkyWars'ta ne kitleri satardınız? Diğer sunuculara neler eklerdiniz?
O zaman da eulaya uygun bir market sistemi mi yapardınız? O zaman da Skyblock'ta spawner vb. satımına karşı olur muydunuz?
Bunları bir düşünmenizi istiyorum, bunu düşünürken de gerçekten oyuncuların yüzde kaçının sunucudan özellik aldığını hesaplamayı unutmayın.
Belki daha iyi yöntemleriniz vardır burada açıklarsanız o kötü SkyBlock sunucuları da dediğiniz yolu izleyebilir...
Not: Ben Skyblock oynamasını bilmiyorum, gerçekten merak ettiğimden yukarıdaki soruları sordum.