Piyanoda Orta Düzey Genel Bilgiler - 2

BurakDaVayne

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
ÖNSÖZ
Merhabalar ! Piyanoda orta düzey genel bilgileri paylaştığım serimin 2.bölümüne hoşgeldiniz.İyi okumalar !

Varyasyon

Bu terim normal piyanistleri virtüözlerden ayıran kavramdır.Gerçek virtüözler,çaldığı parçalara gerçekten birşeyler ekleyerek çalar.Şarkıdan çok uzaklaşmadan yapılan bu değişikliklerin tümü varyasyondur.Örnek verecek olursak Türk Marşı'nın caz varyasyonu veya Fazıl Say'ın yaptığı varyasyonu olabilir.Bu da video araştırırken bulduğum güzel bir varyasyon.Kırık akor kullanılarak yapılmış.

Böyle varyasyonlar hoşunuza gidiyorsa,size Yuja Wang'ın varyasyonlarını önerebilirim.Kendisi gerçekten iyi bir piyanist ve çaldığı parçaları gerçekten farklı çalıyor.Ben şimdiye kadar Flight of the Bumblebee ve La Campanella varyasyonlarını gördüm.

D.C al Fine/Senyo/Coda

Bir şarkı baştan sonra tekrar ediliyor fakat o şarkının bestecisi sondaki bir kısmın çalınmasını istemiyorsa çalınmasını istemediği yerin önüne Fine yazarak atlanmasını sağlar.Eğer baştaki bir yerin tekrar edilmesini istemiyorsa istemediği yerin önüne senyo işaretini koyar ve çalınmasını istediği yere de Fine yazabilir.
Aşağıdaki de resimli anlatım.

Srm0080.gif

Coda Bölümü
Son bölüme geçildiğini gösterir.Türk Marşı'nın elimdeki notasında Coda yazısı mevcut fakat telefonumla çekip nasıl aktaracağımı falan yapmaya üşendim,internette de Türk Marşı'nın son sayfasının kopyasını bulamadım.Ne yazık ki örnek veremeyeceğim bu bölümde.

Staccato/Legato
Burada ise zıt iki terimimiz mevcut.Staccato notaların üstüne noktalar konularak gösterilir ve bağlı bağlı çalmak yerine tek tek,ayrı ayrı çalınır.Staccato çalınan notaların değeri çeyrek kadar azalır.Legato ise notaların üstüne çizgi çekilerek gösterilir ve tek tek ayrı çalmak yerine bağlı bağlı çalınır.
  • Portato ise bağlı çalınan staccato'lardır (menüet b# minör içi'nde mevcuttur bağlı staccatolar) ve çok fazla tek tek çalınmaz,ayrıca bunların değeri hiçbir şekilde azaltılamaz.Nokta konulan notaların üstüne çizgi çekilerek gösterilir.
  • Staccatissimo ise notaların arasında çok fazla ayrılık bulunmayan staccatolardır ve aşağıdaki gibi üçgenlerle gösterilir.

Umarım beğenmişsinizdir,iyi akşamlar !

BurakDaVayne

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Rica ederim yalnız 2 kere atmışsınız mesajı bug oldu herhalde birini silerseniz iyi olur