3 Mart

SarpE

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
1
Atatürk.png

Merhabalar, 3 Mart Allah Allah ne özelliği var ki ? Bayram değil seyran değil. Yok, yok, yok ne oldu ki bu gün? Evet, hâlâ bu gün n'olduğundan bi' haberlere bu günün anlam ve önemini anlatmak istiyorum. Hadi başlayalım!
------------------O----------------
Cumhuriyet ilan edilmiş, sıra asıl savaş olan devrimleri yapmaya gelmişti. Pekâlâ, Atatürk 3 Mart 1924'te tamı tamına beş devrim yaptı. Şimdi yüksek müsaadeniz ile bu devrimleri anlatacak, bilenlere hatırlatacak, bilmeyenlere öğreteceğim.

3 Mart Kanunları (1924)
TEVHİD-İ TETRİSAT KANUNU ÇIKARILDI
Eğitim öğretim birleştirildi, Maarif Bakanlığına bağlandı. Bu sayede kültür çatışmalarının engellenmesi, eğitimin laikleşmesi ve bir bütünlük arz etmesi yolunda büyük bir adım atıldı.
ERKANI HARBİYE-İ UMUMİYE REİSLİĞİ KALDIRILDI
Harp Bakanlığı kaldırılarak Genelkurmay Başkanlığı kuruldu. Bu sayede ordu ile siyaset ayrıldı.
ŞERİYE VE EVKAF VEKALETİ KALDIRILDI
Din İşleri ve Vakıflar Bakanlığı kaldırıldı. Onların yerine Diyanet İşleri Başkanlığı ve Vakıflar Genel Müdürlüğü kuruldu. Böylece din bakanlıktan başkanlığa çevrilerek siyaset ile din ayrıldı.
OSMANLI HANEDANI YURTDIŞINA ÇIKARILDI
Osmanlı hanedanı yurtdışına çıkarılarak irticai ayaklanmaların birleşeceği bir tehlike ortadan kaldırıldı.
HALİFELİĞİN KALDIRILMASI

• Laik düzen için en büyük ve en önemli adımı atıldı.
  • Rejim karşıtlarının sığınacakları irticai unsurlu eylemler için birleşecekleri bir birim kalmadı.
  • Yapılacak yeniliklerin önündeki en büyük engellerden biri daha kalktı.
  • Halifelik seçilme çabaları ve kavgaları sona erdi.
  • Ulusal egemenliğin önün iyice açıldı.
  • Ümmetçi topluluk anlayışı sona erdi.
  • Avrupa devletlerinin bu makamı bize karşı kullanmaları engellendi.
Atatürk.png

İşte bunlardır 3 Mart'ın 3 Mart olmasını sağlayan devrimler. Şayet buraya kadar okuduysanız size canıgönülden teşekkürlerimi beyan ederim. Görüşmek üzere. Esen kalın!
imza beyaz arka planlı.png