3D Yazıcı/Makerlik 1. Bölüm

Size yararlı olabildim mi, devamı gelsin mi?

• Evet-Devamı Gelsin

• Evet-Ama Devamı Gelmesin

• Hayır-Ama Devamı Gelsin

• Hayır-Devamı Gelmesin

Sonuçlar yalnızca oylamadan sonra görülebilir.

SarpE

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
1
Öncelikle hepinize merhaba,
Ben şu son 2 gündür aktif olarak mesaj atan SarpE. Sizlere 3 boyutlu yazıcı, "Maker" nedir anlatmak istiyorum.
Öncelikle herkesin aklına gelen şu soruya bir açıklık getirelim. 3 boyutlu yazıcı ile 3 boyutlu yazıcı basılabilir mi?
3 boyutlu yazıcı şuanda daha çok başlarda olduğu ve sadece belirli materyaller ile baskı yapabildiği için:
3D yazıcı ile 3D yazıcı basılamaz. Çok fazla yazı ile bunaltmak istemediğim için mümkün olduğunca kısa tutmaya çalışacağım yazımı.

3D yazıcı nedir? 3D yazıcı aslında sizin bazı tasarım programları ile tasarladığınız nesneleri gerçek hayata geçiren aletlerdir. Bu programlara örnek olarak Auto Cad, Tinker Cad ya da Sketchup gösterilebilir. Nasıl World dosyasının uzantısı .docx ya da PowerPoint'in .pptx ise bu programların ortak dili de .stl dir. Bu aletler 3'e ayrılır FDM/SLA/SLS

Ne malzeme kullanırlar peki? FDM tipi bir yazıcı plastiği eritip daha sonra tekrar dondurarak çalıştığı için
plastik tabanlı malzemeler, SLA tipi yazıcı reçineyi özel ışınlar ile dondurduğu için reçine bazlı malzemeler, SLS ise seramik tozlarını lazer ile biribirine yapıştırarak objeyi oluşturduğu için seramik tozu kullanır.
Burda geniş yelpazede inceleyeceğimiz malzeme türü FDM'lerin kullandığı malzeme türü fakat ben yinede SLA'nın kullandığı malzeme türlerini de yazdım.

SLA Reçine Türleri(Aslında türleri değil renk seçenekleri çünkü tek tür var o da resin dedikleri reçine türü):
Şeffaf, beyaz, gri, siyah

FDM Filamet Türleri (FDM yazıcılardaki malzemelerin genel adı filamenttir):
PLA-Polilaktik Asit: Tamamen dğaldır mısır nişastasından yapılır. Orta derecede dayanıklıdır ve makul ölçüde esnekliğe sahiptir. Genelde ilk başlangıçta tercih edilir.

ABS-Acrylonitrile butadiene styrene: Petrol ürünüdür, yazıcı çalışırken yaydığı kokular zararlıdır. Sanayide kullanılır dayanıklıdır ve zor kırılır.

Bazı değişik türler:
Hips-Ultrat-HIPS-PETG-GLASS

Bu arada pla filamentlerine %45'e kadar malzeme karıştırılabiliyor bu da tahta, bambu, karanlıkta parlayan, mıknatıs çeken gibi değişik filamentlerin ortaya çıkmasına olanak sağlıyor.

Pekala malzemeleri de tanıdık fakat bu teknolojiyi nerede kullanacağız ? İşte bunu size bir görsel ile izah edeyim.
Maker kime denir ? Bu teknolojiyi kullanana ve geliştirene ya da bu konuda üretken bireylere maker denir.

O zaman anlatacaklarımı burada noktalıyorum, aslında şu an size sadece 3D Yazıcılığ'ın çok az bir kısmını anlatabildim, eğer ilgi görürse 2. bir bölüm gelebilir. Buraya kadar okuduğunuz için çok teşekkür ederim.

-SarpE

Dip Not: Eğer bu teknolojiye ilgi duyuyorsanız ya da daha da çok bilgi istiyorsanız İstanbul/Çamlıca'da sadece kendini bu konuya adamış bir şirket bulunuyor, üstelik kafe kısmıda var kahvenizi yudumlarken 3D yazıcıları izleyebilirsiniz. Kesinlikle bir reklam amacım yok sadece ilgilenenler için yazdım. Uygun değilse kaldırabilirim.
Bahsettiğim Kafe/Şirket

Son düzenleme:

SarıBücürIsBack

YASAKLANDI
En iyi cevaplar
0
3D yazıcıları ben biliyordum emek vermişsin ama gri yazıyla yazmışsın sanki önemsiz bir konuymuş gibi gözüküyor :huh:

SarpE

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
1
3D yazıcıları ben biliyordum emek vermişsin ama gri yazıyla yazmışsın sanki önemsiz bir konuymuş gibi gözüküyor :huh:
Aslında Beyazdı, forum'un forumgamer tasarımını kullandığım için öyle yazdım. Siyaha geçiriyorum.

Yeşil yaptım güzel oldu renk, değerli yorumun için teşekkür ederim :)

AylinWinner

Neko-chan
En iyi cevaplar
0
Sondaki spoiler galiba nasa tarafından kullanılıyor :b :durt:

SarpE

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
1
Hayır aslında

DeathL1ght

Sudan Çıkmış
En iyi cevaplar
0
Monitör'den kontrastı 90 yapınca yazıar okunmuyor :(

Breakthrough

Obsidyen Madencisi
En iyi cevaplar
0
Rengi göz almayan bir renk yaparsan hoş olur.
Beyaz tema kullananlar için saygı duruşu.

SarpE

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
1
O ultimaker'a geliştirilen bir upgrade kickstarter de desteklemişti yazıcıyı ters çevirip z ekseninde 3 metreye kadar baskı yapabiliyorsunuz. Fiyatı:500 dolardı galiba 3 metre olanın

Hangi rengi yapmamı önerirsiniz ?

NorvanTR

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Ruh hali
biz okulda 3d yqazıcı kullanıyoruz Makina bölümü