[B4]Minecraft Skript Dersleri - Bölüm 4 - [Arguments + Percents]

S

Switcher

Ziyaretçi
Herkese İyi Forumlar , bugün skript dersimizin 4. Bölümüdeyiz , bu dersimizde argumentleri öğretmeye çalışacağım.. 3.Derse gitmek için tıklayınız..

Arguments

Argumentsler 'in türkçe anlamı "İşlenen Konu veya Görüş" ' tür. Argumentler , eventler ve komutlarda kullanılır. Argumentsler , komut yazdıktan sonra başka bir kriter veya öneri eklemek için kullanılır(genellikle). Kafanız fazla karışmadan örneklere geçelim.

Kod:
command /mesaj:
    trigger:
        send "Deneme" to player
Yukarıdaki verdiğim kod , klasik bir komut dur. Şimdi buna bir argument ekleyelim. Nasıl eklenir ? , diye soracak olursanız "<" ve ">" ile eklenir. Hemen bir örnek göstereyim.
Kod:
command /mesaj <player>:
    trigger:
        send "Deneme" to arg 1
Yukarıda gördüğünüz gibi "<player>" adlı argumenti eklemiş bulunmaktayım. Ve bir değişiklik daha yaptım farkettiyseniz , " to player " yerine "to arg 1" yazdım. Şimdi yazdığım komutda şöyle bir anlam çıkıyor "Oyuncu eğer , /mesaj Switcher , yazarsa Switcher adlı oyuncuya , 'Deneme' adında bir mesaj gidicek." . Argumentslerin kısaltılışı "arg " dır. Belki dersiniz sadece "<player>" mı yazacağız diye , hayır farklı özelliklerde var. Onlara geçmeden önce bir şey daha söylemek istiyorum. Eğer "/mesaj Switcher" adlı oyuncu eğer oyunda değilse Oyuncu ile ilgili bir hata verir. Birde "/mesaj 12" yazarsak hata verir. Çünkü biz arg 1 'i bir oyuncu olarak belirledik oraya sadece online olan oyuncular yazılabilir. Şimdi diğer özelliklere geçebiliriz...

Bazı Özellikler :
- <text> # Buraya sadece yazı yazılabilir.
- <number> # Buraya ise sadece sayı yazılabilir.
- <amount> # Buraya ise sadece miktar belirtilir.
- <player> # Buraya ise sadece online oyuncu belirtilir.

Bir komuta istediğiniz kadar argument ekleyebilirsiniz. Örneğin ;
Kod:
command /mesaj <player> <text> <number> <text> <player> <amount>:
    trigger:
        send "Mesaj" to arg 1
Böyle olabilir. Fakat normal "/mesaj" olarak yazarsanız hata verir , komutu kullanan kişi arg leride eklemelidir. Yukarıda verdiğimiz komutta sırasıyla ;
-arg 1 = <player>
-arg 2 = <text>
-arg 3 = <number>
-arg 4 = <text>
-arg 5 = <player>
-arg 6 = <amount>
Arg lar böyle durumlarda kullanılabilir. Şimdi ise Argumentleri kullanımını daha iyi yapacak bir şey öğreteceğim ;

Percents :
Percenstlerin türkçe anlamı "Yüzdelik" ' dir. Bu yüzdelikler sadece arg larda değil , bazı şeylerdede kullanılmaktadır.(ex. Veriables) Şimdi geçelim ne işe yaradıklarına ve nasıl kullanıldıklarına... Ne işe yaradıklarını , nasıl kullanıldıktan sonra anlatayım.. Yüzdelikler "%" ile kullanılır. Klavyenizin "Shift + 5" tuşlarına basarak oluşturabilirsiniz... Hemen bir örnek vereyim percentlerle ilgili ;
Kod:
command /mesaj <player> <text>
    trigger:
        send "%arg 2%" to arg 1
Yukarıda kafanız karışmış olabilir. Hemen ne olduğuna bakalım ; "Oyuncu , /mesaj Switcher Merhaba , yazarsa Serverdeki Switcher adlı oyuncuya "Merhaba" adlı mesajı gönderecektir." Peki bunu nasıl yaptık ? , Bildiğiniz üzere sıralama vardı (arg 1 , arg 2 ,arg 3 vb.) İlk sıralamada OYUNCU var , ikinci sıralamada ise YAZI var . Ben Arg 1 (Yani "/mesaj Switcher" deki oyuncuya)'e Arg 2 (Yani "/mesaj Switcher Merhaba" daki Yazıyı) göndermek istedim. Bunun için yüzdelikleri kullandım yüzdelikler gördüğünüz üzere bu işlere yarıyor. Komutta "%arg 2% var , bu Oyuncu YAZI kısmına ne yazmışsa onu oyuncuya gönderiyor. Şimdi sadece komutlarda kullanılmadığını göstereyim ,

Kod:
on death:
    victim is player
    attacker is player
    broadcast "%victim% , %attacker% tarafından canice fantezilere uğrayarak öldürüldü."

Yukarıdaki kodda "Oyuncu öldüğünde , eğer ölen entity oyuncuysa ve öldüren oyuncuysa , "%victim% , %attacker% tarafından canice fantezilere uğrayarak öldürüldü." adlı bir duyuru yapar." adlı bir anlam çıkıyor. %victim% ölen oyuncunun ismi , %attacker% ise öldüren oyuncunun ismi olarak duyuru yapılacak. Şimdilik bukadar yarınki dersimizde Veriableleri görücez...

İYİ FORUMLAR !!

Son düzenleme:

Minecraftplayerr

Java, Skript, Php, Html, Css, Javascript, Anime
En iyi cevaplar
7
<number> hiç denemedim ama sayı olarak <int> özelliği de bulunmakta.
(Konuyu okumayı bitirmedi.)

Minecraftplayerr

Java, Skript, Php, Html, Css, Javascript, Anime
En iyi cevaplar
7
Integer tam sayidir yani 1-2-3 integerdir
number ise 1.0-0.3-13.37-66.66 seklindedir yani
random Integer between 1 and 6 dersen
2-3-4-5 gelir
random number dersen
0.1 den tut 6.9 a kadar kapsar.
Neden hep 6 :(
Bu arada bir ara random kod denemesi yaparken demek bundan dolayı kaynaklanıyormuş ne zamandır bulamıyordum bunu :D