Bir sorum olacak...

Hangi Programlama dili? (Öylesine Soruyorum)

• Kullanılan toplam oy
    24

yalovalı

Kömür Madencisi
En iyi cevaplar
0
Merhaba arkadaşlar size bir sorum olacak.
Öncelikle şu an 15 yaşındayım ve yaklaşık 1,5 yıldır yazılım ile uğraşıyorum.
İngilizcem iyi ve ortalama seviyede C/C++ biliyorum ama şimdiye kadar sadece Win32 konsol uygulamaları yaptım (kendi metne dayalı macera oyunumu yazıyorum şu an) ama daha hiç görsel programlamaya girmedim,
daha o kadar iyi olduğumu düşünmüyorum.

Sorum şu;
C/C++ ile oyunlar geliştirmek istiyorum. Araştırdığım çoğu kaynak grup halinde çalışmanın daha iyi olduğunu anlatıyor. Sizce tek başıma bir şirket falan olmadan işin altından kalkabilir miyim? Ve lisans işi... Şu lisans işini hala çözemedim dolayısıyla hangi lisansı kullanacağıma karar veremedim. Siz hangisini önerirsiniz?
Yardımcı olursanız sevinirim :)

BurnerTroll

Doktor, sadece doktor.
En iyi cevaplar
0
Tek başına da işini halledersin (yeterince iyiysen) ama ne kadar iyi olursan ol hem uzun sürer hem de sosyalliğin ve enerjin bir anda sıfıra iner. Bunları göze alacaksan sana kalmış.

Benim tavsiyem en azından 3 kişiyi geçmeyecek şekilde (sen hariç 3 kişi) bir ekip kurarak çalışman. Çok kalabalık olursa kontrolünü kaybedebilirsin ki anladığım kadarıyla kalabalık taraftarı da değilsin. B)

Vienicome

Hayalet Avcısı
En iyi cevaplar
0
Orta düzey olayının olması için WinAPI öğrenmen gerekli tabi hepsini değil :(
Oyun için yapacağın motora göre library öğrenmen gerekli OpenGL kullanacaksan opengl librarysini DirectX kullanacaksan onun librarysini öğrenmen gerekli*
Vede tabi bunlar için temel WinAPI bilgin olması şart*
İşin altından kalkma mevzusuna gelirsek oyun geniş çaplı birşeyse (basit bir fps oyunu*) en az 2 kişi olmalı grubun :(
Çünkü aynı anda hem modelleri hem kaplamaları hem sesleri hemde oyun motorunu yazamasın*
Vede çok iyi bir matematiğin olması gerekiyor*
Farenin baktığı yere giden bir şey için bile hunhar bir
Linki görebilmek için üye olmanız gerekiyor. Giriş yap veya üye ol.
gerekiyor :(

KRHN

Yazılımcı Beyefendi
En iyi cevaplar
0
Eğer bunu ciddi ve bir iş için istiyorsan:
Bu işi eğer ciddiye alıyorsan ve hayalin bu sektörde çalışmak ise Türkiye'de yaşadığını sayarsak HTML, CSS, PHP, JavaScript gibi Client uygulamarı yapmaktan ziyade site uygulamaları, şablonları, scriptleri yapman daha iyi olur tabi ki bunlar sadece bir kaçı, C#.NET gibi biraz daha Client programlamaya yakın dillerde mevcut fakat bunları çok profesyonel çalışmalar yaparken kullanacağını düşünüyorum. Eğer bu işi Türkiye'de yapmayacaksan ve büyük hayallerin varsa, ne bileyim bir oyun yapmak, Skype gibi bir uygulama yapmak o zaman C, D, C++, Java gibi daha profesyonel dillere yönelmen gerekecek, unutma oyun piyasasındaki oyunların %70'den fazlası C ve C++ kullanılarak yapılıyor. Ama eğer kararsız isen C# ve C#.NET öğren hayat sana güzel olsun :D
Eğer bunu bir hobi, keyif için istiyorsan:
Hobi olarak yapacaksan muhtemelen kendini fazla zorlamayacaksın, ne de olsa hiç kimse en nadir balıkları tutmak için evini mülkünü satmaz. Sınırları zorlamamak istiyorsan çok havalı seçimler kalmıyor, eğer oyunlara script yazmak istiyorsan sana tavsiyem Lua olacaktır. SAMP, Roblox, ComputerCraft ve birçok oyunun scriptleri bu dil ile yazılıyor ve öğrenmesi gayet basit. Biraz daha zor şeyler istiyorsan mesela bir Dos sistemi yazmak, Minecraft'a bot yazmak, kendi uygulamalarını ve oyunlarını yapmak o zaman sana tavsiyem Python olacaktır. Haberin olsun bu iki dil o kadar basittir ki hani Skript yazmaktan neredeyse farkı yoktur, sen genede sınırları biraz zorlamak istiyorsan C# ve Java'ya geçebilirsin fakat şunu asla unutma, sen Lua veya Python öğrendikten sonra Java öğrenmeye çalışırsan Java'yı daha verimli öğrenirsin. Yani önce basitlerden başla çünkü tüm dillerin mantığı aynıdır (Makine dilleri ve düşük seviyeli diller hariç) hepsinde IF vardır, ELSE vardır fakat bazısı daha basitken bazısı daha zordur. Eğer bir temel atarak başlayacaksan sana tavsiyem Python ile başlamaman çünkü Python'u öğrenmesi Lua'ya göre biraz daha zordur.

*Bu arada C++ veya C gibi dillere ondan basit dilleri öğrenmeden geçersen neredeyse öğrenmen imkansız olur.

yalovalı

Kömür Madencisi
En iyi cevaplar
0
Tek başına da işini halledersin (yeterince iyiysen) ama ne kadar iyi olursan ol hem uzun sürer hem de sosyalliğin ve enerjin bir anda sıfıra iner. Bunları göze alacaksan sana kalmış.

Benim tavsiyem en azından 3 kişiyi geçmeyecek şekilde (sen hariç 3 kişi) bir ekip kurarak çalışman. Çok kalabalık olursa kontrolünü kaybedebilirsin ki anladığım kadarıyla kalabalık taraftarı da değilsin. B)
Ben tek başıma daha iyiyim B)
kalabalık olursa kontrol zor olur dediğin gibi
@BurnerTroll ' a Katılıyorum. Ayrıcı Sadece C++ bilgin ile oyun motoru kullanarak çok rahat oyun yaparsın.Ekibin de oldumu bağımsız olarak gelişirsin..
O motor işini halletmek pek kolay olmayacak ama yapacağım hepsini inş :D ama motor için allegro kullanmayı düşünüyorum
Orta düzey olayının olması için WinAPI öğrenmen gerekli tabi hepsini değil :(
Oyun için yapacağın motora göre library öğrenmen gerekli OpenGL kullanacaksan opengl librarysini DirectX kullanacaksan onun librarysini öğrenmen gerekli*
Vede tabi bunlar için temel WinAPI bilgin olması şart*
İşin altından kalkma mevzusuna gelirsek oyun geniş çaplı birşeyse (basit bir fps oyunu*) en az 2 kişi olmalı grubun :(
Çünkü aynı anda hem modelleri hem kaplamaları hem sesleri hemde oyun motorunu yazamasın*
Vede çok iyi bir matematiğin olması gerekiyor*
Farenin baktığı yere giden bir şey için bile hunhar bir matematik gerekiyor :(
3d'yi şimdilik düşünmüyorum
Eğer bunu ciddi ve bir iş için istiyorsan:
Bu işi eğer ciddiye alıyorsan ve hayalin bu sektörde çalışmak ise Türkiye'de yaşadığını sayarsak HTML, CSS, PHP, JavaScript gibi Client uygulamarı yapmaktan ziyade site uygulamaları, şablonları, scriptleri yapman daha iyi olur tabi ki bunlar sadece bir kaçı, C#.NET gibi biraz daha Client programlamaya yakın dillerde mevcut fakat bunları çok profesyonel çalışmalar yaparken kullanacağını düşünüyorum. Eğer bu işi Türkiye'de yapmayacaksan ve büyük hayallerin varsa, ne bileyim bir oyun yapmak, Skype gibi bir uygulama yapmak o zaman C, D, C++, Java gibi daha profesyonel dillere yönelmen gerekecek, unutma oyun piyasasındaki oyunların %70'den fazlası C ve C++ kullanılarak yapılıyor. Ama eğer kararsız isen C# ve C#.NET öğren hayat sana güzel olsun :D
Eğer bunu bir hobi, keyif için istiyorsan:
Hobi olarak yapacaksan muhtemelen kendini fazla zorlamayacaksın, ne de olsa hiç kimse en nadir balıkları tutmak için evini mülkünü satmaz. Sınırları zorlamamak istiyorsan çok havalı seçimler kalmıyor, eğer oyunlara script yazmak istiyorsan sana tavsiyem Lua olacaktır. SAMP, Roblox, ComputerCraft ve birçok oyunun scriptleri bu dil ile yazılıyor ve öğrenmesi gayet basit. Biraz daha zor şeyler istiyorsan mesela bir Dos sistemi yazmak, Minecraft'a bot yazmak, kendi uygulamalarını ve oyunlarını yapmak o zaman sana tavsiyem Python olacaktır. Haberin olsun bu iki dil o kadar basittir ki hani Skript yazmaktan neredeyse farkı yoktur, sen genede sınırları biraz zorlamak istiyorsan C# ve Java'ya geçebilirsin fakat şunu asla unutma, sen Lua veya Python öğrendikten sonra Java öğrenmeye çalışırsan Java'yı daha verimli öğrenirsin. Yani önce basitlerden başla çünkü tüm dillerin mantığı aynıdır (Makine dilleri ve düşük seviyeli diller hariç) hepsinde IF vardır, ELSE vardır fakat bazısı daha basitken bazısı daha zordur. Eğer bir temel atarak başlayacaksan sana tavsiyem Python ile başlamaman çünkü Python'u öğrenmesi Lua'ya göre biraz daha zordur.

*Bu arada C++ veya C gibi dillere ondan basit dilleri öğrenmeden geçersen neredeyse öğrenmen imkansız olur.
kullanacağım dili çoktan açıklamıştım zaten ve bunu şimdilik hobi ama ileride yurtdışına çıkmayı planlıyorum ve c++'ı biliyorum zaten ve oyuna script yazma işini çoktan düşünmüştüm lua en iyisi bence de ve c++ öğrendikten sonra java'ya da bir göz atmıştım (tabi diğer dillere de) cidden yapı aynı yani sonuçta Object-Oriented. önce script için luayı çalışacağım.
ve ben ilk olarak minecraft da skript yazarak başladım bu işe sonra biraz daha araştırdım ve yazılımın önemini farkettim uzun bi araştırmadan sonra c/c++'ın en iyi seçenek olduğunu farkettim

Xgenstudioz

Zombi Katili
En iyi cevaplar
0
mesela unity C# kullanılıyor önce nasıl bir şey yapacağından emin ol ondan sonra kodlamaya başla Unutma Bu işler Kolay Değildil Bazen Öyle bir şey Oluyorki 30 dk 1saat düşünüyorsun Nasıl yapacağını nasıl düzenliceğini bir kod yazıyorsun Çok basit bir Hata örn ; koymayı unutuyorsun yada yazmışsın biryerde hata yapmışsın gel bul bu hatayı kod uzunsa tabi

yalovalı

Kömür Madencisi
En iyi cevaplar
0
mesela unity C# kullanılıyor önce nasıl bir şey yapacağından emin ol ondan sonra kodlamaya başla Unutma Bu işler Kolay Değildil Bazen Öyle bir şey Oluyorki 30 dk 1saat düşünüyorsun Nasıl yapacağını nasıl düzenliceğini bir kod yazıyorsun Çok basit bir Hata örn ; koymayı unutuyorsun yada yazmışsın biryerde hata yapmışsın gel bul bu hatayı kod uzunsa tabi
yapacağım oyunun fikri vs. herşeyi belli ve zaten ilkim olduğu için de basit ve derleyicim hatanın hangi satırda olduğunu kolayca gösteriyor merak etme :)

yalovalı

Kömür Madencisi
En iyi cevaplar
0
Yanlız Herzaman Olmaz Doğru Gibi GÖrünüyor Ama ama Açtığın zaman olmuyor
Bak oyunun ana hatları belli çok zor bir proje değil yani öle 3d falan ilgisi yok çok basit.
ilk projem olduğu için basitten başlıyorum
ve zaten herşeyi başlamadan önce düşündüm yani kodlarla aram şimdilik çok iyi ^_^
sorunum lisans ve grup
grup oluşturmak iyi olur mesela bi 5 kişilik grup ile herşeyi halledebilirim ama yakında benden başka yazılımda hevesi olan arkadaşım yok bu yüzden yanlızım ve zaten sosyalliğim de pek de iç açıcı değil o yüzden kaybedecek pek bir şeyim yok.:D

Vienicome

Hayalet Avcısı
En iyi cevaplar
0
Vede yazacağın oyun motoru kapsamlı olacaksa (3d düşünmüyorum diyorsun ama düşünürsen diye*) Csharp yada .NETden uzak dur onlar yapı olarak çok yavaş çalışıyorlar internette oyun motoru yazanların performans ile ilgili bir sürü şikayeti var .net ile hakkında*

yalovalı

Kömür Madencisi
En iyi cevaplar
0
Vede yazacağın oyun motoru kapsamlı olacaksa (3d düşünmüyorum diyorsun ama düşünürsen diye*) Csharp yada .NETden uzak dur onlar yapı olarak çok yavaş çalışıyorlar internette oyun motoru yazanların performans ile ilgili bir sürü şikayeti var .net ile hakkında*
Emin ol söylediklerinin hepsini biliyorum çünkü bu işle ilgili tüm siteleri araştırıp da bu konuyu açtım
ama anlamadığınız bir şey var. benim dille ilgili hiçbir sıkıntım yok. herşeyi ölçtüm biçtim algoritmalar yazdım geriye sadece update sistemi ve patch/mod lar kaldı yani her şey tamam benim sorunum lisans ve şirket/grup

Life Hunter

Lapis Toplayıcısı
En iyi cevaplar
0
Oyun motoru yazacaksan tabii ki C ve ya C++ kullanmalısın. Makine diline yakın takılman gerek. En iyisi Assembly aslında. Bazı oyunların önemli kısımlarını halen assembly ile yazıyorlar.