- Mesajlar
- 661
- En iyi cevaplar
- 18
- Beğeniler
- 1,705
- Puanları
- 1,310
Biyolojik Saat
Tüm hayat düzenimizi biyolojik saatimiz belirler. Yemek yediğiniz saatten uyuduğunuz saate kadar her şeyin bir vakti vardır. Günlük yaşam, biyolojik saate göre yaşanmadığında pek olumlu şeyler olmaz. Çünkü vücudumuz kendini gece ve gündüze göre ayarlamıştır. Bilimin açıklık getirdiği bazı kısımları bu konuda açıkladım.
Günün belirli vakitlerinde yaşanılan şeyler:
01:00’da uyanık olsanız, uykuya çok ihtiyacınız olmasa bile vücudunuzun bu saatte uyuyor olması gerekmekte.
02:00’da En derin uykuyu bu saatte çekiyorsunuz. Beynin daha rahat uyuyabilmesi için karanlık bir ortama ihtiyacı vardır. Çünkü uyku için gerekli olan melatonin hormonumuz ışığa duyarlıdır ve daha iyi çalışabilmesi için karanlık bir ortama ihtiyaç duyar.
04:30’da vücut sıcaklığınız gün içinde inebileceği en düşük noktaya iner. Geceleri uykumuzun ağır basmasını sağlayan hormonlarımız aynı zamanda sıcaklığımızı da kontrol eder.
06:00 civarı tansiyonunuz çok hızlanır. Çünkü kortizol salgılanır.
07:00 sonraları melatonin salgıları bitmeye başlar. Bu da ayılmanız için gereklidir.
08:30’da artık melatoninden arınmışsınızdır ve organlarınızda hareketlilik artar. Bu saatlerde bağırsaklarınız hareketlidir.
10:00’da dikkatiniz üst seviyelere çıkar. Tabii bu sizin uyumanız gereken saatte uyuyup, uyanmanız gereken saatte uyanmış olmanıza da bağlıdır.
14:30 en becerikli olduğunuz saatlerdir. Koordinasyonunuz artar. Kaslarınız ve sinir sisteminiz büyük bir uyumla çalışırlar.
15:30 civarlarında oldukça hızlı tepki verebilirsiniz.
17:00’da kas gücünüz gün içindeki sınırına ulaşır. Kardiyovasküler veriminiz oldukça fazladır.
18:30-19:00 kan basıncı ve vücut sıcaklığı çok yüksektir.
21:00’da melatonin salgılanır. Yani bu da demek oluyor ki bu saatler uyumak için oldukça uygun.
21:00’dan 00.00’a kadar gün içindeki dikkatinizi, koordinasyonunuzu, kas gücünüzü yitirirsiniz. Bağırsaklarınız yavaşlar.
Bu vücudunuzun kendini ayarladığı ve ihtiyaç duyduğu düzendir. Örneğin öğlen vakitleri uyuyup, geceleri çalışmak vücudunuza aykırıdır. Zordur zaten.
Saat 20:00’dan sonra yüksek kalorili şeyler yemeyin denmesi rastgele ortaya atılmamıştır. Metabolizma ve bağırsak hızınız düşeceği için pek sağlıklı sonuçlar doğurmaz. Ya da 23:00’da uyumalısın lafını duyarsanız ‘’Uykum yok’’ demeyin. Vücudunuzun uyuması gereken saatlerdendir çünkü. Geç kalktığınız için o saatte uykunuz yok ise vücut düzeninize karşı çıkıyorsunuzdur.
Fakat bu düzen koşulsuz şartsız herkeste böyle olmaz. DNA’da bulunan periyod geni günlük ritminizi kontrol eder, biyolojik saatinizi etkileyebilir. Hızlandırıp yavaşlatabilir. Kendimden örnek vereceğim. Sizin de geceleri dikkat seviyeniz artıp, öğlene kadar uykulu bir dönem geçiriyorsanız sebebi bu olabilir. Periyod geninin aktivitesini ‘’timeless’’ adı verilen başka bir gen durdurabiliyor. Bu 2 gen bir arada çalışmalı, çalışmadığında düzeniniz bozuluyor.
Biyolojik saatim düzgün çalışmıyor diye düşünüyorum. Çünkü saat 14:00 olmadan tam anlamıyla uykudan arınamıyorum. Ayrıca gece saat 00:00’da bir fizik problemini rahatça çözebilirken, sabah aynı problem üzerinde düşündüğümde pek de rahat çözemiyorum. Muhtemelen çoğunuz yukarıda okuduğu düzene aykırı yaşıyor. Çünkü bir çoğumuz iş ve eğitim hayatları yüzünden yeni bir biyolojik saat düzeni yaşamakta.