Büyük Hadron Çarpıştırıcısı

LordOfTürk

Bööö!
Site İK Yöneticisi
Mesajlar
1,214
En iyi cevaplar
83
Beğeniler
973
Puanları
4,290
Ruh hali
hadron.jpg


Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi’nde (CERN) dünyanın en büyük parçacık çarpıştırıcısı bulunmaktadır. İsviçre-Fransa sınırında yerin tam 100m altına kurulmuştur ve 27km uzunluğunda inşa edilmiştir. Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC) içinde süper mıknatıslar denilebilecek çok güçlü mıknatıslar bulunduran halka şeklindeki tünellerden oluşmaktadır. Parçacıklar LHC’ye Süper Proton Senkrotronu (SPS) adındaki bir ön hızlandırıcıdan gönderilir. Elektirik alanı sayesinde hızlandırılan parçacıklar süperiletken mıknatıslar yardımı ile tünel içinde tutulması sağlanır. Zıt yönlerde ışık hızına yakın hızla hareket eden 2 parçacık demeti çarpışır ve yeni parçacıklar ortaya çıkar ve bunlar dedektörler ile incelenir.


LHC içerisinde 4'ü büyük ve 2'si küçük toplam 6 adet dedektör bulunur ve bunların ağırlığı 5000 ile 14000 ton arasında değişir ve dedektörler birbirinden bağımsız çalışır ayrıca farklı amaçlar ile kullanılır.
ATLAS dedektörü ile maddenin ve evrendeki temel kuvvetlerin doğaları araştırılır. CMS dedektörü yüksek enerjili parçacıkların özelliklerini incelemek ve standart modeli geliştirmek için öne sürülmüş parçacık fiziği modellerini denemek için kullanılır.
LHCb deneyi sayesinde b-kuark adı verilen temel parçacıklar ile deneyler yapılarak madde ve antimadde arasındaki farklar incelenir.
ALICE deneyi sayesinde ise güçlü kuvvetle etkileşen yüksek enerjili parçacıkların ve Büyük Patlama'dan sonra var olduğu düşünülen kuark-gluon plazması ve bunun özellikleri araştırılır.


İlgili Diğer Konular

bilimgenc.tubitak.gov.tr
 



Üst