Çipli Kimlik Kart | Nedir bu? | * Sweet Bilgilendirme Panosu *

SweetNetwork

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
0
Herkese merhaba. Forumun bir kısmı beni ilk defa görüyor olabilir.
Artık tanışma vaktimiz geldi. İşte sizlere çipli kimlik kartı hakkında bilgiler.
# #
Bir başka Sweet Pano{/} konularını okumak için de forum arama çubuğuna
* Sweet Sohbet Köşesi *
* Sweet Bilgilendirme Panosu *
* Sweet Çiziyor *
Yazıp aratabilirsiniz. :pala:
# #

Yeni kartlar bu şekilde görünecek. Tasarımı gayet güzel görünüyor.
Amerika'da ki bazı eyaletlerde ID kartı kullanıyorlar.
Bir nevi bu kartı ID olarak nitelendirebiliriz.

# Şu ikisini bulana kadar öldüm varya. Böyle güzel kalitede aynı boyutta olsun diye canım çıktı ordan burdan kestim biçtim yeniden boyutlandırıp hızlı resme yükledim. :S:emin:

:bayrak: Hepinizin bildiği (ya da bilmediği) gibi eski kimliklerin devri bitiyor. :bayrak:
Evet artık teknoloji devrindeyiz.

Kimisi der ; Eski şeyler eskidi.. Çer çöp bunlar gereksiz atın bir kenara..
Kimisi de der ki eskiler değerlidir. { Nerede o eski " x " }

Buradaki x değişkendir. Herhangi bir değer alabilir. *
Her şeye uygun bir söz olduğunu düşünüyorum. ^_^

Ayrıca yeni nesil cinsiyete göre farklılık gösteren kırmızı ve mavi nüfus cüzdanlarını göremeyecek :yıkıl:

Nüfus cüzdanları yerini yeni elektronik kartlara bırakacak.
Polikarbon materyalden oluşan, temaslı-temassız yonga içeren ve uluslararası standartlara uygun,
en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran bir elektronik kart.

Bu kart aynı zamanda pasaport, sürücü belgesi, evlilik cüzdanı,
öğretmen kimliği ve E-İmza gibi birçok belge yerine de geçebilecek.

- Donanım özellikleri -
10 Yıllık kullanım ömrü.
1 GB hafıza.
Kopyalanamaz, şifresi kırılamaz.
Parmak izi taraması özelliği.
Çok akıllı.
İnternet bağlantısı var.

- Fiyatı -
Yeni kimlik çıkartacaklar için 15 TL
Kimliğini yenileyecekler için 15 TL
Kaybetme gibi durumlar için de 30 TL

Evet artık fazla kart, belge zart zurt gereksiz şeyleri taşımak yerine her şeyi tek bir kartta birleştirebileceksiniz.

- E-İmza -
Her şeyin E sini duymaya hazır olun derim. Artık dünya sanallaşıyor.
E-İmza başlı başına bir konu fakat sizler için şöyle bir özet geçeceğim;
Bu konuda da derin düşüncelerimi ve makalemi bir ara yayınlamayı düşünüyorum.

Elektronik imza ya da sayısal imza, başka bir elektronik veriye eklenen veya elektronik veriyle mantıksal bağlantısı bulunan ve kimlik doğrulama amacıyla kullanılan elektronik veridir. E-imza olarak da bilinir. Elektronik ortamlarda imza yerine kullanılabilen yasal kimlik doğrulama sistemidir.

1 Yıllık e-İmza KDV dahil 129,00/TL
Linki görebilmek için üye olmanız gerekiyor. Giriş yap veya üye ol.
E-İmza sitesine ulaşabilirsiniz.

Kimliğin içinde kişinin parmak, avuç içi ve damar izi gibi tanımlayıcı unsurlar bulunuyor.

Kimlik kartı üzerindeki çip ile, vatandaşa verilecek hizmetin özelliğine göre görsel ve elektronik,
farklı güvenlik yöntemleri ile kimlik doğrulama yapılabiliyor.

Her kartın içinde kişiye özel sertifikalar yer alacak, bu çerçevede hem şifre istenebilecek, hem de kişinin parmak, damar ve avuç izi üzerinden biyometrik doğrulama yapılabilecek.

Kimlik kartı sahibinden başka birinin eline geçse dahi kullanılamayacak, anında bloke edilebilecek.

Vatandaşa ait nüfus bilgileri kartın üzerindeki yongaya güvenli bir şekilde kaydedilecek.

Öncelikli olarak eczane, aile hekimliği, otomasyon sistemli hastaneler ve sağlık ocaklarında kullanılacak.

Kartta, biri görsel, diğeri elektronik olmak üzere iki farklı bilgi tutma ortamı bulunuyor.

E-Devlet kapsamında sunulan hizmetlere, internetin bulunduğu her yerden kimlik kartı ile erişilebilecek.

E-imza olarak kullanılabilecek. Kamu hizmetlerinden yararlanan kişilerin hak sahipliği kolay ve güvenli yapılacak. Yetersiz kişi doğrulamasından kaynaklanan usulsüzlük ve yolsuzluklar asgariye inecek.
Kimlik kartları 2017 Ocak ayının ilk günlerinde piyasaya sürülecekti. Şuanda muhtemelen kullanan vardır aranızda.

Kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapması gerekiyor. Bunun için en yakın müdürlüğe müracaat edilebileceği gibi, herhangi bir müdürlüğe de başvurulabilecek.

Başvuru için ilçe nüfus müdürlüğüne doğrudan ya da zaman kaybına sebep vermemek için randevu alarak gidilebilecek.

Randevular "
" internet sitesinden, "Alo 199" çağrı merkezinden randevu alınarak veya randevusuz ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere gidilerek yapılabiliyor.

- Başvuru durumunda -
Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli olacak.
Başvuru sonucunda kişiye başvuru belgesinin bir nüshası verilecek.
15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabilecek. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek.
Bu arada kartlarınız postayla ulaşacak.

- Şifre Verilecek -
Başvuru sonunda kişilere PIN zarfında bulunan 6 haneli şifre verilecek. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacak. PIN kodu, kimlik kartı teslim edilinceye kadar aktive olmayacak. PIN kodu ilçe nüfus müdürlüklerinde bulunan kioskları kullanarak değiştirebilecek.

- Kaybedersek? -
Kimlik kartınızı kaybettiğinizde en kısa sürede İlçe Nüfus Müdürlüğüne şahsen başvuruda bulunarak yeni kimlik kartı müracaatında bulunmanız gereklidir.
Böyle bir durumda zaman kaybetmeden Alo 199 numaralı çağrı merkezimizi arayarak kimlik kartınızın kaybolduğunu bildirerek pasif duruma getirilmesini sağlamanız işlem güvenliği açısından son derece önemlidir.

- Şifremi Unuttum? -
PIN şifrenizi unuttuğunuzda, İlçe Nüfus Müdürlüklerimizde bulunan kiosklar üzerinde PIN şifrenizi yenileyebilirsiniz.
PIN şifrenizi yenilemek için kimlik kartınızın yanınızda olması yeterlidir.
PIN şifrenizi yenilemek için Biyometrik Doğrulama, Kişisel Mesaj sorusu, PUK numarası girme metodlarından birini kullanabilirsiniz.
Kiosklarda şifrenizi yenilerken görevliler dışında hiç kimseden yardım istemeyin ve şifrenizi görevli kişiler de dahil olmak üzere hiç kimseyle paylaşmayın.

- Verilen süreden önce yeni kart için -
Geçerlilik süresi dolmadan yeni kimlik kartı düzenlenmesi ancak kart veya yonga üzerinde yer alan bilgilerden herhangi birinin değişmesi, kart üzerinde tahrifat, kırılma, elektronik bilgi okumayı engelleyen bir durum olması, kimlik kartı ile elektronik olarak kimlik doğrulama yapılamaması, kimlik kartının kaybedilmesi veya periyodik güvenlik değerlendirmeleri sonucunda kimlik kartının kullanılmasına engel teşkil edecek bir zaafiyetin tespit edilmesi gibi haklı bir nedenle mümkündür.
Bu bölümdeki yorumları kendime göre yapıyorum. Eleştiri serbesttir.
Yorumları yaptığım araştırmalar ve incelemelere göre yazdım.

1) Öncelikle araştırma yaparken dikkatimi çeken 1 GB hafıza idi.
Direk olarak aklıma hafıza yükseltmek için PARA ödeyiniz tarzı bir şey geldi.
Ayrıca 1 GB dediğine göre de bu Flash bellek gibi kullanılabilecek sanırım.
O zaman insanların bu karta GB yükletmemesi için hiçbir sebep yok.

2) Nelerin şifresi kırılıyor varya.. Şimdi basite almış gibi olacak ama bu kartlar bence çok zorlanmadan hacklanabilir.
Ayrıca parmak izi tarayıcısı gibi özellikleri var. Peki bu ürün yarın öbür gün bizim kartı tutuşumuzu reddederse?
Olabilir.

3) Bütün verilerimizi tek bir karta tıkıştırmak en azından taşımayı kolaylaştırıyor.
Yükte hafif pahada ağır sözü çok güzel oturur bu konuda.
Ayrıca PVC kaplama derdine son.

4) Otururken, kalkarken, bir yerlere giderken eğer cüzdan içinde değilde benim gibi sadece cep üzerinde taşıyanlar için
tehlikeli olacaktır. Her ne kadar kırılmaz olduğu iddia edilsede ben onu yanlışlıkla kıracağıma eminim.
Ayrıca kartı olurda cebinde unutup çamaşırlarla birlikte makinaya gönderirseniz vay halinize :pof:

5) Her şeyin sanallaşmasını sevmiyorum ve savunmuyorum. İnsani ruhu psikolojiyi öldürüyor bunu da bir konumda bahsederim artık.

Bu kartı ölçüp biçip tarttım. Kendime göre bu karta puanım 10 da 6

ekds.org

Youtube/WebTekno
ekimlikrandevu.nvi.gov.tr

:pala:

Bu konumda bir inceleme yaptık. Bu konudaki hiçbir şeyi sonuna kadar okumanızı beklemiyorum zaten.
Sadece konuyu incelerken belki dikkatinizi çeken yerleri okur ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

Birazcık bile bir şey katabildiysem konuyu beğenebilir,
Her türlü eleştirinizi, düşüncenizi, konuda veya bende eksik olan yerleri, hatalı yerleri yorum olarak belirtebilirsiniz!
Bir başka Sweet Pano{/} da görüşmek üzere.
Kendinize iyi bakın, :red:

:cay: İyi Forumlar ! :cay:

Son düzenleme:

PIKO_SALA

Kömür Madencisi
En iyi cevaplar
0
şu kartın bide görüntüsünü koysaydın tadından yenmezdi

Bizim askeri kartların aynısı denebilir.
Bana pek yabancı değil :D enazından kocaman nufüs cüzdanı kağıdı gidiyor

Cardinal41

Ahanda Peynir
Emekli
En iyi cevaplar
3
Detaylıca araştırıp da açılmış bir konuya benziyor. Kişisel görüşüm şudur ki, şu an kullandığımız kimlik kartları gereğinden fazla eskidi. Konuda anlatılan kimlik kartının özelliklerine bakacak olursak, şu an kullandığımız kimlik kartlarına kıyasla geçmişteki eski şeylere düşkün kişiler hariç, çoğu kişi tarafından tercih edileceğini düşünüyorum ki bende yeni kimlik kartlarının kullanılması tarafındayım.

SweetNetwork

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
0
Yorumlarınız için teşekkürler. ^_^

şu kartın bide görüntüsünü koysaydın tadından yenmezdi

Bizim askeri kartların aynısı denebilir.
Bana pek yabancı değil :D enazından kocaman nufüs cüzdanı kağıdı gidiyor
Hemen ekliyorum, nasılda unutmuşum :ıslık:
Hatırlattığınız için teşekkürler ^_^

:cay::cay:

Son düzenleme: