CPU'ların Ramı varmı?

Flap

rubiconnetwork.keyubu.com
En iyi cevaplar
0
Hep merak etmişimdir arkadaşlar biliyorsunuzki microchiplerin 2kblik ramları var. Peki onlar minik cpu'lar fakat gerçek bilgisayar cpularınında kendi ramı acaba varmı?.
Pcye hiç ram takmasan bile Pc o biip sesini yinede yapabiliyor.
Onun icinde mutlaka bir ram gerekiyor bu neresinde bu sistemin.

Microchip ne diyenler için fotoğrafı (eğer evde bozuk oyuncak varsa onu kırın içinde devre kartında bu zımbırtı çıkıyor onu usbyle programlayabilionuz filan)

Minecraftplayerr

Java, Skript, Php, Html, Css, Javascript, Anime
En iyi cevaplar
7
Cpuların rami var diye biliyorum. Bence bip sesinin işlemci ile alakası yok, varsa bile işlemcinin raminde saklanmıyor bu ses.
141965

_Alecks_

Lapis Toplayıcısı
En iyi cevaplar
2
Pcye hiç ram takmasan bile Pc o biip sesini yinede yapabiliyor.
RAMSIZ.
Bilgisayar açılmaz.
Yani benimkisi açılmıyor ama sizinkisi de açılmayacağından eminim.

-RAM aslında bütün bilgi birikiminin olduğu yerlerden biri. Fakat... Bir SÜPER bilgisayar yapılıp (Ağır güçlü bir cpu ekran kartı vb) kullanılıp RAMSIZ şekilde bilgisayar açılabilirmi?

PASCIA

Eren Bülbül
Oyun Geliştirici
En iyi cevaplar
0
Rastgele yerleşimli hafıza depoları(RAM) mekanik bir depolama birimi değil elektronik bir birimdir. İşlemcilerdeki depolama yine elektronik bir hazıfa deposu olan register denen çok hızlı, işlemci saatine bağlı çalışan minik yazmaçlarda depolanır. İşlemcinin içinde ya da anakartta işlemcinin yanında bulunan bu depolama araçları işlemci içindeki çekirdeklerin/ALU'nun üzerinde çalıştığı verileri bulundurur. register ve alu arasındaki iletişimi ise kontrol birimi denen bir bölüm sağlamaktadır.

Ancak işlemci sonsuz hızda çalışmaz. İşlemci registerinde çok küçük boyutta veri saklanabildiği için işlemciye gelen bilgiler öncelikle başka bir bellekte, "önbellekte"(cache) saklanır. Birkaç milyon bayt saklama kapasitesine sahip olan önbellekler, işlemci çekirdeklerinin işleyeceği bilgeleri sırada bekletir. Yani evet CPU içinde veri depolanabilir fakat bu RAM'deki gibi verilerin uzun süreli saklanmasını sağlamaz, kısa süreli sıralama amaçlı depolar.

Ancak register ya da cache, RAM değildir. Farklı şekilde çalışır, fiyatları ve hızları tamamen farklıdır.

Yani sorunun cevabı şudur. Hayır. Merkezi işlem birimi (CPU) Rastgele yerleşimli hafıza(RAM) bulundurmaz ancak kısa süreli veri depolayan registerlara, L1,L2,L3 önbelleklere(cache) sahiptir.

141988

141987

141986

141985

PASCIA

Eren Bülbül
Oyun Geliştirici
En iyi cevaplar
0
RAMSIZ.
Bilgisayar açılmaz.
Yani benimkisi açılmıyor ama sizinkisi de açılmayacağından eminim.

-RAM aslında bütün bilgi birikiminin olduğu yerlerden biri. Fakat... Bir SÜPER bilgisayar yapılıp (Ağır güçlü bir cpu ekran kartı vb) kullanılıp RAMSIZ şekilde bilgisayar açılabilirmi?
Burada bilgisayardan kasıt ne onu bilmek lazım. Bilgisayarın kesin bir tanımı yok. Ancak günümüzde hepimizin kullandığı genel geçer tanımla işletim sistemi olan oyun oynatan internete giren normal PC'leri kast ediyorsak bilgisayarı RAM olmadan açamazsınız.

_heathcliff_

Sudan Çıkmış
En iyi cevaplar
0
Bip sesi o kadar büyük bir olay gerektirmiyor. Yalnızca RAM'in geçtiği yerlerin boş olması durumunda tetiklenen bir elektronik devre ile yapılabilir :) Örneğin ben 1 yıl önce sistem toplamıştım, fakat açılmadı. Anakart üzerindeki ışıkların hata koduna baktığımda işlemcinin uygun olmadığını söylüyordu (uygundu bios sürümü eskiymiş). Bu hata kodları bayağı fazla olabilir, basit bir elektronik devreye fazla gelecek kadar. Bunları senin dediğin o microchipler ile hallediyorlardır büyük ihtimalle. İşlemcilerin de RAM benzeri yapıları var fakat anakartın kontrol için bu işlemciye güvenmesi çok mantıklı olmaz. Eğer benim durumumda öyle yapsaydı hiçbir hata kodu alamazdım zaten :D