Onaylı Tanıtım Cyberpunk 2077 Türkçe İnceleme - Hikâyesi, Karakter Oluşturma, Geliştirmeler, Siber Dünya, Cinsellik, Ulaşım, Sistem Gereksinimleri ve Puanlamalar

Bu konu süresiz olarak sabitlenmiş.

Cyberpunk 2077’yi beğendiniz mi?

  • Evet

    Kullanılan: 31 43.1%
  • Hayır

    Kullanılan: 41 56.9%

  • Kullanılan toplam oy
    72

bluera

Fiercely unapologetic.
Site Danışmanı
Geliştirici
Mesajlar
972
En iyi cevaplar
13
Beğeniler
2,046
Puanları
2,480
Ruh hali

Banner.jpg


CYBERPUNK 2077 TÜRKÇE İNCELEME

Merhaba değerli üyelerimiz ve değerli oyun severler! Yaklaşık 8 yıllık bir bekleyişin ardından Cyberpunk 2077 nihayet oyuncuların karşısına çıktı. Birçok talihsizlik yaşamış olmasıyla birlikte, oyun içindeki hatalarla da gündeme gelen Cyberpunk 2077’yi bugün ekibimizin çalışmasıyla birlikte inceliyor olacağız.

Cyberpunk 2077 her ne kadar bu yıla damgasını vurmuş olsa da, yaşadığı hatalar ve talihsizliklerden ötürü geleceği hakkında kesin bir şey söylemek zor. Sonuçta gördüyseniz bilirsiniz; YouTube gibi platformlarda oyunu oynatmayacak derecede hatalar paylaşılıyordu ve hatta paylaşılmaya da devam ediyor. Öyle ki, oyun PlayStation’da direkt oynanmadığı için iadesi yapılıyor.



CD Projekt Red her ne kadar projesinin arkasında durup, bu hataları da düzelteceğine dair açıklamalarda bulunup dursa da bilirsiniz, hatasız bir şekilde ortaya çıksa fena mı olurdu yav? Oyun oynanmıyor, marketlerden falan kaldırılıyor diyoruz birader; daha ne olsun!


NightCity.jpg

Judy.jpg


Oyun siber dünyada alt üst olmuş yaşamları anlatmakta. Aslında “Cyberpunk” ismi de oradan geliyor. Edebiyatta bilim kurgunun bir alt türü olarak buna Türkçemizde “Siberpunk” deniyor ve özetle de “Yüksek teknoloji, düşük yaşam demektir.” mantığından ortaya çıkmakta. Bu arada daha önce “Cyberpunk” sözcüğü de Bruce Bethke isimi bir yazarın “Amazing Science Fiction Stories” dergisinin Kasım 1983 sayısındaki bir kısa öyküde ilk defa yer aldı.

Daha sonrasında ise Siberpunk türü üzerine elbette başka kısa öyküler, hikayeler ve uzun uzun metinler yazıldı tabi. Mesele aslında sadece edebi olarak teknik ve zekâ kabiliyetlerini birleştirip, ortaya büyüleyici kelimeler ve imgeler dökmek değil. Öbür açıdan da bakacak olursak, “Teknoloji insan yaşamını hiç eder!” gibi bir felsefi bakış açısı da ortaya koyuyor. Bu herkese göre de böyle olacak diye bir şey yok sonuçta.

Ama işte asıl mesele, insan yaşamını alt üst ettiğini iddia ettirten bu teknolojik gelişimi, kendi hikayenizi çizmiş olduğunuz bir oyun ile size empoze etmeye çalıştırdılar mı... O zaman nanayı yiyiveriyorsunuz. Oyunu bitirdikten sonra, “Kahrolsun teknoloji, kahrolsun robotlar!” diye gezdirebilir.

Night City’de olan bir avuç dolusu düzgün insanla beraber, kendini 0 ve 1’lere adamış hacker’lar, yarı robot - yarı et kaplamalı insanlar, kapitalizme kurban gitmiş birtakım devrimci düşünceli kişiler, suça ortak olup parasına bakan askerler, teknolojik gelişimi seks veya uyuşturucu etkisi yapan eğlenceye dönüştüren yatırımcılar... Herkesi gözlemlemenizi sağlıyor. Oyunun size bunları yaparken de fikrinizi de soruyor, hikâyeyi sizin çizmenizi sağlıyor. Şirketlerin kapitalist zengin çocuğu mu, sokakların kirlettiği biri mi, çorak topraklarda kum yiyerek büyüyen biri mi? Her şey size bağlı...

Badlands.jpg

Bu kısımdan sonrası ağır spoiler içermektedir.​

OYUNUN ANA HİKAYESİ
Oyuncu karakteri olan V (karakter oluşturma hakkında detaylar aşağıda) ve oyunun başlarında tanışmış olduğu arkadaşı Jackie Welles, bir tamirci olarak görev yapan Dexter Deshawn ile Arasaka isimli Japon şirketten çok önemli ve nadir bulunan bir teknolojik parçayı çalma hususunda anlaşırlar.

İkili, belirli plan ve analizlerden sonra, şirketin başı olan Saburo Arasaka’nın oğlu olan Yorinobu Arasaka’nın malikanesine giderler ve orada saklı olarak bulunan bu “teknolojik çipi” almayı başarırlar fakat planın belirli bir kısmı da maalesef ki ters teper.


Jackie.jpg


İkili, parçayı aldıktan sonra saklandıkları yerlerde bir de üstüne yetmezmiş gibi Yorinobu Arasaka’nın, babası Saburo Arasaka’yı boğarak öldürdüğüne tanıklık ederler. Fakat Yorinobu isimli hayırsız evlat, sırf şirketin başına geçme uğruna adamlarını çağırır ve babasının zehirlenerek öldürüldüğüne dair anonsu yapar.

Böyle güçlü bir şirketten (ki hele sallama bir zehirlenme vakası için kırmızı alarm verişmişken) elini kolunu sağlayarak tabii ki de çıkamayacak olan ikilimiz V ve Jackie çatışırken, maalesef Jackie bir kurşun yarası alır ve görevin en sonunda da hayatını kaybeder.

Sadece bir teknolojik çipi aldıkları için başına neler geldiğini fark eden karakterimiz V, onunun değerini anlar ve korumak amacıyla da kafasına takar. Tam olarak ana hikayemiz de bu şekilde başlamış olur.

Onca giden ters olayın ardından, böyle leş bir planın hesabını sormak amacıyla Dexter’ın yanına giden karakterimiz V, bir de V’nin peşine takılan şirketçilerden Dexter’ın da başı yanmasın diye Dexter tarafından başına kurşun yer ve bir hurdalığa yollanır.

Fakat mucizevi bir şekilde, başına kurşun yemesine rağmen ölmeyen karakterimiz V, işin aslını sorup-soruşturup daha önce başına taktığı bu çipten dolayı olduğunu anlamış olur. Fakat bu çip, daha önce birçok kez fragmanda ve hatta oyunun kapağında bile gördüğümüz Johnny Silverhand’in benliğini taşımaktadır.

Daha önce dostları şirketçiler tarafından öldürüldüğü için ve “devrimci” niteliğinde takılan, dobra, umursamaz ve rockçı abimiz Johnny Silverhand, bu şirketlerin kirli düzeninden kurtulmak amacıyla arkadaşları ile 2023 yılında bastığı Arasaka Kulesi’nden sağ çıkamaz ve öldürülerek bilinci (benliği) bir çipe yüklenirken, cesedi de Allah’ın unuttuğu yerde bir bataklığa gömülür.

İlerleyen günlerde bu çiple birlikte hareket eden karakterimiz V, Johnny Silverhand ile konuşmaya, birlikte hareket etmeye bile başlar. Fakat bu çip, karakterimiz V’nin benliğini ele geçirmektedir. Karakterimiz hatta yer yer kendi vücudunu Johnny’e güvenip, sırf takılsın diye ona teslim etmeye bile başlayabilir (seçimlere bağlıdır). Çipten kurtulmadığı takdirde ölecek olan karakterimiz, ilerleyen günlerde yer yer bayılmaya ve büyük ölçüde güçten düşmeye de başlayacaktır. Bu çipten kurtulmanın yolu da maalesef o kadar kolay değildir ve hikâyenin sonunda da karakterimiz V bir seçim yapmak zorundadır.

Silverhand.jpg


Oyuncu tarafından seçilebilen Corpo-Rat, Göçebe ve Sokak Çocuğu olmak üzere 3 farklı başlangıç yapılabilir fakat hepsi aynı ana hikâyeye çıkmaktadır. Oyuncu tarafından seçilen başlangıçlar ayrıca daha sonrasında diyaloglarda ayrı bir seçenek olarak sunulabilmektedir.

Ayrıca oyuncunun seçebileceği 7 farklı son da oyunda yer almaktadır. Oyuncunun final görevinde vereceği kararlara bağlı olarak ortaya farklı sonlar çıkar. Final görevi oyunun geri dönülemez noktası olduğundan, oyunu hikâyeyi bitirdikten sonra tekrar oynamak isterseniz son görevden önceki kayıt noktasına dönüyorsunuz.

Hikaye.jpg


OYNANIŞ
Cyberpunk 2077, açık bir dünyada geçen; sabah/akşam döngüsü, dinamik hava şartları, canlı şehir insanları, doğrudan NPC etkileşimlerinin yanında silah geliştirmeleri, karakter oluşturma, hackleme, skill ağacı, araçlar, keşif gibi ögeler içeren bir non-linear RPG oyunudur. (Ana hikâyeye bağlı kalmayan rol yapma oyunu) Oyunun FPS olmasına karşılık, araç sürerken 3. bakış açısı seçeneği aktif olabilmektedir fakat oyun tamamen 1. bakış açısına göre ayarlanmıştır.

KARAKTER OLUŞTURMA
KarakterOlusturma.jpg


Cyberpunk 2077, oyunculara kendi karakterlerini oluşturmaları için en başta detaylı bir karakter oluşturma ekranı sunmaktadır. Bu kısımda kendimizin zevkine göre oyun boyunca kontrol edebileceğimiz V’nin cinsiyetini, ses tonunu, deri rengini, saç rengini ve stilini, sakal rengi ve stilini, kemiksel yapısını, dövmelerini; dişi ise göğüs boyutlarını, vajina şeklini; erkek ise penis boyutlarını ve diğer başka birçok detaylarını ayarlayabiliyoruz.

Karakterinizin tipinin hikâye gidişatında pek etkisi olmasa da, karakterinizin cinsiyeti oyunda yer alan ilişkilerinizi etkileyebilmektedir (Cinsellik alt başlığında detaylar verilmiştir). Bazı karakterler hemcinslerinden bazıları da karşı cinslerden hoşlanabiliyor. Hatta cinsel organınızı karakter seçiminde silerek direk cinsiyet kavramına karşı bile gelebiliyorsunuz.
Karakter oluşturma ekranından sonra da, yukarıda bahsettiğimiz gibi karakterimizin hikâyesinin yolunu seçiyoruz.


KARAKTER GELİŞTİRMELERİ
Skill.jpg


Oyunda Vücut, Soğukkanlılık, Zekâ, Refleksler ve Teknik Yetenek olmak üzere 5 adet temel karakter geliştirmesi ağacı bulunmakta. Her ana teknik yetenek de kendi içinde onlarca farklı geliştirmeye ayrılmakta. Merak etmeyin, burada hepsini anlatıp konuyu uzattıkça uzatmayacağız.

Ama Cyberpunk 2077’de final görevinden önce yer alan ve haritada gözüken bütün görevleri tamamlarsak, 50 level’e kadar ulaşabiliyoruz. 50 level oyunun halihazırda çıkılabilen en yüksek level’i. Bazı giysiler ve silahlar, diyalog seçenekleri, görevlerde ilerleyebilmek için gerekli olan kolaylaştırıcı seçenekler level ilerlemeleri ve karakter geliştirmeleri ile sağlanmakta.


HACKING VE SİBER PARÇALAR
Hack.jpg


Tıbbi amaçlarla geliştirilmiş olan protez vücut parçaları, titanyum kemikleri, koldan-bacaktan çıkan süpersonik keskin bıçaklar gibi ek geliştirmeler; oyunda Night City’nin bir parçası olmuş durumda. Bu şekil şukul şeyleri siz de yapmadan ne görevleri kolay geçebiliyorsunuz ne de kendinizi bu siber dünyaya adapte edebiliyorsunuz. Bunu da “siber kasaplar” sağlıyor.

Onun dışında siber yazılımınız ile gizli veya aksiyonlu olarak geçirmek istediğiniz gögrevlerde, düşmanlarınıza siber yazılımınıza takmış olduğunuz birtakım geliştirmeleri uygulayarak onlara zararlar verebiliyorsunuz, sıfırlayabiliyorsunuz veya kontrolünüz altına alabiliyorsunuz.

Ayrıca oyunda cihazları ve çipleri hack’leyebildiğiniz bir dizi harf dizimi sistemi bulunmakta. Pek özel ve zorlayıcı olmasa da, yine de bu siber dünyada kendinizi biraz özel hissetmenize neden oluyor.

ULAŞIM
Porsche.jpg


Oyunda ulaşımın 3 farklı yolu var; yürümek, hızlı seyahat noktalarından direkt olarak ışınlanmak veya herhangi bir araç sürmek. Harita bayağı bi’ büyük ve interaktif olduğundan üçünü de kullandığınız zamanlar elbette oluyor.

Aslında ulaşım kısmında bahsetmek istediğimiz asıl nokta, oyunda hava ile ulaşım yok yav! Giriyorsunuz, o kadar uçan-kaçan aletler görüyorsunuz, 2077 falan ama hikâye gidişatı dışında hiçbir şekilde, kendi isteğiniz ile o aletlerden birine binemiyorsunuz. O kısım hayal kırıklığına uğrattı.

Daha önce CD Projekt Red’in Porsche ile anlaştığı söylentileri de ortaya çıkmıştı. Oyunda Johnny Silverhand’in özel aracı olan Porsche (930) 911 Turbo aracını özel bir görev ile elde edebiliyorsunuz. Ayrıca gizli olarak ortaya çıkan ve türlü şekillerle alınabilen araçlar da bulunmakta. Sizi bu tarz satılık araçlar hakkında bilgilendirmek için oyunda arayan abiler-ablalar da oluyor.


CİNSELLİK
Cinsellik.jpg


Oyundaki karakterinize göre ilişkileriniz değişebiliyor. Oyun 2012’de duyurulduğundan beri Judy’e kitlenen gözlerimiz, tabii ki eşcinsel olduğunu öğrenince pıt diye gözyaşı dökmeye başlamış olabilir.

Judy ile kadın karakter ve kadın sesine sahip olduğunuz takdirde ilişki yaşayabiliyorsunuz. Onun dışında Panam Palmer ile erkek ses ve karaktere sahip olmamız yeterli. River Ward isimli dedektifle ilişki yaşamak için kadın karaktere (erkek/kadın sesi fark etmez), Kerry Eurodyne isimli Samurai üyesi ile de ilişki yaşamak için erkek ses ve karaktere sahip olmalısınız.
Onun dışında sokak başlarında hem erkek hem de kadın “fahişe”ler ile karşılaşabiliyorsunuz. Ayrıca oyunda yan görevlerde yer alan ve ana hikâyeye pek de etki etmeyen “küçük romantik anlar” da bulunmaktadır.

“CYBERBUG”
Cyberbug.jpg


Oyunda her ne kadar hataları düzeltmek için güncellemeler yayınlansa da, içindeki hatalardan bir ton YouTube içeriği, Reddit postu ve Forum Gamer konusu çıkar... PlayStation’da yaşanan rezil rüsva hezimetten sonra, oyun tekrardan düzeltilene kadar oyunu iade edip paranızı da geri alabiliyorsunuz.

Oyun bu kadar hataya rağmen rekorları alt üst etmeye devam ediyor. Eee, sonuçta başarılı bir oyun firmasıysanız ve yıllarca beklenen bir oyun da yaratabiliyorsanız; ürünün her halükarda başarılı olması gerekir. Tartışma konusu olan oyun hataları ve talihsizlikler olmasaydı eğer, son belki de son 10 yılın en başarılı oyunlarından biri olarak karşımıza çıkabilirdi. Bakalım, Cyberpunk 2077’yi gelecekte neler bekliyor olacak.


SİSTEM GEREKSİNİMLERİ
Bu başlık altında ayrıca söylemek isteriz ki, oyunda maalesef bir optimizasyon sorunu var. Yani eğer bilgisayarınız iyi olsa bile şanslıysanız yüksek FPS değerleri ile oyunu oynayabilirsiniz. Ayrıca oyunun en yüksek grafik seçeneği ile en düşük grafik seçeneği arasında da dağlar kadar fark olduğunu söylemeden olmaz. Yani oyunda güzel bir görüş deneyimi almak için iyi bir grafik kartına sahip olmanız gerekiyor.

OYUNU OYNATMAK İÇİN GEREKSİNİMLER
Windows 7 / 10 64-bit
Intel Core i5 3570K veya AMD FX-8310
8 GB RAM
GTX 780 veya Radeon RX 470
3 GB VRAM
70 GB Depolama Alanı

ÖNERİLEN GEREKSİNİMLER
Windows 10 64-bit
Intel Core i7 4790 veya AMD Ryzen 3 3200G
12 GB RAM
GTX 1660 (6GB), GTX 1660S veya Radeon RX 590
6 GB VRAM
70 GB Depolama Alanı (SSD)

RAY TRACING TEKNOLOJİSİYLE OYNAMAK İÇİN GEREKSİNİMLER
Windows 10 64-bit
Intel Core i7 6700 veya AMD Ryzen 5 3600
16 GB RAM
RTX 2060, 3070, 3080
10 GB VRAM
70 GB Depolama Alanı (SSD)


PUANLAMALAR
10 Aralık 2020 tarihinde oyuncuların beğenisine sunulan Cyberpunk 2077, maalesef ki bu sene yer alan oyun değerlendirme etkinliklerine katılamadı, 2021 yılında katılacak. Ama oyun, değerlendirme siteleri üzerinden kullanıcıların puanlarını toplamaya başladı.

Cyberpunk 2077, PCGamer’da 100 üzerinden 78 puan topladı. PCMag’de ise 5 üzerinden 3.5 puan aldı. Ünlü platform IGN, oyuna 10 üzerinden 9’u reva görürken, diğer bir ünlü platform Metacritic ise 100 üzerinden 89 puan verdi.

Fena bir kullanıcı puanı toplamayan Cyberpunk 2077, daha çıkmadan ödüllere ve puanlamalara tabi tutulmuştu zaten. İlerleyen etkinliklerde neler olacağını hep birlikte göreceğiz.


OYUNU SATIN ALIN
Oyun maalesef ülkemizdeki genel fiyatlandırma politikası üzerinden nasibini almış durumda. Oyunu genel olarak -platformdan platforma değişiklik gösterse de- 270 ila 600₺ fiyat bandında bulabilirisiniz.

Oyunu Bilgisayarda Satın Almak için Platformlar
store.steampowered.com/app/1091500/Cyberpunk_2077/?l=turkish
epicgames.com/store/tr/product/cyberpunk-2077/home

TEŞEKKÜRLER

Bu dev incelemeye göz gezdirdiğiniz için çok teşekkür ederiz. Farklı oyunlarda ve farklı incelerde görüşmek üzere! Ayrıca yukarıdaki anket üzerinden Cyberpunk 2077 oylamasına katılarak ve konunun altında yer alan yorum kısmını kullanarak fikirlerinizi belirtebilirsiniz.

Ayrıca incelememiz bitmiş olsa da, YouTube kanalımız üzerinden Cyberpunk 2077 içeriklerimiz devam ediyor! YouTube kanalımıza abone olarak bizi desteklerseniz çok mutlu oluruz. Videolarımız aşağıda!


 


BLasTeaR

Ağaç Yumruklayıcı
Mesajlar
11
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
1
Puanları
350
Ruh hali
Hepsini okuyacağım ama şimdiden elinize sağlık tüm içerik için.
 

furkanzyldrm

Marangoz
Mesajlar
56
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
20
Puanları
170
Güzel Konu olmuş , sayende oyunu detaylı inceleme fırsatı buldum
 

_Alecks_

Lapis Toplayıcısı
Mesajlar
1,025
En iyi cevaplar
2
Beğeniler
259
Puanları
750
Ruh hali
Hype'ya deymedi. G l i t c h
Adamlar çok fazla rushlattı oyunu. Fixleselerdi herşeyi bir şey olurdu fakat oyun yani gösterilen o şey yok. Glitchler zaten komedi.
Şimdilik GTA'dan iyi diyebiliriz. Fakat EFSANE VB gibni bir şey hak edemiyor.
 

Nxymn

Warum diese games? Sei doch einfach Straight.
Mesajlar
355
En iyi cevaplar
2
Beğeniler
197
Puanları
400
Ruh hali
teaser'i ile durduk yere insanı heyecanlandıran cd projekt'in yeni oyunu. olm güncelleme ne zaman gelcek lan. o zamana kim ölür kim kalır diyeceğim ama teaser'e bakılınca sağlam bir oyun olacak gibi gözüküyor. ortaya güzel de bir hikaye çıktımı şimdi bunun tadından yenmez. o zaman güncelleme gelene kadar güzelce işleyip dokusunlar bu oyunu.
 

zLaving

XoX
Mesajlar
423
En iyi cevaplar
1
Beğeniler
185
Puanları
450
Ruh hali
Oyun güzel ancak optimizasyon edilmediğini duydum bu yüzden milyonlarca kişi belkide bilgisayarı yüzünden oynu indiremedi - Oyunda Çok Bug Gördüm CyberBUG
 

SlayerR

Toss a coin to your Witcher
Genel Moderatör
Mesajlar
1,050
En iyi cevaplar
15
Beğeniler
2,079
Puanları
3,200
Ruh hali
Hatalara girmek istemiyorum bu konuyu herkes biliyor zaten. Oyunu farklı seçimlerle 3 kere bitirdim. Ben hikayeyi beğendim. İlginç bir konuya sahip ve oyun çağını değiştirebilecek potansiyelde bir oyun olduğunu düşünüyorum. Optimizasyona gelirsek, bilgisayarınız iyiyse full ayarlarda her türlü 60 fps alabiliyorsunuz. Ben orta seviye bir oyun bilgisayarıyla full ayarlarla çok rahat oynadım abartıldığı kadar optimizasyon sorunu olduğunu düşünmüyorum.
 

Nxymn

Warum diese games? Sei doch einfach Straight.
Mesajlar
355
En iyi cevaplar
2
Beğeniler
197
Puanları
400
Ruh hali
Hatalara girmek istemiyorum bu konuyu herkes biliyor zaten. Oyunu farklı seçimlerle 3 kere bitirdim. Ben hikayeyi beğendim. İlginç bir konuya sahip ve oyun çağını değiştirebilecek potansiyelde bir oyun olduğunu düşünüyorum. Optimizasyona gelirsek, bilgisayarınız iyiyse full ayarlarda her türlü 60 fps alabiliyorsunuz. Ben orta seviye bir oyun bilgisayarıyla full ayarlarla çok rahat oynadım abartıldığı kadar optimizasyon sorunu olduğunu düşünmüyorum.
Haklısın abi.
 

Jacops

Bedrock Kaşifi
Mesajlar
1,655
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
1,636
Puanları
4,700
Ruh hali
Güzel konu eline sağlık.
 

Zorinkun

Blaze Yokedici
Mesajlar
4,356
En iyi cevaplar
4
Beğeniler
3,302
Puanları
7,000
Ruh hali
8 yıl boyunca geliştirilen oyunda su fizikleri yok xd, neyini beğendiniz bunun
 

Üst