Detaylı Minecraft Rehberi.

  • Konuyu başlatan WitherMan
  • Başlangıç tarihi
W

WitherMan

Ziyaretçi
Minecraft, küplerle çeşitli tasarımlar yapmanızı sağlayan 2 ve 3 boyutlu oynanabilen bir oyundur. Programın ilk sürümleri Markus Persson (Notch) tarafından yazılmıştır ve Notch'un kurduğu Mojang şirketi çatısı altında geliştirilmektedir.Mojang şirketi minecraft sürümlerini. hızlı bir şekilde çıkarmaya çalışıyor. Java programlama dilinde yazılmıştır. Oyun; Dwarf Fortress, RollerCoaster Tycoon, Dungeon Keeper ve Infiniminer oyunlarından ilham alınarak geliştirilmiştir. Minecraft, 16 Mayıs 2009'da halka açık sürümden önce toplam 1 haftada yazılmış ve TIGSource forumlarında yayınlanmıştır. Ve oyun popülerliğini, dikkate değer ölçüde bu forumdan kazanmıştır. Oyun ilk sürümden beri güncellenmeye devam etmektedir. Son olarak Mojang firması, oyunun 1.7.4 sürümünün yayınlandığını duyurmuştur.

Oynanışı

Minecraft'ın iki tane oyun biçimi vardır. Bunlardan biri 18.11.2011 tarihinde çıkan tam sürüm (Minecraft 1.0.0) ve internet üzerinden oynanabilen Classic mode'dur. Her ikisinin de tek ve çoklu oyunculu oynanma seçeneği vardır. Bütün oyun tipleri online oyunda kullanılabilir.
1. Classic, size oyunun sadece inşa için gerekli olan bloklarından sınırsız sayıda sunar. (güncellenmeyecek ve tarayıcı ortamında)
2. Tam Sürümde ise dört adet oyun tipi bulunur;

  • Hayatta Kalma (Survival): Bu modda iken hayatta kalmak için yaratıklarla savaşabilir, birçok çeşit el yapımı eşya yapabilir, yaptığınız silahları veya aletleri büyüleyebilirsiniz. Tam Sürümde bloklar sınırlı sayılabilir, ancak dünya sonsuz olduğu için hiçbir blok sınırlı sayıda değildir./gamemode 0 veya /gamemode survival komutlarıyla bu moda geçilir.

Minecraft'da bizim oynadığımız karakter(Steve)
  • Zorlayıcı (Hardcore) modunda ise normal survival kuralları geçerlidir fakat bu modda herhangi bir şekilde öldüğünüz takdirde dünyanız yok olur ve baştan başlarsınız.Ayrıca oyun zorluğunu değiştiremez hep zor modla eşdeğer olan zorlayıcı zorluk derecesinde oynarsınız.Hile kullanarak bu moda geçilemez.
  • Yaratıcı (Creative) mod ise oyunda karşılaşabileceğiniz her tür malzemeyi kullanarak Classic gibi can veya açlık gibi sınırları ve tecrübe seviyesi olmadan kendi tasarımlarınızı oluşturabilmenizi sağlar. Yaratıcı modda uçabilir ve her tür bloğu anında kırabilirsiniz (Katman kayası dahil)./gamemode 1 veya /gamemode creative komutlarıyla bu moda geçilir

Olta
  • Macera (Adventure) modunda bloklar yanlızca doğru aletlerle kazılabilir(Eski sürümlerde hiç kazılamaz). Bunun sebebi Adventure Türkçe karşılığı olan macera olmasıdır yani bu modla macera yaşarsınız. İnternette bir sürü Adventure Map bulabilirsiniz. Adventure'da Survival da olduğu gibi can ve açlık barları vardır. Bir oyuna adventure modunda başlıyamazsınız./gamemode 2 veya /gamemode adventure komutları ile bu moda geçilir.
Oyunun görüntü kalitesi normalde çok düşüktür fakat Doku Paketleri (Texture Pack) adı verilen dosyalar ile bu kalite 8 katına kadar çıkarılabilir.Ayrıca 1.6 sürümünde gelen bir yenilik olan resource pack (Kaynak Paketi) ile görüntü ile birlikte ses de değiştirilebilior. Ayrıca kendi texture pack'inizi yapmak hiç zor değildir. Tek ihtiyacınız saydamlık özelliği olan bir resim düzenleme programıdır.(GIMP,Pix buldier,Photoshop vb.) Yani mspaint burada işinize yaramayacaktır.
Oyuna 1.7.2 ile eklenen bir özellikle oltamıza balık dışında; başka oltalar (büyülü olabilir), İsim Etiketleri, Nilüferler, Eyer, Yay (büyülü) , büyülü kitap (1 den fazla büyü olunca büyüler alakasız olabiliyor.) deri bot, kemik, çubuk, deri, su şişesi, ip, kase, tuzak kancası, mürekkep kesesi, ve çürük et çıkabilir.[1]

Moblar

Saldırgan Moblar

  • Enderman: Işınlanma özelliğine sahip bir yaratıktır. End'de ve dünyada spawnlanırlar.. Eğer su ve lava değerse canı azalır (hasar alır) ve ışınlanır. Boyu diğer moblardan uzundur, yaklaşık olarak üst üste koyulmuş 3 blok kadardır.Gözüne baktığınızda veya vurduğunuzda saldırır.Öldürürseniz ender incisi düşürür. Ender incisinin özelliği ise fırlatılırsa düştüğü yere sizi ışınlamasıdır; fakat dikkat edin, 2,5 kalp hasar alırsınız. Ender incisini ender gözü yaparsanız fırlatınca gittiği yeri takip edin bir portal bulacaksınız. bu portala ender gözlerini koyun. Portalın içine atlayınca sizi End'e götürür.Endermanlar,kafanıza balkabağı takarsanız size saldıramazlar.
  • Ender Ejderhası:Sadece End'de doğar, sadece bir tane vardır ve ölünce yeniden doğmaz. Oyunda yaratılan ilk patron yaratıktır ölünce içinden enderdragon yumurtası düşürür. Ancak kıramazsınız. Yanına bir piston koyup ittirir veya tnt ile patlatırsanız çıkar.Öldüğünde +90 level xp kazandırır(Yüksek Lv iseniz daha az düşer)... Enderdragon yumurtası süs olarak kullanılmaktadır şuana kadar hiçbir özel kullanımı oyuna eklenmemiştir .

Creeperlar
  • Creeper: Genelde oyuncuların en gıcık olduğu yaratıktır.Dünya'da spawnlanırlar. Sizi görürse yanınıza sinsice gelir ve patlar. Öldürürseniz barut düşürür. Eğer iskeletler tarafından öldürülürse müzik cd si düşürürler. Ayrıca gün ışığında yanmayarak size gündüz bile saldirabilirler . /gamerule mobGriefing false komutu girilirse bloklara zarar veremezler. Normal olarak zaten elmas bloğu, obsidyen, katman kayası,zümrüt bloğu gibi bloklara zarar veremezler.
  • Örümcek:Öldürürseniz ip ve örümcek gözü düşürür.Dünya'da spawnlanırlar.Örümcekler ürkütücü bir şekilde saldırır. Ayrıca gün ışığında hiçbir örümcek size saldırmaz. Bu yüzden yarı saldırgan yarı pasif moblardır. Canı bizden ve zombi gibi canavlardan 4 can (2 kalp) daha azdır.
  • Mağara Örümceği:Yalnızca eski madenlerde spawnlanırlar. Sizi ısırdıklarında zehirlenirsiniz. Bu zehir 7-15 saniye sürer.Bu örümcekler normallerinden daha küçüktür.
  • İskelet:Size ok atar, bazıları örümceklere biner. Öldürünce kemik düşürürler, bu kemikten kemik tozu yapıp ürünleri çabuk alabilir ya da kemikle kurtları evcilleştirebilirsiniz. Ayrıca bu yaratıklar ok düşürür, bu okları yay ile birlikte kullanabilirsiniz. Çok nadiren, iskeletler yay düşürür, ama bunlar hasarlı yaylardır.Dünya'da sapwnlanırlar. Ayrıca güneş ışığından etkilenirler, canları azalır. Ayrıca zırhla spawn olabilirler. Kaskları varken güneş ışığından etkilenmezler.
  • Örümcek Jokeyi:Örümceğe binmiş iskeletlerdir birisini öldürseniz diğeri ondan ayrılarak saldırmaya devam eder.Hardcore(zorlu)modda çıkma olasılığı daha yüksektir
  • Zombi: Öldürürseniz çürük et düşürür. Bazıları zırh takar ve ellerinde demir kılıç veya kürekle spawn olabilirler köylüleri öldürünce köylüler zombi olur. İskeletler gibi, onlar da güneş ışığından etkilenirler. Ölünce içlerinden çürük et ve çok az bir şans ile demir külçesi patates, havuç veya giydikleri zırhlar kılıçlar düşer.Dünya'da spawnlanırlar. Kaskları varken güneş ışığından etkilenmezler.
  • Zombi Domuzadam: Nether'da spawnlanırlar..Eğer ona saldırırsanız grup halinde size saldırmaya başlar.Öldürünce çürük et, altın parçasi ,nadiren altın kılıç ve altın külçesi düşürür. Ayrıca domuza yıdırım düşerse domuz,zombi domuzadama dönüşür.
  • Demir Golem: Oyuncuların yaptığı bir yaratıktır. Demir bloğu ve balkabağından yapılır. Creeper ve Ghast dışında bütün yaratıklara saldırır ve çok güçlüdür. Ayrıca köylerde spawnlanabilirler. Ellerine gül alabilirler. 3-5 demir ve 0-2 gül düşürürler.
  • Kardan Adam: 2 kar bloğu ve üstüne balkabağı koyunca oluşur. Yaratıklara kartopu atar ve üzerinden geçtiği yerleri karla kaplatır. 4 canı (2 kalp puanı) vardır.Creeper ve Ghast dışında yaratıklara zarar verir.Ender Dragon dahil.
  • Wither Boss: Oyuna 1.4.5 sürümünde eklenen 2. Patron yaratıktır enderdragona nazaran kafataslarını fırlatır bir kafatası oyunculara 1-6 arası kalp götürmektedir (Zırh büyülerine göre değişebilir) . Nether'de spawn edilir. Üç kuru kafa ve nether kumu ile üretilir ilk çıktıgında patlama yaparak uçmaya başlar ve kurukafa atar canı yarıya inerse yere iner ve oyunculara düz olarak saldırır fakat zırh efekti +5 eklenir ... Bu oranda enderdragondan çok daha güçlüdür ... Ölünce içinden Nether yıldızı düşürür .Bununla fener yaparak kendinize efektler ekleyebilirsiniz.
  • Wither Skeleton: Oyuna Wither Boss ile birlikte 1.4.5 sürümünde eklenmiştir. Siyah iskelettir. Nether Fortress'te spawnlanır ve taş kılıcı vardır. Ölünce kömür,kemik, kurukafa (seyrek) ya da kılıcı (seyrek) düşürür. Size vurursa wither efekti verir ve bu zehirin iki katıdır. Ayrıca wither efekti ile canınız neredeyse görülemeyecek şekle gelir. Yani kaç canınız kaldığını anlayamazsınız.
  • Blaze: Netherde yaşar, size alev atarak saldırır. Nether'in koruyucularıdır.Öldürünce içlerinden blaze çubuğu düşürürler. Bunu End'e gitmek için ender gözü yaparken kullanabilrsiniz. Ayrıca bu yaratıklar kartopu sayesinde daha kolay öldürülebilir.
  • Ghast :Hayalettir. Alev topu fırlatır ve hasara neden olur.Patlama bloklara zarar verebilir. Nether'da spawnlanır. Patronlardan sonra en büyük mobdur. Sadece cehennem taşını kırabilir.Diğer bloklara zarar veremez. Çok az canı vardır. Genellikle ağlar.
  • Cadı: Sadece tapınaklarda ve bataklıklardaki cadı evlerinde spawnlanır. Bize patlayıcı zehir iksiri fırlatır. Köylüye benzer. Öldürünce 0-6 şeker, kızıltaş, cam şişe, barut, örümcek gözü, çubuk ve seyrek olarak iksir düşürür. 1.7.2 versiyonuyla heryerde spawnlanabilir hale gelmiştir.

Solda herobrine var.
  • Gümüşbalığı: Genelde oyundaki en sinir bozucu yaratık türüdür . Genelde diğer taşlara göre daha zor ve geç kazılması o taşın içinde gümüşbalığı olması anlamına gelmektedir . Gümüşçün bloğu içinden çıkan bu yaratıklar etrafındaki diğer gümüşçün bloklarını kırarak yüzlerce kez çoğalabilirler . Pek can götürmeseler bile çok küçük olmaları ölmelerini genelde engeller . Ve kötü bir sesi vardır. Stronghold isimli malikanelerde bu taşlar bulunabilir.. Ayrıca end portalının yanındada bunların bir spawneri bulunur.
  • Balçık (Sümük): Düzlüklerde 40. seviyenin altında spawnlanırlar. Bunları öldürünce çoğalabilirler. En büyüklerin 10,ortaların 6,küçüklerin ise 4 kalp canı vardır.İçinden balçık topu düşer.Şaşkın yüzü vardır.Yeşil renklidir.Yüzeye çıkması için ışık gereklidir. Bataklıklarda yüzeyde spawnlanabilirler. Küçükleri size bir şey yapamaz.
  • Magma Küpü: Nether'de spawnlanırlar. Balçık ile aynı özelliklere sahiptir.En büyükleri ve büyükleri 8,ortaları 7,küçükleri ve en küçükleri 2,5 kalp zarar verir. Kırmızı renktedir. Gözleri vardır.
  • Herobrine: Oyunda olup olmadığı tam olarak kesinleşmemiş bir mobdur. Çoğu kişi oyun Alpha aşamasındayken ve bazı Beta sürümlerinde olduğunu iddia etmektedir. Bazı yerlerde size saldırmadığı için (modsuz versiyonda tabii ki) "test mobu" olarak da geçer. Korsan Minecraft indirme sitelerinde bazen Minecraft' ı Herobrine Mod eklenmiş olarak sunabilirler. Çoğu zaman Herobrine' ı gördüğünü iddia eden kişilerin başına da bu gelmiştir. Çoğu yerde Herobrine, Minecraft' ın geliştiricisi Markus "Notch" Persson' un ölü kardeşi olduğunu iddia eden bilgiler yer alır. Uydurma hikayeleri fazladır. Bilinmeyen bir şey olması Herobrine efsanesini güçlendiriyor. Oyunun geliştiricisi ise Herobrine' ın asla oyunda yer almadığını iddia eder.
  • Dev: Zombiye benzer. 150 kalp canı vardır. Zombiye benzese de zombiden daha büyüktür. Oyunda normalde bulunmasına rağmen, spawnlamak için mod gerekir
Pasif Moblar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İnek: Herhangi bir kılıçla ya da elinizle öldürdüğünüzde size pişmemiş inek eti ve deri parçası verir. Boş kova ile gelip üzerine tıkladığınızda süt verir. Ateşte öldüklerinde hazır olarak pişmiş inek eti verir. Buğdayı sever.
  • Tavuk: Tavuklar her 5-7 dakikada bir yumurtlar. Yumurtayla yere sağ tık yapınca 1/8 ihtimalle civciv çıkar. Öldürürseniz çiğ tavuk eti düşürür. Bunu yerseniz %85 ihtimalle mideniz bulanır. Ayrıca içinden tüy de düşürür ve bu tüyler ile ok yapabilirsiz. Tohumları sever.
  • Mööntar: Kırmızı renkte üzerinde mantar olan evrim geçirmiş inektir. Mantar adalarında bulunur ,inek ile aynı düşürme olaylarına sahiptir; fakat elinize kase alıp tıklarsanız mantar güveç, kova ile tıklarsanız süt elde edersiniz. Makas ile sağ tıklarsınız mantar düşürür ve normal ineğe dönüşür.
  • Leopar: Yağmur ormanlarında yaşayan benekli kedidir. Evcilleştirilmesi biraz zordur balığı elinize alıp hiç kıpırdamadan kedinin size yaklaşmasını,balığı aldıktan sonra sizi sevmesini sağlamalısınız . Kediler evcil haldeyken 3 değişik tipe bürünebilirler. Evcil olmadıkları zaman sizden kaçarlar. Ayrıca leoparlar tavuklara saldırırlar.Creeperlar evcil leopardan korkarlar yanınızda bir evcil kedi varsa creeperlar size yaklaşmaz.
  • Kurt: Evcilleştirilebilirler. Bunun için kemik ile kurda sağ tıklamanız gerekir; fakat tek kemik her zaman yetmeyebilir. Vahşi bir kurda vurursanız kızar ve eğer barışçıl zorluk modunda değilseniz size saldırır. Evcil kurtlar sizi takip eder ve eğer ondan uzaklaşırsanız yanınıza spawnlanır, yalnız kurta sağ tıklayarak onu oturtursanız sizi takip etmez. Kurtlar creeper hariç tüm yaratıklara ve yaratık olmasa bile sizin daldığınız ve size dalan tüm moblara saldırır. Öldürdüğünüzde bir şey düşürmez.
  • Domuz : Domuzları keserseniz 3 ile 1 arasında çiğ domuz eti elde ederseniz. Ateşte yanan domuzdan pişmiş domuz eti (Pirzola) düşer. Üzerine binebilirsiniz. Binebilmek için eğere sahip olmalısınız. Eğerler gizli madenlerdeki spawnerlardaki sandıklarda nadiren çıkabilir. Bir domuza bindikten sonra havuç oltası yapıp havucu tuttugunuz yöne domuzun gitmesini sağlayabilirsiniz. Havuç en sevdiği yiyecektir ve köylerde yetişir.
  • Koyun: Öldürüldüğü zaman 1 adet yün verir; fakat makas ile kırparsanız 1-3 adet yün elde edersiniz. Renkli yün elde edebilmek için renklere sahip olmalısınız eğer ki renge sahipseniz koyunun üzerine o renk ile tıklamanız yeterli olacaktır. Ayrıca koyunlar beyaz dışında kahverengi, koyu ve açık gri, veya pembe renkte spawnlanbilirler. Pembe koyunlar yalnızca yağmur ormanlarında (jungle) spawnlanır. Kurtlar evcil değilse koyunlara saldırır. Buğdayı sever.
  • Ahtapot : Göllerde okyanuslarda hatta çok küçük ihtimaller ile küçük su birikintilerinde yaşarlar. Hiçbir zararı ya da yararı yoktur sadece içlerinden mürekkep adı verilen madde elde edilir. Siyah boya olarak kullanılır. Yazı yazmak için kitap,tüy ve mürekkep ile birleşince kitap ve kalem oluşur. Bununla kitap yapabilirsiniz.

Eşek
  • Köylü : Köylüler köylerde yaşarlar. Köylere göre değişen (Büyücü, Kasap, Kitapçı, Çiftçi, Demirci) köylüler bulabilirsiniz . Bu köylüler ile zümrüt karşılığı eşya ya da eşya karşılığında zümrüt elde edebilirsiniz. Büyücü köylüler genellikte en işe yarar eşyalar Kasaplar deri zırh, eyer, ya da et, Demirciler demir veya elmas eşya ya da zırhlar verir. Çiftçiler de güzel olmamak kaydı ile karışık eşyalar verebilirler. Köylüler zombilere karşı koyamazlar ve Zombi köylü adı verilen yaratığa dönüşürler. Köyler iklimlere göre değişirler.Son snapshotta çiftçi köylüler boş tarım arazilerine buğday diker ve bitkileri toplar .Fakat onları almak imkansızdır.
  • At: Oyuna 1.6 versiyonunda eklenmiştir. Evcilleştirilme sistemi çok değişiktir. Eyer olmadan binilebilir; fakat evcil değilse şahlanarak sizi üzerinden atar. Ayrıca eyer olmadan kontrol edemezsiniz. Evcillerine zırh giydirilebilir. Çeşitleri vardır.
  • Eşek: At ile birlikte eklenmiştir. Ayrıca çağırı bulunmaz, at çağırdığınızda seyrek olarak gelir. Zırh giyemezler. Fakat üzerlerine sandık yerleştirebilirsiniz.
  • Katır: At ile Eşeğin çiftleşmesiyle olur; fakat katırlar çiftleşemez. Eşekten hızlı olup Attan daha yavaştır ve kulakları attan daha uzun eşekten daha kısadır. Zırh giyemez. Sandık yerleştirilebilir.
  • Yarasa: Uçan bir mobdur. Mağaralarda, cadı evlerine ve karanlık seviyesinin düştüğü kapalı ortamlarda spawn olabilir.
  • Yemekler
    • Pasta: Pasta blok olarak konduktan sonra sağ tıklanarak yenir. Tek yenilebilir bloktur. 6 dilimden oluşur her sağ tıkladığınızda bir dilim yersiniz bir dilim 2 açlık barını (1 but) doldurur. Stoklanamaz.
    • Kurabiye: Kurabiye 2 buğday ortasına 1 kakao çekirdeği koyarak elde edilir. 2 açlık barını doldurur.
    • Çürük et: Zombilerden düşer.Yerseniz mideniz bulanır ve açlık barınız daha hızlı boşalmaya başlar.
    • Mantar Güveç : Mantarlar ve kase ile yapılır. Mantarlar farkı olmalıdır. Yenildiğinde kase geri gelir. Stoklanamaz. Kase ile Mööntar'a tıklayınca da çıkar.
    • Mantar: İki çeşidi vardır. Bataklıklarda, mantar biomesinde, madenlerde ve nether'da bulunur.
    • Elma: Meşe ağacı (!) yapraklarından düşer. 4 açlık barını doldurur.
    • Çiğ inek eti: İnekleri öldürdüğümüzde düşer. Genelde 3 açlık barını doldurur. Pişirdiğimizde biftek olur.
    • Çiğ domuz eti: Domuzları öldürdüğümüzde genelde 2 tane düşer. Pişirdiğimizde Pişmiş Domuz Eti olur. 3 açlık barı doldurur.
    • Çiğ balık: Çiğ balığın tek farkı denizden elde etmemizdir. Herhangi bir mobu öldürdüğümüzde düşmez. Oltayı denize attığımızda bir süre bekledikten sonra olta sallanır ve çektiğimizde çiğ balık gelir. 2 açlık barı doldurur.
    • Çiğ tavuk: Tavukları öldürdüğümüzde çiğ tavuk eti düşer. Pişirdiğimiz takdirde Pişmiş Tavuk Eti olur.
    • Karpuz: Karpuzu tarım yaparak elde edebiliriz. 1 karpuzdan 3-7 karpuz dilimi düşer. 1 Çiftçi köylü 1 zümrüte 7 karpuz verir. Ayrıca 1.7.2 sürümünden itibaren yağmur ormanlarında bulunabilir hale gelmiştir.

    Altın Elma
    • Altın elma: Altın elma genelde savaş sırasında bize çok yardımcı olur. Rejenerasyon ve fazladan 2 kalp verir. Eğer bunun büyülüsünü yersek alev direnci ve direnç gibi farklı özelliklerde gelir. Çok eski ve en yeni sürümlerde altın külçesi ve elma ile yapılırken 1.2.5-1.5.2 versiyonları arasında altın parçası ve elma ile yapılır. Büyülüsü Altın bloğu ve elma ile yapılır.
    • Ekmek: Oyunda üç tane buğday yan yana koyularak ekmek elde edilir bir ekmek 5 açlık barı doldurur .
    • Havuç: Köylerde ekili halde bulunur ya da zombilerden düşer 2 açlık barı doldurur .
    • Patates: Köylerde bulunur veya zombilerden düşer. 1 açlık barı (Yarım but) doldurur.
    • Haşlanmış Patates: Patatesi pişirerek elde edilir. 2 açlık barı doldurur.
    • Zehirli Patates: 1 açlık barı doldurur. Kısa süreliğine zehir verir.
    • Pişmiş Tavuk: Çiğ Tavuğun Pişirilmiş halidir. 6 Açlık Barı doldurur.
    • Pişmiş Balık: Balığın pişmiş halidir. 6 Açlık barı doldurur.
    • Biftek: İnek etinin pişmiş halidir. 8 açlık barı doldurur.
    • Pirzola: Çiğ domuz etinin pişmiş halidir 8 açlık barı doldurur.
    • Örümcek Gözü: Örümceklerden düşer yedikten sonra zehirlenirsiniz artı olarak 2 açlık barı doldurur.
    • Balkabağı Turtası: Balkabaklarından yapılır. 2 açlık barı doldurur.
    • Balkabağı: Balkabağı çimlikte bulunur. Tarım yaparak çoğaltılabilir. Bir bloktan 4 balkabağı tohumu çıkar.
    • Kirpi Balığı:1.7 versiyonunda eklenmiştir. Balıkçılıkla yakalanır.Yemek için değil (yerseniz sadece zehir,açlık ve bulantı verir) iksir için kullanılır. Su altında nefes alma iksirinde kullanılır.Böylece suyun altında nefes alabilirsiniz.
    • Somon Balığı: 1.7 versiyonunda eklenmiştir. Balıkçılıkla yakalanır. 2 açlık barı doldurur.
    • Pişmiş Somon Balığı: Somon balığının pişmiş halidir. 6 açlık barı doldurur.
    • Palyaço Balığı : Pişirilmez. 1 açlık barı doldurur.
  • Büyü ve İksir[değiştir | kaynağı değiştir]

    Minecraft'a 1.3 sürümünde dahil edildi büyü masası ile zırhlara, aletlere ve silahlara (1.4.5'den itibaren kitaplara,1.7 den itibaren oltalarada) xp karşılığında büyü basılır.Etrafa kitaplıklar koyarak büyü masasının gücünü artırıla bilir. 4 alet, 2 olta, 8 zırh, 4 kılıç ve 4 yay büyüsü vardır.
    Oyunda birçok iksir bulunur. İksir yapmak için iksir standı, iksir standı için de blaze çubuğu gerekir. İksirin olması için önce iksir standına su şişesi ve nether wart koymamız gerekir. Bunun sonunda Garip İksir olur. Alta garip iksirleri üste diğer malzemelerden birini koyarak iksir yaparız. Aşağıda iksirlerin formülleri vardır.
    • Rejeneraksyon İksiri ------> Ghast Gözyaşı
    • Hız İksiri ------> Şeker
    • Ateş Direnci İksiri ------> Magma Kremi
    • İyileştirme İksiri ------> Parlayan Karpuz
    • Güç İksiri ------> Blaze Tozu
    • Zehir İksiri ------> Örümcek Gözü
    • Zayıflık İksiri ------> Mayalı Örümcek Gözü + Su Şişesi
    • Yavaşlık İksiri ------> Mayalı Örümcek Gözü + Hız İksiri
    • Hasar İksiri ------> Mayalı Örümcek Gözü + Zehir İksiri
    • Gece Görüş İksiri ------> Altın Havuç
    • Görünmezlik İksiri ------> Mayalı Örümcek Gözü
    • Su Altında Nefes Alma İksiri ------> Kirpi Balığı
    Boyutlar[değiştir | kaynağı değiştir]
    • Dünya (Overworld) : Bütün hayvanların yaratıkların ve sizin doğduğunuz yerdir.
    • Son (The End) :Endermanlar ve Ender Ejderhası buradadır .Burada end taşı ve obsidyenler bulunur.Ender Ejderhası öldüğü zaman End'in dünyaya geçiş portalı çıkar.Ender gözü sizi End portalının yanına götürür. End Portal bloklarının üstüne ender gözlerini koyun ve End'e gidin. Giderken balkabağını kafanıza takın.O zaman Enderman'ler size saldırmaz.

    Nether Portal
    • Cehennem (Nether) : Burası cehennem taşı ve lavlarla kaplıdır. Zombidomuzadam, Ghast, Blaze, Magma Küpü, Wither Boss ve Wither Skeleton burdadır. Ghast havada uçar ve ateş topu atar. Blaze ise alev topu fırlatır. Buranın en kötü mobu Wither Boss'dur fakat kendisi spawnlanmaz, golemler gibi yapılır. Obsidyen ile kapı oluşturarak Nether'a gidebilirsiniz. Ayrıca normal iskeletlerde arada bir spawnlanabilir.
    • Not:Aether(Cennet) bir moddur normal minecraft'ta bulunmaz.



Bazı Modlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Mod minecraft'a yeni özellikler ekleyen dosyalardır"[.jar, .zip(PE modları .js, .mod)]". Bu Modları Yükleyebilmek için 2 farklı ek dosyadan birine ihtiyaç duyulur. Bunlar Modloader ve Forge'dir(PE modlarını yüklemek için PocketTool veya BlockLauncher uygulamaları kullanılır.) Modloader genel olarak basit ve kullanışı karışık olmayan modlar ekler (Örn. Toomanyitems) , Forge ise hertürlü yaratık , yeryüzü şekli , ağaç , maden ekleyebilmek için kullanılan destek mod yükleyicisidir .
  • Too Many Items : Bu mod ile envantere girildiginde sağ tarafta tüm blokların alınabilenecegi bir pencere açar . Yeni sürümlerinde büyü veya iksir yapmak gibi değişik amaçlarıda eklenmiştir.
  • Not Enough Items : Too Many Items moduna kıyasla daha kullanışlıdır.Envantere girildiginde sağda bloklar oluşturur . Blokların üzerlerine gelerek U ile o madde ile ne yapılıldığını ve R tuşuna basararak eşyaların yapımını gösterir . Hile modu , yardımcı modu , üretim modu olarak 3 adet modu vardır .
  • Timber : Bu mod sayesinde bir ağacı en altından balta ile keserseniz tüm odunlar gelecektir.
  • Tree Captor : Timber'a benzer fakat sadece ağaçlarda çalışır ve yaprakları da alır.Ayrıca balta kesilen odun sayısı kadar hasar alır.
  • More Furnaces : Oyuna Demir, Altın, Elmas ve Gelişmiş fırınlar ve bu fırınlara koyulan geliştirmeler ekler. Geliştirmeler sayesinde fırındaki madenleri katlayabilir ya da lavları depolayabilirsiniz.
  • Rotten Flesh to Leather : Adından da anlaşılabileceği gibi çürük et'i pişirerek deri yapılmasını sağlar.
  • Backcraft: Bazı eşyaların malzemelerine ger çevrilmesini sağlar.
  • E & Q,T & A : Açılımı Emerald and Quartz Tools and Armors'dur. Zümrüt ve kuvars eşyalar ve zırhlar ekler.
  • Bluestone: Redstonu boyayarak elde edilen, redstondan hiçbir farkı olmayan fakat birbirleriyle ve redstonla birleşmeyen bluestone ve greenstone ekler.
  • Industrial Craft : Oyunun büyük modlarından biridir. Değişik makinalar ekler. Ayrıca uranyum, bakır ve kalay ekler, bunlarla alet yapılmaz, değişik kullanımları vardır. 3 Bakır tozu (Macrator ile elde edilir.) ile 1 Kalay tozu birleştirilerek, 4 Bronz tozu elde edilir. Bunlar pişirilip bronz yapılır. Bronz ile alet ve zırh yapılabilir ve bunlar elmas kadar güçlüdür. Modun eklediği başka bir eşya olan UU-Matter'ın 9 tanesiyle elmas 5 tanesiyle milselyum 7 tanesiyle iridyum gibi şeyler elde edilebilir.
  • Advanched Solar Panels : IC alt modudur. Advanched, Hybrid ve Ultimate Hybrit solar paneller ekler. Güçleri birbirlerinin 8'er katıdır.(Normalx8=Adv.,Adv.x8=Hybrid,Hybridx8=Ult. Hybrid)
  • Animated Player : Oyuncu animasyonlarını geliştiren bir moddur. Hareketli gözler, kaşlar, ağız , diz ve dirsek ekler. Bu mod texture pack'inizin char.png dosyasıyla çalışmaz. Yani texture pack'inizi bozabilir. Fakat bunun ayarı vardır, modun config dosyasındaki 4. Maddeyi false yaparsanız ve texture pack'in char.png dosyasını moda göre düzenlerseniz texture pack çalışacaktır.
  • Herobrine Mod : Bu modda Herobrine totem yaparsanız birkaç dakikada bir Herobrine çıkar . Korku dolu dakikalara hazır olun.
  • Slenderman Mod: Slender oyunundaki gibi bir moddur. KORKU DOLU ANLARA HAZIR OLUN.
  • Gravity Gun: Yerçekimi yabancası ekler, bu tabanca ile mobları ve blokları kaldırıp fırlatabilirsiniz.
  • Iron Chests : Bakır, Demir, Altın, Elmas, Kristal ve Obsidyen sandık ekler.
  • Mo' Zombies : Kral, Şovalye, Korsan, Madenci, Herobrine, Notch, Nether vb. zombiler ekler.
  • Steve's Carts: Özelleştirilebileceğiniz vagonlar yapmanızı sağlar. Normal vagonla çalışmaz, özel vagonları vardır.
  • Lucky Block: Dispenser ve 4 altın külçesi ile yapılan bir blok ekler. Bu bloğu kazdığınızda minecrafttaki tüm itemlerden çıkabilir fakat dev veya başka canavarlar da çıkabilir.

Mutant Enderman
  • Mutant Creatures: Mutant zombi ,creeper ,endermen ,iskelet ,kardan adam ve Creeper minyonu gibi yaratıklar ekler. Mutant zombi size güçlü saldırır hatta size saldırdığında açlık barınız tamamen yok olur. Çok acıkırsınız hatta saldırınca sizi nadiren zehirleyebilirler. Ve bu yaratıklar normal zombiden daha şişman,daha büyük ve daha kaslıdır.Mutant creeper ise size saldırır. Eğer size yetişemezse size güçlü bir şekilde creeper minyonları fırlatır ve bu creeperler normal creeperdan daha küçük ve daha az patlar.Eğer mutant creeper'ı öldürürseniz tüm canlıları çekerek çok güçlü bir şekilde patlar.Mutant enderman ise normal enderman'dan daha zayıf fakat elleri parmakları vardır.Eğer kendisine saldırıldığını hissederse 2 kolu daha çıkar ve 4 kollu mutant enderman olur ellerine 4 tane blok alabilir size 4 blokla vurabilir veya fırlatabilirler. Eğer ölürse tüm canlıları içine çekerek yok olur ve içine çekerken can kaybedersiniz.Mutant iskeletler ise spawnlanır spawnlanmaz ellerine büyülü yay alır. Normal iskeletlerden daha büyüktür ve daha güçlüdür.Mutant kardan adam ise mutant zombiyle en büyük düşmanlardır.Ellerine buz bloğu alıp mutant zombilere fırlatırlar.Creeper minyonu ise normal creeperlardan daha küçük ve daha az patlar. Elinize TNT alırsanız sizi takip eder TNT ile sağ tıklarsanız size yardımcı olur.Ve sağ tıklayıp oturtabilir ve kaldırabilirsiniz. Ayrıca bu canavarların normallerine bu modda gelen "Chemical X" adlı iksiri fırlatırsanız o yaratıklar mutant'a dönüşür.
  • Lava Boat: Bu mod sayesinde lav üzerinde gidebilen bir tekneniz olur.
  • Adventure Time:Bu mod size minecraft'ta Fiin,Jack,Marselin,Gunter,Buz Kralı (Buz Kralı grafıği Buz kraliçesidir) gibi yaratıklar ekler.
İklimler (Biyomlar)[değiştir | kaynağı değiştir]


Düzlükler iklimi
  • Düzlükler (Plains): Düz ve ağaçsız arazilerdir. Kabak,göl,çimen ve çiçek bulunur.Domuz, at, inek, koyun gibi hayvanlara rastlanabilir.Burada ağaçlar olmadığı için rahatlıkla köy bulabilirsiniz.
  • Çöl (Desert): Kum ve kumtaşından oluşur. Kaktüs,ölü bitki,göl bulunur. Köyleri kumtaşından yapılmadır. Arada çeşme vardır. Ortasında su olduğu için anlayabilirsiniz. Ayrıca piramit (desert temple) bulunur ve burada gizli ve tuzaklı 4 sandık bulunur. Bazen piramitler bir yere gömülü olabilir. Turuncu yünlerinden tanınır.
  • Tayga(Taigia):Karlı(1.7'den önceki sürümlerde) ve ladin ağaçlıdır, yeni sürümde eğrelti otları içerir.
  • Büyük Tayga(Mega Taiga):1.7 versiyonunda eklenmiştir. Büyük ladin ağaçları ve uzun eğreltiler içerir. Çim yerine podzol adı verilen çimen türü gelmiştir.
  • Huş Ormanı(Birch Forest):Normal ormana benzer.Sadece huş ağacı içerir.
  • Orman(Forest): Meşe ve huş ağaçları vardır. Kabak,çimen ve çiçekler bulunur.
  • Yağmur Ormanları (Jungle): Meşe ve orman ağacı içerir. Orman ağaçlarında kakao bulunabilir. Ayrıca sarmaşık, karpuz bloğu ve eğrelti otu içerir.Burada leopar ve pembe koyunlar da vardır.Buradada Jungle Temple'lar bulunur. Burada 2 Sandık vardır. 2 tane de içinde ok olan fırlatıcılar vardır.
  • Yükseklikler (Extreme Hills): Çok yüksek dağlar içerir. Bu dağlarda kömür bulunabilir. Tüm iklimlerin özel Yüksek Bölgeleri vardır.
  • Okyanus (Ocean): Sulardan oluşur ve çok derindir. Zemininde kum, toprak ve kil bulunur.
  • Kumsal (Beach): Küçük alanlardır. Kumdan oluşur. Kaktüs ve ölü bitki içermez. Şeker kamışı bulunabilir.
  • Bataklık (Swampland) : Sarmaşıklı meşe ağaçları içerir. Suları derin değildir. Nilüfer içerir. Cadı çadırı bulunur. Cadıların spawnlanabidiği nadir yerlerden biridir.
  • Nehir (River): Uzun su dolu yerlerdir. Genelde diğer iklimlerin sınırlarında bulunur fakat bir iklimin ortasında da olabilir.
  • Cehennem(Hell):Nether'ın biomesidir. Sadece belli canavarlar spawnlanır.
  • Ayçiçeği Düzlükleri(Sunflower Plains): Normal düzlüklere benzer, ayçiçekleri de içerir.
  • Mantar Adası(Mushroom Island): Dev mantarlar,mantarlar ve mööntörler bulunur.Genelde düzlük sonlarında nadir bulunur.Milselyum bulunur.
  • Gök(Sky):End biomesidir. Obdisyen kuleleri vardır. Endermanlerin en çok ışınlandığı yerdir.
Oyundaki madenler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Kömür : Yüzeyde veya dağlarda bulabileceğiniz gibi çoğunlukla mağaralarda bulabilirsiniz. Çıkarabilmek için elinizde en azından tahta kazma olması gereklidir. Çubuk ile birleştirerek (Çalışma masasınsa çubuk alta kömür üste gelecek şekilde) meşale elde edebilirsiniz. Aynı zamanda yemek pişirmek ve madenleri eritmek içinde kullanılır. Deniz seviyesinin üstünde (en alt kareyi 0 , en üst kareyi 128 alırsanız 63. kare deniz seviyesidir) bulunabilen tek madendir. Çoğu zaman 5 - 10 arası blok kümeleri halinde bulunsa da derinlere inildikçe 30’un üstünde kömür bloğu bir arada bulunabilir. Bir minecraft haritasında toplam taş miktarının %1.25’i kömürdür. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 29. karedir.Fırına et ve kömür koyarsanız pişirir.
  • Demir : Ne çok nadir nede çok fazla bulunan bir madendir. Haritanın sadece alt yarısında (0 - 64) görülebilir. Kırmak için en azından taş kazma gerektirir. Kırdığınız takdirde Demir Cevheri düşer. Demir Cevheri'nin direk bir kullanımı yoktur. Kullanabilmek için Demir Cevheri'ni fırında eriterek Demir Külçesi elde etmeniz gerekir. Pek çok minecraft oyuncusu el aleti olarak demir aletleri kullanmayı tercih eder. Sebebi ise diğer madenlerle kıyaslandığında bulunabilirliğinin daha rahat olması , dayanıklı olması ve neredeyse her madeni kırabiliyor olmasıdır. Bir minecraft haritasında toplam taş miktarının %0.72’si demirdir. Demir eşya ve araç gereç yapımında en çok kullanılan madenlerden biridir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 35. karedir.
  • Lapis Lazuli : Çok işlevi olmayan bir madendir. Sadece 0 - 32. blok yükseklikleri arasında bulunur. Kırmak için en azından taş kazma gereklidir.Kırıldığı takdirde 4- 8 arası Lapis Lazuli düşer. Fırında eritilmesine gerek kalmadan direk kullanılabilir. Lapis Lazuli 30. bloğun altında bulunup taş kazma ile çıkartılabilen tek madendir. Tek kullanım alanı renkli yün üretimidir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 14. karedir.
  • Altın : Haritalarda 0 -32 kare arasında , özellikle de en alttan 2-9 blok yükseklikte görülürler. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Cevher olarak kullanımı yoktur. Kullanabilmek için fırında eritip Altın Külçesi'ne dönüştürmek gereklidir. (Aynı zamanda Zombi Domuzam’lardan düşen Altın Parçaları'ndan 9 tanesi birleştirilerek Altın Külçesi elde edebilmekte mümkündür.) İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir
  • Elmas : Genel olarak oyundaki en değerli maden olduğu söylenebilir. Sadece en alttan 16 kare içerisinde bulunur ama genellikle 0 - 10. bloklar arasında rastlanır. 0 - 16 arasında bir elmas bulma ihtimali %0.1276’dır. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Elmas avına giderken özellikle yanınıza “servet” özelliği olan bir kazma ile (kendisi kırdığınız bloktan 1'den fazla eşya alabilmenizi sağlar. Örneğin Servet III özelliği olan bir kazma bir elmas cevheri kırdığında 4 elmas düşme ihtimali olabilir.) gitmeniz önerilir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 10. karedir.Bulunma olasılığı düşüktür.
  • Kızıltaş : En alttan 0 - 16 kare arasında rastlanabilen bu maden pek çok işlev için kullanılabilir. Kırmak için en azından demir kazma gereklidir. Bir Kızıltaş Cevheri'nden 4-5 arası Kızıltaş düşer. Cevher olarak kullanım alanı yoktur ama kızıltaş olarak çok çeşitli eşyalar yapabilir ve elektrik ileten devreler kurabilirsiniz. Ayrıca kızıltaş iksir yapımında da kullanılabilir. 0 - 14 kare arasında kızıltaş bulunma ihtimali %1.025‘tir. Aynı zamanda kızıltaş cevheri üzerine sağ ya da sol fare tuşu ile tıklar ya da üzerinde zıplarsanız 30 sn boyunca ışık verir. İstatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 8. karedir.Birçok sistem ve devre yapımına yarar.
  • Zümrüt : Oyunun en nadir bulunan elementlerinden biridir. Kırmak için en azından Demir kazma gereklidir. Köylüler ile ticaret yapmak amacıyla kullanılabilir. Şimdilik bunun dışında bir kullanımı bulunmamaktadır. Genellikle yükseklik olarak 29. karenin altında bulunabilir ve istatistiksel olarak en yoğun bulunduğu yükseklik 20. karedir.
  • Kuvars :Oyuna 1.5 versionunda eklenmiştir. Sadece blok yapılarak inşaatta kullanılır. Nether'da bulunan tek madendir. Bloğunun 3 çeşidinin (Normal, Dik, Keskin) dışında basamak ve merdiveni bulunur. Diğer madenlerin aksine bloğu 4 tanesiyle yapılır.




ZAMANIM OLMADIĞI İÇİN DÜZENLEYEMİYORUM. VİKİPEDİADAN ALINTIDIR,FORUMDAKİ KONULARLA BİRLEŞTİRİLECEKTİR.
 


BYYARALIQRALL

Kızıltaş Madencisi
Mesajlar
654
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
162
Puanları
0
Mod bilgileri icin Teşekkürler en kisa zamanda more furnaces le industrial craft modunu infircem
Iki mod ayni anda calisicakmi[DOUBLEPOST=1394475110,1394475071][/DOUBLEPOST](Soru işareti)
 

Üst