Dune: Dune | Bilim-Kurgu Kitapları (Spoiler Uyarısı)

FFHD

orda her kiminleysen, belki sevgilinleysen...
Mesajlar
969
En iyi cevaplar
21
Beğeniler
1,469
Puanları
2,680
DUNE: Frank Herbert'in kaleminden,

Çölde olduğunuzu düşünün. Bastığınız her adım sizi ölüme bir adım daha yaklaştırıyor. Adımlarınızı dikkatli atmalısınız, aksi takdirde devasa, acımasız yaratıklara yem olabilirsiniz. Fakat en büyük sorununuz bu değil. Sizi gözünü kırpmadan avlayacak çöl sakinleri, etrafta cirit atıyor. Hepsi bir ölüm kadar sessiz, ölüm kadar etkili insanlar. En büyük sorununuzun bu olduğunu düşünüyorsanız yine yanıldınız. Çünkü; yakıcı sıcaklara kadar çıkan çöl, her şeyinizi kurutacak ve birçok gün içinde vücudunuzda hiç su kalmayacak. İşte asıl korkmanız gereken şey bu -ki eğer bir de sular cennetinden geldiyseniz.

"Korku katilidir aklın." - Bene Gesserit öğretisi

1. Bölüm: Çöl Gezegeni

DUNE'da tam olarak bunu anlatıyor. Zengin ve bol doğal kaynakları olan gezegenden Arrakis'e yani Dune gezegenine yönetici olarak atanan Atreides ailesi bir komploya kurban gideceklerinin farkında değildir. En yakın akrabaları onları avuçlarının içine almışken her adımlarını dikkatli atmaları gerekmektedir. Akrabaları ise Dune'un kendi hakları olduğunu düşünürken bu sırada İmparator'un emriyle Atreides Hanedanlığı, Arrakis'e getirilir. Tüm yöneticiler tarafından cazip görülen Çöl Gezegeni Dune, dışarıdan bakıldığında sadece çölden ibaret, verimsiz bir gezegen gibi durmaktadır fakat içlerinde evrenin en kadim sırları saklanmaktadır: baharat.

Baharat denilen madde bu yüzyılın en değerli şeyidir. Baharat, vücudunuza girdiğinde sizi adeta bir zaman makinesine çevirir. Size geleceği ve tüm olasılıkları gösterir, bir o kadar da sizi yıpratır fakat buna değmektedir. İmparatorluk'taki tüm yöneticiler ise bu baharata sahip olmak isterler.

"Dune adıyla bilinen Arrakis gezegeni, sonsuza dek onun vatanıdır."

2.Bölüm: Yerli Halk (Fremen)

Arrakis'in yerli halkı, Fremen denilen bir topluluk ise çölde yaşamaya mükemmel bir şekilde ayak uydurmuştur. Yaptıkları giysilerle çölde uzun saatler geçirebilir, susuzluklarını giderebilirler. Damıtıcı-giysi adını verdikleri bu ekipman ile çölde yaşamak onlar için zor değildir. Onlar için zor olan şey ise dışarıdan gelen, gezegeni ve baharatı istila etmek isteyen yabancılardır. Kendi içlerinde yaşamayı öğrenen Fremenler ise yeni gelenlere pek sıcak davranmıyorlardır.

Bene Gesserit öğretilerini uygulayan Fremenler, birbirlerine bağlı ve kadim bir topluluktur. Adetlerini çok sıkı bir şekilde sürdürürler. Siyeç denilen yerlerde ve konar-göçer olarak hayatlarını sürdüren Fremenler, kimsenin bilmediği yaşam stratejileriyle donatılmıştır.

Savaşçı bir topluluk olan Fremenler, akıl almaz savaş stratejileriyle çok güçlü orduları mağlup edebilirler. İmparator'un ordusu bile tek başlarına yenmeyi başarmışlardır.

3. Bölüm: Lisanül Gayb (Paul Atreides)​

"O, hem yıllardır beklenen kurtarıcıydı hem de yapılan tüm planların düğüm olduğu yegane insan. Uzun yıllar üzerinden çalışan genetik deneylerin sonucu da olabilir, Fremen denen çöl kavminin mesihi de." - Dune: Dune

Bene Gesserit öğretilerinin bir sonucu olan, erkek olmasına rağmen kadim Rahibe Analar'dan fazlasını görebilen Paul, Atreidesler'in varisiydi. Küçük yaşta babasını kaybettikten sonra adeta transa geçmiş ve gelecek-geçmiş çizgilerininin hepsini analiz etmişti. Artık geleceği haber eden ve tanrısal bir varlık olarak görülen Paul, Fremenler tarafından Lisanül Gayb olarak isimlendirilmişti. Onlar için kurtarıcıydı.

4. Bölüm: Yeni Film, Oyuncu Kadrosu ve Eski Film
Frank Herbert'in kaleminden çıkan Dune, sonbahar 2021'de seyircilerle buluşmayı planlıyor. Başrolde Zendeya ve Timothée Chalement'in oynadığı Dune: Çöl Gezegeni, ilk kitabı işliyor olacak. Müthiş Dune evrenini bir de sinemada tekrardan izliyor olacağız.

1984 yapımı Dune filminin IMBd sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
 


Kovalski

Hayalet Avcısı
Mesajlar
2,742
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
2,224
Puanları
6,800
Ruh hali
dune2000 çocukluğumun oyunu
 

utreth

Ağaç Yumruklayıcı
Mesajlar
29
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
7
Puanları
110
Kitaplarıda bir harika, filimini de çok beyendim.
Kitaplarını okumak isteyen, tüm Dune serisinin okuma sırasına göre listeledim.
Bazi kitaplar henüz Türkçeye çevrilmedi.

1. Butlerin Cihadı (eskiden Türkçesi vardı)
2. Makineler Haçlıseferi (eskiden Türkçesi vardı)
3. Corrin Savaşı (eskiden Türkçesi vardı)
4. Atreides Hanedanı
5. Harkonnen Hanedanı
6. Corrino Hanedanı
7. Dune
8. Dune'lu Paul (Henüz Türkçeye çevrilmedi)
9. Dune Mesihi
10. Dune Rüzgarları (Henüz Türkçeye çevrilmedi)
11. Dune Çocukları
12. Dune Tanrı İmparatoru
13. Dune Sapkınları
14. Dune Rahibeler Meclisi
15. Dune Avcıları (Henüz Türkçeye çevrilmedi)
16. Dune kum solucanları (Henüz Türkçeye çevrilmedi)
 

Üst