E-Mail Sistemleri Nasıl Çalışır

Bycakr

Ağır Eleştirici
Mesajlar
410
En iyi cevaplar
1
Beğeniler
426
Puanları
760


Hepinize güzel günler, geceler güzel forumun güzel insanları.
Bu konumda sizlere E-Mail nasıl çalışır? Okuduğum bir konuyu sizlere aktaracağım.
[NOT] : Konu Alıntıdır, konuyu yazanların, bilgiyi veren herkesin eline emeğine sağlık.


E-Mail Nasıl Çalışır?
Elektronik posta, ya da e-mail İnternetin belki de en çok kullanılan özelliğidir. İnternete, ya da İnternete bağlı olan herhangi bir networke bağlı olan herkese mesaj gönderebilisiniz. Milyonlarca insan hergün e-mail alıp göndermektedir. E-Mail, uzaktaki akrabalarınız, arkadaşlarınız, şirketinizin farklı bölümlerinde çalışan iş arkadaşlarınız ve kendi alanınızda meslektaşlarınızla haberleşmeniz için harika bir yoldur.

E-Mail mesajları, diğer İnternet verilerinin gönderildiği şekilde gönderilir. TCP protokolü ile mesajlarınız paketlere bölünür, bu paketler IP protokolü ile doğru yere transfer edilir ve sonunda alıcının okuyabileceği şekilde TCP protokolü tarafından birleştirilir.

Ayrıca ilişikte resim, video, ses ve program dosyaları gibi binary dosyalar da gönderebilirsiniz. Internet e-mail içindeki binary dosyaları doğrudan ele alamadığı için dosyanın ilk önce çeşitli şifreleme yöntemleriyle şifrelenmesi gerekir. Bu yöntemlerden en çok kullanılanı MIME ve uuencode ‘dur. İlişikteki (attachment) binary dosyasını alan kişi deşifre etmek için gönderenin şifrelemek için kullandığı şematiğin aynısını kullanmalıdır. Birçok e-mail yazılım paketi bu işlemi otomatik olarak yapmaktadır.

Birisine Internet üzerinden e-mail gönderdiğinizde bu mesaj bir dizi network -ki bunlar değişik e-mail formatları kullanıyor olabilirler- üzerinden geçerek alıcıya ulaşır. Gateway(geçitler) ‘ler sayesinde değişik formatlar birbirine çevrilirler. Ve böylece mesajlar internete bağlı networklerlerden geçerek yerine ulaşırlar.


Posta listesi (mailing list) en ilginç e-mail kullanım biçimlerinden biridir. Aynı konuyla ilgilenen insanları bir araya getirir. Bir kişi mailing list ‘e mesaj gönderdiği zaman bu mesaj otomatik olarak listedeki herkese gönderilir. Yeni insanlarla tanışıp düzenli olarak ortak ilgi alanlarınız hakkında konuşabilirsiniz. Bir mailing list ‘e girmek için mailig list idarecisine (administrator), e-mail adresinizi içeren bir mesaj göndermeniz yeterlidir.

Mailing list ‘ler, müdahale edilen ve müdahale edilmeyen olarak ikiye ayrılırlar. Müdahale edilen listeler, liste yönetcisi tarafından gözlenir. Liste yöneticisi gereksiz ve konuyla ilgisi olmayan mesajları yok eder. Müdahale edilmeyen listelerde ise gelen bütün mesajlar listedeki herkese ulaşır.

Genelde bir mailing list ‘e üye olmak istediğinizde bir insan yerine bir bilgisayara başvurursunuz. “Listserv” ‘de denilen bu liste sunucusu mesajınızı okur ve sizi listeye dahil eder. Ve yine aynı şekilde listeden çıkabilirsiniz.

Eskiden sadece ismini bildiğiniz kişilerin e-mail adresini bulmak çok zordu. Bu günlerde ise artık zor değil. birçok çeşitle “white page” (beyaz sayfa) directory ‘lerinde artık aradığınız kişileri bulabiliyorsunuz. Bu siteler genelde LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) denen bir protokolu kullanırlar. Bu protokol sayesinde Web sitelerine gitmenize bile gerek kalmadan kendi e-mail programınızı kullanarak istediğiniz kişinin e-mail adresini bulabilirsiniz.



Bir E-Mail Mesajının Anatomisi
Bir e-mail mesajı, genelde ASCII metin formatında, binary veriden oluşur.
ASCII, işletim sistemive donanım ne olursa olsun, her bilgisayarın metni okumasını sağlayan standarttır. ASCII kodu ekranda gördüğünüz karakterleri tanımlar.

Ayrıca e-mail mesajlarınıza resim, ses, çalıştırılabilir dosyalar ve videolar ilişkilendirebilirsiniz. Buna yapabilmek için önceki internette gönderilebilecek şekilde şifrelendirme yapmanız gerekir. Alıcı da mesajı alınca bunu deşifre edebilmelidir. Genelde bu işlemler e-mail programınız tarafından otomatik olarak yapılır.

"To" (gideceği yer) satırına mesajın gönderileceği kişinin e-mail adresi yazılır. Adres yazılırken kurallara uygun yazılmalıdır. Tek bir harf ya da yazım hatası yapılırsa mesaj gitmesi gereken yere ulaşmaz.

Kendi e-mail adresiniz "From" (gönderen) satırında yazılıdır. Mesajı alan kişiye bu adresi kullanarak size cevap verme imkanı sağlar.

"Subject" (konu) satırına mesajınızın ne hakkında olduğuna dair çok kısa bir özet yazılır.


Mesajınızın en sonunda kişisel bilgiler içerebilen bir "Signature" (imza) alanı vardır. Bazı e-mail programları gönderdiğiniz her mesajın sonuna bu satırları otomatik olarak ekler. "Signature" alanına bir şeylerler yazmak zorunlu değildir ve gönderenin keyfine kalmış bir şeydir. Bu kısım beş satırdan fazla olmamalıdır.



E-Mail İnternet Üzerinden Nasıl Ulaştırılır?
Mesajınızı yazıp gönderdiğiniz zaman, bu mesaj internetin TCP/IP protokolunu kullanarak paketler halinde akarak gönderilir. Her paket gideceği yerin adresini taşır.


Router (yönlendirici) ler internet üzerinde bulunur ve paketler üzerindeki adrese bakarlar. Bu paketleri en iyi yolu takip ederek yerine gönderirler. Paketlerin yönlendirilmesi, omurgalardaki trafik yoğunluğu da dahil olmak üzere, birçok faktöre bağlıdır. Her bir paket değişik yollar izleyebileceğinden, e-mail paketleri varış adresine sırası bozulmuş olarak ulaşabilir.



Bütün paketler varış adresine ulaştığı zaman yeniden birleştirilerek bir e-mail mesajına çevrilir. Böylece alıcı mesajı okuyabilir.

Mailing List (Posta Listesi) kullanarak tek bir mesajı birçok kişiye gönderebilirsiniz. "Mail Reflector" Internet üzerinde çalışan ve mesajları mailing list ‘teki insanlara gönderen bir programdır. Daha değişik bir mailing list olan "listserv" de e-mail adresinizi göndererek üye olunur. Listeye gelen her mesajı böylelikle alabilirsiniz.



FTP serverlarında dahil olduğu birçok internet kaynağına e-mail aracılığıyla girmek mümkünkür. E-mail ile giriş direkt girişten daha yavaş olur. Ama, eğer Internete direkt bağlı değilseniz bu size yardımcı olabilir.



Internet sayesinde e-mail, birçok online servisi, bilgisayar ilan panoları ve networkler arasında, değiş tokuş yapılabilir. Internetten bu networklerden herhangi birine mesaj gönderileceği gibi, bu networklerden de internete mesaj gönderilebilir. Bu networkler arasında mesaj gönderilmesi gerekirse, bu genelde internet aracılığı ile olur.



E-Mail Yazılımı Nasıl Çalışır?
Internet posta kutunuza mesaj ulaştırdığında, bu mesajı okumak, cevap vermek ve mesaj yazmak için bir yol gerekir. Bunu yapabilmek için de bir e-mail yazılımı kullanılır. Bu yazılımlara "
mailer" (postacı) ya da "reader" (okuyucu) da denir.



Birisi size mesaj yolladığında bu mesaj direkt olarak size değil, genelde bir e-mail sunucusuna gider. Sizin e-mail yazılımınız mail sunucusuna girerek size mesaj olup olmadığını kontrol eder.

Eğer yeni mesajlarınız varsa bu mesajların bir listesini görürsünüz. Genelde bu listede gönderenin adı, mesajın konusu ve gönderilme tarihi ve zamanı bulunur.

Bir mesajı okumak istediğinizde yazılımınız sayesinde bu mesajı kendi bilgisayarınıza indirirsiniz. Burada mesajınızı mesaj okuyucu ile okursunuz ve sonra mesajı ister dosyalar, ister siler, isterseniz de cevap verirsiniz.

E-mail yazılımınız size e-maillerinizi saklamak için dosya yaratma, mesajlarınızın içinde araştırma yapma, adres defteri yaratma, grup mesajları için liste yapma ve imza yaratma imkanı verir.

Yeni jenerasyon e-mail yazılımları (örneğin Netscape Navigator ‘daki browser ‘lar) size gönderilen HTML tabanlı sayfaları okuyabilir. Böylece posta kutunuza tam formatlı Web sayfaları alabilirsiniz. Bu sayfalardaki bağlantılara (link) tıkladığınızda browser ‘ınız o sayfaya sizi götürecektir


Mailling List'ler Nasıl Çalışır?

Mailing List ‘ler insanların e-mail aracılığıyla kamuya açık tartışmalar yapabilmesini sağlar. Bir mailing list ‘e katıldığınızda bu listeye yazdığınız her mesaj mailing list ‘teki insanların hepsine ulaşır.



Bir mailing list ‘e katılmak için bu listeye üye olmanız gerekir. Üye olmak için mailing list yöneticisine listeye katılmak istediğinize dair bir mesaj göndermeniz gerekir. Listeden çıkmak için ise yöneticiye bir iptal mesajı gönderilir.

Mailing list aslında üye olanların e-mail adreslerini içeren bir veritabanıdır. Üye olmak istediğinizde adresiniz bu veritabanına eklenir.

Veritabanının bulunduğu bilgisayar mailing list ‘e gönderilmesi gerken bir mesaj aldığında, bu mesajı liste veritabanında bütün adreslere gönderir. Bazı mailing listler oldukça aktiftir ve hergün düzinelerce mesaj alınabilir. İşte bu yüzden posta kutunuzu sık sık kontrol edip temizlemeniz iyi olur. Eğer bunu yapmazsanız serverınıza köstek olur ve mesajlarınızı okumakta zorluk çekebilirsiniz.



Networkler Arası E-Mail Nasıl Gönderilir?

Gönderdiğiniz e-mail mesajı önce TCP protokolu tarafından IP paketlerine bölünür. Sonra bu paketler iç router ‘a (yönlendirici), adres kontrolü için gider. (İç router Internette değil networkün içindedir). Adrese dayanarak, iç router, mesajın network içindeki bir bilgisayara mı yoksa dışarıdaki birine mi gideceğine karar verir. Eğer mesajı alacak olan kişi network ‘un içindeyse mesaj o kişiye ulaştırılır.



Eğer mesaj dışarıdan birine gönderilecekse bir koruma duvarını (firewall) aşması gerekir (firewall networku internetten gelebilecek tehlikelere karşı korur). Firewall, network ‘e giren ve çıkan mesajların, verilerin kaydınıi tutar. Ayrıca belirli paketlerin network ‘e girmesini önler.

Internete çıkan mesaj Internet Router ‘ına gönderilir. Router adresi inceler ve nereye gideceğini belirler. Ve sonunda mesajı gitmesi gereken yöne gönderir.

Alıcı networkteki bir gateway (geçit) mesajı alır. Bu gateway IP paketlerini TCP aracılığıyla yeniden birleştirir. Daha sonra gateway, mesajı alıcı network ‘ün kullandığı protokole çevirir ve gönderir. Mesaj firewall ‘dan geçerek network ‘e ulaşmak zorunda kalabilir.
  1. Alıcı network e-mail adresini inceler ve gitmesi gereken posta kutusuna gönderir.


Beyaz Sayfa Directory'leri Nasıl Çalışır?


Internette milyonlarca insanın e-mail adresi vardır ve sadece ismini bildiğiniz birinin adresini bulmak, her zaman çok zor olmuştur. Ancak, LDAP (Lightweight Directory Access Protocol) sayesinde White Page tarzı rehberler oluşturulması kolaylaşmıştır. Böylece isimlerini bildiğiniz insanların e-mail adreslerini aramanız mümkün hale gelmiştir.

Bir LDAP directory'si bilgiyi düzenlemede LDAP kural ve protokollerini takip eden bir veri tabanıdır. Bir Internet sunucusu üzerinde durur. Bir şirket veya iş birimi bu sunucunun bakımını yapar ve bilgileri güncel tutma sorumluluğunu üstlenir.

Diğer çoğu Internet teknolojisinde olduğu gibi, LDAP da istemci/sunucu (client/server) modeliyle çalışır. İstemci program yerel bilgisayarda çalışır. Değişik bilgisayarlar için değişik istemci programlar vardır. Birinin adresini bulmak için istemci programınızı çalıştırır ve bilgisayarınıza o kişinin adını girersiniz.

Program sonuçları alır ve bilgisayarda gösterir.

Bir istem (talep) göndermeden önce, istemci bir LDAP komutu gönderir. Buna BindRequest (Birleşme Talebi) denir ve sunucuya istemcinin bir talepte bulunmak istediğini belirtir. Sunucu da cevaben bir Bindresponse gönderir ve istemciye devam etmesini talebini bildirmesini söyler.

Daha sonra istemci server ‘a talebi gönderir. Bir kişinini ismi gönderilir ve e-mail adresinin bulunması istenir.

LDAP directory ’si araştırmayı yürütür ve veri tabanında e-mail adresini ya da adreslerini bulur. Bulunan sonuçları istemciye gönderir.

Kullandığınız yazılıma bağlı olarak şimdi bu adresi kendi adres defterinize kaydedebilirsiniz. Ya da bu kişiye derhal bir mesaj gönderebilirsiniz.




-_-
Değerli forumumuzun değerli üyeleri.
Teşekkürler, İyi forumlar !







 


Son düzenleme:

Swuupie

son cosas de la vida
Emekli
Mesajlar
887
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
1,832
Puanları
2,390
Eline sağlık güzel bir konu olmuş.
 

Gutenberg

Demir Madencisi
Mesajlar
329
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
491
Puanları
600
Ruh hali
Yararlı bir konu, buraya park edeyim daha sonra okuyacağım.
 

Üst