- En iyi cevaplar
- 1
Kim kazanacak?Bu oyunu geçen ay oynamıştık, çok eğlenceli olmuştu. Bakalım kim kazanacak!
Kim kazanacak?Bu oyunu geçen ay oynamıştık, çok eğlenceli olmuştu. Bakalım kim kazanacak!
Katılıyorum. Bu durumdan ötürü ders çalışırken de uzun süre yakına odaklanıldığı için uzağa bakıldığında odaklanması hemen olmuyor. Bu durumu engellemek için bilgisayarın kamerasından aktif göz takibi yapan bir şeyler kullanmak iyi olabilir. Acaba Apple Vision Pro gibi ürünlerin uzun süreli kullanımında bunun gibi bir etki oluşur mu?20-20-20 Protokolü
Modern iletişim araçlarının (LED/LCD ekranlar) uzun süreli kullanımı, tıp literatüründe "Bilgisayar Görme Sendromu" (Computer Vision Syndrome) olarak tanımlanan patolojiye zemin hazırlamaktadır. İnsan gözü, yakın mesafeye odaklanırken siliyer kasların (ciliary muscles) kasılmasıyla lensin şeklini değiştirir; buna "akomodasyon" denir. Dijital ekranlara sürekli odaklanma, bu kasların "akomodatif spazm" geçirmesine ve kronik yorgunluğa neden olur.
Ayrıca, dikkat gerektiren dijital işlemlerde, dakikalık göz kırpma refleks sayısı (blink rate) normalde 15-20 iken, 5-7 seviyelerine düşer. Bu durum, korneayı koruyan musin ve lipid tabakasının buharlaşmasına (evaporasyon) ve oküler yüzeyin kurumasına (desikasyon) yol açar.
Bu fizyolojik stresi minimize etmek için optometrik otoriteler 20-20-20 Kuralı'nı önermektedir: Her 20 dakikada bir, siliyer kasların gevşemesi için en az 20 saniye boyunca, 20 feet (yaklaşık 6 metre) uzaklıktaki bir noktaya odaklanılmalıdır. Bu eylem, lensin kırıcılığını nötralize ederek göz içi kas tonusunu regüle eder ve uzun vadeli miyopik kaymayı engeller.
Apple Vision Pro gibi Başa Takılı Ekranlar (HMD), geleneksel ekranlardan farklı bir optik mimariye sahiptir. Bu cihazlar, "Vergence-Accommodation Conflict" (VAC) adı verilen bir nöro-oftalmolojik uyumsuzluğa neden olur.Katılıyorum. Bu durumdan ötürü ders çalışırken de uzun süre yakına odaklanıldığı için uzağa bakıldığında odaklanması hemen olmuyor. Bu durumu engellemek için bilgisayarın kamerasından aktif göz takibi yapan bir şeyler kullanmak iyi olabilir. Acaba Apple Vision Pro gibi ürünlerin uzun süreli kullanımında bunun gibi bir etki oluşur mu?
teşekkürlerTamamdır, bu başarından ötürü seni kutluyoruz. İyi günler diliyoruz.
Rica ederiz.teşekkürler
Bu nasıl oluyor anlamadım. Gözlük kullananlar VR'da da gözlüğe gerek duyuyormuş onu öğrenince de şaşırmıştım. Hadi odak noktası gözlük düzleminin ötesinde olabilir şaşı bak şaşırda kullanıyorduk onu anladım ama odak noktası sabit ise görselde daha uzakta olan dağa bakmaya çalıştığında gözün odağı neden kaymıyor? Görüntü neden bozulmuyor? İlginç ilginç olaylar.Apple Vision Pro gibi Başa Takılı Ekranlar (HMD), geleneksel ekranlardan farklı bir optik mimariye sahiptir. Bu cihazlar, "Vergence-Accommodation Conflict" (VAC) adı verilen bir nöro-oftalmolojik uyumsuzluğa neden olur.
Normal görüşte, gözlerin bir nesneye yönelmesi (verjans) ve netlemek için lensi kasması (akomodasyon) senkronize çalışır. Ancak VR/MR cihazlarında, görüntü derinlik algısı yaratsa da (örneğin 10 metre uzaktaki bir dağ), ekranın optik odak düzlemi genellikle 1.3 ile 2 metre arasında sabitlenmiştir.
Bu durum, beynin derinlik algısı (verjans 10 metrede) ile göz kaslarının odaklanma zorunluluğu (akomodasyon 2 metrede) arasında bir çatışma yaratır. Apple Vision Pro'nun "Video Passthrough" özelliği sayesinde gerçek dünyayı görüyor olsanız bile, optik olarak aslında hala cihazın sabit odak düzlemine (yaklaşık 2 metreye) bakmaktasınız.
Bu nedenle, bu cihazlar kullanılırken standart 20-20-20 kuralı yeterli olmayabilir. Optik otoriteler, "20-20-20-OFF" varyasyonunu önermektedir: Her 20 dakikada bir, başlığı tamamen çıkararak (OFF), 20 saniye boyunca 6 metre uzağa, "çıplak gözle" bakılmalıdır. Bu, yapay optik düzlemden kurtulup siliyer kasların tam gevşemesini sağlayan tek yöntemdir.
Çünkü aslında ekran yakın.Gözlük ile daha uzakta olan dağa bakmaya çalıştığında gözün odağı neden kaymıyor? Görüntü neden bozulmuyor?
Bazı zamanlar ben de bunu sorgularım. Hatta ve hatta uzağa bakmak için yakındaki bir aynadan uzağa bakmak. Enteresan...Bu nasıl oluyor anlamadım. Gözlük kullananlar VR'da da gözlüğe gerek duyuyormuş onu öğrenince de şaşırmıştım. Hadi odak noktası gözlük düzleminin ötesinde olabilir şaşı bak şaşırda kullanıyorduk onu anladım ama odak noktası sabit ise görselde daha uzakta olan dağa bakmaya çalıştığında gözün odağı neden kaymıyor? Görüntü neden bozulmuyor? İlginç ilginç olaylar.
Bunun bir üst seviyesi fotoğraf makinesi ile zoom yaparak uzaktaki bir panoda yer alan yazıyı okumak.Yakındaki bir aynadan uzağa bakmak. Enteresan...
O kadar da üst değil. Sık sık yapılan bir şey zaten. x187 zoomlu telefonu başka ne yapayım?Bunun bir üst seviyesi fotoğraf makinesi ile zoom yaparak uzaktaki bir panoda yer alan yazıyı okumak.
Gözlük kullanmana bile gerek kalmaz, telefonla her şeyi netleştirirsin.O kadar da üst değil. Sık sık yapılan bir şey zaten. x187 zoomlu telefonu başka ne yapayım?
Bazı zamanlar ben de bunu sorgularım. Hatta ve hatta uzağa bakmak için yakındaki bir aynadan uzağa bakmak. Enteresan...
Takıldığım yer başka. Lensle ışığı kırdın ve gözün odaklanması gereken yer dibindeki ekran değil 2 metre ötesi oldu peki tamam. Aynı görüntüye 2 metre sonrasına odaklanarak bakmış oldun. Şimdi o görüntüde araba yerine arkasındaki dağa bakmaya çalıştığında gözün odak noktası neden istemsizce kaymıyor? Bu illüzyon yoksa düz bir ekrana bakmaktan farksız olmuyor mu?Çünkü aslında ekran yakın.
Bize biraz bilgi ver.Yapma ya başkan