Erzurum İnceleme

SlayerR

Toss a coin to your Witcher
Genel Moderatör
Mesajlar
1,050
En iyi cevaplar
15
Beğeniler
2,079
Puanları
3,200
Ruh hali
Selam dostlar,
Bugün sizlerle yeni çıkan, yerli ve milli oyunumuz olan Erzurum'u inceleyeceğiz.



Erzurum Hakkında


10 Şubat tarihinde Steam'de yayınlanmış olan Erzurum, Proximity Games tarafından geliştirilen Hayatta Kalma ve Keşif oyunudur. Yayıncı video oyun firmasını geçmiş yıllarda da geliştirdikleri oyunlardan tanıyoruz. (Bizzare Earthquake, Herd is Coming, Wolf Territory gibi oyunların geliştiricisidir.)
Yerli oyunlar nadiren yayınlandıkları için bizler tarafından büyük ilgi görmekte. Ancak Erzurum, çıktığı günden beri çok eleştirilen bir oyun haline geldi. birçok yayıncı Erzurum'u oynadı, eleştirdi. Artıları ve eksileriyle ele alacağız.

The Long Dark'tan esinlenilmiş ancak oyuna aynıları eklenmiş tek farklılık. First person ve third person arasında geçiş yapılabilmesi gibi görünüyor. Bir oyundan alıntı yapmak kötü bir şey değil ancak aynı oyuna bir cami ekleyerekte oyunun özgün bir oyun olduğu söylenemez.

Kar üstünde yürürken ayak izlerimiz çıkıyor. En azından bu detayı görmek bizler için güzel olmuş. Kar efekti ise gerçekten vasatın altında.

Arayüz ve oyun içindeki saz müzikleri güzel düşünülmüş. Yörenin müzikleri saz ve bağlama eşliğinde eklenmiş. Ancak yine de aşırı rahatsız edici olabiliyor. Oyunun kendi sesinden fazla gelmesi bir süre sonra canınızı sıkabilir. Ayrıca arayüz gerçekten de çok kötü. Sanki internette bedava olan arayüzlerden indirip oyuna eklenmiş gibi.



Hikaye


Taylan isminde bir genci canlandıracağız. Gezmek için çıktığımız yolda soğuktan donmak üzereyken bir köylüye denk geliyoruz ve ileride imamın evi olduğunu söylüyor. Hikayemiz de işte bu tam kısımda başlıyor. İmamın evindeki notta köye meteor düştüğü için boşaltıldığını öğreniyoruz. Ardından imamı aramak için yola çıkıyoruz. İmamın donmuş cesedini buluyoruz. Diğer notları takip ederek hikaye de ilerleyeceğiz.

Hikaye'de nadiren de olsa karşımıza insanlar çıkacak ancak ses eklenmemiş olması büyük eksik olmuş. Sadece karakter ağzını hareket ettiriyor ve diyalog yazısı çıkıyor. Karakterimizin ve diğer NPC'lerin de modellemeleri hoşuma gitmedi. Ayrıntıdan uzak, çöp adam tarzında iki nokta konarak göz ağız oluşturulmuş gibi.


Oynanış


Kurtlar saldırdığı zaman nedense bizi öldürmeden bırakıyor. Bu durum bana biraz garip geldi. Bir kere ısırıp geri dönüyorlar. Aynı şey ayılar için geçerli değil ayılar saldırdıkları zaman 2 vuruşta sizi öldürebiliyorlar. Ölüm animasyonlarında birçok kez buglara denk geldim.

Isınmak için yine The Long Dark'ta olduğu gibi dal parçaları toplayıp bulduğumuz kibritler ile ateş yakacağız. Ancak burada kamp ateşi sistemi yerine haritanın belirli yerlerinde mevcut olan varil ve sobalarla ısınabiliyoruz.

Hareket ederken aşırı bulanıklaşma oluyor. Oyunun motion blur ayarının yapılması gerekiyor.

Optimizasyon sorunları da mevcut. Çünkü iyi bir bilgisayarla oynamama rağmen 55-65 fps üstünü göremedim. Ara ufak takılmalar da meydana gelebiliyor.

Mezarlara yaklaşınca Fatiha suresini okuyabiliyorsunuz ellerini açıp dua ediyor ve amin yazısı çıkıyor.

Oyunun hatalarından biri de pompalı tüfekle makineli tüfekmiş gibi seri ateş edebilmek. Üst üste tıkladığınızda seri ateş edebiliyor. Ancak nişan mekanikleri de hoşuma gitmedi. Vuruş hissi zaten sıfır. Hayvanlara ateş ettiğiniz zaman vurup vurmadığınızı anlamıyorsunuz bile. Gerçekçi kan efektleri de eklenmiş olsa fena olmazdı.

Zıplama ve tırmanma mekanikleri kesinlikle geliştirilmeli. Karakterin bazen bacaklarını kırmadan tırmandığını fark ettim. Düşerken de zıplarken de aynı şekilde hareket ediyor. Hareket mekaniklerinin eksiklerinden biri de bu


Harita ve Yapılar


Haritası büyük sayılabilecek düzeyde ancak detay bakımından fakir bir harita olmuş. Haritanın tüm bölümleri birbirine benziyor evlerin içleri bile neredeyse birbirleriyle aynı olmuş. Evlerin içi ise tam Türk köylerindekine benzemiş. Evlerin atmosferi hoş. Duvarlarda köy halıları mevcut, sehpadan sofasına kadar iyi düşünülmüş.



Evlerde, bazı yapıların içerisinde de bulacağımız yiyecekler ve içecekler olacak. Bu gıdalar da yerli ürünlerin isimleri değiştirilerek eklenmiş.

Orman'da ilerlerken karşımıza vahşi hayvanlar çıkacak. Kurtlar, ayılar, tilkiler, tavşanlar, geyikler vb. hayvanlar oyuna eklenmiş.




Erzurum'un incelemesini tamamlamış bulunuyoruz. Eklemek istediklerinizi yorumlar kısmında belirtip fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

İyi forumlar...
 


Son düzenleme:

FFHD

orda her kiminleysen, belki sevgilinleysen...
Mesajlar
969
En iyi cevaplar
21
Beğeniler
1,469
Puanları
2,680
umarım bu tür oyunlar daha da yapılıp oyun sektöründe gelişebiliriz.
 

SlayerR

Toss a coin to your Witcher
Genel Moderatör
Mesajlar
1,050
En iyi cevaplar
15
Beğeniler
2,079
Puanları
3,200
Ruh hali

FFHD

orda her kiminleysen, belki sevgilinleysen...
Mesajlar
969
En iyi cevaplar
21
Beğeniler
1,469
Puanları
2,680
bu tür oyunlarla mı xd
şu yüzyıldaki en başarılı şirketlerden biri olan spacex'in bir roketi uçurabilmek için yüzlerce kez deneme yapıp yanıldığını söylememe gerek yok sanırım. ve şu an en başarılı roket firmasıdır kendileri. o yüzden daha çok yanılıp doğruyu bulmamız gerek
 

Üst