Format Sırasında Gpt Hatası ve Çözümü

Gutenberg

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Selamlar değerli forumdaşlar ve değerli formatörler!

Bilgisayarınıza format atmak istediğinizde, özellikle Windows 8 ve Windows 10 yüklü bilgisayara Windows 7 yüklemeye çalıştığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir hata çıkıyorsa doğru konuya geldiniz. An itibariyle benim de yaşadığım bir hata olan GPT hatasının çözümünü aşağıda adım adım paylaşacağım.

Görmüş olduğunuz üzere elimizde bir adet format atılacak disk ve bu diskin bölümleri var. Önceki sistemin yüklü olduğu diski silip biçimlendirdiğiniz halde aşağıda "Windows X sürücüsünün Y bölümüne yüklenemiyor. Seçilen disk GPT bölümünde." şeklinde bir yazı çıkmakta.

Bu hatanın çıkmasının nedeni özellikle yeni çıkan ve UEFI tabanlı bilgisayarlarda üreticilerin dışarıdan Windows yüklenmemesi için harddiski kilitlemelerinden kaynaklanmaktadır.

Admicos' Alıntı:
("GPT Protective Partition" olarak geçiyor, araştırmak isteyene)

Buradan OEM'leri tebrik ediyorum... (Anladığım kadarıyla) Sunucularda vb. özel verilerin silinmesini engellemek için yapılmış bir teknolojiyi kendi bloatware'lerinin silinmesini engellemek için kullanıyorlar. Microsoft ve o birçok yüklü gelen programların yapımcıları ne kadar ödüyor çok merak ediyorum.

Hatanın çözümü ise diskin tüm bölümlerini silip yeniden oluşturmaktır. Ancak diskinizin içinde önemli verileriniz varsa tamamının silinebileceğini uyarmakta fayda var. Bu yüzden bilgilerinizi format atmadan CD yahut USB belleğe yedeklemenizi öneriyorum.

Gpt Hatasının Çözümü

[1.Yöntem]

1) Shift + F10 tuşuna basıyoruz.
2) Açılan komut penceresine sırasıyla diskpart>list disk> [Format Atacağınız Disk] <disk numarası> clean convert gpt exit yazıp komut isteminden çıkıyoruz ve yüklememize kaldığımız yerden devam ediyoruz.

[2.Yöntem]

Eğer birinci yöntem işe yaramadıysa benim bizzat denediğim ve başarıyla sonuçlanan bu yöntemi denemenizi öneriyorum.

1. Disk biçimlendirme ekranında gördüğümüz tüm diskleri biçimlendirip siliyoruz.
2.Yeni yazan yere tıklıyoruz ve yeni bir disk oluşturuyoruz.
3.Kuruluma devam ediyoruz.

Bu işlemler sırasında birkaç kere hata verebilir ancak dikkate almayın, ben Acer marka bilgisayarda yaptığım için hata verdi. Sizin bilgisayarınızda da verecek diye bir şey yok sonuçta :)

[Dikkat]
Bu yöntem diskinizdeki tüm verileri siler. Format işleminden önce verilerinizi yedeklemeyi unutmayın!

Konumu okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım işinizi görmüştür, sağlıcakla kalın :)

Son düzenleme:

Admicos

Nether Yerlisi
En iyi cevaplar
1
Bu hatanın çıkmasının nedeni özellikle yeni çıkan ve UEFI tabanlı bilgisayarlarda üreticilerin dışarıdan Windows yüklenmemesi için harddiski kilitlemelerinden kaynaklanmaktadır.
İlk başta buraya bunun hakkında "Böyle bir şey yok GPT tamamen farklı bir şey." diye bir şey yazacaktım, ama biraz daha araştırınca böyle bir şeyin gerçek olduğunu gördüm. ("GPT Protective Partition" olarak geçiyor, araştırmak isteyene)

Buradan OEM'leri tebrik ediyorum... (Anladığım kadarıyla) Sunucularda vb. özel verilerin silinmesini engellemek için yapılmış bir teknolojiyi kendi bloatware'lerinin silinmesini engellemek için kullanıyorlar. Microsoft ve o birçok yüklü gelen programların yapımcıları ne kadar ödüyor çok merak ediyorum.

Ancak diskinizin içinde önemli verileriniz varsa tamamının silinebileceğini uyarmakta fayda var.
Bunu yazmak gerekli miydi? Format atıyorsanız her şeyin silineceğini zaten göze alıyorsunuz. Ama neyse uyarmak her zaman iyidir.

Gutenberg

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
İlk başta buraya bunun hakkında "Böyle bir şey yok GPT tamamen farklı bir şey." diye bir şey yazacaktım, ama biraz daha araştırınca böyle bir şeyin gerçek olduğunu gördüm. ("GPT Protective Partition" olarak geçiyor, araştırmak isteyene)

Bunu yazmak gerekli miydi? Format atıyorsanız her şeyin silineceğini zaten göze alıyorsunuz. Ama neyse uyarmak her zaman iyidir.

Evvela değerli yorumun için teşekkür ederim, yorumunun bir kısmını alıntı olarak konuya dahil edeceğim, tabii iznin olursa :) O kısmı neden yazdığımı da şöyle açıklayayım, ben bu hatayı aldığım zaman normal format atmaya çalışıyordum, yani tek bir bölümü silecektim, sonra GPT olduğunu öğrendim ve tüm diskleri silmek gerekiyormuş düzelmesi için, o nedenle belirtme gereği duydum :)

Son düzenleme: