K
Klood07
Ziyaretçi
Merhaba arkadaşlar size bu konumda FTP'nin ne olduğunu ve nasıl ftp girişi yapılacağını anlatacağım.
FTP Nedir?
Açılımından başlıyalım. FTP'nin açılımı File Transfer Protocol'dür. Yani azıcık ingilizceniz varsa anlayacağınız gibi Sitenize dosya transfer etmeyi sağlar. Bu dosya transferiyle forumlardan tutun resim yükleme sitelerine kadar pek çok çeşit site kurabilirsiniz. FTP'nin tarihine göz ucuyla bakacak olursak orjinali Abhay Bushan tarafından yazılmış ve 16 Nisan 1971'de RFC 114 olarak yayınlanmıştır. Sonra zamanla geliştirilerek günümüzdeki halini almıştır. Çeşitleri ;
Pasif FTP: Değişik sebeplerden dolayı sunucudaki sorunlara çözüm bulmak için geliştirilmiştir. 21. porttan kontrol bağlantısı kurarak sunucuya bağlanır. Aktif bağlantıdaki gibi istemci ne zaman veri aktarımı gerçekleştirmeye başlarsa istemciden yeni bir port açılır. İstemci, sunucuya PASV komutu gönderir. Bu komut sonucunda sunucuda da yeni bir port açılır. Böylece veri aktarımı istemcinin en son açtığı port ile sunucunun en son açtığı port arasında gerçekleşir.
FTP Girişi nasıl yapılır?
Ben şahsen FileZilla tercih ediyorum.(Pek çok ftp kullanıcısı şifreleri çalındığı için CuteFTP'den şikayetçi.) Bu yüzden girişi FileZilla'ya göre anlatacağım. (Not: Program ücretsizdir.)
Bu resmi internetten buldum.
Addres yazan yere sitenin ftp adresini girin.
User yazan yere ftp kullanıcı adımızı yazıyoruz.
Password yazan yere ftp şifremizi giriyoruz.
Port yazan yere 21 yazın veya boş bırakın.
Quick connected yazan yera basın. Ve bağlandınız.
Site aracılığı ile:
Pek fazla site bulunmasa da ftptest.net'i örnek olarak gösterebiliriz.
Sitenin url'sinin başına ftp ekleyerek:
Sitenizin url'sinin başına ftp ekleyerek. (örn: ftp.siteadi.com) Kullanıcı adı ve şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz. Ama unutmayın sadece dosyaları görüntüleyebilirsiniz!!!
Bu yazıyı yazarken çok emek harcadım umarım beğenirsiniz
FTP Nedir?
Açılımından başlıyalım. FTP'nin açılımı File Transfer Protocol'dür. Yani azıcık ingilizceniz varsa anlayacağınız gibi Sitenize dosya transfer etmeyi sağlar. Bu dosya transferiyle forumlardan tutun resim yükleme sitelerine kadar pek çok çeşit site kurabilirsiniz. FTP'nin tarihine göz ucuyla bakacak olursak orjinali Abhay Bushan tarafından yazılmış ve 16 Nisan 1971'de RFC 114 olarak yayınlanmıştır. Sonra zamanla geliştirilerek günümüzdeki halini almıştır. Çeşitleri ;
- Aktif FTP ve
- Pasif FTP'dir
Pasif FTP: Değişik sebeplerden dolayı sunucudaki sorunlara çözüm bulmak için geliştirilmiştir. 21. porttan kontrol bağlantısı kurarak sunucuya bağlanır. Aktif bağlantıdaki gibi istemci ne zaman veri aktarımı gerçekleştirmeye başlarsa istemciden yeni bir port açılır. İstemci, sunucuya PASV komutu gönderir. Bu komut sonucunda sunucuda da yeni bir port açılır. Böylece veri aktarımı istemcinin en son açtığı port ile sunucunun en son açtığı port arasında gerçekleşir.
FTP Girişi nasıl yapılır?
- FTP programı ile
- Başka bir site aracılığı ile
- Sitenin url'sinin başına ftp ekleyerek. (örnek: ftp.siteadi.com) Bu yöntemle sadece ftp'deki dosyalar görüntülenebilir.
Ben şahsen FileZilla tercih ediyorum.(Pek çok ftp kullanıcısı şifreleri çalındığı için CuteFTP'den şikayetçi.) Bu yüzden girişi FileZilla'ya göre anlatacağım. (Not: Program ücretsizdir.)
Bu resmi internetten buldum.
Addres yazan yere sitenin ftp adresini girin.
User yazan yere ftp kullanıcı adımızı yazıyoruz.
Password yazan yere ftp şifremizi giriyoruz.
Port yazan yere 21 yazın veya boş bırakın.
Quick connected yazan yera basın. Ve bağlandınız.
Site aracılığı ile:
Pek fazla site bulunmasa da ftptest.net'i örnek olarak gösterebiliriz.
Sitenin url'sinin başına ftp ekleyerek:
Sitenizin url'sinin başına ftp ekleyerek. (örn: ftp.siteadi.com) Kullanıcı adı ve şifrenizi yazarak giriş yapabilirsiniz. Ama unutmayın sadece dosyaları görüntüleyebilirsiniz!!!
Bu yazıyı yazarken çok emek harcadım umarım beğenirsiniz