al1mert
Obsidyen Madencisi
- En iyi cevaplar
- 0
@FarukYaziciBir, bana başbakanın avukatı muamelesi yapma. 1890 vs. diyerek dolaylı yoldan laf atmaya çalışma.
İki, grizu bir gaz değildir patlamadır, grizu bir gaz değilse bunu nasıl boşaltacaksın, anlamadım.
Yaşam odasını bana değil bunu zorunlu yapmayanlara sor, maalesef bir bakan değilim, bu da üç.
(not: Evet yangın da Allah'ın emridir, bak bunu doğru dedin)
Tario76 dedi:↑
Kadere kazaya inanmamak değil bu neden önlem alınmıyor ! Önlem alma sonra kader de !
↑Tario76 dedi:
''Bir Çağın Dini, Bir Sonrakinin Ebedi Eğlencesidir''
-Ralph Waldo Emerson
İsteyen öz türkçemizi kullanır öyle mi. Kalemin öz türkçemizdeki karşılığını bul, tamam, bir daha ağzımı açmam.
Atatürk'ün böyle bir sözü var ya da yok, ben bunu yazan arkadaşa söylüyorum.
Onu ben paylaşmadım, görebiliyorsan tabi. Acını nasıl yaşadığını da merak ediyorum, kaç dua okudun acaba ruhlarına ?
Bitme"diniz" biz kimiz, onu da söyle.
Grizu patlamalarının önlenmesi için alınması gereken önlemler literatürde açık olarak
belirlenmiştir.
-Ocağın havalandırma sisteminin havalandırma prensiplerine uygun olması,
Daima mekanik havalandırma uygulanması,
-Ocak ara açıklığının 1.5 m2'den az olması,
-Ayakların tali pervane ile havalandırılmaması, ana pervane İle ayağa hava
gönderilmesi,
-Basit havalandırma sisteminin uygulanması,
-Ayağa havanın, alt kotlardan üst kotlara doğru gönderilmesi,
-Ocakta CH4 %1'e ulaşınca, azaltılması yönünde çaba sarfedilmesi, %2 olduğu anda
üretimin durdurulması ve gazın izin verilebilir limitlere düşürülmesi için çalışılması,
-Ocakta patlatma işlemlerinin kurallara uygun olarak yapılması vb. gibi bilinen
önlemlerin tam anlamıyla alınması bile patlama olasılığını en aza indirecektir.
Öneriler
-Eğer yönetmelik yeterli olsa idi patlama vuku bulmayacaktı.
-Eğer mevcut tüzük ve yönetmeliğin uygulanabilirliği ilgili birimlerce sağlansa idi
patlama belki de önlenebilecekti.
-Eğer İşletme projeleri madencilik yöntemlerine uygun olarak yapılsaydı patlama
olmayacaktı.
-Eğer ocak iyi bir şekilde havalandırılıp yamçı ve patlayıcı gazların seyreltilmesi için
yeterli temiz hava sağlanabüseydi patlama meydana gelmeyecekti.
-Eğer; yolların ve çalışma yerlerinin taban, tavan ve yan duvarlar sistematik olarak
temizlense ve toz birikimi önlense idi bu patlama belki yayılmayıp kısa alanda sona
erecekti,
-Eğer çalışılan yerler ve galerilerde biriken kömür tozları, taş tozu ile seyretilerek
karışımdaki yanıcı madde oranı %35'in altma düşürülseydi, yeterli taş tozu ve su
bariyerleri bulunsa idi, patlama yayılma şansı bulamayacak ve kısa alanda sona erecekti.
Başbakanın avukatı değilmisin? Bu mesleğin fıkratında ölüm var diyen bir başbakan o madencilere maaş bağlasa ne olur? Zaten halkın acılarını paylaşmak için gittiğini söyleyip korumalarına orada adam dövdürüp yetmedi kendiside bir yumruk atan başbakandan söz ediyoruz burda. Yoksa siz başka bir ülkenin başbakanını mı diyordunuz?
Grizu patlamasına karşı yukarıda alınabilecek önlemler dışında havayı yenileyen makinelerde (sen ne kadar reddetsende) var. O makineler hızla yayılan grizuyu otomatik tespit ederek normal havalandırmadan çok daha hızlı bir şekilde madendeki grizu gazını boşaltıyor. O makinanın çalışmamasının nedeni makinenin çok eski olması ve çalıştırmak için zaman olmamasıydı.Zaten yeterli zaman olsaydıda o makineyi çalıştıracak düzeyde birisininde madende olmadığı biliniyor. (Kolu çek çalışsın tipinden bir makine değil yani)
"Allahın emridir" lafının "Engellenemez" gibi anlamlarla kullanıldığını bilmeyecek kadar ... olduğunu söyleme bana.(Boşluğu kendin doldurursun)
Buradan devam ettiğim için üzgünüm ama dayanamadım.
Not. bu olaya Siyaseti karıştırmak gibi bir niyetim yok fakat bunca yıldır büyük kazalar oluyor sizin gibi insanlar böyle acılı bir olaya siyaseti karıştırmayın diyerek üstünü kapatmaya çalışıyorlar.
Bunu yapanların cezalarını bulmalarını istiyorum.
Son olarak ilginç bir bilgi:
Soma madeninin sahibi maslağa diktirdiği binanın sadece 4 dairesinin parasıyla soma madenine 25 tane yaşam odası yapabilirdi.
Son düzenleme: