Hardcore Sevenlere | Don't Starve

CharacterKill

I love you 3000.
Mesajlar
286
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
251
Puanları
860
Ruh hali
Hardcore Survival sevenlere...

“HEY DOSTUM PEK İYİ GÖRÜNMÜYORSUN, KARANLIK BASMADAN YİYECEK BİRŞEYLER BULMALISIN”

Kahramanımız Wilson kendine gelmeden önce uzun boylu ve zayıfça bir adam bunları söyleyip kayboluyor. Bu adam Wilson’ın buraya düşmesine neden olan kişi midir, bilemiyoruz. Umutsuzca sağa sola koşturup nerde olduğumuzu kestirmeye çalışıyoruz ama.... Burası bildiğimiz hiçbir yere benzemiyor, burayı kâbuslarımızda bile görmemişiz. İlk sersemliğimiz geçince ne yapmamız gerektiği çok net beliriyor kafamızda. Geceyi geçirmek için hazırlık yapmalıyız. Uzun günün gecesinde çok acıkacağız, bunun için yiyecek birşeyler bulmamız lazım. Karanlıkta kalıp kurda kuşa yem olmamız lazım. Ufaktan kendimize el aletleri yapmamız lazım….



OYUNUN OYNANIŞI

Oyunun amacı hayatta kalmak. Her seferinde prosedüral olarak üretilmiş değişik bir adada uyanıyoruz. Adadaki kaynaklar ve canlılar da tabii ki farklı oluyor. Kaynağınız sıkışıp kaldığınız bu kara parçası üzerinde yetişen bitkiler (ağaç, fidan, böğürtlen çalısı, çayır, havuç, mantarlar) hayvanlar (tavşan, kuş, tavus kuşu, bufalo, domuz) ve mineraller (taş, çakmaktaşı, azot, altın). Agaçlardan kütük(log) ve kozalak(pine cone), fidanlardan dal (twig), böğürtlen çalısından böğürtlen, çayırdan ot topluyoruz. Mantar ve havucu da toplayarak kullanıyoruz.



Oyun Ekranı

Oyun ekranı dört bölümden oluşuyor. Alt kenardaki 18 kutucuk bizim envanterimiz. Buraya topladığımız kaynak ve ürettiğimiz araç gereç ve silahları ekliyoruz. Envanterin en sağ 3 kutucuğu sırasıyla elimiz, gövdemiz ve başımız ya da başka bir deyişle elimizde tuttuğumuz silah veya araç, üstümüze giydiğimiz zırh ve başımıza giydiğimiz şapka. Ürettiğimiz bir araç veya silah ve topladığımız kaynaklar otomatik olarak envanterimize ekleniyor Sol kenardaki simgeler üretim menümüzü oluşturuyor. Topladığımız hammaddlerden daha karışık ürünleri burada üretiyoruz. Araçlar, ateş ile ilgili şeyler(meşale, kamp ateşi, ateç çukuru), hayatta kalma ile ilgili ürünler(tuzak, halat vs.), bilim makineleri(bilim makinası, simya motoru vs.), silah ve şapka gibi. Sağ üst köşede saatimiz, açlık göstergemiz, sağlık göstergemiz ve akıl sağlığı göstergemiz var. Sağ alt köşedeki parşömen simgesine tıkladığımızda haritayı açıyoruz.



Kontoller

Kahramanımızı WASD tuşları ile yönlendiriyoruz. Farenin sol tuşu ile herhangi bir yere tıkladığımızda ordaki işi yaparız. Örneğin çayır varsa oradan ot toplarız, çalı varsa dal alırız, üzerinde meyveleri olan böğürtlen bitkisi varsa böğürtlenleri toplarız. Kazma, balta ve mızrak gibi alet ve silahları da sol tuş ile kullanırız. Örneğin elimizde balta ile bir agacın yanına gidip sol tıklarsak ağacı kesmeye başlarız. Tıklamaya devam edersek ağaç 4-5 darbede devrilir ve yerde belli bir miktar kütük ile çam kozalağı oluşur. Bunları da sol tuş ile envanterimize ekleyebiliriz. Bir de sağ tuş ile kullandığımız kürek var. Örneğin bir bitkinin yanına gidip elimizde kürek varken sağ tıklarsak o bitkiyi kökleriz. Böylece hem varsa üzerindeki meyveyi toplamış oluruz hem de köklediğimiz bitkiyi başka yere taşıyıp dikme olanağımız olur.



Envanter Yönetimi

Bir kaynağa sol tıkladığımız onu kullanırız. Örneğin kütüğe sol tıklayıp ateşe götürürsek kütüğü ateşe atarız. Herhangi bir yiyeceğe sol tıklayp onu ateşe götürdüğümüzde onu pişirmiş oluruz. Envanterimizde kullanmadığımız fazla malzeme varsa sol tılayarak istediğimiz bir yere bırakabiliriz. Envanterdeki herhangi bir araç veya silaha sağ tıklarsak onu kullanıma sokarız, yani otomatik olarak el kutucuğuna geçer. Herhangi bir yiyeceğe sağ tıklarsak o yiyeceği yeriz.

Sırt çantası yaparak veya sandık yaparak taşıma kapasitemizi artırabiliriz.

Envanter yönetimi demişken ufak bir detayı da hatırlatalım: Don’ta Starve’da taş, ot ve odun dışındaki herşeyin belli bir ömrü var. Yiyecekler zamanla bozulur, çiçek vs. çürür, aletler kullandıkça eskir.

Saat, Açlık, Sağlık ve Akıl Sağlığı

Don’t Starve gerçek zaman sistemi kullanıyor. Ekranın sağ üst köşesindeki saatte gündüz, akşam ve gece bölümlerini net bir biçimde görebiliyorsunuz. Gece inmeden ateş yakmanız veya meşale ile gezmeniz gerekiyor. Karanlıkta kalırsanız akıl sağlığınız hızla düşüyor ve karanlıkta gözler, yaratıklar görmeye başlıyorsunuz bir çaresini bulup ateş yakamazsanız o yaratıklar sizi öldürüyor! Bir de kış yaz dengesi var. Yazın gündüzler uzun olur, akşam ve ve gece evreleri daha kısadır. Kışın bunun tam tersi olur.

Ayrıca zaman ilerledikçe acıkırsınız. Dolu mide sizi 1,5 -2 gün idare eder. Günde 7-8 parça pişmiş yiyecek(böğürtlen, havuç vs.) sizi 1 gün idare eder. Mantar ve canavar eti gibi yiyecekler, ayrıca çiğ tavşan eti açlığınızı giderse de sağlık puanınızı ve akıl sağlığınızı düşürür.

Bir de sağlık puanınız var. Aç kaldıkça, saldırıya uğradıkça azalır. Ottan yatak yapıp dinlenirseniz veya pişmiş etli yemeklerden yerseniz artar.

Çok Bilimsel İşler

Hatırlar mısınız kadir Müjdat Gezen ile Kadir inanır’ın bir filmi vardı. Zengin bir fabrikatör rolündeki Hulusi Kentmen’in biri futbolcu biri Şarkıcı olan oğulları kendini üniversite öğrencisi olarak yutturuyor ve evin alt katına kurdukları dümenden bilimsel makinelerle babalarını kandırıyorlardı. Babaları ne zaman bu makinelerin yaptığını sorsa “Ürünlerin üzerindeki X bilmem kaç bakterilerini…” falan diye uzayıp giden cümleler kurarak sıyrılıyorlardı. Bu oyunda da böyle makinelerimiz var. İlki Bilim Makinası(Science Machine). Elinizdeki hammaddelerde daha karmaşık icatlar yapabilmenizi sağlıyor. Örneğin bu makine olmadan kürek yapamıyorsunuz. Kürek olmazsa bitki kazamıyorsunuz. Ağaç köklerini çıkartıp odundan tasarruf edemiyorsunuz. Tencere(Crock Pot) yapamıyorsunuz. Simya Motoru(Alchemie Engine), Kışmetre(Winterometer) ve Paratoner(Lightning Rod) gibi pek çok cihaz var.

Adadaki Canlılar

Ada yaşayan canlılar hayatta kalabilmemizi etkileyen önemli bir faktör. Adada üç çeşit canlı yaşıyor:

1)Zararsız canlılar: Bunlar size saldırmayan canlılardır. Siz üzerine giderseniz kaçarlar. Tavşan ve kuşları avlayarak beslenmek için kullanabilirsiniz. Ama bu canlıları zevk için öldürmeye kalkarsanız karma oluşturursunuz. Karma konusuna sonra değineceğim.

2)Nötr Canlılar: Bu canlılar normalde zararsız olsa da bazı şartlarda size saldırabilir. Örneğin Bufalo’lar normalde saldırgan değilken çiftleşme döneminde bölgeci davranıp saldırganlaşır. Domuzlar geceleri Domuz adama (Werepig) dönüşebilir.

3)Zararlı Canlılar: Bu canlılar her şartta saldırgandır. Görüş alanına yaklaştığınız an saldırırlar. Örneğin Örümcekler, Kurt Delikleri, Albatroslar, Deniz Aslanları, Ağaç Adamlar(Treeguard), Cehennem Tazıları, Tentaküller vs gibi.

Karma Sistemi

Adada başınıza gelebilecek olayları belirleyen bir karma sistemi vardır. Örneğin çok ağaç keserseniz Ağaç Adam ortaya çıkabilir. Kestiğiniz her ağaç Ağaç Adam’ın ortaya çıkma ihtimalini artırır. Bundan kaçış yok ama bu ihtimali azaltabilirsiniz. Kestiğiniz ağaçların kökünü kürek ile çıkarararak her agaç kesişinizde fazladan 1 kütük elde ederseniz keseceğiniz ağaç sayısını bir miktar azaltırsınız. Ayrıca kestiğiniz ağaçlardan elde ettiğiniz kozalakları yakmak yerine sağ tuşa tıklayarak uygun yerlere dikerseniz olumsuz karmanızı azaltırsınız.

Tuzakla yakaladığınız tavşanları ocakta pişirip yemek yerine zevk için öldürürseniz olumsuz karmanız artar. Geceleri Domuz Adamın ortaya çıkma ihtimali fazlalaşır. Bu yüzden ihtiyacınız dışında hiçbir canlıyı öldürmeyin.

Cehennem Tazıları

Bir de başınıza mutlaka gelebilecek bir olay var ki bu da Cehennem Tazılarının saldırısı. Genelde beklenmeyen bir anda geceleri ortaya çıkan 4 tazı size saldırır. İlk 2-3 gün ortaya çıkmazlar ama sonrası için hazırlıklı olmanız gerekir. Mutlaka mızrak gibi bir silahınız bulunmalıdır. Balta, kazma, kürek gibi aletler bu canlılara çok az zarar verir. Tazılardan kurtulmanın bir başka yolu onları Beefalo gibi çok güçlü canlıların bölgesine çekmektir. Beefaloların bunların icabına bakmasını sağlayarak savaşmadan kurtulmanız mümkün olabilir. Domuzlar da tazıların doğal düşmanıdır ama Beefalo kadar güçlü değildirler. Bir ayrıntı daha: Cehennem tazıları ziyaretlerine ilerleyen günlerde de devam ediyor ve her gelişlerinde daha da güçleniyorlar.

Tarım ve Seri Üretim Şart!

İlk bir kaç gün karnımızı böğürtlen ve havuç toplayarak doyursak da sonraki günlerde yiyecek bulmamız zorlaşır. Bu yüzden yiyecek işini sisteme oturtmamız gerekir. Öncelikle kampımızı bol tavşan deliği olan bir yere kurmalıyız. Sonra 5-6 tuzak yaparak bunları tavşan deliklerinin ağzına koymalıyız. Sonra Bilim makinesi ve Tencere yaparak yiyecek sorunumuzu çözelim. Kampımızı bol tavşan deliği olan bir yere kurmamız çok önemli çünkü havanın soğuk, günlerin de kısa olduğu kış günlerinde ateşten ne kadar çok uzaklaşırsak o kadar çok sağlık kaybediyoruz.

Bir de ot ve çalıları kürekle sökerek bunları kampımızın yakınına dikmek , sonra da gübreleyerek yeşermesini sağlamak lazım. Kampın yakınına bu bitkilerden ne kadar çok dikersek o kadar iyi olur. Yanlız ufak bir tehlike var: Bazen yıldırım düşüp ot ve çalıları tutuşturabilir. Her ihtimale karşı bunları kamp ateşinin 1 veya 2 ekran ötesine dikmeliyiz.

Öğrenme Eğrisi

Oyunu öğrenme eğrimizin çok yavaş olduğunu söylemeliyim. İlk oynadığınızda ateş yakmayı beceremediğiniz için bir gün bile hayatta kalamayabilirsiniz. Sonraki oynadığınızda bir kaç gün içinde açlıktan ölebilirsiniz. Bir kaç gün hayatta kalmayı başarırsınız ama bu sefer de tazıların saldırısı veya ağaç adam gibi bir şey yüzünden aniden ölebilirsiniz. Bunların hepsini atlatıp kışı atlatamazsınız… Herşeyi deneye deneye öğrenmeniz gerekiyor. Wiki ve forumları okumanız, bol bol oyun videosu izlemeniz gerekebilir. Oyun o kadar geniş ki herşeyi bir anda öğrenmenizin imkanı yok. Hemen umutsuzluğa kapılmayıp araştırmaya devam ederseniz, yeni şeyler öğrenirseniz her oynayışınızda daha da ustalaşırsınız.

Rehber?

Oyunu aldınız ve nasıl hayatta kaldığınızı öğrenmek için bir rehbere ihtiyacınız var. Buyrun, rehberimiz de var. Rehber İçin Tıkla
 



Üst