Inanilmazz
Reelin and Rockin
- En iyi cevaplar
- 0
Ben "robotlar insanlardan daha üstün" veya "insanların robotlaşması gerekiyor" demedim ki. Gerçek gücün insanlık için etik olarak doğru olmadığını da belirttim (belki de düzgün belirtememişimdir). Robotlar insanlara oranla gerçek güce yakınlık sıralamasında daha öndedir. Erdemlidir, amacından şaşacak zayıflıklar göstermez, duygusallaşmaz. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Ama sıralamada robotların önünde olan bakteriler, hayvanlar, bitkiler vardır. Robot kelimesine çok takılma o basit bir örnek. Özgür iradesi olan hiçbir duygusal canlı saf gücü elde edemez.Eğer robotlar insanlardan daha üstünse neden hala insanlara ihtiyaç var. Robotlar ne yaparsa yapsın asla hayal kuramaz, rüya göremez ve olmayan bir şeyi düşünemez. Bilim adamları çoğunlukla buluşlarında rüya ve hayal güçlerinden yararlanırlar. Mesela Mendeleyev kimyasal elementlerin atomik ve kimyasal özelliklerine göre sıraladığı periyodik tablosunu yayınlamadan önce bu elementleri organize edeceği örüntünün mantığını bulmada zorlandığı dönemde masasında uyuya kalmış ve elementlerin sıralamasını rüyasında görmüştür. Veya Einstainin gençken gördüğü bir rüya ;
gibi. Saf mantık görünürde mükemmel bir şey gibi dursa da mükemmellik sadece bir yanılsamadır. Kaos bu evrendeki tek gerçekliktir. Evrenin yaratılışı veya oluşumundan beri her şey kaos şeklindeki bir düzende ilerler. Kaos teorisidir bu. Duyguların bir düzeni yoktur. Duygular da bir çeşit kaostur. İnsanın içinde yaşadığı ve ne kadar saçma ve düzensiz gibi görünse de aslında hepsinin bir amacı ve anlamı vardır.Albert Einstein henüz gençlik dönemindeyken gördüğünü belirttiği rüyasını şöyle aktarmıştır;“Geceleyin arkadaşlarımla kızakla mal taşırken tepeden aşağıya kaymaya başladım ama kızağım hızlı ve gittikçe daha da hızlı gitmeye başladı. O kadar hızlı gidiyordum ki ışık hızına yaklaştığımı fark ettim. Tam bu noktada yukarı baktım ve yıldızları gördüm. Daha önce hiç görmediğim renkleri yansıtıyorlardı. Bir huşu hissiyle dolmuştum. O an bir şekilde hayatımın en önemli anlamına bakıyor olduğumu anladım.” Einstein sonrasında tüm bilimsel kariyerinin gördüğü bu rüya üzerine bir meditasyon (derin düşünme) olduğunu ifade etmiştir.
Son düzenleme: