Hytale - Kimilerinin Minecraft2 Dediği Efsane Oyun - Piyasaya Çıkıyor!

AdexTR

Muvaffakiyetsizleştiriveremeyebileceklerimizdenmiş
Emekli
En iyi cevaplar
112
hytale-minecraft2.jpg

Hytale - Kimilerinin Minecraft2 Dediği Efsane Oyun - Piyasaya Çıkıyor!

Hatırlayacağınız üzere, 2020'nin nisan ayında, Hytale -adlı o meşhur yayınlanmak bilmeyen oyun- Riot Games'e satılmıştı. Uzun bekleyişin ardından, 2025'in haziran ayında, oyunun piyasaya çıkmayacağı ve projenin iptal edildiği açıklanmıştı.

Ancak görünen o ki, Hytale'in temelini atan Simon Collins-Laflamme -oyunla arasındaki duygusal bağın da etkisiyle- Hytale'i Riot Games'ten geri satın aldı. Haliyle oyunla alakalı spekülasyonları bir kenara iten yeni açıklamalar zinciri de, bu satın almanın beraberinde geldi. Peki, Hytale ya da kimilerine göre Minecraft2 hakkında mevcut bildiklerimiz gün itibarıyla neler?

• Erken erişim tarihi: Önümüzdeki günlerde açıklanacak.
  • Platform: Oyun, öncelikle Windows üzerinde çalıştırılabilir olacak. Gerekli çalışmaları takiben, oyunun Linux/Mac için de oynanabilmesi olası olabilir.
  • Fiyatlandırma: Oyun maalesef ücretli olacak gibi görüyor. Fiyatın yakında açıklanacağı belirtildi.
  • Erken erişim durumu: Hatalar, aksaklıklar ve bunlara bağlı yeni güncellemeler olabilir. Tıpkı Minecraft gibi. :D
  • Erken erişimin süresi: Oyunun birkaç yıl boyunca erken erişimde olması bekleniyor.
  • Mevcut oyun modları: Keşif modu, yaratıcı mod ve teknik mod olarak karşımıza çıkıyor.
  • İleride mevcut olacak oyun modları: Minigame modu ve maceracı mod.
  • Mülkiyet ve finansman: Hytale %100 Hypixel'e ait. Kurucular, oyunun finansmanını 10 yıl boyunca kişisel olarak sağlama sözü verdi.
  • Oyun yapısı: Fragmandaki eski (legacy) motorla devam edilecek. Bu motor oldukça hızlı bir oynanabilirlik sağlıyor.
  • Çevrimiçi oyun: Elbette olacak. Hatta kendi sunucularınızı bile kurabileceksiniz.

Peki Hytale'a Ne Oldu?
23 Haziran 2025'te Hytale geliştirmesinin sona erdiği duyurulmuştu. Kurucular, topluluk tepkisi üzerine harekete geçti ve Riot Games'e teklif yaptı. Devir süreci tamamlandı ve 30'dan fazla eski geliştirici yeniden işe alındı. Yönetim, uzun soluklu ve sürdürülebilir bir oyun deneyimi hedeflediğini belirtti. İfade edilene göre, yol haritası, oyunun oynanışına ve topluluk geri bildirimine göre şekillenecek. Hızlı, esnek ve ölçülü bir ilerleme söz konusu olacak. Bu süreçte, topluluğun içerik üretmesi, hataları raporlar etmesi ve geri bildirimler kritik.

Oyunun Teknik Durumu
Hytale için söz konusu olan iki oyun motoru vardı. Bunlar, Legacy Engine (fragmanda kullanılan ve oynanabilir olan) ve Cross-platform Engine (C++ ile geliştirildi ve oynanış açısından bir tık geride) olarak biliniyordu. Cross-platform Engine maalesef kullanıma hazır değil. Hatta hazır olması yıllar alabilir. Bu yüzden Legacy Engine ile devam edilecek.

Mevcut İçerik Durumu
100'den fazla NPC ve binlerce eşya veya blok var ama çoğu henüz tam yapılandırılmadı. Hatalar zamanla çözülecek. Şimdilik oyunun direkt sunduğu minigame türleri mevcut değil ama bu süreçte topluluk kendi başına minigame üretebilme imkanına sahip.

Ufukta Görünen Ne?
Önümüzdeki günlerde şu detayların açıklanması planlanıyor:

1. Oynanış görüntüleri ve ekran görüntüleri (ham hâliyle)
  2. Son çalışmaların detaylı patch notları
  3. Modlama kapasitesi ve yol haritası
  4. Farklı sürümler için fiyatlandırma detayları
  5. Erken erişim tarihi

İyi oyunlar!

AtlantikAlihan

Doryoo Projecter
En iyi cevaplar
0
Mekanikleri daha eğlenceli MMORPG gibi keza Riot Gamesin de develop katkısı vardır ondan var olucak oyundan da güzel olur.

Minecraft çok kötü yönetiliyor, geliştiricileri yılda 1 1 block ekleyebiliyor ama o sandbox olan kısma doyduk artık biraz daha çeşitliğiniin artırmaları lazım.

YunusEmrKY

Tost mu o ?
En iyi cevaplar
0
Mekanikleri daha eğlenceli MMORPG gibi keza Riot Gamesin de develop katkısı vardır ondan var olucak oyundan da güzel olur.

Minecraft çok kötü yönetiliyor, geliştiricileri yılda 1 1 block ekleyebiliyor ama o sandbox olan kısma doyduk artık biraz daha çeşitliğiniin artırmaları lazım.

Katılıyorum, keza oyunun atmosferi ve ambiyans müzikleri henüz cilalanmamış olsa da çok keyifli ve dinlendirici duruyor. Sadece oturup etrafı izledim gameplay videosu süresince. Biraz daha etraf cilalanıp, detaylar eklendiğinde sadece manzarasında dolaşacağım bir oyun olacağını bile düşünüyorum, bunun için paramı alabilirler.

Ayriyeten bilgisi olan varsa beni aydınlatırsa sevinirim, ilk üç dakikada baskın şekilde duyulan ambiyans müziğinin türü ne olarak geçiyor? Medieval-Folk olduğunu düşündüm ama pek onun gibi değil gibi de sanırım.

98IamLegend98

Hayalet Avcısı
En iyi cevaplar
0
Oyun çıkalı 1 hafta oldu 1 haftadır her gün oynuyorum, early access olmasını göz önünde bulundurursak bence harika olmuş, umarım 2020'li yıllarda çıkan diğer tüm oyunlar gibi EA diye başlatıp sonra yarıda bırakıp kalan işi modculara bırakmazlar. Bannerlord öyle olmuştu.

Hytale'in Minecraft 2 olma gibi bir iddiası yok, Hytale'in yola çıkma sebebi şuydu: "Bizim Hypixel'de yapmak istediğimiz şeyler için Minecraft çok eksik kalıyor, onun için kendi oyunumuzu yapalım"

Zaten baktığın zaman Minecraft'ın patlaması direkt şanstı, 2009'da Notch'un kendi kendine hobi olarak geliştirdiği bir oyundu Minecraft, o yüzden mekanikler 15 senedir çok yavan. Oyunun kendi oyun motoru bile yok direkt Java kütüphaneleri üzerinden çalışıyor, "mod" dediğin şey oyunun kodlarını tersine mühendislik yapmaktan ibaret. Bu yüzden 2014'te Microsoft satın aldığında Roblox tarzı bir makyaj yapmaya çalıştı ama Minecraft'ın böyle bir altyapısı yok, 15 senedir gelen güncellemelerin %90 ı yeni mob, yeni biom, yeni item eklemekten ibaret. Başka bir şey yapamazlar çünkü dediğim gibi oyun leş.

Hytale bu eksiklerin hepsini kapatacak demiyorum zamanla göreceğiz ama kendi oyun motoru var, ilk günden mod destekli ve bu yolda ilerlemeyi vaadediyor. "Minecraft 2" olsa bile şimdiye kadar bir sürü mc çakması oyun çıktı, veya Terraria 2d mc mıdır mesela? Minecraft yeni bir oyun türünü başlattı diyebiliriz.