AdexTR

Muvaffakiyetsizleştiriveremeyebileceklerimizdenmiş
Emekli
Mesajlar
3,619
En iyi cevaplar
98
Beğeniler
5,539
Puanları
9,180
Ruh hali
hytale-turk.jpg



Hytale Sunucuları


Hytale Sunucu Sistemine ve Teknolojisine Genel Bir Bakış
Bu konuda, Hytale sunucularının temel taşlarını oluşturan teknolojiyi; onların nasıl çalıştıklarını ve işlediklerini, onlarla nasıl iletişim halinde olunabileceğini aktarmaya çalışacağız. Bunu dediğimizi yapabilmek adına, bazı terimsel ifadelere yer vermemiz lazım olacak; bunun yanında Hytale ekibi, oyunun serverlarını daha pratik, hızlı, ulaşılması kolay ve güvenilir hale getirmek için yaptıkları çalışmalara ilgi göstermenizi ve gelecekte yayınlanacak olan içerikleri takip etmenizi arzu ediyor.



Yazılım dili ve performansı hakkında
Aralık ayından beri yapılmakta olan çeşitli bilgilendirmeler, topluluğun heyecanını bastırmaya yeterli olmadı; bana soracak olursanız "Bu harika bir durum!" diyerek kahkahalar atmak istiyorum. Niçin bu kadar heyecanlıyım ben de bilmiyorum. :S Hytale oyunu için oyun motoru ve server teknolojisi ile alakalı fazlaca soru ile karşı karşıya gelindi. Sayısız kullanıcının, kendilerine ait olacak bir Hytale sunucusunu yönetmekle ilgilenmesi -Hytale Ekibi için- paha biçilemez! İşte karşımıza sıklıkla çıkan o can alıcı sualin yanıtı; "Hytale'ın clientı, C Sharp ile programlandı ve Hytale sunucuları Java ile çalışmakta.". İleriki zamanlarda sunucu kurulumu ve yönetimi ile ilgili detaylı bir içerikle karşınızda olacağız fakat şimdilik topluluk üyelerine aktarılanlardan öteye maalesef gidemiyoruz.


Java dilinin Hytale sunucuları için kullanılacak olmasının tonlarca nedeni mevcut. Bunlardan birisi tabii ki de Hytale Ekibi'nin Java ile olan geçmişi; oyun geliştiricileri kayda değer performansı yakalamak açısından, sunucu işletmesi ile ilgili yazılımları doğrudan, güçlü ve her ortama uyum sağlayan bir dil (Java) ile yazmak istediler, dolayısıyla sunucu sahiplerini de ciddi optimizasyon sıkıntılarından kurtarmış oldular. Bunun yanında, Hytale ile alakadar olan kişilerin Java ile yakından haşır neşir olduğu bilinmekte. Ek olarak, server sahiplerinin vakit kaybı yaşamamaları için, sunucuların çalıştırması daha basit bir hale getirildi. Hytale'ın clientı için C Sharp dilinin, performans açısından büyük katkılar sağladığını söyleyebiliriz; geliştiriciler, yapılan testler doğrultusunda -deyim yerindeyse- işlerin tıkırında gittiğini belirtiyor.

Hytale server yazılımı tamamen açık kaynaklı olacak, yani dileyen kişiler bu yazılımı özgür yazılım prensibi çerçevesinde inceleyebilecekler. Lakin, client için aynı şeyi söylemek mümkün olmayacak zira bu gizlilik sayesinde Hytale kendi hile korumasını sağlamış olacak. Daha güvenli, daha adil ve hilesiz bir oyun için bu yola gidilmesi şart olmuştu... Bunun yanında, clientın değiştirilmeden ortak olarak bırakılması, kaynakların paylaşılması ve değiştirilebiliyor olması durumunda karşılaşılabilecek ayrılıkları da sönümler nitelikte olacak zira tamamen aynı client kullanılmış olacak. Oyuncular, özelleştirilmiş bir sunucu için ayrı yeten içerikler toplamak zorunda olmayacak, bu içerikler (işitsel ögeler, dokular ve bunlar gibi) doğrudan otomatik olarak kullanıcının oyununa aktarılacak.

Hytale'ın içerik üretimini destekleyen bir yapıya sahip olacak olmasından dolayı, sunucu yöneticisi kendine özgü fikirlerini rahatlıkla oyuna aktarabilir ve sunucusunda uygulayabilir olacak; oyun mekaniğinden, kullanıcı grafik arayüzüne kadar onlarca şeyi değiştirebilecek. Geliştiriciler, kullanıcıların oyunu kendi isteklerine göre yeniden yapılandırmasını ve özgür olmasını isterken, kendilerinin işi olan şeyleri sizlere yükleme amaçlarının olmadığını da belirtiyorlar.


Tarayıcı görünümü
Daha önceki bilgilendirme konumuzda, Hytale'ın başlangıç menüsünün sekmeler bölümünde "sunucular"ı içeren bir sekmenin olduğunu gördüğünüzü hatırlıyor musunuz?
hytale-server.png

Tarayıcı üstünden dilediğiniz oyun modlarını bir arada toplamanızı veya kaldırmanızı sağlayan özelliklere sahip. Kategori sistemi sayesinde, sunucular özelliklerine göre belirli bir listede görüntülenebilecek. Mesela, oyuncu olarak beğendiğiniz sunucuları "sık oynanılan sunucu" olarak işaretleyebilir yahut diğer oyuncuların beğendiği sunucuları, bir nevi oylama sistemi olan "sık oynanılan sunucu" istatistiklerinden görebilir ve o sunuculara dahil olabilirsiniz. Aşağıdaki görselden, Hytale sunucu sekmesinin içerisinde bulunan örnek bir kısmı görebilirsiniz.

hytale-turk-server.png



Bu sekmede bulunacak olan sunucular için, sürekli olarak var olacak bir teftiş mekanizması söz konusu olacak. Dev bütçeli sunuculardan, ufak topluluk sunucularına kadar belirli şartlar dahilinde her sunucunun bu listede bulunması mümkün olacak. Sunucunuza oyuncuların bağlanması için, sunucuyu bu sekmeye dahil etmenize gerek olmadığı gibi, bu sistemde yer almanın tanıtım açısından önemli olduğunu da belirtmekte fayda var.


Arkadaşlarınızla oynamanız için arkadaş ekleme seçeneği
Beraber oyun oynamak için başka yazılımlara (mesela Hamachi) ihtiyacınız olmayacak, mümkün olduğu kadar kolay ve hızlı şekilde arkadaşlarınızla oynayabileceksiniz. Arkadaş listenizde olan birisinin oynadığı yere ulaşmanız mümkün olacak; mesela bir süredir oynadığınız tek oyunculu survival haritasına, internete bağlı olduğunuz sürece arkadaşınız da dahil olabilecek, dolayısıyla beraber oynayabileceksiniz.



Herkese iyi oyunlar dileriz!

Kaynak: https://hytale.com/news/2019/1/an-overview-of-hytales-server-technology
 



Üst