İçerik yararlı oldu mu ?

  • Evet, ilginç konuları severim.

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Hayır, bu ne böyle.

    Kullanılan: 0 0.0%
  • Belki, sen açtıysan.

    Kullanılan: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    0

İnanılmaz

Lapis Toplayıcısı
Mesajlar
921
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
1,728
Puanları
1,890
Ruh hali




Merhabalar okumayı seven herkese ! Bu konu herhangi bir haber barındırmıyor, sıkılacak varsa baştan okumasın ama merak edenler ile devam edebiliriz
Öncelikle konu bundan sonra açacağım gündemin önemli bir adamının nasıl olur da o yaşta olduğunu anlayabileceğiniz bir ön konu olacak nitelikte. Bu sebepten konuda haber içeriği kullanılmıyor ve uzay ve astronomi ile de ilgisi çok az. Umarım merak edenlerin sayısı gittikçe artmıştır, fazla gevezelik etmeden konuya dönüyorum.

Karbon 14 ! Öncelikle ne olduğu hakkında bilgilendireceğim, Karbon 14 normal karbondan farklı işleyen radyoaktif bir maddedir. Atmosferimiz her zaman kozmik atraksiyonların (ışımaların, patlamaların, her türlü aktivitenin sonucu olan ışınların atmosferimize çarpması ) altındandır. Kozmik yüksek enerjili (gamadan bile yok artık! :)) ışınlar da tabi parçacıklar bulundurur (başka bir konuda parçacıkları anlatacağım) parçacıklar atmosferde bulunan atomların çekirdeklerine çarparak radyoaktif bir tepkime oluşturur ve sonucunda ise bize nötron kazandırırlar. Başı boş dolaşan o nötronlar atmosferdeki azot atomlarıyla (daha bol ne var ki) çarpışarak Karbon 14'ümüzü oluştururlar ! Karbon 14 yani başlı başına bir karbon izotopu, azot atomları sayesinde elde edilen. Şekildeki tabloda göreceğiniz gibi bir olay gerçekleşir. Neyse bu kadar bilsek yeterlidir. Şimdi başka bir tarafa geçiyoruz.



Karbon-14 atomları ile tarih peşinde ! Evet, biliyorum konu yoğunluğu artacak ama, yapacak bir şey yok. Efendim, radyoaktif elementler bozunma sürecindedir, aslında her zor görünen fikri basit bir fikir üzerine tasarlanmıştır. Radyoaktif yapılar kararsız yapıdadırlar ve kararsız yapıdaki her şey kendini kararlı hale getirme durumundadır. (Radyoaktif patlamalar, uranyumlar, fizyonik tepkimeler ve diğer bildiğiniz her şeyin temelindedir bu fikir). Aşağıda göreceğiniz amcamız geliştirmiştir ve SI sisteminte adını geçtirtmişti (tuhaf oldu ama) ve birimi Becquerel olan ve anlamı bir saniyedeki bozunma şeklinde okunan (bozunma/saniye) denkliğini bulmuştur. Tabii Marie Curie teyzemizi de unutmamız lazım, onun da parmağı var bu işte ve onun birimi ise şöyle şekilleniyor saniyede 3.7x10'10 parçalanma ya da bozunma yapmaktır (3.7x10'10 bozunma/s) Her radyoaktifliğin bir yarı ömrü vardır ve ona ait bir şekilde kararlılığa (iyi tarafa) geçer.






(Henri Becquerel, Fransız Fizikçi, 1852-1908)
(Marie Curie, Polonyalı Kimyacı, 1867-1934)

Hepimizin içinde Karbon 14 ve Karbon 12 (bütün organik şeylerde, hayatın ta kendisi olarak) oransal olarak bulunmakta. Her geçen gün Karbon - 14 oranı azalıyor (tabii kusurları bulunmakta) ve ne kadar yarı ömür geçtiği anlaşılıyor o orana bakılarak ne kadar yıl önce yaşamış olduğu anlaşılıyor eserin. bu kesin bir sonuç belirtmemekle beraber gittikçe artan radyoaktif sorunlardan ötürü ileride bu yöntemle bulunamayacak çünkü Karbon 14 oranı da artıyor. Çernobil, radyoaktif silahlar ve başka şeylerden ötürü bilemeyeceğiz tarihimizi.
Miktarı 8 olan radyoaktif bir maddenin yarı ömür süresince 4 tanesi kalacak ve bir yarı ömür süresince ise 2 ardından 1

Karbon 14 için geçerli yarı ömür yılı 5700 yıl olarak ölçülüyor, matematikçiler bu yarı ömür ile ilgili bir denklem yazmışlar. Merak edenler için spoiler altında.
1531479325410.png
bu denkleme göre yapılıyor yaş tahminleri. Her neyse, bu önbilgi konusu idi, umarım yararlı olmuştur sizlere.
Konu hakkında: Biliyorum bazılarınız (belki çoğunuz) ilk defa bu bilgilere erişti ve eğer anlamakta herhangi bir sorun çektiyseniz bu benim hatamdır sizin hatanız değildir, Amacım sizlerin bu alanlara ilginizi arttırmak ve nesili güçlendirmektir. Sağlıcakla kalın, gelecek konulardan eksilmeyin efendim.
 


Son düzenleme:

Üst