Karbonmonoksit Zehirlenmesi

Bernard

Бернард
Site Danışmanı
Geliştirici
Mesajlar
1,286
En iyi cevaplar
61
Beğeniler
2,129
Puanları
5,790
lit-matchstick-wallpaper-preview.jpg

Gülerek ölmek kelimesinin tam karşılığı desek yeridir. Tatsız, tuzsuz, kokusuz, görünmez. Zehir soluduğunuzun farkına bile varmazsınız. Belki farkına varabilirsiniz fakat anladığınız vakit çok geç olabilir.

Karbonmonoksit, aslında yanması tamamlanmamış gazdır. Günümüzde çok yaygın bir şekilde kullandığımız içten yanmalı motorlar bile bazı zamanlarda zengin hava/yakıt karışımı yüzünden tüm yakıtı yakamıyor ve egzozdan dışarıya karbonmonoksit veriyor. Karbonmonoksit yanmanın olduğu tüm aletlerde oluşabilir. Sobalarda, kombilerde, tüplü şofbenlerde... Duymuşsunuzdur soba zehirlenmesi gibi olayları. Bu tarz olaylar çoğu zaman ihmaller yüzünden oluyor. Çoğu doğalgaz kullanan evin kombisi mutfakta bulunuyor. Normalde kombi balkonda bulundurulmalı. Fakat balkon olmayan veya balkon durumları elverişli olmayan evlerde ise kombi belli şartlar dahilinde mutfağa yerleştiriliyor.

Bu şartlardan birisi de mutfak penceresinin camına delik açmak. Bunun nedeni ise yanmanın olabilmesi için ortamda oksijen olmalı. Eğer oksijen yoksa doğalgaz yanmayacaktır. Biz insanlar oksijenli solunum yaptığımız için odada sürekli bir oksijen kullanımı olacaktır. Soluduğumuz tüm hava oksijen değil. %21 kadarı oksijen. Zamanla bu oran azalacak. Bir yerden sonra kombi içerisinde yanma olamayacak kadar azalacak. Kombinin yanma odasındaki oksijen miktarını ölçecek bir sensör konulabilir ve bu oran düştüğünde kombi kendini kapatabilir. Tabii olup olmadığından bir fikrim yok. Sobalarda ise bu durumun olması için 2 farklı yol var. Birisi yine ortamda azalan oksijen. Diğeri ise güneydoğu yönünden gelen lodos rüzgarı. Bu rüzgarlar yüzünden genellikle soba bacasından çıkacak olan zehirli gazlar sobanın içine ittiriliyor. Çıkamayan gaz sobanın yanma kovasına gelince yanma yine olmuyor ve içeride olan karbonmonoksit sobanın deliklerinden bulunduğu odaya çıkıyor. Eğer soba bacası her kış 2 defa temizlenirse ki bu sayı arttırılabilir zehirlenme riski daha azalacaktır. Aynı şekilde sobaya sonradan kömür ilave etmek de karbonmonoksit zehirlenmesine davetiye çıkartıyor.

İnsanlar oksijenli solunum yapıyor. Bu oksijeni ise bulunduğumuz ortamdan karşılıyoruz. Eğer ortamda karbonmonoksit var ise içimize bu zehirli gazı çekmiş oluruz. Akciğerlerimizdeki bronşlardan sonra alveollere gelen oksijen bu bölgede kanımıza karışır. Karbonmonoksit, oksijene göre daha hızlı bir şekilde alveollerde bulunan kan hücrelerine bağlanıyor. Bu yüzden bir nevi karbonmonoksit bizi yavaş yavaş boğmaya başlıyor. Hiçbir şeyin farkında olmayan bizler ise bir süre sonra baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik, titreme gibi semptomlara uğramaya başlıyoruz. Bir yerden sonra kanımızda olan karbonmonoksit tüm vücudumuza yayılmış oluyor. Haliyle oksijen yerine karbonmonoksit kullanan hücreler işlev göremez hale geliyor ve zarar görüyor. Bayılıyoruz ve ortama oksijen girişi olmadığı için karbonmonoksit zehirlenmesinden dolayı hayatımızı kaybediyoruz. Karbonmonoksit zehirlenmesi tam olarak bu.

Ayrıca dedektör de kullanabilirsiniz. Hatasız kul olmayacağı gibi belki bir gün yanlış bir şey yapacaksınız ve bu yüzden karbonmonoksit yayılacak. Bu durumda da yardımınıza dedektörler koşacaktır.

"Bir şey olmaz" demek yerine önlem almalıyız, almalısınız, aldırmalıyız.
 


Midoss

Bay Boş
Mesajlar
2,098
En iyi cevaplar
1
Beğeniler
2,132
Puanları
6,890
Ruh hali
Karbon monoksit çok tehlikeli bir bileşik. Biz üninin labında çeker ocak kullanıyoruz CO ulaşabilecek tepkimelerde
 

Üst