Korsanların Arasından Gelen Eski Anılar : Assasins Creed IV : Black Flag

admiraldus

YASAKLANDI
En iyi cevaplar
0

Bizi her zaman eskilere götüren, ve kendimizi macera içinde bulduğumuz oyunlardan biridir Assasins Creed. Her zaman tarih açısından ileriye doğru ilerleyen Assasins Creed, bu sefer eski zamanlara götürüyor bizi.

UYARI! : Çayımızı alıyoruz, akabinde okumaya devam ediyoruz!

Oyunda Edward Kenway denen bir amcayı yönetiyoruz. Aslında o kadar yaşlı mı bilemiyorum ama baktığınız zaman 50 yaşında duruyor, nedense bana öyle geldi. Edward, serinin 3'üncü oyununda ki Connor'ın dedesi ve Haytam'ın babası oluyor. Açıkçası beni şu ana kadar Assasins Creed oyunlarında en etkileyen karakter Arno'dur. Serinin Unity adında ki oyununda Arno baş karakterdi ve oyunun finalinde Elise adlı karakterin (tahminimce Arno'nun hoşlandığı kız.) ölümünde çok duygulanmıştım. Daha sonra Unity'in DLC'si çıktı o ayrı mesele. Aslında en sevdiğim karakterler arasında Ezio'da var, gerçekten güzel bir insandı kendisi.

Açıkçası Arno ve Ezio'ya bağlandığım veya sevdiğim kadar Edward'ı sevemedim. Bunun sebebini az sonra açıklayacağım. Edward aslında iyi ve dertsiz bir hayat sürmek için korsancılığa başlıyor. (amca yaşında adam nereye :D) İşte olaylar tam burada başlıyor. İlk başlarda Edward bir denizci iken çok ani bir şekilde suikastçı oluyor. Ancak Edward Ezio gibi o sukastçılık tutkusunu bizlere gösteremiyor bunu sadece para uğruna yapıyor. Sadece para kazanmak için hiçbir şeyi umursamıyor, kolunu kes para verelim deseler kesecek sanki.

Harita kısmına gelirsek karada ve denizlerde dahil toplamda mega bir harita var oyunda. Karalar kadar denizlerde de 45'den fazla şehirlere veya adalara gitmeniz mümkün.

Zaten denizler haritanın 4/2.5'ini kaplıyor. Denizlerde aktif şekilde kullanılamazsa oyun çok eleştiri alacaktı.

Önceki serilerde ki saçma ve gereksiz yan görevler, bu oyunda biraz azaltılmış.

Ana hikaye dışında birçok güzel şey var oyunda. Onları yaparsanız da eğleniyorsunuz. Örnek olarak 20 maya adında bir bulmaca çözmek, köleler kurtarmak veya balina avlamak bunların en zevklilerinden. Ve dama tabii ki...

Ubisoft her oyunda bizi şaşırtmaz illa ki bir bug veya saçmalık olacak. Bu da saçmalıklardan biri. Sadece para için suikastçılık yapan Edward, daha suikastçılık kelimesinin anlamını bilmez iken oyunda ki diğer suikastçılara taş çıkarması da en saçma şey.

Ubisoft'un bir sözü vardır "Gerekirse her sene oyun çıkarırız." demişlerdi fakat her sene oyun çıkarırsan buglar dağ kadar oluyor ve 7. oyunu Black Flag olan Ubisoft, her yıl 10 milyonu aşkın satış yapıyor ve artık bazı şeylerin düzelme vakti geldi.

Bazı sorunlardan biri her oyununda görülen bir şey. Bir askeri çalının orada öldürürsek, diğer asker sesleri bile duymuyor ve saçmalık...

Artık bunları aşmasının vakti geldi Ubisoft'un...

c8e443b4e5dc2f8816b4a71f86dc3d49.jpg

Grafik açısından oyun berbat geldi. Dokular ve animasyonlar kalitesizliği ile gözüme çarpmıştı. Oyunların en büyük sıkıntısı, fotoğraflarda ve fragmanlarda grafikler muazzam fakat oyuna girdiğinizde 2 kat kötü olduğunu görüyorsunuz. Bu yalanın en büyük çarptığı yer çalılar, çalılar fragmanda harika gözüküyor ama oyunda ölmüşcesine duruyorlar. Fragmanlarda muazzam fakat oynanış videolarında böyle değil.

Oyunda adamı işaretlediğiniz zaman ne kadar uzağa gitseniz de onu görebiliyorsunuz ve bu saçmalıktan ibaret. Aranıza bina olsa bile bu değişmiyor, ancak oyunun ilerilerinde çok kalabalık yerlere sızmanız gerekmekte. Ve bu durumlarda bu kadar saçma bir şeyin olmasına minnet duymaktasınız.

Oyundan en zevk aldığım nokta denizlere açılmaktı.

Denizlerde özgürce dolaştığınızda gerçekten geminin yüzdüğünü ve rüzgarın tatlı esişini hissetmektesiniz.

Neden derseniz ada veya kara parçası gördüğünüz anda hemen oraya gidip, hayat yaşamaya başlayabilirsiniz. Bu kadar özgürsünüz işte!

Bu özgürlüğün çok daha fazlası var, örnek olarak bir gemiye saldırı başlatabilirsiniz. İsterseniz toplar ile vurun, veya tayfanız ile karşı gemiye ipler (gemiden, gemiye atılan ve geçiş için işe yarayan şey) atarak gemiye saldırabilir, düşman geminin güvertesini kana bulayabilirsiniz.

Açıkçası bu deniz için yapılan özellikler çok hoşuma gitti, sırf bunun için bile oyunu oynayabilirim desem yalan söylemiş olmam. Çünkü bu özellikler sizi özgür hissettiriyor ve harika özellikler. Assasins Creed 4'ü azcık bile olsa seviyorsam bu özellikler sayesinde seviyorum demektir bunu bilin.

Gemiden diğer gemiye saldırı veya gemiden adaya inme gibi yerlerde yükleme ekranları yok veya ayrı olarak yapılmamış. Ve bu yeni harita gerçekten harika hem denizi kullanabiliyoruz, hem de sıkıcı şehir hayatından kurtulup karayiplerde maceraya çıkıyoruz!

Macera dememin sebebi diğer gemilere saldırabilmek, batılı hazineleri aramak, araştırmalarımızdan edindiğimiz bilgilerden büyük gemi konvoylarına yürek yeyip, saldırmak veya balina hatta köpekbalığı gibi deniz canlılarını avlamak gerçekten suikastçı oyununu kurtaran şeyler işte şaşırtıcı ve ironik bir şekilde bunlar olmuş.

Bunun yanı sıra kara kısmında da gidilebilecek tam 9 ada bulunmakta haritamızda Assasins Creed 4'ün, bu adalar ortalama Viyana gibi bir büyüklükte olmaktadır. Bunun haricinde baktığımız zaman az sonra inanılmaz bir rakam duyacaksınız, tam tamına 45 küçük ada, balıkçı kasabaları gibi yerler de haritada mevcut. Eğer bir oyuncu iseniz özellikle tüm gün boş, boş oturan üniversite öğrencisi bu oyun tam size göre çünkü sadece ana senaryodan giderseniz 20 saat, yan görevler ve diğer tüm ekstralar ile 60 saat gibi inanılmaz bir rakamda oynanış süresi mevcut oyunda. Yani oyunu tam şekilde ve kesintisiz bitirmek için 2 gün, 12 saat boyunca oyunu aralıksız oynamanız gerekmekte kesintisiz oynamak istiyorsanız.

Karayiplerde ateşkes ilanı verilse de 2 yaramaz ülke İngilizler ve İspanyollar hala savaşıyorlar. Öyle ki bazen bir kalenin kuşatma altında olduğunu görebiliyorsunuz veya siz 50 gemi batırdıysanız onlar 200 gemi batırmıştır. Bu hep böyle devam ediyor. Uyanıklık yapıp iyi bir fırsatta yaralanmış askerlerin işini bitirerek kuşatma altında ki kaleyi ele geçirebileceğiniz hakkında İnternet de bir taktik okumuştum, umarım işinize yarar. Denizlerde dolaşırken ağır ağabey gemileri görebilirsiniz. 25 - 40 seviye bebek gemilerin işini hemen halleder iken 75 seviye gemi geldiğinde ya sövüyorsunuz ya da bisküvinizi yağmalamaya gelen arkadaşlardan kaçma moduna giriyorsunuz. Ara sıra bir şansınızı deneyin ama kendinizi daha çok geliştirdikten sonra. Bu gemileri indirebilen İnternet de görmedim veya ben araştırmıyorum :D.

Denizleri o kadar övdük ama ana senaryo ve görevler hep karada geçiyor. Görevler karada ama olsun en azından görevler zevklidir demeyin. Hani şu bir ağır ağabeyi işaretleyip, onu kıyamete kadar takip edip, dediklerini tam dövülecek tip gibi dinlediğiniz o görevler var ya, şu an "Deme bunu!" dediğinizi duyuyorum ama maalesef görevlerin çoğu bundan ibaret. Kıyamete kadar adam takip et, dediklerini dinle ve bir tane adama dediklerini ilet ve harika görev bitirdin! <_<

maxresdefault.jpg

Kıyamete takip görevlerinin bir de "Ocean Version OMG" sürümü var. Denizde siste saklanarak (saklanmak en sevdiğim) veya açık denizde ebelenen çürük yumurta tarzı gemi kovalamacaları görevleri var. Sen git koskoca algoritmalar yaz, görevlere gelince bunları koy. Ubisoft çalışanları manken gibi ama vitrin mankeni akılları yok. Buradan çok fena bir laf attım, tutsunlar yoksa kafalarına çarpacak B) Sanırım şu saçmalık abidesi işaretleme olmasa bu bindik bir alamete, gidiyoz kıyamete tarzı görevler oyuncuların ******* etmesine neden olurdu. Bir de Ubisoft görev sonunda puanlama yapıyordu, böylece hangi görev sevilmiş bunu tespit ediyorlardı. Ben direk 0 ' ı yapıştırırdım. Sonucu tahmin etmek zor olmaz değil mi..? :ha:

Assasins Creed'in en büyük sorunu bir kaç tuşa basıp adamın hemen 50 yıllık emektar gibi çatır, çutur adam öldürmesi. Bu sistem Assasins Creed 4'de de düzelmemiş. Ke-yif-siz... Neden derseniz bir askerle dövüşürken diğer askerler "Ağabey sıra onda, sıra bölmek günahtır, sıra bölene teessüf ederim." modundalar. Bir kişiyi öldürdüğünüzde Edward, "15 kişiye saldırdım." moduna giriyor ve başlıyor çak diye vurmaya. Animasyonlar da başarısız, açıkçası ben çok ayrıntılı bir dövüş isterim. Mesela adamı yere indirdik üstüne oturduk, sağ analog ile ilk sağ çapraza çektiğimizde karakter kolunu geriye çekip yumruğa hazırlansın, sonra sol üst çapraza götürdüğümüzde yumruk atsın ben böyle ayrıntılı olsa zor ama eğlenceli olacağını düşünüyorum. Zaten önceki serilerde ki gibi askerlerin özellikleri de hızları veya güçleri gibi nitelikler aynı, fark yok. Şu bir kaç kez emek ile adam öldürdüğümüzde diğer adama gelince şu havalı animasyonlar bu oyunda çok az veya hiç yok gibi, dövüşlerde zaten gerçekçilik sıfır yani adam vurduğunda onu hissedemiyorsunuz.

Bir yere seyahat bu oyunda kolay, bir yere hızlı seyahat seçeneği ile hızlı şekilde gidilebiliyor. Bir yere gelip senkronizasyon yaptığınızda oraya hızlı seyahat aktifleşiyor. Yükleme ekranı kısa, harita büyük, hmm... Hoşuma gitti!

Denizdesiniz, güneş ulu şekilde doğuyor, altınızda gemi, yanınızda 30 kişilik mürettebat, herkes size yüce gözüyle bakıyor tam o korsanlık hissini yaşayacaksınız, yaşayamıyorsunuz... Bunun nedeni ya gözümüzün para olması ya da karaktere bağlanmamak... Tüm karakterlerin gelişim süreçlerine tanık olmuyorsunuz ve onlara bağlanmıyorsunuz ancak Ezio'nun olduğu oyunda ona bağlandık çünkü bu süreci gördük ama bu oyunda bağlanamadık bu yüzden o güzel anlar çöpe gidiyor, ah Ubisoft, 40 yılda bir gemi yaptın, o da suya battı...

Oyunda dokunaklı sahneler var, hem de intikam hissedeceğimiz sahneler. Ama bunu bize Ubisoft yaşatamıyor, duyguyu hissedemiyoruz! Unity'de Elisa'nın ölmesi kadar duygusal, Brotherhood'da Cesare'yi öldürdüğümüzde hissettiğimiz intikam duygusunu burada, bu oyunda hissedemiyoruz ne yazık ki..!

Oyunda ki saçmalıklar bitmiyor. Çünkü oyun akışında, yani senaryoda ilerlerken saçmalık dolu gariplikler var bulunuyor. Ehh, tabii! Ubisoft bizi şaşırtmadı.

Oyun bitişinde ne kadar güzel bir harita ve karakterleri boşa harcadıklarını anladım. Denizlerin harikaydı Assasins Creed 4! Ama sen takip et görevleri ile kendini boğdun, ve sonunda bir hiç oldun. Berbat bir oyun oldun. Yani denizler ile yeni dünyalara açılmak, ufuğu aşmak olmasa en berbat oyun olacaktı dünyada... Ve Assasins Creed serisinde... Eğer oyunu denemek istiyorsanız sanırım Remastered denen bir sürümü vardı. 22 kasım 2014 tarihinde sanırım yanlış hatırlamıyor isem çıkmıştı. Onu deneyin derim, en azından berbat grafiklerden veya bir kaç bugtan kurtulmuş olabilirsiniz...

Bu inceleme sonunda puanım 100 üzerinden 65. Aslında gerçekten iyi bir iş ama daha fazla zorlamaları gerek. Çok sorun var ancak düzeltilir ise denizler sayesinde en iyi oyun olacak kapasitede olurdu...

Ubisoft...

|─\*/──\*/──\*/──\*/──\*/──\*/──\*/──\*/──\*/──\*/─|

Yine zevk veren güzel bir konunun sonuna geldik.
Umuyorum ki konum hoşunuza gitmiştir. Ve güzel bir inceleme olmuştur.

Sevgi, saygı, huzur ve dondurma kaplı kocaman gülen bir ağızla kalın!

not: Oyun hakkında ki fikirlerinizi yazmayı unutmayın!

Son düzenleme:
I

Iskefiyeli18

Ziyaretçi
Sevdiğim bir seriden inceleme yapmışsın, diğer kopyala-yapıştır inceleme konulardan farklı olmuş, eline sağlık.