Kripto Paralar Nelerdir Ortaya Çıkışı Ve Çıkış Süreçleri

LordOfTürk

Bööö!
Site İK Yöneticisi
Mesajlar
1,214
En iyi cevaplar
83
Beğeniler
973
Puanları
4,290
Ruh hali
118984

Aslında bu konunun başlığına kripto para birimlerinin tarihi desem daha iyi olurdu fakat tarihleri çok eskiye gitmediği için bu başlık yanlış olur diye düşündüm.
(Bildiğim ve bulduğum kripto para birimlerinin tarihi kısaca özetlemeye çalışacağım bundan dolayı bukadar kısamı
yada bukadar uzunmu tarihleri demeyin ayrıca kripto paranın ne olduğunu bilmeyenler tıklasın :D)


118961

Ön geçmiş :
Bitcoin tarihi fazla eskiye gitmiyor. Bitcoin’den önce, David Chaum ve Stefan Brands‘ın coin üretme tabanlı ecash protokolleri ile başlayan sayısız para teknolojisi vardı. Adam Back, spam kontrolü için bir iş ispatı programı olan hashcash‘i geliştirdi. Dağıtık sayısal arza dayalı olan kripto para birimleri için ilk öneriler, Wei Dai‘nin parası ve Nick Szabo‘nun bit-altınlarıydı. Hal Finney, iş ispatı algoritması olarak hashcash’i kullanarak yeniden kullanılabilir iş ispatı’nı (RPOW) geliştirdi.
Oluşum evresi :
Kasım 2008’de Satoshi Nakamoto adlı biri, kriptografi ile ilgili bir mail grubuna Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi başlıklı bir bildiri gönderdi. Bu makalede, “üçüncü bir tarafın güvenine bağlı kalmadan elektronik işlemler için bir sistem” olarak tanımlanan şeyi üretmek için eşler arası bir ağ (p2p) kullanmanın ayrıntılı yöntemlerini anlatıyordu. Ocak 2009’da, bitcoin ağı ilk açık kaynak kodlu bitcoin istemcisinin yayınlanması ve ilk bitcoin’in üretilmesiyle ortaya çıktı.
İlk destekçilerden, benimseyenlerden, destek verenlerden ve Satoshi ile ilk bitcoin transferi yapanlardan biri pogramcı Hal Finney’di. Finney, piyasaya ilk sürüldüğünde Bitcoin yazılımını indirdi ve dünyanın ilk bitcoin işleminde Nakamoto’dan 10 tane bitcoin aldı.
Bitcoin Cash (BCH) Nedir?
Bitcoin Cash, internet için yaratılmış, kullanıcılar arası bir elektronik nakittir. Merkez bankası olmaksızın işlem görür ve herhangi bir üçüncü tarafın çalışmasını veya varlığını gerektirmez.
Bitcoin Cash, Bitcoin projesinin eşler arası dijital nakit sistemi olarak devamıdır. Bitcoin blockchain defterinin bir dalı olarak, daha fazla büyüme ve ölçeklenme imkanlarına sahip bir sisteme sahiptir.
Bitcoin Cash’in yaratıldığı 1 Ağustos 2017 tarihinde Bitcoin’e sahip olan kullanıcılar aynı miktarda Bitcoin Cash’e de sahip oldular. Eğer Bitcoin’ler üçüncü bir kurum tarafından tutuluyorsa Bitcoin Cash’lerin o kurumdan istenilmesi gerekebilir.
1 Ağustos tarihinden sonraki bütün işlemler ise ayrıdır, yani Bitcoin ve Bitcoin Cash tamamen ayrı iki para birimi haline dönüşmüştür.
Bitcoin Cash Neden Yaratıldı?
Eski Bitcoin kodunun blok başına 1 MB'lık veri sınırı veya saniye başına yaklaşık 3 işlem sınırı vardı. Teknik olarak bu sınırı yükseltmek basit olmasına rağmen, toplum yıllarca süren bir tartışmadan sonra bile bir fikir birliği sağlayamadı.
2017'de kapasite 'görünmez duvara' çarptı. Ücretler hızla yükseldi ve Bitcoin daha az güvenilir hale geldi, bazı kullanıcılar işlemlerini sürdürmeleri günler sürdü.
Sonrasında ise Bitcoin duraklama evresine girdi. Birçok kullanıcı, tüccar, işletme ve yatırımcı Bitcoin'i tercih etmemeye başladı. Diğer sanal para birimleri arasındaki pazar payı hızla % 95'ten %40'a düştü.
Bunun sonrasında hem Bitcoin’in önünü açmak hem de bu limitlerden kurtulmak için Bitcoin Cash yaratıldı.
Bu işlem sonrasında ise Bitcoin de Bitcoin Cash de hızla yükseldiler

118966

Ethereum açık kaynaklı, halka açık, zincirleme modeli merkezli hesaplama platformu ve smart contract protokolü özelliğini sağlayan işletim sistemidir. İşlem bazlı durum geçişleri ile Nakamoto consensus protokolünün güncellenmiş bir versiyonunu destekler.
Ether, Ethereum platformu tarafından üretilen kripto para birimidir. Ether, banka hesapları arası transfer edilebilir ve madencilik hesaplamalarını karşılamak için kullanılabilir.
Ethereum, 2013 yılının sonlarında kripto para araştırmacısı ve programcısı Vitalik Buterin tarafından kullanıma sunulmuştur. Ethereum, para kaynağını 2014 temmuz ve ağustos aylarında online bir fon bulma sitesinden almıştır. Sistem, 30 Temmuz 2015’te, 11.9 milyon coin değerindeki “ön madencilik” ile çalışMayısa başlamıştır. Bu, toplam dolaşım kaynağının yaklaşık %13’ünü oluşturur.
2016 yılında, DAO projesinin çöküşünün sonucu olarak, Ethereum 2 farklı blok zincire ayrıldı, yeni oluşan versiyon Ethereum (ETH) haline geldi, orijinal olan ise Ethereum Classic (ETC) olarak devam eti.

118971

Eş zamanlı küresel bir ödeme ağı olarak tanımlanan ripple’ın özellikleri tam da bitcoin’in sorunlarına çözüm getirir nitelikte. Odak noktası bankalar ve müşteriler arasındaki ödemeleri kolaylaştırmak olan ripple, uluslararası para transferlerinin arttığı günümüzde bu külfetli süreci olabildiğince basit ve düşük masraflı bir hâle getiriyor. Ripple kripto para olarak piyasalarda XRP kısaltmasıyla temsil ediliyor.
Ripple’ı diğer kripto paralardan ayıran en önemli özelliklerden biri madenciliğin olmaması.

118973

2011 yılında, Massachusetts Institute of Technology mezunu ve eski bir Google mühendisi de olan Charlie Lee kendine yeni bir vizyon belirleyip Bitcoin modeli üzerinde yeni bir sanal para tasarısını ilân ederken adını da Litecoin koyuyordu. Litecoin kabaca merkezi bir otorite tarafından kontrol edilmeyen açık kaynaklı bir ödeme ağı üzerine kurulmuştur. Bitcoin’den daha hızlı blok yaratımı ve proof-of-work algoritması için Scrypt’i kullandığı noktalarda ayrışır. Litecoin, nam-ı diğer LTC, Bitcoin’in altın olduğu yerde kripto para aleminin gümüşü olmayı kendine hedef edindiğinden bu yana inanılmaz bir popülarite dalgasıyla karşılaştı.

118975

Kendisini, merkezi olmayan uygulamalar için en güçlü altyapı olarak tanımlayan EOS, platformunda ticari ölçekli merkezi olmayan uygulamaların (dApps) geliştirilmesine, barındırılmasına ve yürütülmesine olanak sağlayan Blockchain tabanlı merkezi olmayan bir sistemdir.
EOS için resmi tam bir tanım yok, bu yüzden yaratıcıları kendilerini tanımlamaya karar vermişlerdir. Eos işletmelere ve bireylere web tabanlı uygulamalara benzer bir şekilde Blockchain tabanlı uygulamalar oluşturmak için gerekli temel işlevlerin tümünü destekler.

118977

Binance Coin, kripto para borsası Binance’nin kendi ürettiği kripto parası. Binance kulanıcılarına BNB ile işlem ücretlerinde birinci yıl %50, ikinci yıl %25, üçüncü yıl %12,5 ve 4 dördüncü yıl %6,75 indirim sağlıyor. Böylece Binance kullanıcılarını BNB kullanmaları için teşvik ediyor. Binance kripto para borsasında BNB çiftleriyle birçok kripto paranın alınıp satılmasına olanak sağlıyor, ancak fiat para birimi alım satımları bulunmuyor. Ayrıca Binance platformu yapılan token listelemeleri ve çekme işlemleri gibi diğer bütün işlemler için de BNB kabul ediyor. Binance platformunun kendine ait ICO düzenleme platformu da bulunuyor.
118979

Tam bir çıkış tarihi bulamadım ben ama 4 yıl önce çıkmış galiba bir konuda rast geldim itibarı para birimlerine dayanan veya diğer bir deyişle sabit/stabil ilk kripto para olarak bilinen Tether, kripto paralarla geleneksel para birimlerini bir araya getiriyor. Dolar’a, Euro’ya ya da Yen’e endekslenmiş dijital token’leri kullanıcılarının hizmetine sunan Tether Blockchain teknolojisinin getirdiği imkanlardan faydalanıyor. Tether sayesinde dünyanın her yerine hızlı ve güvenli bir şekilde para gönderebilmek ya da kripto para piyasasının dalgalı yapısından etkilenmeden kripto para bulundurmak mümkün hale geliyor..
118981

Açık kaynaklı ve dağıtık bir ödeme sistemi olarak bilinen Stellar mevcut ödeme sistemlerini, finansal kuruluşları ve kullanıcıları bir araya getirerek dünyayı finansal anlamda daha gelişmiş bir şekle sokmayı hedefliyor. Ayrıca Stellar platformu aracılığıyla birçok para birimiyle ya da çeşitli varlıklarla işlem yapabilmenize de olanak sağlanıyor. Üstelik bu işlemler daha hızlı, daha güvenli ve mevcut sistemin aldığı ücretlere oranla oldukça ucuz bir şekilde kullanıcılarla buluşuyor.

118982

2017’de büyük bir yükselişe geçen kripto para piyasasının en dikkat çeken projelerinden biri de Cardano. An itibariyle pazar payı bakımından en büyük 10. kripto para konumundaki Cardano’yu tanıyalım.
Cardano’nun protokolü iki katmandan oluşuyor: Ödeme ve kontrol katmanı. Ödeme katmanında hesaplarla alakalı bilgiler bulunurken kontrol katmanında kimlik, uyumluluk ve kara listeye alma fonksiyonu ile alakalı bilgiler işleniyor. Cardano’nun ayrıca bir debit kartı ve Daedalus isimli özel bir cüzdanı bulunuyor. Daedalus cüzdanından karta para gönderilebiliyor ve karttaki para otomatik olarak kullanıcının yerel para birimine çevriliyor.

NOT : Konu tasarımının pek hoş gözükmediğinin farkındayım , ne yazık'ki acemi bir konu tasarımcısıyım :D VE kimse lütfen copy paste yapmış demesin boşa çünkü öyle :D yalanmı söyleyeyim başka siteden okuya okuya tek tek yazmaktansa tek seferde copy paste yapıp uygun olmayan yerleri silmek/düzenlemek daha kolay ayıca ne kadar copy paste yapmışta olsam bunları tek konu üzerinde toplamak için hepsini tek tek araştırıp bulup emek verdim az da olsa bazı birimlerin tarihinden bahsetmediğimin farkındayım bunun sebebi ise nereyse hiçbirinin tam bir tarihçesine ulaşamamış olmam genellikle hepsi açıklama vermiş .
 


bayoreo

the lord of oreos
Mesajlar
426
En iyi cevaplar
11
Beğeniler
787
Puanları
1,060
Ruh hali
Copy Paste olması biraz üzücü olmuş ama bilgi için teşekkürler :)

edit:
copy paste yapmışta olsam bunları tek konu üzerinde toplamak için hepsini tek tek araştırıp bulup emek verdim
...
 
Son düzenleme:

LordOfTürk

Bööö!
Site İK Yöneticisi
Mesajlar
1,214
En iyi cevaplar
83
Beğeniler
973
Puanları
4,290
Ruh hali
Copy Paste olması biraz üzücü olmuş ama bilgi için teşekkürler :)

edit: ...
yorumun için teşekkür ederim maalesef copy paste yapmadan yapmam zor oluru çünkü hepsini tek tek okuyup yorumlamak zorunda kalırdım ve buna bilgilendirme denmezdi bence daha çok yorumlama veya özet olurdu ve benim yazacağım özettende kimse bir şey anlamadı bundan dolayı metni kopyalayıp önemsiz kısımları kesip önemli kısımları bırakmak daha mantıklı geldi zaten okusaydımda bir şey kalmazdı aklımda :D .
 

Inanilmazz

Reelin and Rockin
Mesajlar
42
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
163
Puanları
140
yorumun için teşekkür ederim maalesef copy paste yapmadan yapmam zor oluru çünkü hepsini tek tek okuyup yorumlamak zorunda kalırdım ve buna bilgilendirme denmezdi bence daha çok yorumlama veya özet olurdu ve benim yazacağım özettende kimse bir şey anlamadı bundan dolayı metni kopyalayıp önemsiz kısımları kesip önemli kısımları bırakmak daha mantıklı geldi zaten okusaydımda bir şey kalmazdı aklımda :D .
Önemli olan da kendi yorumunla aktarmak. Sen kendi yorumunla aktar da anlamayı bize bırak. Yorumlaya yorumlaya anlatma şeklini de geliştirirsin zaten. Ki genel olarak söylüyorum en iyi öğrenme yöntemidir o.
 

LordOfTürk

Bööö!
Site İK Yöneticisi
Mesajlar
1,214
En iyi cevaplar
83
Beğeniler
973
Puanları
4,290
Ruh hali
Önemli olan da kendi yorumunla aktarmak. Sen kendi yorumunla aktar da anlamayı bize bırak. Yorumlaya yorumlaya anlatma şeklini de geliştirirsin zaten. Ki genel olarak söylüyorum en iyi öğrenme yöntemidir o.
yorumun için teşekkürler birdahaki sefere dediğini uygulayacağım bu tür şeylerde acemiyim bundan dolayı kaynak bilgi vermek daha iyi olur diye düşünmüştüm :D .
 

Inanilmazz

Reelin and Rockin
Mesajlar
42
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
163
Puanları
140
yorumun için teşekkürler birdahaki sefere dediğini uygulayacağım bu tür şeylerde acemiyim bundan dolayı kaynak bilgi vermek daha iyi olur diye düşünmüştüm :D .
Konu düzenin güzel, üst üste paragraf eklememişsin iyi okunuyor ama dediğim gibi bir dahaki sefere kendi yorumunla aktar, kendini geliştirip forumun editörü falan da olabilirsin.
 

Üst