Mars Haftalık Bülten: Mars Helikopteri, Mars Depremleri ve Mars'ta Bulunan Gizemli Taş

FFHD

orda her kiminleysen, belki sevgilinleysen...
Mesajlar
969
En iyi cevaplar
21
Beğeniler
1,469
Puanları
2,680
Haftalık Bülten



Ingenuity

#MarsHelicopter touchdown confirmed! Its 293 million mile (471 million km) journey aboard @NASAPersevere ended with the final drop of 4 inches (10 cm) from the rover's belly to the surface of Mars today," officials with NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, California wrote in a Twitter announcement. "Next milestone? Survive the night."

18 Şubat 2021'de Mars yüzeyine inen Perseverance rover'ına ait, Dünya dışında uçacak ilk helikopter olacak Ingenuity, uçmaya hazırlanıyor. İndiği günden bu güne kadar bekleyen Mars helikopteri biraz daha bekleyecek ama 11 Nisan'da havalanacağı duyuruldu bile. Farklı bir atmosferde, farklı hava koşullarında havalanacak olan Ingenuity, insanlık bir için bir umut olabilir. Ingenuity'den öğreneceğimiz bilgilerle drone benzeri alçak uçuş yapacak bir hava aracını Mars gökyüzünde sürebilir ve daha büyük bir alanı tarayabilir, çok yüksek çözünürlüklü fotoğraflar çekebiliriz.

471 milyon km boyunca uzun bir yolculuk geçiren Ingenuity, hasarsız bir şekilde Mars'a ulaştı ve Mars'ın yeryüzüne inmeyi başardı fakat bir nokta daha atlaması gerekiyor: bir Mars gecesini. -130F kadar soğuğa dayanabilirse, 11 Nisan(Mars günü)'da havalanacak. 85$milyon'a yapılan Ingenuity, 1.8kilogram ağırlığında. Ingenuity, 2 adet kamerasıyla uçuşunu kayıt edebilecek.

Ingenuity, 11 Nisan'da havalandığında 5 metre kadar yükseğe ve 90metrelik bir uçuş koridorunda uçacak. Mars helipkopterinin pervaneleri 2,356/dakika kadar hızlı bir şekilde dönebilecek ve daha sonraki Mars görevleri için yeni iniş bölgelerini tarayacak.


NASA'nın Mars helikopteri için planladığı rota. (Görsel: NASA/JPL-Caltech)

Mars Depremleri
Gün geçtikçe Dünya'da gerçekleşen depremler bu sefer peşimizi Kızıl Gezegen'de de bırakmadı. NASA'nın InSight lander'ı Mars'ta iki orta büyüklükte deprem tespit etti.

2018 Kasım'da Mars yüzeyine inen InSight, 2 yıldır Kızıl Gezegen'de görev yapmakta. Kasım'da Mars'a indikten aylar sonra da "marsquake" denilen sismik hareketleri tespit edip Dünya'ya yollamıştı ve bir Mars yılı geçtiğinde ise bu depremler 500'ü aşmıştı. InSight, son zamanlarda Mars'taki şiddetli rüzgarlar, bu sismik hareketleri tespit etmemizi oldukça zorlaştırmıştı ta ki birkaç hafta önceye kadar. InSight görevinde çalışan bilim insanları, Mart ayında 3.0 büyüklüğünde iki deprem tespit etti.

Bilim insanı, sismograf Taichi Kawamura, Mars'ta iki farklı sismik hareket "marsquake" olduğunu açıklamıştı. Bunlardan biri Dünya-benzeri depremler, diğer tür ise Mars-benzeri depremler. Ayrıca Kawamura, Mars'taki depremlerin Cerberus Fossae'den geldiğini de açıkladı.


InSight, Mars toprağını robotik kolu yardımıyla alırken, sağda görüldüğü gibi sismometre ipini kapatıyor. Bilim insanları, böylece sismik hareketleri daha temiz bir şekilde algıladıklarını söylüyor. (Fotoğraf: NASA/JPL-Caltech)

Mars'ta Bulunan Gizemli Taş
NASA'nın medarı iftiharı Perseverance, geçen günlerde rover yakınında yeşilimsi, gizemli bir taş buldu. Bilim insanları bu taş konusunda şöyle bir açıklama yaptı: "Birçok teori üretebilirsiniz fakat lütfen" uzaylılar" bunlardan biri olmasın!"

Perseverance, SuperCam isimli bir kamerayı kullanarak çektiği fotoğraf, Jezero Krateri'ndeki bir taşı gösteriyor. Yeşilimsi taş, rover'dan 7 metre kadar uzaklıkta ve 5 metre uzunluğunda. SuperCam, rover'la birlikte Mars'a indikten sonra ilk fotoğrafını 2 Mart'ta çekmişti. Perseverance, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Fotoğrafa daha yakından bakarak, sizin daha iyi görmeniz için lazerlerle işaretlediğimi görebilirsiniz." açıklamasını yaptı.


Perseverance'ın SuperCam adlı lazer kamerayla çektiği yeşilimsi, garip Marslı taş."(Fotoğraf: NASA/JPL-Caltech)

Mars'ı bir süredir gözlemliyoruz ve orada görevler gerçekleştirsek de şu günlerde Kızıl Gezegen epey hareketleri gözüküyor. NASA'nın yaptığı çalışmalar sonucunu yavaş yavaş verse de daha Mars'ta yapacağımız görevlerden sadece birkaçını yoluna koyduk. Umarım, sonraki haftalarda daha fazla bilgi elimize ulaşır ve -belki de- yeni Dünya'mız olacak Mars'ı daha yakından tanıyabiliriz.

space.com
 


yellowinsane

YASAKLANDI
Mesajlar
5
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
1
Puanları
20
Aşırı ilgi çekici bir konu gerçekten, muhakkak üstüne düşülmeli.
 

Üst