Mavi Ekran Hataları

Bycakr

Ağır Eleştirici
En iyi cevaplar
1

Hepinize merhabalar,
Sizleri busefer mavi ekranla karşılıyorum. Mavi ekran hataları günümüzde sık sık karşılaştığımız sinir bozucu hatalardır.
Bu konumuzda ise bu sorunu tartışacağız...

Mavi Ekran Hataları ( BSOD )
BSOD = Blue Screen Of Death Olarak Adlandırılabilir.

Herdaim karşımıza çıkmasada günlük hayatımızda aniden karşımıza çıkan hatalardır. Öncelikle tecrübeniz yok ise Bilgisayarınıza müdahale etmeden Bilgisayar Servisi'ne götürmenizi tavsiye ediyorum.

Mavi ekran hataları Microsoft Windows işletim sistemlerinin Kritik Bir Hata ile karşılaştığında ve bilgisayarınızın yürütülmesine engel olacak durumlarda yeniden başlatılmasına mecbur bırakan bir olaydır. Bu işlemin sonunda yüksek olasılık kayıt etmediğiniz tüm çalışmalar yok olacaktır.

Mavi ekran sorunları, kullanıcının tecrübe edebileceği en kötü hatalardan biridir, aksine programın hata verip tüm bilgisayarı etkilemesinden çok mavi ekran ataları bozuk donanım bileşenlerinden veya donanınım yazılımlarından kaynaklanmaktadır.

Mavi Ekran Hataları Neden Olur ?

Mavi ekranlar genellikle bilgisayarınızın donanım aygıtları ile veya bu aygıtların donanım sürücü yazılımlarından doğan sorunlardan kaynaklanmaktadır. Bilgisayarınızda kullandığınız standart yazılımlar ( Oyun vs. ) Mavi Ekran hataları vermezler. Bu tip programlardan doğan hataları düzeltmek için Sistem Kurtarma - Geri Yükleme yaparak üstesinden gelebiliriz.

Oyun veya diğer yazılımların bozulması durumunda Windows işletim sistemi yürütmesi kesinlikle durmaz, bu yazılımlar dip yazılımlar değildir ve Windows'un Kernel dosyaları ile çalışmazlar. Mavi ekran hatası Windows İşletim Sisteminin Kernel dosyaları ile çalışan donanım sürücüleri ile bu donanımların sağlıklı çalışmasından kaynaklıdır.

Mavi ekran hataları, windows bir Dur Hatası ile karşılaştığında meydana çıkar. Bu kritik mavi ekran hatası Windows işletim sisteminin durmasına hatta bozulmasına neden olabilir. Windows işletim sisteminin burada tek yapabildiği durdurmak ve yeniden başlamasına yardımcı olmaktır.

Bu veri kaybına sebebiyet verir, programlar açık olan çalışmalarınızı kayıt edebilecek kadar zaman bulamadan Windows sistemi yeniden başlatmaya zorlar.

Mavi ekran hatası aldığnıızda, Windows otomatik olarak bir MİNİDUMP doyası yaratır. Bu dosyanın içinde mevcut problem hakkında bilgiler vardır. Bu dosyayı harddiskinize kayıt edecektir. Daha sonra bu minidump dosyasını açarak mavi ekran hatanız hakkında bilgi alabilmeniz için kendi tarzında hata kodları üretir. Bu kodları Windows Sorun Merkezi ile paylaşarak çözebilirsiniz.

Kernel, bilgisayarın bir işlevi yerine getirmek üzere adım adım izlediği talimatları içeren dosyalardır.

Windows Mavi Ekran Hatası Verip Yeniden Başlıyorsa Ne Yapılmalı ?

Bilgisayarınız
eğer kritik bir hata ile karşılaşır ve mavi ekran hatası ile karşılaşırsanız otomatik olarak yeniden başlatılır. Eğer mavi ekran hatası almadan bilgisayarınız reset'a giriyorsa büyük ihtimal mavi ekran ile ilgilidir. Eğer mavi ekran hatası aldığınızda , hata ile ilgili daha ayrıntılı bir bilgi almak istiyorsanız Windows Denetim Masasından Mavi ekran hatalarında otomatik yeniden başlatmayı DEVRE DIŞI bırakınız.

Mavi Ekran Hatalarını Nasıl Okuyacağım ?

BlueScreenWiewer
uygulaması ile mavi ekran hatalarını görüntüleyebilirsiniz. Mavi ekran sorunu meydana geldiğinde oluşturulan minidump dosyalarını okuyarak dosya hakkında ayrıntılı bir bilgi alabilirsiniz.

Linki görebilmek için üye olmanız gerekiyor. Giriş yap veya üye ol.

Mavi Ekran Hataları Ve Çözümleri İçin Kısa Öneriler

Sistem Kurtarma ; Eğer bilgisayarınız mavi ekran vermeye başladıysa, sistem kurtarmayı kullanarak bilgisayarınızın daha önce aldığınız sistem yediğine döndürerek problemden kurtulmanızı sağlayabilir, eğer bu işlem işe yararsa son sistem yedeği aldıktan sonra yüklediğiniz sürücüden kaynakldığını anlayabiirsiniz.

Kötü Amaçlı Yazılım İçin Tarama ; Bu yazılım ile Windows'un dibine kadar kazarak dip tarama yapabilir. Windows'un kalbi olan kernel dosyalarda hassas tarama yaparak problemi bulabilir.

Mavi Ekran Hatalarında - Donanım Sorunları ; Mavi ekranlar bilgisayarınızdaki bozuk donanımdan da kaynaklanabilir. Raminizi ve diğer donanımlarınızı hatalar için tarayın, sıcaklık kontrollerini yapın.

Windows'u Tekrar Kurun ; Windowsu tekrar yükleyerek kısaca problemden kurtulabilirsiniz. Fakat tekrar hata alırsanız sorun donanımınızdadır.

Bilgi amaçlı konum bukadardı.
Teşekkür ederim...