- Mesajlar
- 1,215
- En iyi cevaplar
- 83
- Beğeniler
- 978
- Puanları
- 4,360
- Ruh hali
Metro Exodus Hikâyesi
Merhaba Gamer ailesi ve ziyaretçiler. Bugün Metro Exodus'un hikâyesinden bahsedeceğiz.
Metro serisi ilk başlarda Fallout serisine rakip olarak gösterilmişti, ancak kendisi yapı itibari ile diğer kıyamet sonrası oyunlardan ayrılıyor.
Metro Exodus diğer ilk iki oyununun aksine bu sefer Moskova'nın dışında geçecek. İlk iki oyunda, yaşanan nükleer savaş sonrası hayatta kalan son insanların Moskova metrolarına sığındıklarını göstermişti. Artyom, insanlığın farklı yerlerde de hayat kurduğuna inanmıştı ve bu umudun peşinden gitmeye başladı. Bu yolda en büyük destekçisi ise Anna oldu. Anna ikinci oyunda yerinde duramayan biriydi. Yeni oyunda ise daha ağır başlı hareketler sergiliyor.
Hikâye anlatımı yönünden pek iyi olmayan Exodus, yavaş ilerleyişi sebebi ile seriye yabancı olan oyuncuların hoşuna gitmeyebilir. Serinin en dikkat çekici özelliği olan açık dünyaya geçersek bu konuda hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz, çünkü ana görevlerin dışında dünyayı gezebildiğiniz oyun oyuncuyu pek fazla serbest bırakmıyor. Ayrıca tek başınıza kaldığınız zaman sizi avlamak isteyen mutantlar yüzünden ekran başında koltuğa gömüldüğünüz anlar olabilir.
Oyunun temasını ve açık dünya ögelerini grafikleri ile güçlendiren oyunumuz konsollarda bile muazzam görünüyor. Oyunda yan görevlerin olmayacağı belirtilmişti ve maalesef bunun eksikliğini hissediyoruz. Seyahat ettiğimiz trenden inip çorak topraklara adım attığınız anda her yeri keşfetmek istiyorsunuz; fakat sizi oralara götürecek yan görevler olmadığı için sadece harita üzerinde olan noktalara gidip geri geliyorsunuz.
Oyunda iklim ve haritalar ise ana hikâyeye bağlı olarak değişiyor. Oyunda mutantlar ve haydutlar peşimizdeyken, anomalilerin de peşimizde olması Exodus un açık dünyasını daha tehlikeli hâle getirmiş. Görevler sırasında kaynaklarınızı çok dikkatli kullanmanız gerekiyor. Çünkü boşa attığınız her mermi yada boşa yere kullandığınız her sağlık paketi sizi dakikalar sonra ölümle buruna getirebilir. Görevi bitirip trene döndükten sonra bu kaynakları kolay bir şekilde yenileyebiliyorsunuz. Oyunda haydutlardan ve çevreden topladığınız materyaller ile trende işinize yarayacak herşeyi yapabiliyorsunuz. Fakat bu materyalleri toplarken dikkat edilmesi gereken unsur, siviller oluyor. Karakteri iyi veya kötü yapmak tamamen sizin elinizde. Sivilleri ve teslim olan haydutları öldürdüğünüzde Artyom un ruh hâli kötüye gidiyor fakat bu durum ana hikâyeye pek etki etmiyor. Yinede oyunun bu özelliğine dikkat etmenizi öneririm.
Birçok oyunda olan sağa sola hızlı zıplama, ciğeri yokmuş gibi sınırsızca koşma bu oyunda bulunmuyor. Bu sayede Artyom unda sıradan bir insan olduğunu unutmuyor ve oyuna ayrı bir gerçeklik katıyor.
Açık dünya konusunda pek detaylı çıkmayan Exodus silahlar konusunda beklediğimiz kadar detaylı çıktı. Özellikle çevreden topladığımız parçalar sayesinde silahımızı şekilden şekile sokabiliyoruz. Silah konusunda oyunculara epeyce seçenek sunulduğunu görüyoruz bu sayede.
Ancak silahları düşman üzerinde test etmeye gelince oyun sınıfta kalıyor. Eğer görevlerde gizliliğe önem veren biriyseniz oyunun yapay zekası zayıf olduğu için bütün bu çabanızı boşa çıkarabilir. Mutantlar haricinde bize düşman olan insanların yapay zekası oyunun zorluğunu değiştirseniz bile pek fark etmiyor.
Oyun ilk iki oyunun aksine karanlık değil daha aydınlık ve daha umut dolu.
Oyunda yine ilk iki oyundaki gibi karaterlerin mini hikâyeleri olacak.
Metro ilk iki oyunda hikâye odaklı bir deneyim sundu. Fakat oyun diğer modlara ve türlere açık gibi duruyor. Geliştiriciler çok oyunculu hakkında şunları söylüyor
Ayrıca geliştiriciler oyun için yapım aşamasında co-op mod denemelerinde bulunduklarını ancak memnun kalmadıklarını belirtti.“Fakat bizim Metro için odağımız daima hikâye tabanlı bir deneyim sunmak oldu.”
Bugünlükte konumuzun sonuna geldik. Zamanınızı ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim. Bir sonraki konumuzda görüşmek üzere.
Son düzenleme: