Middle-Earth: Shadow of Mordor İnceleme

KaanEser

Ağaç Yumruklayıcı
Mesajlar
36
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
14
Puanları
600


İncelemeye başlamadan önce size Orta Dünya'nın benim için ne anlam ifade ettiğine biraz değinmek istiyorum. Sene 2002-2003 yılları. Bütün aile çok yakın bir akrabamıza gidiyoruz ve Lord of The Rings izliyoruz. Tabii çocuğum o zamanlar, ne anlarsın Elften, Orktan? Anlamadım ben de, fakat yine de aklımın bir köşesinde yer edinmişti ve son zamanlarda "Silmarillion" adlı kitabı elime alıp okumaya başladığımda tekrardan hatırlamıştım bu anımı. Herneyse, Silmarillion'u okumaya başladım ve kendimi bir anda Orta Dünya'ya ilgili birisi olarak buldum. Evren beni öyle ısındırmıştı ki; okulda, otobüste bile "Acaba ne olacak?" diye düşünürken buldurmuş ve aynı zamanda kitabı açıp okutturmayı başarmıştı. Haliyle bir süre sonra "Neden iki sevdiğim şeyi birleştirmiyorum" diye düşündüm ve başladım Orta Dünya konseptli oyun aramaya.

İşte, olanlardan sonra ilk defa karşıma Shadow of Mordor çıkmıştı. Birtakım araştırmalar sonucu bu oyunun en yeni Orta Dünya oyunu olduğunu öğrendiğimde, giderek heyecanlanmaya başlamıştım. Yanımdaki çoğu dostum "Oğlum bu oyuna mı heyecanlanıyorsun? Assasin's Creed'den çalmış çırpmışlar işte." diyorlardı fakat onlara aldırmıyordum. Sonuçta Orta Dünya evreniyle alakalı bir oyundu. O günden sonra oyunu almam tam 2 yıl sonra oldu fakat hala güçlü bir bilgisayarım olmadığından dolayı, ancak 1 sene daha bekleyip oynamak zorunda kalmıştım. Peki, neydi bu oyun?

logo_en.png


Hikaye/Karakterler:
Baş kahramanımız Talion, Blackgate'de Gözcülerin lideri olarak görevlendirilmiş bir insandır. Blackgate'de karısı ve oğluyla mutlu mesut bir hayat yaşamaktayken bir anda Blackgate'e Orklar saldırmaya başlıyor. Orkların saldırmasıyla Blackgate kısa süre içerisinde düşüyor ve karakterimiz Talion'un ailesi kendi gözü önünde eziyet çektire çektire ölüyor. Bu bana yapılacak iş miydi diyemeden Talion da seremoniyle boğazı kesilerek öldürülüyor. Fakat bir süre sonra Talion tekrar uyanıyor, bakıyor ki yanında bir Elf. "Ben ölmemiş miydim" diyor ve sonra anlıyor ki seremoni onun bedenine karşısındaki Elf'i getirtmek içinmiş. Daha sonrasında kendini tanıtan Elf, isminin Celebrimbor olduğunu, ve Mordor'daki büyük güç olma kapasitesine sahip Sauron'u ve onun ordusunu yenmeleri gerektiğini söylüyor. Bu sebepten Talion, ailesini öldürenlerden intikam almak ve Mordor'u kurtarabilmek için Celebrimbor ile işbirliği yapmayı kabul ediyor ve maceramız başlıyor.

İsterseniz teker teker hazırladığım karakterlerin kim olduğunu inceleyelim:
Talion: Baş karakter. Blackgate'de bir büyü ile ne ölü ne de yaşayan biri haline dönmüş, bedeni Celebrimbor'un ruhu ile birleşip bir bütün olmuştur.
Celebrimbor: İkinci baş karakter olarak sayılabilecek karakterdir. Oyun boyunca bazı yerlerde kendi hayatında unuttuğu yerlerden kesit alacak ve sonunda kendi kaderinin ne olduğunu öğrenecektir.
Lady Marwen: Nurn Kabilelerinin lideridir. Oyun boyunca Saruman'ın kontrolü altında kalmış olsa da bir süre sonra Talion ve Celebrimbor sayesinde bu kontrolden kurtulmuştur.
Lithariel: Nurn Kabileleri'nin başkomutanıdır. Ayrıca Lady Marwen'ın kızıdır.
Torvin: Nurn'de Caragor ve Graug isimli hayvanları avlayan bir cücedir. Asıl gayesi Graug'ların en güçlüsü olan "Legendary Graug"u öldürmektir.
Black Hand of Sauron: Talion'un ailesini katleden kötü karakterdir. Diğer kötü karakterlerin başını çekmektedir ve Talion, onu öldürmek için oyun boyunca elinden geleni yapacaktır.
Ratbag: Şahsen oynarken en çok ısındığım karakterdir. Bir uruk olmasına karşın Talion ile ittifak olmuş ve kısa süre içerisinde bir Warchief haline gelmiştir. Hammer of Sauron tarafından öldürülmüştür.
Tower of Sauron: İkinci kötü karakterdir. Talion'un ailesinin katledilmesinde parmağı vardır.
Hammer of Sauron: Üçüncü kötü karakterdir. Talion'un ailesinin katledilmesinde onun da rolü olmuştur.
Ioreth: Talion'un karısıdır.
Dirhael: Talion'un oğludur.

maxresdefault.jpg


Oynanış:
Açıkça söylemek gerekirse Monolith, gerçekten oynanış konusunda gerçekten başarılı bir iş çıkartmış. Genelde ben fragmanlarda olup da oyuna iyi yansıtılamayan sistemlerden yakınırım, fakat bu oyunda en çok merak ettiğim ve kötü olmaması için dua ettiğim Nemesis Sistemi'ni oyuna çok güzel entegre etmişler. Nemesis Sistemi demişken, hemen ondan bahsedelim isterseniz. Bu sistemle Mordor'daki orkları düzenli ordu sistemine sokmuşlar ve kast sistemi yapmışlar diyebiliriz. Oyunda 4 Farklı "Ork Kaptanlığı" olarak adlandırılabilecek kastlar var. Burada ilk 3 kast, Düz kaptanlık iken 4. Ve en güçlü olarak adlandırabileceğimiz kast ise "Warchief" olarak geçen kast. Bu kastta Warchief olan Orklar ise kendi ordularının yanında bir de yanında kendisine hizmet eden Ork kaptanlarının da ordularını yanında barındırıyor.

Her orkun kendine has zayıf ve güçlü noktaları var. Mesela biri oktan etkilenmezken alevdan korkup kaçabiliyor. Fakat bunları normalde ne olduğunu bilemiyorsunuz. Bunları öğrenmek için başıboş gezen ork topluluklarında bulunan "Worm" olarak adlandırılan Orklardan Celebrimbor aracılığıyla "Intel" alarak yapabiliyoruz. Bu işlemi Kaptanlara veya Warchief'lere de uygulayabiliyoruz.

middle-earth-shadow-of-mordor-domination.jpg


Eğer oyunda ölürseniz -ki ölmek çok ama çok kolay- vay halinize. Neden mi? Çünkü öldükten sonra basit bir orka ölseniz bile ordu düzeni bir anda değişiyor, daha önce öldürdüğünüz orkların başına yeni kaptanlar geliyor, hatta sizi öldüren bir ork sizi öldürdüğü için Kaptan bile olabiliyor. Bu sistemin olması bazen oyundan sıkılıp kapatmama neden oluyordu, fakat zaten oyunun tek zorluğunun bu olduğunu düşündüğümde, tekrardan oynayabilecek konuma geliyordum.

2639794-pax2014_mordor_nemesis2_20140828.jpg


Bir diğer sistem ise, artık her oyunda olan Kule Sistemi. Ben, her oyunda kule sistemi olduğunda farklı bir tarzda geldiğinde ancak beğeniyorum. Peki Shadow of Mordor bunu yapabilmiş mi? Evet, yapmış. Kuleye tırmandığınızda diğer diyarda Celebrimbor formuna dönüşüyorsunuz ve kulede mevcut olan hayali bir Örs'e çekiç vurarak haritayı aktif hale getiriyorsunuz. İçerik olarak klasikleşmiş kule animasyonlarından sonra bu tarzda, kendi Orta Dünya stilinde ilerlemeleri, hoşuma gitti açıkçası.

unlock-all-forge-towers.jpg


Dövüş sistemine gelecek olursak, başta klasik bir Batman oyunu dövüş mekaniklerini kullanıyormuş gibi geliyor fakat müthiş son vuruş animasyonları bu önyargıyı kırmaya yetiyor. Talion Orkların kafasını, kolunu hayvani bir şekilde keserken oldukça tatmin oluyor ve daha fazla dövüşmek istiyorsunuz. Fakat bir süre sonra peşinize ordu takılınca kaçacak delik arayan bir fare halini alıyorsunuz.

Sadece bunun ile de bitmiyor, bir nevi ikinci karakterimiz olan Celebrimbor, diğer diyarda aslında varolan Elf oklarını topluyor ve yayınızı kullanmanıza izin veriyor. Bu sayede yay ile atışlar yaparak kimi zaman Ork öldürüyor, kimi zaman ise vurup etkileşim yaratabilecek şeylere vurup olacakları seyredebiliyorsunuz.

middle-earth-shadow-of-mordor-1.jpg


Hazır silahlarımızdan bahsetmişken bir de yönelim ve Rün sistemine biraz bakalım. Oyunda 3 tane silahınıza da farklı rünler atayarak onları güçlendirebiliyorsunuz. (Bu arada 3. Silah da hançeriniz, gizlilikte kullanılıyor) Ayrıca yan olarak da Skill'leriniz var. Bu skilleri geliştirerek karakterin önceden yapamadığı bazı özellikleri artık yapmasını sağlayabiliyorsunuz. Bunları geliştirdikçe karakterinizin geliştiğini farkedebiliyorsunuz. Hatta Celebrimbor'un Orklardan intel alması özelliğinden sonra gerekli yetenekler geliştirildiğinde artık orkları kendi himayesine alabilmesini, yönetebilmesini gördüğümde "Harbiden de gelişiyor bu karakterler." dedirtmişti bana.

Orkların yanında 3 tane farklı yaratık daha bulunmakta. Bunlardan "Ghul" isminde olanları yine Uruklar gibi bize düşman iken, "Caragor" ve "Graug"lar ise hem bize düşman nitelikte, hem de bir süre sonra aynı bir at gibi sürülebilecek konuma getirilebiliyorlar. Graug'lar bir yana, Caragor'lar gerçekten işe yarıyor. 2-3 tane Caragor'dan korkan Uruk'ların üstünde kullandığınızda tek Caragor ısırığına ölebiliyorlar, bu da oldukça tatmin ediyor sizi.

gWWPZO.jpg


Oynanışta tek hoşlanmadığım yer ise Black Hand of Sauron ile kapıştığımız Final Boss'uydu sanırım. Oyundaki diğer Boss'lar ile kapıştığımızda daha iyi bir oynanış sunulmuşken neden Finalde sadece gerekli tuşlara basıp yendiğimiz bir karakter olmuş, anlam veremedim.

22801451917_fd8480b775_b.jpg


Grafikler:
Oyunumuz 2013 çıkışlı bir oyun olsa bile, geçen sene aldığım orta düzeyde bir laptop için bile yüksek geliyordu. Peki bu sistem gereksinimlerini karşılayacak kadar yeterli düzeyde grafiklere mi sahip? Kesinlikle. Mordor'un o kaotik atmosferi ve Nurn'ün yeşillik arazileri grafikler ile gayet güzel bir şekilde yansıtılmış. Karakter tasarımları gayet doyurucu, Orkların mimikleri bile diğer grafiksel yönlerden kötü olsa bile yine de diğer oyunlara nazaran gayet güzel yapılmış. Sadece biraz düşük grafik ayarlarında bazı grafiklerin sapıttığını söyleyebilirim. Örneğin Celebrimbor ile hakimiyet aldığım bir orkun yanına tekrar geldiğimde orkun üzerinde Celebrimbor'un elinin silüeti tam orkun kafasında olması gerekirken orkun kafasının 5-10 santim uzağında olduğuna şahit oldum, fakat bu daha iyi grafik ayarlarında geçen bir durum. Onun dışında efekt ve partiküller çok güzel yerleştirilmiş ve zaten güzel olan atmosfere daha güzellik katmış.



Seslendirmeler:
Oyundaki seslendirmeler de gayet iyi. Seslendirmelerde özellikle Celebrimbor'un sesini çok ama çok beğendim. Hatta oyunun yükleme ekranında bazen Celebrimbor'un sesi duyuluyor ve ben bu sesi ilk duyduğumda heyecandan titremiştim. Zaten oyunlarda çok müziğe takılan bir insan değilimdir fakat oyunda müzikler de iyi ve seslendirme konusunda benden geçer not almış durumda Shadow of Mordor.



Sonuç:
Oyun genel olarak benden geçer not almayı başarıyor. Gerek grafikte, gerekse oynanışta gerçekten başarılı olan bu oyunu hem Orta Dünya'ya benim gibi ilginiz varsa, hem de Orta Dünya'ya ısınmaya çalışan veya bu tarz bir evreni tanımak isteyen biri tarafından oynanabilecek yegane oyun olarak görüyorum. Eğer güzel bir bilgisayarınız var ise denemeniz gerek diye düşünüyor ve 10 üzerinden 8.5 notunu vererek incelememi burada bitiriyorum.

 


Gloin

''Far Over The Misty Mountains Cold...''
Mesajlar
403
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
647
Puanları
600
Orta Dünya'nın her oyunu beni heyecanlandırıyor :3
Tüm Tolkien kitaplarını okudum ve lotr,hobbit gibi filmleri en az 20 kez izlemişimdir ciddiyim.
Sanırım senle iyi anlaşacağız :)
 

Üst