- En iyi cevaplar
- 0
Minecraft, dünyada büyük küçük birçok kişinin tutkuyla oynadığı hatta bağımlık seviyesine bile gelebilen bir oyun. Bir kaç farklı küp ile kendi dünyamızı yaratmaya ve kendi maceramıza atılmaya olanak sağlıyor. Fantastik ve macera dolu bir dünya arayanlar için çok cazip bir mekan haline geliyor. Fakat bu dünyayı eğlenmek için başka kişilerle paylaşınca işlere bakış açısı sanırım biraz değişiyor.
Minecraft bazı ülkelerde derslerde işlenecek kadar ileri gitmiş bir oyun olarak kendini kanıtladığını düşünüyorum fakat bu kadar popüler olan bir oyunun ülkemizdeki oyuncu kitlesine etkisi nasıl ? Bu oyun oyuncu kitlesini nasıl değiştiriyor ? Bu oyunun ülkemizde yasaklanmak istenmesinin nedeni ne ?
Minecraft ülkemizde genellikle küçük yaşlara, küçük kardeşlerimize hitap eden bir oyun. Genellikle 5-16 yaş arası kişiler oynuyor tabii bundan daha büyük yaşta kişilerde oynuyor ama genel olarak söylemek gerekirse büyük çoğunluğunu bu kitle oluşturuyor. Bu kitlenin büyük bir kısmı da oyunu orjinal haliyle veya hayatta kalma şeklinde oynamıyor. Daha çok PvP dediğimiz savaşların olduğu birlikte dövüşebildikleri olan sunucuları tercih ediyorlar. Rekabetin tadı tatlı olduğundan olabilir fakat buralarda karşı takımı yenmeye çalışırken, rakipleri "öldürmeye" çalışırken gerekenden fazla hırs ve öfkeyle dolabiliyorlar. Kazanınca karşı tarafı kışkırtmak için "noob, ezik vb." terimler kullanıyorlar kaybedenler ise daha çok sinirlenip laf dalaşına giriyor ve küfür etmeye kadar varabiliyor bu olaylar. Bu yüzden olsa gerek aileleri endişe duyuyor ve bu oyunu oynamalarını istemiyorlar.
Oyun oynamadıkları zaman ise youtuber diye adlandırdığımız bazı kişileri izleyerek vakit geçiriyorlar. İçlerinde işini iyi şekilde yapıp eğitici kişiler var fakat bunları değil de daha çok kavga eden, küfürü ağzından düşürmeyen ve çirkin davranışlar gerçekleştiren kanalları izliyorlar. Ve bunların olumlu davranışlarından çok olumsuz davranışları örnek olarak yetişiyorlar. Bu bahsettiğim kitlenin yaşı küçük olduğu için bu izledikleri videolar ve örnek aldığı kişiler izleyen kişinin kişiliğinin oluşmasında etkili oluyorlar. Ve pek iyi bir etkisi olduğunu düşünmüyorum.
Dışarıya çıkıp oynamak veya kitap okumak için yerine bilgisayar,tablet veya telefondan sürekli Minecraft ile vakit geçiriyorlar. Durum böyle olunca da asosyal ve içine kapanık bir birey olarak yetişiyorlar. Cidden bu durum beni üzüyor.
Özetlemek gerekirse Minecraft'ın Türkiye de Etkileri;
- Küfür, kavgacı ve hırçın bir tavır
- Kendi fikirlerinden üretmek yerine başka kişilerinin fikirlerini benimseme
- Asosyal içine kapanık bir kişilik
- Oldukça az bir kelime havuzu
- Olumsuz davranışlara eğilim
Bunlar benim kişisel görüşüm ve birçok madde daha eklenebilir. Oyunu düzgün oynayan yaratıcılığı geliştiren, düzgün videolar koyup eğiten ve izleyenlerin eğlenmesini sağlayan youtube kanalları da var tabii onları da yaptıkları güzel işten dolayı tebrik ediyorum. Bu izlenimi forumda bulunduğum süre, izlediğim videolar ve 10 yaşında Minecraft oynayan kardeşimden edindim. Gerçekten Minecraft'ın oynayanları olumlu yönde etkileyebilir fakat Türkiye de tam tersi bir durum gözlemliyorum ve bu durum pek hoşuma gitmiyor...
Daha güzel, daha iyi bir oyuncu kitlesi olması dileğiyle...